tirsdag den 1. september 2020

Visse indtryk bliver bare hængende

Enemærkets Hostahave er i hvert fald ét indtryk jeg har taget med mig. Jeg er glad for Hostaer, men absolut ikke nørd, så der er ingen små smarte henvisninger til specielle sorts-navne her. Jeg lod mig overvælde af de flotte kombinationer og smukke kig gennem haven.


Man ser straks at perfektion er en æressag her, og der reklameres med at 1400 forskellige Hosta gror i haven, men mindre kan vel gøre det:) De perfekte plæner og store gamle træer giver i hvert fald en rolig baggrund for mange forskellige farver, mønstre og strukturer i bedene.


Ovenover spiller den sorte hyld godt sammen med Hosta i grønne nuancer, og nedenunder spejler en gulgrøn Hosta den lyse Løn.Der er bare så mange fine kombinationsmuligheder.


I dette brogede bed holder de mørkegrønne Hostablade i kanten sammen på det hele -


- og her spræller forskellige mindre træer med kulør på bladværket imellem den grå sti og de store grønne trækroner højt oppe. Så smukt!


Sådan en spejling af skønne grå-blå Hosta i det stille vandhul giver ro.Vi er på udkig efter et mindre, letskyggende træ til terrassen, så der blev botaniseret undervejs. Denne Gleditsia Sunburst var virkelig køn, og så havde den næsten ingen torne, men jeg er bange for den sætter rodskud. Er der nogen der har erfaring med den?
   Vores nabos vildtvoksende tretorn sender masser af rodskud ind under hækken til os, og det er noget skidt, hvis vi selv introducerer den slags mellem fliserne på terrassen.


En vidunderlig gammel bøgestamme med en fodpose af sunde kraftige Hostablade, og så den flotte pikstensbelægning der understreger hele farveholdningen.


Også her en fin kant af lave Hosta til at holde de store i ave -


- og se så denne fantastiske flod af hvidbroget Hosta der markerer stien så man ville kunne gå her i buldermørke. "Den lysende sti" kunne man fristes til at sige, selvom denne betegnelse måske ikke vækker så positive minder.


Det er jo vildt at nogen giver sig til at samle 1400 forskellige Hostaer i én kæmpehave, men de skal have så mange tak for at præsentere dem så overbevisende! Hvis ikke man var glad for disse dejlige bladplanter før man ankom, så er man i hvert fald overbevist når man (modvilligt) tager herfra. 


Denne skønne skovhave ligger lige udenfor Ringkøbing i det Vestjyske.15 kommentarer:

 1. Så fantastisk det er der! Det må være morsomt å vandre rundt der og bare nyte det hele. Flotte bladkombinasjoner og farger. Det ser så velstelt ut. Takk for de flotte bilder, Ulla!

  SvarSlet
 2. Selv tak Marit. Det er et utroligt flot syn uanset hvor man vender sig hen.

  Jeg har lige set dine helt fantastiske billeder fra turen til Stavanger. Jeg har været mange steder i Norge men aldrig på Vestlandet, og det går jeg stadig og drømmer om. Nu må jeg snart op og se det med mine egne øjne.
  Du skal have tusind tak for at dele dine indtryk med os andre!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 3. Smukke billeder! Du har på en fin måde fanget hostahavens stemning i dine billeder. Det ville have været en hel anderledes have, hvis de store træer ikke havde været der, de bidrager i den grad til stemningen. Havens mange spændende træer og buske er med til at gøre haven til meget mere end en hostahave. Haven skiftede ejere sidste år, og jeg er spændt på, hvordan de nye ejere vil udvikle haven fremover.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Spørgsmålet er om man overhovedet kan tage dårlige billeder i Hostahaven, Elna? I øvrigt er det din fine beskrivelse i sin tid, der satte haven på ønskesedlen denne sommer, og det skal du have så mange tak for.
   De store træer er en forudsætning for hele stemningen, for man føler jo næsten man er kommet til en hemmelig have midt i skoven. Som om man træder ind i en eventyrverden.
   Nye ejere kan jo gøre hvad de vil, men det håber jeg ikke de gør:)

   Hav det godt!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Ja jeg må medgive dig, at det er en meget flot have, sikken en masse hostaer, navnet er helt på sin plads :) Tak for turen.
  Sunburst danner ikke rodskud her hos mig, og jeg har aldrig hørt, at den skulle gøre det.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak! Det er i hvert fald et sted jeg ikke glemmer lige med det samme...
   Du skal have tak for dit svar m.h.t. Gleditsia! Vi blev så glade for den, men kom så straks til at tænke på alle de stikkende små tretorn vi får fra nabohaven. Det har vi ikke lyst til at forstærke yderligere med egne planter.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Heldigvis har Sunburst ikke torne, dem fra nabohaven er det rodskud, det kan måske også være frøsåede skud?

   Slet
  3. Ja, det kan være svært at svare på, for de dukker op året rundt som små irriterende stikkernikler i græsset og bedene. De er ikke årstidsbetonede og derfor har vi tænkt det var rodskud. I naboens have bliver der hverken klippet hæk eller slået græs og hele haven er fuld af stikkende tretorn.
   Et af argumenterne for Sunburst var netop de manglende torne, og jeg tror jeg vil spørge på planteskolen om den er podet, som Karsten foreslår, for så er problemet jo løst.

   Tak for din hjælp!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. De store,gamle træer er næsten det mest imponerende og anslår en speciel stemning. Nogle af hostagrupperne er for brogede for min smag, men f.eks. den lysende sti er helt fantastisk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er rigtigt. Man kunne jo også have anlagt en bregnehave eller andet under de høje træer. Tænker det er svært at presse alle de Hosta-sorter ind uden det bliver lidt broget, men det er dejligt der også er eksempler på hvor flot en enkelt slags kan virke.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla

  Jeg har ingen egen erfaring med 'Sunburst', men er det ikke en kultivar der er podet på en rod der ikke sætter rodskud?
  Hostahaven er bare rigtig flot, og tilmed velholdt;)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har sikkert fuldstændig ret! Lisbeth skriver hun ikke har haft problemer, og I virker begge meget beroligende!
   Ja, velholdt er ikke ordet. Ingen sneglehuller, intet ukrudt mellem alle stenene - eller i græsset - eller i gruset. Gad vide hvordan de gør? Men flot ser det ud!

   Tak og hilsner herfra!
   Ulla

   Slet
 7. Sikke en "ustyrlig" mængde hostaer. Og så flotte. Ingen sneglespiste.
  De sidste par år er jeg osse blevet mere opmærksom på hostaer. Især det de er rimeligt tørketolerante. Ihvertfald i skyggen.
  Det må lige være stedet at få ideer om hvilke sorter der er bedst. Ærgerlig det ligger så langt væk fra os.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 8. Ja, mængden er nærmest ufattelig, men der var sandelig styr på dem:) Jeg undrede også over hvordan de dog vedligeholder alt det her.
  Der er sikkert så mange varianter at man kan få en Hosta til ethvert formål, men jeg synes også de klarer selv tørke godt i skyggen, og det kan vi godt få brug for fremover.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 9. Hej Ulla!
  Det var en hel del hosta, visste inte att det fanns så många sorter. Det ser ut som en skön plats att gå och strosa omkring i. Mycket annat fint också. Vackra träd och promenadstigar i skuggan av dem.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlet