søndag den 11. oktober 2020

Det luftige element

 Vi lægger nakken tilbage for at iagttage himmelrummet her for tiden. I den mørke nat er stjernerne ofte meget klare og lyser tydeligt, mens månen laver sorte skygger i den nattestille have. Også om dagen er der en del at se på himlen.

Vi ligger åbenbart på ruten for trækkende røde glenter, og har haft dagevis med op til 14 fugle i luftakrobatik over haven - på én gang. På engelsk hedder glenten 'kite' - altså (papir)drage - og det forstår man så godt når man ser dem svinge sig i det luftige element. Mage til elegance...

   Efter en hel del forgæves forsøg fik jeg endelig disse to røde glenter i kassen over naboens hus, men det yder ikke oplevelsen megen retfærdighed.Kiler af gæs og cirklende traner hører også til oktobers oplevelser, men så har vi også selv været til vejrs - jeg var nær ved at sige oppe over trægrænsen - men i hvert fald op over trækronerne!

Jeg har holdt fødselsdag og haft besøg, og det førte til en dejlig udflugt med familiens yngre medlemmer til toppen af det nye Skovtårn på Gisselfeld ved Rønnede. Dejligt at se noget af det nye der sker i vores eget "hood", og selvom jeg normalt bliver svimmel af at træde to trin opad en stige, gik det faktisk meget godt.


En sindrig konstruktion af jern strækker sig 35 m i vejret, og en sneglegang på 600 m længde fører én til toppen uden de store anstrengelser. Jeg indrømmer det begyndte at svimle da vi kom op over træernes toppe og tårnet begyndte at hælde ud, men jeg kiggede ned i trægulvet og nåede også op til den fine udsigt over det Sydsjællandske landskab.

3 slanke bøgetræer vokser inde i tårnet.Vel oppe i det blå skal vi jo se hvad vi kan finde af landemærker.


Den bedste udsigt på dagen var mod øst, hvor vi kunne se Kongsted kirke til højre, Rønnede i midten og Faxe i det fjerne til venstre.


Et pænt stykke over skovens træer, som man kan se her.Turen ind til Skovtårnet går på træbroer, så man kan godt lade gummistøvlerne blive hjemme, men til gengæld tage barnevognen med. Langs hele ruten er er træerne fulde af folk som klatrer, kravler og balancerer fra træ til træ, mens der hujes og skriges frydefuldt på tovbaner på kryds og tværs. Vi nøjedes med tårnet og det var helt fint.


Vel hjemme igen med jord under fødderne har vi fået sat et nyt fuglehus op, så nu er der gang i vinterfodringen til glæde for spurve og mejser.


 Resten af haven passer sig selv og paradisæblerne tager over nu hvor de fleste spiseæbler er faldet.På den store terrasse er vi gået i gang med et dekorativt indslag (håber jeg!) som indebærer en hel del flise og stenarbejde, og forhåbentlig ender med vi får plantet en gylden tretorn som midtpunkt. Dette vil jeg skrive mere om fremover.


Det ustadige vejr byder på flotte vejrskift og dramatiske skyer, og således ender jeg i det luftige element hvor jeg startede.

16 kommentarer:

 1. Det er en helt utrolig udsigt deroppe fra tårnet, så det var godt at du overvandt dig selv og fik den oplevelse med. Kommunen har åbenbart været heldig og fået etableret nogle udendørs aktiviteter, som falder i folks smag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg også glad for!
   Kommunen har vist ikke en dyt at gøre med dette tårn og "Adventure Park", som er et helt igennem privat foretagende. Den slags store investeringer (i oplevelser og folkesundhed) er vist ikke kommunerne forundt, bare tænk på alle de prestige-rådhuse de bygger i disse år:) Billetprisen afspejler da også den manglende offentlige støtte, men trods alt synes jeg det var pengene værd.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Så flott utsikt det er der oppe fra! Disse 'kite' så jeg nettopp på en nederlandsk blogg, og de er veldig flotte fugler.
  Fuglehus og forstasjoner har vi også, og de er flittig besøkt nå av alt som er av fugler og ekorn her.
  Vakker himmel og utsikt hos deg, Ulla!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var en oplevelse i vores ellers så flade land:)
   Så vidt jeg forstår er den røde glente ved at vende tilbage til landet i disse år, men ikke ret mange yngler her. Tror de bor i Sverige for det meste, men vi har dem tit over motorvejene sammen med tårnfalke. det er første år vi ser dem i så store flokke.
   Det nye fuglehus afløser det gamle som havde hul i taget, og jeg var så heldig at få det i fødselsdagsgave.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla
  Nej hvor spændende med rød glente, her vil Bent helt sikkert være misundelig, men også traner, kunne det være sjovt at se.
  Jeg har hørt meget om skovtårnet, nu fik jeg lov at gå der sammen med jer, men det kunne nu være sjovt at prøve. Der er nok mange, som ikke vil gå derop, hvis det er på trapper, dette er en genial løsning. Flot mørk himmel, lige nu regner det sørme her, det var slet ikke lovet.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi ser en del glenter svæve over motorvejene her i den østlige ende af landet, men har ikke tidligere set dem i flok som her, så jeg tænker de er på træk mod syd. Bondemanden havde netop slået sin græsmark bag vores have, og de benyttede chancen for at finde nogle mus eller andet til madpakken. Tror Bent skulle unde sig en tur til de gode trækruter her i efteråret.
   Skovtårnet var slet ikke så svært at komme op i som jeg havde forestillet mig, og jeg ved min far har planer om at bestige det med sin nye racer-røde rollator sammen med nogle af sine yngre venner (de er kun omkring de 80:) Det skal nok lykkes!
   Der er også faldet nogle få millimeter her i løbet af de ustabile dage, men ingen styrtregn til os. Til gengæld er sky-himlen så smuk og foranderlig.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Ih ja det er så spændende med rød glente. Vi har osse et par svævende over markerne. Især når der lige er blevet slået høslet.
  Jeg vidste godt der var tovbaner på Gisselfeld. Men jeg kendte ikke tårnet. det ser tilforladeligt ud. jeg har det nemlig ligesom dig, med højder uff. Men måske en god ide til en familietur engang. Vi kører da til Gisselfeld med års mellemrum til tulipantiden, og osse en gang til julemarked.
  Ja det er de flotte himlers tid nu. Vi fik flere byer i går, men ingen i dag.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 5. De store rovfugle er altid spændende, og glenten er så elegant at iagttage.
  Skovtårnet ligger langs landevejen mellem Rønnede og Næstved - og tættest på Rønnede, så det er ikke i umiddelbar nærhed af hovedbygningen. Ifølge hjemmesiden ligger tårnet og hele molevitten med klatring og hytter osv. på Gisselfeld Klosters jorde - men det er da bestemt en familietur værd!
  Tillykke med bygerne! De undgår min egn desværre.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 6. Hej Ulla

  Alletiders med sådan et skovtårn, spændende arkitektur, der liver op midt i skoven ;)
  Godt rovfuglene har fået et comeback - den røde glente er en flot fugl!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja og god uge til dig!
   Faktisk er det et flot tårn og spændende at se det hele lidt fra oven. I super klart vejr skulle man kunne se helt til Amager, men det fik vi ikke prøvet den dag.
   Den røde glente ligner en drage i måden den flyver på, så englænderne er inde på det rigtige med deres navn. Dens vinklede vinger og splithale gør den nem at kende, men de flotte farver fik vi rigtig at se her fra vores egen have.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla!
  Vilket spännande torn, och en fin utsikt. Ser också lättillgängligt ut utan trappsteg. På Kew Gardens avstod jag trädtoppsvandringen på grund av alla trappsteg. Vilket skådespel ni får se med alla fina fåglar. Tror inte jag sett Röd Glada någon gång.
  Ha en fin ny vecka! Hälsningar Marika

  SvarSlet
 8. Det er en spændende tid når alle fuglene trækker sydover for vinteren, og særligt de store rovfugle er imponerende. De røde glenter er flotte fugle og vi var helt beærede over at se dem her i så stort tal.
  Skovtårnet er vist endnu højere end jeg har skrevet - 45 m - men måske var det meget godt jeg ikke vidste det:) Det er ret nemt at gå derop, så jeg tror næsten alle kan klare det. Vi mødte både børn og gamle på vores vej op og ned.

  God uge til dig!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 9. Tårnet ser spændende ud, og det var en genial ide at lave en lang sneglegang derop.
  Jeg nyder også fugletrækkene i denne tid. Det må have været et fantastisk syn, at se så mange røde glenter på himlen.
  Jeg er spændt på at se, hvordan terrassen kommer til at tage sig ud. Det starter godt ...

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tårnet var faktisk en god oplevelse. De praler af at man ikke kan komme højere op på Sjælland og at man kan se Turning Torso i Malmø i klart vejr. Så klart var det ikke da vi stod deroppe, men faktisk kunne man jo sagtens kalde dette Skovtårn for Turning Torso - også!
   Det kan godt være efteråret virker lidt sentimentalt, men der kommer jo andre fine syn end lige haven. Fugletrækkene skal bare nydes, og tranerne er et andet hit på denne tid.
   Tak for din tillid! Jeg er også ret spændt på hvad det ender med på terrassen:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Hei Ulla! Det er fascinerende å følge med på fuglers glideflukt. Her har vi flere ravner som stadig kretser høyt over oss. De har litt nifse "skrik".
  Fantastisk konstruksjon. Det må være veldig spennende å gå 35 meter opp i luften. Kanskje jeg også hadde turt. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
 11. Ja tænk engang, jeg er ellers ikke så meget for at gå i højden, men det var faktisk sjovt at se det hele fra oven. Og så er det vist ikke engang 35 men 45 m højt!
  Ravnen har jeg aldrig set, så det må være spændende at have de store fugle så tæt på.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet