Det er dejligt at gense mange af de planter jeg fik i jorden sidste år, for de er jo stadig så nye i haven.
Ovenfor blandt alunrod og bregner plantede jeg i foråret -20 nogle vilde kodrivere fra skoven, og det er jo næsten de kønneste Primula vi har, så det er skønt at se de kommer stærkt igen. Med hjem i posen kom der også en lille snas af hvide skovmærker, og de føler sig heldigvis også hjemme. Det er den grønne klat til venstre for æbletræets stamme. Håber de vil sprede sig og lave en dejlig skovbund i denne ende af bedet.
I solsiden af haven er der god gang i Skt. Hansurt som er stiklingeformeret fra planter i kolonihaven. De er allerede større end de var sidste år og vokser upåklageligt i kulden.
Her i baggrunden er det nogle lavtvoksende lungeurt , som jeg har tyvstjålet og siden delt flere gange allerede. De tåler den udsatte solrige position flot og kommer med hvide blomster her i forsommeren, men det er nu mere deres gode bunddække-egenskaber jeg er gået efter.
Når det gælder påskeklokker er der tale om et par gamle planter som også er blevet delt og fordelt et par steder. Det er en mørk sort og en lyslilla, men de gør sig godt blandt forårsløgene.
Og her kan man ønske humledronningen på gensyn fra sidste år. Hun har travlt med at grundlægge den nye familie der skal hygge om os i år.
Ved husets varme fundament er det endda myldret frem med små nye påskeklokker, så der kan sikkert hentes en del nye planter fremover. Jeg holder jo meget af de gratis glæder, ikke nødvendigvis fordi de er gratis, men mere fordi det er sjovt at lave planter selv.
Et godt eksempel er denne etagekornel(?) som jeg har tiltusket mig som stikling. Den er vokset som krudt og kanel siden den kom i jorden i foråret -19. Lige nu står den med store sprængfærdige knopper og lyser i eftermiddagssolen, og tænk den ikke var større end på billedet herunder til venstre, for bare et par år siden.
Skovmærker vil du uden tvivl få nok af, jeg købte i sin tid en pottefuld, og har nu mængder. De breder sig godt og jeg graver op og flytter andre steder hen, hvor de også kan brede sig. Påskeklokke frølinger kan du få rigtig mange af her, og som du ved, har jeg nok også mængder af andet, du kan få med hjem, det er også ganske gratis :) bortset fra turen herover.
SvarSletFlot med etagekornellen, den får du meget glæde af og har allerede, kan jeg se.
Hilsen Lisbeth
Jeg har altid holdt så meget af skovmærker, som dækker fantastisk uden at kvæle andre. Havde dem i sin tid sammen med liljekonvaller i dyb skygge, og det var så udsøgt syntes jeg.
SletJamen dit tilbud om planter og stiklinger kan jeg jo ikke sige nej til, og jeg skal nok komme forbi Samsø når alting er blevet lidt mere normalt igen. Det er dejligt at have en stående invitation i baghovedet!
Hilsner fra Ulla
Så flotte dine påskeklokker er! Det er deilig å se de store humlene som hygger seg med blomstene :)
SvarSletDet er så morsomt med egenproduserte/sådde planter av disse. Dom du sier så er de mer robuste enn de som f.eks. kommer fra Holland. De som selvsår seg her klarer seg riktig godt.
Din etasjekornell ser flott ut. Jeg tviler på at min har overlevd vinteren i år.
Jeg er helt bekymret for de stakkels insekter som vover sig frem i kulden, men lige netop humlebier er jo godt klædt på. Håber de klarer sig med de få blomster vi har!g
SletJeg tror du har ret i at mange af vores planter kommer fra Holland - og måske fra store væksthuse. Det tager sin tid for dem at vænne sig til nye forhold.
Håber din kornel har overlevet! Ellers må du ud og give den en pep-talk...
Hilsner fra Ulla
Åh ja, hjemmeavlede planter er ofte de mest robuste. Og mest spændende.
SvarSletPåskeklokkefrølinger er osse spændende, for hvordan bliver de? Jeg napper de fleste af frøkapslerne af hver år, dels for at planterne bruger mest kraft på nydannelse, dels for at holde antallet af de nye småplanter på et håndterligt niveau. Jeg kan ikke nænne at luge dem væk når de først er kommet frem. Så bliver de nænsomt flyttet til et godt sted. Der har været påskeklokkefrøling midt i stenene på gårdspladsen!! altså, hvordan er kræet kommet der??
hilsner Guvnor
Jamen det er jo alt det der gør det spændende at dyrke sin have! Man undrer sig konstant over hvad der sker og hvordan det sker. Nogle frø bliver jo spredt af myrer ved jeg (violer f.eks.), men hvordan det er fat med påskeklokker aner jeg ikke. Fint du trods alt tager hånd om de små selvom du sikkert har rigeligt i forvejen!
SletHilsner fra Ulla
Hvis man tager stiklinger af egne haveplanter, har de vel allerede fra start tilpasset sig klimaet, modsat planter fra havecentret, der kan have haft deres barndom i en anden del af landet eller i udlandet.
SvarSletJeg tror ikke, jeg kender en etagekornel, men den ser flot ud. Hvad skulle vi gøre uden sankthansurt, de har så mange gode egenskaber.
Hilsen Elna
Jeg tænker også det handler om jord og mikrober, når planter skal føle sig hjemme. Monty Don anbefaler f.eks. altid at man blander en smule af sin egen havejord i forskellige vækstmedier, hvis planterne skal plantes ud i haven sidenhen. Så er de introduceret til havnes mikroliv fra starten.
SletSkt. Hansurt er et sikkert hit, og den er "vokset" i min havehjerne siden vi fik de tørre somre. I år håber jeg de røde sorter vil trives også.
Jeg er heller ikke helt sikker på at min etagekornel er en sådan, og Marie bringer mig yderligere tvivl her i dag, men det er jo det der sker, når man bare graver en stikling op - uden navn. Til gengæld er den både køn og livskraftig:)
Hilsner fra Ulla
Det er så spændende, at følge med i hvordan planterne klarer sig og især i år er det lidt mere spændende, at se hvordan det går efter vinteren.
SvarSletEtagekornel er så fin, jeg vidste ikke man kunne lave den fra stikling.
Med venlig hilsen
Lene Bedstemorshave
Ja, vi lever i spænding i vores haver, men det er jo også én af de ting det der gør havedyrkning så tillokkende.
SletDet er en af de vandrette grene længst nede der har slået rod, og jeg har så bare klippet den af moderplanten og gravet rødderne op.
Hilsner fra Ulla
Ikke så underligt, at de nye bede bringer dig i forårshumør. Vores etagekornel var ekstremt langsomtvoksende de første år, så jeg tænker på, om din fine busk måske kunne være en viburnum i stedet for; men det er det sikkert ikke.
SvarSletAltså du bringer mig i hvert fald i tvivl m.h.t. etagekornellen. Jeg har fået at vide engang at det var en kornel, men nu synes jeg bladene ligner Viburnum mere (takker i kanten). Til gengæld vokser den jo i etager og blomsterne er hvide skærme og meget små i midten med større rand-blomster (kornelagtige), så måske kan du hjælpe mig videre? Jeg havde heller ikke ventet at en kornel voksede så hurtigt, så der er flere mysterier faktisk.
SletMen forårshumøret og glæden ved alt det der spirer og gror, den kan man ikke tage fra mig, der har du ret!
Hilsner fra Ulla
Jeg synes faktisk, detaljerne i din beskrivelse passer fint på viburnum plicatum mariesii, som netop har den samme opbygning som etagekornel. Den bliver megastor med tiden.
SletDu skal have mange tak for din hjælp! Spændende at se hvor stor megastor er:)
SletHilsner fra Ulla
Hej Ulla!
SvarSletJag planterade också en hel del nytt förra hösten, och är glad över att det ser ut som att alla har klarat vintern. Dina Julrosor är riktigt fina, och har vackra färger. Humlan ser ut att trivas också.
Ha en trevlig helg /Marika
Tak og i lige måde! Ja, det ser ud som om det meste har klaret sig igennem vinteren, og det er da dejligt dine nyplantninger også trives!
SletHilsner fra Ulla
Hej Ulla
SvarSletIngen tvivl om at mange sterile og industrielt fremdrevne planter er temmelig meget mere sårbare overfor virkeligheden - jord, vind og vejr;)
Godt at se humledronningen hygge sig - Ja hun har travlt!
'
Ha en dejlig weekend
Ja, man får jo syn for sagen efterhånden, og det er måske det sikreste at basere sin plantning på det nære materiale. Der findes eksempler nok på optimistiske haveejere som sår deres hækplanter selv, men det virker!
SletHumlerne skulle gerne kunne klare sig igennem til lidt varmere dage.
I lige måde!
Hilsner fra Ulla
Jo det er en fornøjelse at se det pible op i haven og især alt det nye. Efter sådan en lang vinter kan man næsten ikke huske hvor alting er plantet. Tillykke med alle de gratis glæder, som klarer sig så godt i din have. Det er bare win-win!
SvarSletJa, vi længes efter det grønne som er så godt for øjnene, og hver eneste lille spire giver forhåbninger. De gratis glæder er ekstra sjove at følge, for selvgjort er velgjort, som du nok ved:)
Slet- Og så er der lige den med hukommelsen... Jeg kan da heller ikke huske alt det jeg allerede har puttet i jorden, så der får jeg også nogle gode overraskelser ind imellem.
Hilsner fra Ulla
Hei Ulla,
SvarSletJa det er mange deilige gjensyn der ute i hagen, både nye og gamle planter :-)) Her ligger alt under et lag med våt snø, og ikke alle ser like glade ut der ute i hagen..
Det ser ut som om våren har kommet lengere hos deg, men vi får håpe at sol og varme vil finne veien til oss og hagen om ikke alt for lenge :-))
Ønsker deg en deilig helg!
Hilsen Marit
Ja, jeg føler med jer deroppe i det høje nord! Nu må det gerne snart blive forår. Her er det selvfølgelig mildere end hos jer, men det rigtig fine forår lader også vente på sig, og det er vist et generelt problem.
SletHåber du får mange glædelige gensyn når turen kommer til dig!
Hilsner fra Ulla