lørdag den 26. september 2020

En stille tid

Jævndøgn er passeret og efteråret står ikke til at ændre, men selv i septembers varme dage kunne man blive ramt af efterårets plager åbenbart - og blive sat lidt ud af spillet. I hvert fald skete det for mig.
   En ugestid med svaghedstegn og en lille halsbetændelse (forhåbentlig bare det!) tvang mig til en stille tilværelse uden store projekter, og det var egentlig også meget hyggeligt.

Jeg tussede rundt i haven og forsøgte at tælle Golden Henry's mange gule paradisæbler, hvilket måtte opgives,


og de 4 kastanier på spisekastanjen, hvilket var overkommeligt:)


Den smukke Viburnum, som blev ædt af rådyr i foråret, har sat enkelte fine blomster i en sidste slutspurt. Nu begynder jeg at glæde mig til forårets blomstring her under kirsebærtræet, hvor busken står blandt påskeliljer og pæoner. Den dufter også dejligt!


Blandt de overkommelige opgaver hørte stiklingeformeríng af 14 Skt. Hansurter som har stået i vand og sat rødder. De står her sammen med trælupiner, taks og vintersar, som altsammen kommer ud i haven, når det er rodfæstet.


Æbler er her stadig. Rød Ananas er ved at være spist af hvepse, solsorte, rådyr og os, og flere kilo er havnet i fryseren til senere brug, så nu er det Filippas tur. Her er stadig arbejde til stille stunder.


Filippa fik en ordentlig udtynding sidste efterår, og det har jeg tænkt mig at fortsætte med indtil træet får en god åben grenbygning. Jeg tror de forrige haveejere nærmest knudebeskar dette træ, og det giver ikke mange frugter på en Filippa, som sætter æbler yderst på grenene.



Nu hvor syrenen i baggrunden er bragt ned i et par meters højde er der lys og luft omkring træet, så der er håb om en mere harmonisk vækst og mange gode æbler fremover.


Havens ældste træ er et pæretræ af ukendt sort. De få pærer vi nyder falder fra stor højde og smager dejligt, men kun et fåtal overlever faldet i hel figur, så dette træ er overladt til havens øvrige beboere. Solsorte, spætter, mejser og egern fouragerer i de tørre grene, og i toppen synger gulspurven, mens krager og duer holder øje med vores gøren og laden i haven. 


Når man lægger nakken tilbage kan man se de flotte store pærer i toppen. De slipper først når de er modne, men inden da har solsorten været der og hakket i dem. Jeg glæder mig over det gamle træ giver plads for en mængde forskellige livsformer sammen med grenbunken, brændenælderne og komposten. Måske ser haven meget ryddelig ud, meeen fuld kontrol har vi ikke, og det er heller ikke planen.

Og apropos kompost brugte vi en eftermiddag på at få den bragt i orden til vinter. John gik til stålet og hele bunken blev vendt over i den tomme bås, materialet splittet ad og tilført vand og champignonmuld undervejs. Nu er bunken så fin den kan blive, så til næste år kan vi igen begynde at bruge af vores egen duftende kompost til nyplantninger og jorddække. Det er meget tilfredsstillende.



I går fik vi regn. 27 mm som haven sugede til sig i en fart. Det er denne måneds eneste regn, og det er ingen hemmelighed at jeg godt kunne have ønsket mig meget mere, men vi skal nok et stykke ind i oktober før det sker. Alligevel kunne jeg ikke lade være med at nyde synet af dråber på vortemælk -



- Hosta -


- og høstfarvede blade på bærmispel.


Nu skal jeg lige op i gear igen efter min stille uge, og så er der flere hyggelige jobs der venter i haven.



12 kommentarer:

  1. Ja med lidt sygdomstegn kan man godt blive stille, men heldigvis nyde haven alligevel. Lad os håbe det ikke er den frygtede corona :) Vi startede også med at ville lave kompost, men det blev nu ikke til noget alligevel, jeres ser flot ud. Ja I fik noget mere regn end os, vi må håbe, at os der stadig har tørke må blive tilgodeset i næste måned.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Nu om dage bliver selv den mindste lille snue til et projekt som kræver isolation indtil en corona-test kan frikende én, så jeg går og venter på et sådant resultat, men derfor kan man godt hygge sig i hjemlige omgivelser. Jeg har tilbragt timer ved vinduet hvor nye idéer udklækkes - uha!
      Jeg troede egentlig I havde fået mere regn end os, men vi må åbenbart væbne os med tålmodighed begge steder. De millimeter vi har fået er der jo ingen der tager fra os, og de har sikkert haft en lille effekt - ligesom tågen.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  2. hej Ulla

    Ja, med sådan en efterårssnue er det godt at tage det lidt stille, vi når det jo nok, og de små nusse opgaver skal jo også klares!
    Alletiders med sådan en todelt kompost - selv træflis i tynde lag har jeg kunnet kompostere på den måde.
    Flotte sene hostablomster!

    Ha en dejlig søndag

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er meget glad for vores kompost, som fungerer udmærket. Alt ryger i bunken og når jeg så skal bruge den færdige kompost sorterer jeg de største pinde fra, og giver dem et år mere. De allerstørste grene - og dem der stikker - ligger ved siden af og får lov at rådne væk i deres eget tempo, samtidig med de danner ly for pindsvin osv.
      Flis kan vi ikke lave her, men med et lille tilskud af gødning kan det også omsættes, og ellers sker det jo på jorden efter det er bragt ud.
      Vi kører ikke meget haveaffald på genbrugspladsen.

      Tak i lige måde!
      Hilsner fra Ulla

      Slet
  3. Ja, la oss endelig håpe at det bare er en vanlig høstforkjølelse du har fått! Jeg har hatt noe lignende her og det er nok årstiden hvor alt sånt kommer kastet på oss. Så fine bilder du har tatt. Regndråper er alltid så pent på blader.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er jo årstiden hvor vi alle sammen går rundt og snøfter... Bare ærgerligt det falder sammen med en stigning i corona også. Man ved jo ikke hvad man skal tro, så derfor får jeg lavet en test.
      Håber du er ved at være frisk igen!

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  4. Forhåbentligt er du blevet frisk igen. Det går jo ikke an helt at stoppe med haveprojekterne 😉 I er tydeligvis gode til det med kompost. Det er vi desværre ikke. Det er jo ellers et fantastisk havemedie.

    SvarSlet
    Svar
    1. Lad mig sige det sådan: Komposten laver sig selv efter vi har fået flyttet den ind i skyggen. Sidste år vendte jeg også bunken sidst på året og dryssede lidt hønsemøg på undervejs, og det er egentlig det eneste man behøver gøre. Vi smider alt hækafklip, køkkenaffald og andet her i årets løb, og får selvfølgelig ikke udryddet alt ukrudt på denne måde, selvom vi holder bunken fri af de værste rødder fra skvalderkål og brændenælder. På den anden side får vi nogen gange lidt overraskelser, som nu f.eks. Amarant der er fulgt med komposten ud.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  5. Hej Ulla!
    Hoppas du mår bättre nu. I de här tiderna blir man mer observant för förkylning och andra symtom. Er kompost ser mycket bra ut med fin jord. Jag lyckas inte riktigt med det. Har klippt en del av mina syrenbuskar, hade tänkt klippa lite till, kanske hinner jag det innan september är slut. Det gråa vädret fortsätter.
    Ha en fin vecka /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak! Jo, det går allerede bedre. Det er besværligt man hele tiden skal tænke på corona og ændre sine vaner og planer indtil man har fået svar på en corona-test. Glæder mig til det engang er overstået.
      Jeg tror du kan klippe dine syrener lige når du har tid og lyst. De er ikke sarte med hensyn til tidspunktet.
      Her får vi et par gode solrige dage midt i ugen, men så bliver det efterår når oktober starter. Begge dele er jo godt havevejr, så vi tager det som det kommer:)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  6. Jeg håber, du er ved at være frisk igen.
    Det er så hyggeligt at læse dine blogindlæg om årets gang i jeres have. Det er godt med et rigt dyreliv i haven, og man kan have stor fornøjelse af at følge især fuglene. Stiklingeformering er for mig en af de spændende havesysler, og det er en gave til haven, når de små stiklinger har slået rødder og er klar til udplantning. Jeg har også stiklingeformeret sankthansurt og vintersar. I år har jeg også sat stiklinger af forskellige salvier, de er lette at få til at slå rod.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Jo tak, det går helt godt nu.
      Stiklinger er en ren fornøjelse, og selvom de ikke altid lykkes, så har man jo ingen udgift af dem - blot en smule arbejde. Det er også fint man kan opformere lige netop de planter man vil have flere af. Salvier har jeg haft stort held med at så, men jeg skal da også prøve med stiklinger. Tak for et godt tips!
      Også godt du hygger dig med mine indlæg. Det er dejligt du skriver det, og jeg kan kun sige: i lige måde!

      Hilsner fra Ulla

      Slet