søndag den 18. oktober 2020

Over halvvejs -

- igennem efteråret begynder man at forberede sig på vinterens komme. Jeg tænker på nyttige og behagelige ting at foretage mig i den kolde tid, men også tilbage på årene der gik. I haven er væksten stoppet, mens de fleste planter begynder at se lidt blege ud. Vi har stadig den første frost til gode, så høstfarverne er sporadiske.
   Det er sjovt at sammenligne årets vækst med tidligere år, og jeg har kigget lidt på de 6 år jeg nu har haft min kolonihave. I oktober 2015 kunne vi nyde solen med ryggen mod solsikke- og majsbedet, og næsen vendt mod et helt nyt staudebed.


Når jeg nu kigger tilbage synes jeg det er helt utroligt hvad vi nåede det første år, for på dette tidspunkt havde jeg bare været kolonihaveejer i 10 måneder, og vi havde allerede gennemgravet det meste af de 400 kvm. Den runde køkkenhave anlagde vi som det første. Her sidst på året strålede den med sommerblomster i stærke farver.


I oktober 2016 kiggede jeg tilbage på en virkelig god havesæson med perfekt vejr, men da vi netop var flyttet i hus var fokus ikke rettet mod kolonihaven, og jeg har kun enkelte billeder fra dette efterår. Man kan dog se at både stauder og buske var vokset rigtig godt til, og de gamle Chrysantemum stod på spring med mange knopper.


I 2017 brugte vi masser af tid i kolonien, men dette år gik for en stor del med at istandsætte det lille hus med nyt tag, nye bræddevægge, maling og skur, og i oktober var vi netop ved at montere tagrender som noget af det sidste.På dette tidspunkt havde vi to velfungerende staudebede og majsbedet var tilplantet med asparges og blåbærbuske,


mens denne klematis tog turen opad huset for anden gang i sæsonen, da den var blevet skåret ned i forbindelse med byggeriet.


2018 var et ret katastrofalt haveår som mange husker for måneders utrolig varme og tørke. Her i oktober ser haven meget overskuelig ud, for selvom der var kommet noget vand på dette tidspunkt, havde selv ukrudtet mere eller mindre givet op. Vedligeholdelse er enkel i sådan et år, og vores største succes i køkkenhaven var grøngødnings-planterne, som først blev sået da regnen kom.


I 2019 forsøgte vi at lægge halvdelen af køkkenhaven ud med sommerblomster og havde et vist held med det, men de stolte kavalerer kom først rigtig i blomst i oktober, hvor vi satte stor pris på dem.


Mange andre områder var groet godt til og den pilebladede pære omsider kommet op over hækken, mens de forskellige buske trivedes i kanten af haven.


- Og endelig begyndte terrassen at tage form. Jeg fik sået græsfrø i halvdelen af arealet netop i oktober og den nye flisegang blev også færdig.


Her i 2020 kan vi nyde de fine høstfarver på to nye Hortensier i det ene staudebed, mens druerne bliver hængende på vinplanten til glæde for solsorten. I år når de ikke at modne færdig.


Vi har haft en forrygende høst af kartofler i køkkenhaven og de fleste bede står tomme, men der hvor de tidlige kartofler stod kommer der nu rucola og fennikel, mens bønnerne stadig blomstrer. Måske når vi at smage nogle enkelte,


men de er meget små endnu.Det har været et godt år i kolonien. Efter 6 års arbejde nyder vi nu resultaterne, og på sådan en flot oktoberdag synes jeg godt vi kan være glade for synet fra den nymalede havelåge.


En af de allerførste buske jeg plantede for 6 år siden - en Cornus Mas - er nu højere end mig og trives storartet. Den glæder jeg mig til at se med blomster på i det tidlige forår.Paradisæbletræet er en af de seneste anskaffelser og det er vel passende at have sådan et smukt træ i sit eget lille paradis.

 

14 kommentarer:

 1. Ja selvfølgelig skal I have et paradisæbletræ i jeres eget lille paradis.
  Jeg husker det meste, du nævner, I har nået rigtig meget og været meget flittige, men jeg er ikke i tvivl om, at mere kommer til. Det er så dejligt at have noget at gå op i, det skrider rask fremad.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du er jo en trofast læser så dig kan man ikke overraske med ret meget. Det jeg mest blev slået af da jeg gik igennem oktober billeder gennem 6 år, var hvor ens den måned tager sig ud fra år til år uanset vejr og vind.
   Og du har ganske ret, der skal til at ske noget "nyt". Først og fremmest trænger det gule staudebed til et gevaldigt løft, og det skal det nok få til næste år, så nu vender vi bøtten og starter forfra:)

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ja, dere har nådd mye på de årene, Ulla! Det er intet mindre enn imponerende alt sammen. Det er også morsomt å se busker og trær vokse seg store. Selfølgelig måtte dere ha et paradisepletre. De hører jo hjemme i paradiset :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja nu nyder jeg også at se hvordan det hele vokser. Når jeg kigger 6 år tilbage er der jo alligevel sket lidt, så fra nu af bliver der bare tale om mindre justeringer, hvilket er fint.

   Tak skal du have og mange hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla

  Spændende at se den rivende udvikling - kan godt forstå i er lidt stolte over indsatsen og det foreløbige resultat:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Karsten og i lige måde!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Det var et spændende indlæg at læse, og jeg sidder tilbage med en fornemmelse af, at I har haft nogle utroligt travle år både med hus og kolonihave. Selvom kolonihaven nu ser fin, ud og I er tilfredse med resultatet, finder I sikkert snart nye projekter at kaste jer over.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ork ja, der har du ret! Og som jeg skrev til Lisbeth kan man jo bare vende bøtten og starte forfra. Flere beplantninger trænger til en hjælpende hånd, og nu ved jeg lidt mere om hvilke arter der trives forskellige steder i haven.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Vilken trevlig återblick på allt som skett på kolonin. Det är mycket ni åstadkommit, och resultatet är riktigt fint. Den runda köksträdgården är jag speciellt förtjust i. Ni har åstadkommit ett fantastiskt ställe.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er altid så dejligt positiv, og det sætter jeg pris på.
   Køkkenhavens form er jeg også tilfreds med, men jeg har stadig ikke fundet ud af hvad der trives bedst i skyggesiden, så der er stadig brug for eksperimenter fremover. Til næste år skal der ske noget nyt, og sådan er det jo hvert år:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det er altid sjovt at kunne kikke tilbage på haven i billeder. Så kan man se hvor hurtigt det vokser og forandrer sig. Der er sket rigtig meget i jeres have på de få år. Det er blevet rigtig flot på den korte tid. Bare den runde køkkenhave, super.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak!
   Kolonihaven var utrolig vigtig for mig i de første år hvor jeg boede i en lille lejlighed. Det var her jeg fik min motion samtidig med at drømmene skulle realiseres, så der skete meget på kort tid. Nu er det nærmest blevet et frikvarter fra den store have derhjemme, og et sted hvor vi slapper af, men jeg holder stadig meget af den.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. I har været meget flittige, og det er utroligt, hvad I har nået i have og hus. Og så har I tilmed en stor have ved jeres hus. Jeg kan godt lide grundplanen, som for mig ser ud til at være inspireret af både den gamle kolonihavestil og dine egne ønsker til en praktisk og hyggelig have.
  God arbejdslyst fremover!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der skete nok lidt mere de første år inden den hjemlige have kom til, men det er jo ikke så mærkeligt.
   M.h.t. haveplanen så har du fuldstændig ret, og jeg er glad for du kan få øje på mine bagtanker. Det var netop meningen at den symmetriske opbygning og havestierne skulle understrege havens alder (den er fra 1950'erne), mens min smag for det naturlige er afspejlet i vildnisset i udkanten og den store terrasse giver os plads til at være sammen med andre (når det nu engang bliver aktuelt igen). Jeg er selv tilfreds med kombinationen, og nyder nu at se hvordan det hele vokser til.
   I bund og grund er kolonien min legeplads:)

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet