fredag den 4. september 2020

Den uendelige historie

 Er der mon nogle der kan huske bogen Den uendelige Historie, skrevet af Michael Ende i slutningen af halvfjerdserne? Eventyret om drengen der flygter ind i fantasiens verden, hvor han må hjælpe dronningen af Fantásien med at redde fantasien fra intetheden, og derigennem opdager sine egne kræfter og evner, der skal bringe ham selv videre i den almindelige dagligdag.
   Sådan har jeg det egentlig også med haven, som er mit Fantásien. Det er jo der man kan skabe sin egen fantasiverden og  der man opdager ressourcer og kræfter (trods ømme muskler og sved på panden), som kan bruges videre frem.

Det starter gerne med en stump haveslange, som skitserer et nyt stykke bed og en hulens masse hårdt arbejde, men arbejdet er glemt det øjeblik, hvor man ser billedet af nyskabelsen på sin indre skærm.


Sandt at sige var haveslangen betydeligt længere, og antydede kolossale udvidelser, men man skal jo starte et sted, og det blev her hvor jeg havde de ønskede planter på lager.
   I forgrunden en blærenød fremavlet fra frø, som jeg helt ulovligt bortførte fra Botanisk Have i København sidste efterår, og til at udfylde pladsen mens blærenødden vokser til, nogle små Potentiller med jordbærlignende blade og knaldrøde blomster, samt et par citronmelisser.


En lysegrøn REMA1000-plante fik foreløbig sit eget hul at vokse i, men inden dagen var omme havde den også fået kontakt til bedet.


Hen under aften havde bedet fået en hjerteformet afslutning med fyld af kulsukkerplanter, som blev delt og fordelt.Dagen efter var jeg temmelig træt i hele kroppen, men det fortog sig efterhånden og så var jeg nødt til at fortsætte. Den upraktiske facon på bedet ville jo gøre græsslåning besværlig.


Det værste er at fjerne græstørven, men det hjalp da John fik slebet spaden. Et yderligere problem er at finde steder hvor tørven kan ligge, for vi har snart udjævnet de fleste huller i haven. En stabel tørv er ved at nå maksimal højde, og jeg håber den med tiden omsættes til jord, der kan komme tilbage i bedene. Foreløbig tilfører jeg lidt plantemuld eller kompost der hvor jeg udvider.


På det nye areal plantede jeg flere potentiller og en del lammeøre.


Dette bed skal næsten vokse sammen med havens yderste bed, blot adskilt af en græssti. Vi vil gerne have en stor flot græs herned også, men den vi havde i en krukke er nok for spinkel til at klare vinden i udkanten af haven, så vi skal finde os en solid elefantgræs, som kan tåle lidt at hvert, og helst holde sig oprejst i vintertiden.

Oppe fra huset kan man slet ikke se hvad der er lavet, men det er jo heller ikke meningen, at alt skal kunne overskues fra et enkelt punkt. Fantásien skulle jo gerne være et udstrakt land med nye fantastiske oplevelser omkring hvert et hjørne:)
17 kommentarer:

 1. Så fint ditt nye bed har blitt! :)
  Gresstorv kan en jo bruke til så mye i hagen. Ja, jeg husker godt den boken, for mine barn hadde helt dilla på å lese boken og se filmen.
  Ha det godt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have! Når jeg fortsætter med at grave plænen op må jeg jo finde en løsning på alt det græstørv...
   Bogen er god, filmen mindre god, men historien kan vi vist alle forholde os til, ikke sandt!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Du laver også fine former på bedene, det ser allerede godt ud og bliver med tiden endnu bedre. Jeg har en blærenød, der sætter forfærdelig mange rodskud, jeg håber ikke, at din også gør det, men det finder du ud af. Flot at du selv har sået den og selv laver bedene, det har jeg heldigvis Bent til, ellers havde der nok ingen bede været ;) Du skulle have haft flere planter med hjem, men der var ikke rigtigt plads, jeg har jo rigeligt at give væk af.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. PS. Nu ved jeg jo hvor du bor, så det kan være jeg kommer igen og får flere planter med hjem. Jeg var vist dårligt forberedt da vi var på besøg. Rart at vide du er derude i planteland!
   PPS. Vortemælken er i fuld gang med at sætte blade.

   Slet
  2. Ja men I kommer bare igen, der er som sagt nok at tage af.
   Det lyder godt, den breder sig meget.

   Slet
 3. Bedenes form er egentlig ret foreløbig. De næste udvidelser er allerede i støbeskeen, for i dag har vi købt os en elefantgræs:)
  Jeg havde slet ikke overvejet rodskud fra blærenød, eftersom jeg aldrig har haft sådan en busk før, men nu vil jeg være opmærksom.
  Og nu vi er ved rodskud, så har en planteskoleejer i dag fortalt at tretorn ganske rigtigt er slem til at lave dem. "De løfter jorden" var hans udtryk, så naboen har altså lidt på samvittigheden efterhånden.
  Jeg får nærmere besked om Sunburst når jeg evt. bestiller den, og det er dejligt der stadig findes planteskoler med så god en service, at de ringer til producenten med ens spørgsmål.

  Mange hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 4. Den bog havde jeg helt glemt, men nu husker jeg, at jeg var meget begejstret for den, da jeg læste den for snart mange år siden. Din Rema1000 plante ser spændende ud. Gad vide, hvad den hedder? Det var godt, den ikke skulle stå alene og kede sig - men vupti havde den lige fået naboer. Det går så hurtigt, når du viser, at du lige har lavet et nyt bed ... og du har også altid lige nogle planter på lager ... Men du må love ikke at grave hele græsplænen op.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan jo godt lide kontraster mellem farver, højder, strukturer osv. så plænen forsvinder ikke, og hækkene bliver også stående. Alligevel er der såmænd en del at tage af:)
   Måske er det en Thuja Golden Smaragd jeg har fundet i REMA, men det står jo ikke ligefrem på potten. Den var billig og åbenbart trivelig ligesom mange andre jeg har købt der efterhånden. Mange planter starter deres liv her i haven som potteplanter på skygge-hylden på terrassen, hvor jeg tit køber noget stedsegrønt til vinteren, og så kommer de ud i haven i takt med jeg får gravet bede ud. Med REMA's planter er det altid spændende om de bliver 8 m høje eller brede med tiden...
   Vupti, er måske så meget sagt, men jeg kan jo godt lide at tage et ryk ad gangen, og stopper ikke gerne halvvejs i arbejdet.

   Den uendelige Historie satte også tanker i gang hos mig - og det gør den egentlig stadig. Jeg læser gerne de samme bøger om og om igen.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Heldigvis er haven en uendelig historie. Plæneklipperen har egentlig ret stor indflydelse på, hvilken form bedene ender med at få. Det har jeg også erfaret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen du har helt ret! Der er jo heller ingen grund til at lave flere besværligheder for en selv:) - Og jeg tænker også jer har have nok til at vare resten af livet.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla

  Græstørvene er jo noget af det bedste ved jorden, når jeg laver nye bed, graver jeg så dybt at jeg kan lægge tørvene omvendt nede i bunden, det fungerer, jeg piller lige mælkebøtter ud, jeg har aldrig set ukrudt komme op der nedefra:)
  Fint stort bed du er ved at lave. smart at indtænke græsklipningen, ingen indvendige hak og ellers store jævne buer:)

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det burde jeg også gøre, men dovenskab står i vejen. Vi har stablet en del græstørv som gerne skulle blive til jord i fremtiden, men jeg orker ikke at grave to spadestik i dybden i bedene. Jeg løsner under tørvelaget med en greb, og tilføjer lidt god muld eller kompost.
   Nej, som sagt - dovenskaben:)

   Tak og i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla!
  Det går snabbt på bild, att utvidga rabatten, men det krävs en hel del kraft.
  Ser fint ut, skall försöka komma igång. Det har blivit en ny rabatt hos dottern istället. Det gick bra att gräva, då det regnat ett tag.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ork ja, på billeder kan alt lade sig gøre:)
   Du har da også nok at gøre med både din egen og din datters have, og det hjælper med regn. Her er det allerede tørt igen.

   Tak og du også!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Nøj, hvor du heldig du stadig kan hapse fra græsplænen og udvige dine bede. Min græsplæne er kun brede græsgange nu.
  Den uendelige historie, om Fantasien, kender jeg. Det er faktisk en super sammenligning med haven. Der er det jo osse ens fantasi der bestemmer, næsten da.
  Hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu er det jo kun to år siden jeg gik til angreb på vores plæne, så der går nogle år før jeg løber tør - og det hele skal altså heller ikke graves op.
   Ja, næsten da. Uden et fast greb om virkeligheden går det ikke, men man skal jo først og fremmest kunne se det for sig - i fantasien.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Det er gøy å lage nye bed, jeg har en to tre på planene her også, mest sannsynlig blir det ikke før til neste år, men i går begynte jeg å oppdatere plantelistene mine, kanskje blir det en tur på plantesalg. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet