onsdag den 21. oktober 2020

Om at springe ud som grå gartner

Her kommer et meget langt og gråt indlæg uden fine høstfarver, smukt lys gennem tynde blomsterblade og fuglesang foroven. Så er I advaret!


Vi skal flere år tilbage for at finde min første idé til at bryde ensformigheden, og gøre noget ved denne 70 kvm store flisebelagte terrasse. Jeg har hele tiden vidst det skulle ende med en beplantning af en slags, men hvordan det rent praktisk skulle laves har tumlet rundt i hovedet og antaget mange former indtil nu, hvor vi rent faktisk rullede ærmerne og og sprang ud som grå gartnere.


Efter at have været rundt om alverdens højbedsløsninger - på tankeplan - nåede vi frem til et anlæg i niveau med de mange grå herregårdssten. Noget som kunne bryde fladen på en interessant måde uden at spænde ben for fremtidige indretninger, som f.eks. opsættelse af telte ved festlige lejligheder.
   Vi købte en stak sorte fliser og anbragte dem midt på pladsen. Dette var tilbage i september, så vi har haft tid til at gå og kigge på det inden vi begyndte at ødelægge for meget:)


Det kan godt være terrassen er en ret trist flade af anløbne grå herregårdssten, men den er ikke desto mindre lagt efter alle kunstens regler af en anlægsgartner-elev, som her har afleveret sit svendestykke. Det var den forrige ejer af huset som fik lavet alle tre terrasser på denne måde, og det fungerer fint selvom det nu virker som om tiden er løbet lidt fra dem.


John tog det støvede arbejde med at skære fliser over med sin vinkelsliber. 
- Så blev han lige så grå som terrassen...


Her er det lykkedes at få kilet de første 6 fliser ned og jeg har også lavet hul i stabilgruset til et træ, som vi planter til sidst. Plantehullet har jeg afstivet med toppen af en stor murerbalje, hvor bunden er skåret væk, og imens har John fået lagt de første halve sten i kanten.



Det er slet ikke så nemt at lægge fliser midt i en gammel belægning, for der skal fifles og bankes og rykkes på mange flere fliser end de nye. Selvom vi havde målt og beregnet, og selvom de gamle fliser er lagt så fint som de er, er der der altid et stykke vej mellem teori og praksis. Vi har haft de samme fliser op og ned mange gange før det passede i både bredden, længden og højden.


Vi holder flere dages pauser mellem hver omgang, men her er vi nået til et besværligt punkt, hvor den store græs i den omvendte kompostbeholder skulle fjernes. Den var tung!


John fik dog lavet et ret smart rullesystem så vi slap for at løfte alt for meget, og her er den så godt som centreret over det hul den skal stå i.


- Og ned kom den da også fra rullerne. Spørg ikke hvordan!
Så nu er der ved at være lidt system i sagerne, og man kan se hvordan græsset i den store beholder kommer til at stå i den ene ende af den sorte firkant, mens træet skal plantes i den anden.


I går fik vi lagt alle de øvrige sorte fliser 


- og her i denne ende skulle der virkelig arbejdes med alle midler (hug en hæl og klip en tå) -


men det lykkedes!


Jeg kunne dog ikke slappe af før en halv sæk fugesand var fejet ud over kanten. Man trænger sådan til at se et pænt resultat:)



Vi synes vi er sluppet ret heldigt fra den første etape af projektet, og nu skal vi lige tage en dyb indånding før vi kaster os ud i næste etape. Der gælder det belægningen i midten, som skal bestå af store og mindre sten i en slags pigstensbelægning, og det er endnu en ting vi ikke har prøvet før. Stenene er nogle vi har fundet på grunden og i kolonihaven, og jeg forudser et stort job med at få puslet dem på plads.


Efter sådan en støvet og gråmeleret omgang trænger man til en ordentlig oktoberbuket - ikke sandt?



15 kommentarer:

  1. Kjære vene så fint det ble, Ulla! Dere er virkelig dyktige :)
    Svarte fliser gjør seg jo veldig godt mot de grå flisene som var der fra før. Svart og grått er farger jeg liker veldig godt. Da kan en bruke alle farger mot det uten at det skriker ;)
    Dere er imponerende gode!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak for din ros - det varmer!
      Jeg tror det kan blive fint hvis vi får naturstenene lagt på en ordentlig måde, og hvis vi samtidig får renset de gamle fliser kommer kontrasten mere frem. Sort og gråt kan man altid bruge som god baggrund for grønne planter.

      Mange hilsner fra Ulla

      Slet
  2. Det pyntede helt enormt at få brudt den store, ensformige grå flade, og plads til at røre sig på og sidde og slappe af på er der stadigvæk masser af.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du skal have tak! Det er altid dejligt når andre kan se idéen i det man går og laver - og plads er her nok af! Det har du meget ret i.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  3. Sikke et puslespil arbejde. Godt gået. Det er ellers osse en meget stor terresse, 70 kvm skriver du? Men det bliver så fint den måde I bryder ensformigheden på. Og der er stadig plads til et større grillparty, når coronaen ellers takker af.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, og så er vi ikke engang gået i gang med naturstenene. Det bliver spændende! De større fester må nok vente en stund, men så har vi lidt tid at løbe på:)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  4. Godt tænkt og godt fundet på, det ser flot ud med de mørke fliser til at bryde den grå flade. Men sikken et arbejde det har været, en par dages pause og i er klar til at lægge piksten, det er et tålmodighedsarbejde, men det var det andet jo også, så I er i træning.
    Buketten er så fin.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak Lisbeth! Der er i hvert fald tænkt længe og grundigt over designet, men lige her har vi faktisk aldrig siddet så denne plads i midten kan sagtens undværes i det daglige. Slog lige tilbage på min blog for at se hvornår tanken først opstod. Det var i sommeren -17, og dengang var jeg sikker på det skulle være et højbed. Nu er jeg glad for den flade løsning, da det også forstyrrer hele terrassens stabilitet mindst.
      Buketten har stået en ugestid efterhånden, så den nyder jeg meget selv.

      Mange hilsner fra Ulla

      Slet
  5. Hej Ulla

    Uha ja, 70m2 grå sten!
    Rigtig god ide med de sorte fliser, Det bliver garanteret flot med rigtige sten i midten. Spændende hvilket træ i vælger!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det var dengang da det var moderne. Heldigvis er alle de gamle sten lagt med omhu, så vi har ingen problemer med nedbør. Der er lavet fald væk fra huset fra alle retninger og det er jo vores held.
      Træet er allerede købt, så jeg kan godt afsløre at det bliver en Gleditsia Sunburst. Da jeg ikke kan få et sikkert svar på om den laver rodskud, afprøver vi den indtil videre, og ellers må den ud i haven et sted. Der er heldigvis mange gode muligheder for at finde et smukt træ endda.

      Hav det godt selv!
      Hilsner fra Ulla

      Slet
  6. Det er vel nok blevet flot med de nye sten og det nye bed, så der bliver mindre gråt fremover. Jeg kan godt forstå, at I lige skal have en pause, inden I går i gang med at lægge piksten. Jeg går også og prøver at tage mig sammen til at få lagt piksten i et område på 3-4 m2.

    Hilsen
    Anette

    SvarSlet
    Svar
    1. Jamen så må jeg hellere følge med på din blog i den nærmeste fremtid og se om jeg kan lære noget af dine erfaringer. Vores sten er meget forskellige og nogle af dem kan jeg slet ikke løfte, så vi får nok en fest når de skal graves ned i stabilgruset:)
      God arbejdslyst!

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  7. Hej Ulla!
    Det blev riktigt fint, trevligt att se hela processen. Planering, utförande och en nöjd stenläggare, då pusslet gick ihop. Har försökt hitta vad piksten är, tror att jag kom fram till kullersten. Det kommer att bli fint.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have! Ja, jeg holder også meget af billedet af John da den sidste flise er lagt på plads.
      Du har sikket ret i at piksten er kullersten, i hvert fald er det naturlige sten som vi har fundet rundt omkring.

      Hav det fint!
      Hilsner fra Ulla

      Slet
  8. Så fint det ble på terrassen din, litt av en jobb, det blir litt "hardt" arbeid også iblant. Og mye fint i hagen ellers også ser jeg i innlegget over. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlet