mandag den 12. april 2021

Strålende weekend vejr

Lørdag oplevede vi endelig en hel dag med strålende solskin og ret rolige vindforhold. Det var dejligt at have god tid i kolonihaven, hvor vi kunne drikke kaffe i solen, og endda fik ordnet en del mindre opgaver, og startet på en større bunden opgave.I kolonihaven er der stadig problemer med rådyr, så vi er slet ikke begyndt at så køkkenhaven til. Vores genbo har forsøgt og fået hele køkkenbedet raseret.
Hos os havde dyrene spist alle de små dejlige tulipaner i græsset - Turkestanica og Tulipa Tarda. Det er til at græde over! De små tulipaner skulle have stået her, men nu har vi kun påskeliljerne tilbage.

Til gengæld virker vores tulipanbur i aspargesbedet stadig, selvom der da har været et rådyr oppe og trampe hul i nettet.


Som man kan se er tulipanerne begyndt at vokse igen, men snart skal hele dette højbed pakkes ind i et net der kan holde både rådyr og solsorte på afstand af tulipaner, asparges og blåbær.


Jeg har hørt et sted at rådyr ikke kan lide lugten af blodmel, så inden vi tog hjem fra kolonien vandede og sprøjtede jeg dette røde fluidum ud over alle køkkenhave-bede og løgplanter i håb om at skræmme dyrene væk. Alt skal prøves! 

Men ellers handler det om at få bygget nogle forhindringer der kan give os vores have tilbage, og det første bliver aspargesbedet, hvor vi vil bygge et bur rundt om hele bedet.
   Dette projekt startede hjemme i haven, hvor jeg havde fået en idé om at et gammelt hængekøje-stativ kunne genbruges på en smart måde til at at bygge en overdækning med. Stativet blev skilt ad og vi har nu nogle pænt buede træstykker at lege med fremover.Jeg skal nok vende tilbage til dette genbrugs-byggeri efterhånden som det begynder at tage form, men jeg kan røbe at vi vil involvere flere genbrugsmaterialer og også forsøge at få det hele til at se sjovt og måske endda lidt kinesisk ud... Efter den flotte lørdag fulgte en våd søndag, hvor stråler af vand og slud friskede haven op med 14 mm i regnmåleren og hele regnvandstønden fuld til randen. Det var egentlig slet ikke så tosset, selvom selve dagen var grå og mørk fra ende til anden.Og i denne uge skulle der være grund til at håbe på at vinden lægger sig og temperaturen sagte stiger helt op i det to-cifrede område:) Det er jo strålende!18 kommentarer:

 1. Det er jo så trist at rådyrene spiser opp dine tulipaner, Ulla. Tulipaner blomstrer kun en gang i året, så det er jo så ergerlig! Påskeliljer vil de ikke ha for de er giftige. Så det spørs om ikke du må satse på de fremover, eller bygge noe over de ja. Det blir spennende med deres gjenbruksprosjekt!
  Så flotte dine primula er. De er jeg også så glad i. Vi får håpe på at varmen kommer snart ja. Nå er jeg veldig forsynt med både snø og kulde.

  Ønsker deg en god dag i syd! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit! Det er så ærgerligt med de rådyr, men jeg tror vi får lavet et ret sjovt genbrugstelt til aspargesbedet - i det mindste.
   Haven derhjemme ser helt fin ud med mange primula og en del påskeliljer, og det er da en trøst.

   Jeg ønsker dig snarligt forår!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla!
  Hoppas att er konstruktion blir lyckad. Man vill prova alla varianter för att få ha sina växter ifred. Vilken vacker plantering med primula och pärlhyacinter. Idag har det regnat, så snön som kom i natt har försvunnit, väntar fortfarande på lite värme.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi venter allesammen her i Norden! Primula og perlehyazinter står i påskedekorationen som først er sprunget rigtigt ud nu.
   Jeg er også spændt på vores konstruktion tænker det bliver et ret interessant arbejde:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Øv hvor ærgerligt med de rådyr, men måske finder I på en god løsning med hængekøjestativet. Det er også træls at skulle hegne hele haven ind, men når det først er gjort, er man glad for det. Det er ikke sikkert, det er muligt hos jer.
  Sikken en masse dejligt regn I har fået, vi fik ikke en gang det halve, men det er ikke noget nyt her hos os. I dag skinner solen dejligt, men som sædvanlig blæser det.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er virkelig øv! Jeg holder jo så meget af de små botaniske tulipaner, at jeg tror vi skal have nogle herhjemme i haven. Det bliver for kostbart at hegne hele kolonihaven ind, så vi må prøve at klare os med hjemmestrikkede løsninger.
   Ja, regn kan vi altid bruge, og jeg er glad for det hele! Bedre held til jer næste gang!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Man kan da sige, at rådyrene får testet jeres kreative evner. Hvor er det dog irriterende, at de ikke vil lade os have haverne i fred. Varmere vejr vil være så velkommen.

  SvarSlet
  Svar
  1. OH-ja, de holder os på tæerne:) Men måske kommer der noget godt ud af det - det er i hvert fald håbet. Lidt varme ville måske også få dyrene til at drage ud i naturen, hvor de rettelig hører hjemme...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Pokker ta de dyr.. Ja indhegning er vist det eneste der er sikkert mod de kræ.
  Super ide med det gamle stativ.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Lad os nu lige få det op at stå før vi drager et alt for lettet suk:)
   Det gamle stativ havde jo nogle lidt spændende former. Tror det var det der inspirerede.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Ærgerligt at skulle bruge så meget tid og så mange kræfter på at holde dyrene væk, men en vældig god ide med genbrug af hængekøjestativet. Vi fik desværre ikke så meget regn - synes snart vi trænger til det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg priser al den regn vi kan få, for nu kan det vel ikke vare længe før alle planter får bruge for væden.
   Det bliver vist et lidt sjovt projekt med rådyr-sikringen, og jeg håber det bliver nogenlunde som jeg forestiller mig det.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Med alle de arbejdstimer, I lægger i jeres haver, kan der vel ikke blive tid til at ligge og drive den af i hængekøjen, så det lyder som en udmærket ide, hvis I kan bruge den til et eller andet Storm P’sk, der kan holde rådyrene væk.
  Jeg hænger gamle cd-skiver op i espalieræbletræet for at holde fuglene væk. Men jeg har set en have, hvor man hængte cd-skiver op for at skræmme rådyrene. Fuglene holder sig væk fra æbletræet, men jeg ved ikke, om skiverne også kan skræmme rådyrene.

  Hilsen Elna.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen du har ret - vi ligger ikke meget i hængekøjen, og nu hvor vi har en pergola, kan den fine hængekøje jo bare hænge mellem stolperne der, hvis det skulle blive aktuelt:)
   Jeg tror der findes lige så mange råd mod rådyr, som der findes gode råd mod hikke. I virkeligheden er dyrene nok så snu og sultne at et effektivt hegn er det eneste saliggørende. Jeg har forsøgt uld tidligere(!) men cd'er gider jeg ikke rigtigt at se på i haven, og spørgsmålet er jo også; er det min eller Johns pladesamling det skal gå ud over?:)
   Vil du tro det... Jeg er ligefrem begyndt at tænke på at lave hele køkkenhaven om til et cirkustelt, men det er ikke lige nu.

   Tak for din omsorg!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Spændende om det lykkes for jer, at holde dyrene ude. De ser så hyggelige ud, men det er godt nok træls, når vi ikke kan have vores ting i fred.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Ordet træls er virkelig rammende i denne sammenhæng. Tak!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Hej Ulla

  Der er så mange gode råd med midler mod hjorte, men ingen har vist fundet noget der virker udover de første par dage og inden det regner væk...
  Morsomt med genbrudprojektet - det er bare så godt når ting ikke bare bliver smidt væk!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er bange for du har ret, og mit blodmel er nok regnet væk allerede... Til gengæld giver det lidt gødning til jorden:)
   Genbrug er egentlig sjovere end at købe alting fra nyt, så det passer mig fint på alle måder. I dag skal vi dog lige ud og have fat i nogle lægter. Ikke alt er på lager...

   Tak i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet