fredag den 11. september 2020

September-sysler

Et af havens ældre æbletrær har ret gode æbler, vistnok Rød Ananas. De skal spises lige fra træet, men der er dog også røget en stor portion i fryseren. Der er mange små æbler med orm, som drysser ned, og de skal samles op og bringes væk, hvis ikke de skal inficere træet næste år.

Der er et mylder af hvepse rundt om de rådne æbler, så de bliver samlet op  med handsker på.Hver gang der loves byger får vi en halv times tid med støvregn, så her er stadig tørt, men jeg klør på med at udvide bede, dele stauder og plante om, for heldigvis er der vand i haveslangen, og årstiden er den helt rigtige til den slags sysler. Der er varme i jorden og jeg kan stadig se hvor store planterne egentlig er.


I dette bed har jeg længe gået og set på nogle kedelige huller og andre steder stod planterne næsten ovenpå hinanden, så der er blevet rykket rundt på både Hosta, bregner og bunddække efter en mindre udvidelse i bredden.Foran de høje dagliljer har jeg fået anbragt tre røde alunrod, som var ved at blive kvalt andre steder i bedet. De mørke blade kan blive fine sammen med liljernes lysegrønne spir.

Længere nede fik jeg plads til nogle skrantende bunddækkeplanter - hasselurt, hønsebær og vinterglans - som var strandet midt inde i blandt de høje stauder. Det sker jo når man ustandseligt udvider:)


Den orange vortemælk begynder at ligne en rigtig plante. Nu er den 10 cm høj og har foldet sig ud.


Nede under æbletræet er der kommet flere bregner  og løvefod til. Det skal være lidt robust for at kunne holde til bombardementet fra oven. Den duftende citrongule daglilje blomstrer stadig og jeg glæder mig til engang at kunne dele den.


Den traditionelle vinterbalje er tilplantet med Hebe, alunrod og endnu en vintergrøn bregne. Alle ting der kan bruges i haven næste år.

To græsser er blevet flyttet til hver sin store krukke, hvor de kan bo fremover. De står i blæst og sol en stor del af dagen, så her krævedes noget solidt og tørketålende.


- Og yderst i haven langs marken er jeg endelig blevet færdig med beskæring af en gammel syren. For et par år siden skar jeg den ene halvdel af busken ned til en halv meters højde, og nu var det den anden halvdels tur. Busken har sat så mange nye skud at man slet ikke kan se jeg har fjernet de gamle grene. Oven i købet fik vi også et par trillebøre brænde ud af det, og nu trues hegnet ikke mere af lange grene som læner sig op ad det. 


Blandt septembers behagelige sysler hører kartoffelhøsten. I kolonihaven har vi nu fået gravet det halve af kartoflerne op. De er stort set fine allesammen og smager dejligt. Vi lægger dem til tørre lidt ad gangen i et gammelt sold med et tæppe over, og det er åbenbart også et godt sted at ligge for naboens kat. Han får måske lidt massage til de ømme muskler af at ligge på det bulede underlag, og da han arbejder hårdt med sin musejagt - også her hos os - må man tilgive ham.Sådan går dagene med behagelige og nyttige gøremål uden man på nogen måde keder sig.17 kommentarer:

 1. Nej det lyder bestemt ikke som om du keder dig, det er da også træls at kede sig :)
  Tværtimod når du en masse, det ser allerede godt ud, jeg er glad for at se, at Fireglow har det fint og er godt i gang. Æblehøsten ser ud til at være en større opgave, forhåbentlig får du også noget godt ud af de bedste af æblerne.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Æblehøsten er ikke så enorm som den var i -18. Dengang var der ingen orm og alle æblerne struttede af sundhed. Forstå det hvem der kan...
   I år er det en mere normal høst, og det er helt fint for os. Vi laver nogle gode æblekager - mums.
   Ja, Fireglow føler sig hjemme og det er godt den sætter lidt blade inden vinteren, for ellers kunne jeg nemt glemme hvor den står. Glæder mig til at se hvad den finder på næste år!
   Kedsomhed er vist heller ikke noget du lider af, og det er jo på mange måder godt vi har vinteren til at restituere i.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Det er jo så godt å få gjort sånne ting nå før været blir mer ufyselig. Det er faktisk deilig å arbeide i hagen nå når det er såpass varmt. Flotte poteter du har høstet! Rød Ananas har jeg aldri hørt om som eplesort. Den høres spennende ut.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er en fin temperatur, når man gerne vil have lavet lidt fornuftigt. Nu får vi varme i næste uge, så der vil jeg ikke plante om. Faktisk kunne det være skønt med noget regn, men det falder i den vestlige ende af landet, og der er ikke noget tilbage når skyerne når os.
   Håber du nyder sensommeren!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Uhmm ja vi svælger osse i Rød Annanas. Og Citronæbler uhmm.
  Jeg skal osse ud med vandkanden-slangen i morgen. De ting der blev plantet de sidste par weekender skal vandes, for som jer, har vi ikke fået målbart regn siden den rigtige regn sidst i august.
  Det er "mærkeligt" at der er en større staude- plante rokade hvert efterår. Men det er nu noget af det sjove ved havearbejde, man bliver aldrig færdig med at omlægge.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Citronæbler kender jeg slet ikke, men de lyder interessante.
   Du bor vist også på Sjælland, synes jeg at kunne huske, og vi har åbenbart ikke været lige der hvor bygerne drypper - nogen af os.
   Rokader er ret underholdende, især når de går op. Af og til skal der næsten tænkes for meget:) Værst er det når man alligevel ikke har planter nok til det man har tænkt, men det løser sig jo altid til sidst.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla

  Det lyder hyggeligt med sådanne små projekter i haven - og sådan er det jo som oftest:)
  Når man stikker kanterne af har beden det jo med langsomt at blive større, det ser nu godt ud!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. - Og det er det også! Haven er kommet så vidt at man kan tage den i små bidder og så er det nemmere at komme i gang. Bare det går fremad, så er jeg glad.

   Hav det godt!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 6. Vi døjer meget med grå monilia i frugttræerne i år. Det plejer kun at ramme blommerne, men i år rammer det også pærerne. Jeg skal love for, at du får rokeret rundt med planterne. Det ser fint ud, men til næste år er der garanteret nogle andre planter, som skal flyttes og deles. Sådan er det jo.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, her flyttes lystigt rundt, og det er ikke slut endnu. Men det er jo også noget af det sjove ved at lave bede, så det er helt ok.
   Vi har jo haft en ret tør sommer, så det undrer mig lidt med alt det snavs på frugten. Men der er nu stadig æbler nok til os!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Rød ananas er virkelig frugtbar i år, jeg har også flere kasser æblemos i fryseren. Jeg holder meget af rød ananases aromatiske smag.
  Det er en fin sammenplantning, du har i vinterbaljen. Det er en god og nem ide, at fylde baljen med planter, der kan se smukke ud hele efteråret og vinteren igennem, for så at blive plantet ud i haven bagefter.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er et dejligt æble mens det er frisk, men er ikke noget gemmeæble, så man er nødt til at 'gøre' noget lige nu.
   Tak for det! Jeg synes de violette bagsider på Hebes blade passer godt til alunrodens farve, men man skal vist tæt på for at se raffinementet:)
   Genbrug er altid at foretrække!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Hei!
  Har det samme problemet med eplene. Noe som er ganske irriterende er ekorn som tar de fineste. Fine kanter på bedene, gjør susen. Det gjør at plantene kommer mye mer i fokus.
  Kjempefint! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Pæne kanter pynter altid.
   Vi har vist ikke mange egern her, så det er ikke deres skyld hvis der mangler et æble.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Hej Ulla!
  Har hjälpt till att plocka äpplen hos dottern, det ramlar ner en hel del när det blåser. Några riktigt fina, har koltrasten smakat på medan de hänger kvar i trädet. Skaffade en äppelplockare, för några år sedan, som man rullar över äpplena då de ligger på marken. Den fungerar riktigt bra. Jag klippte också av en del långa torra grenar på mina syrener, men tror jag skall klippa resten också.Så snygga rabatter och trädgården ser riktigt fin ut.
  Ha en fin ny vecka !
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
 10. September er en travl, men dejlig måned og lige nu viser den sig fra sin bedste side. Vi har heldigvis fået en del regn, så haven står frodig og lige om lidt skal jeg også til at flytte og plante.
  Dine bede ser så fine ud.
  Vi har også en del æbler, men jeg synes det ser ud som mange af dem er fulde af orm.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet