onsdag den 21. april 2021

Varme og kulde

Ja, varmen fik lov at herske nogle dage med op til 16 grader her i den østlige ende af landet, men nu er vi tilbage i stiv vestenvind, som bestemt ikke føles varm. Alligevel går naturen sin gang med knopper der åbnes mere og mere fra dag til dag. Syrenen har store blomsterknopper, rønnen får vist ikke blomster i år - heller - men er dejligt grøn, Viburnum Mariesii (som jeg troede var en kornel) får en fin blomstring i år og den tyrkiske hassel er sprunget.


Jeg har været i planteskolen og hjembragt stauder, græsser og klematis som længe har stået på ønskesedlen: 2 slags høstasters, røde solbrud, 2 slags nellikerod, Hakonegræs og en Clematis Tibetana Tangutia.
   Den gule klematis står nu her ved den stolpe i pergolaen, hvor vi ikke har plantet klatrehortensia, og da alle de nye stauder er bittesmå endnu, kommer her lidt flere billeder fra pergolabedet.Jeg skal love for vi har held med den gule vortemælk, som snart er lige så invasiv som ingefær, men heldigvis er der nu også god gang i kærmindesøster og de første Thalia påskeliljer er sprunget.
Også den lille skovbund under æbletræet trives med kodriver i blomst og skovmærke godt på vej.
De nye Asters er havnet i solbedet hvor de kan give lidt spræl sent på sæsonen. Den ene er blå og de to andre er vist dem der kaldes "sommerens sidste farvel" med en sky af meget små hvide blomster. Jeg tænker at de lette hvide asters vil supplere de tunge Skt. Hansurt hen på efteråret og de blå blomster vil stå godt til de mange blågrønne toner i både Hebe og de stedsegrønne.
   Og mens jeg går med næsen i jorden svæver havørnen i store elegante sving henover haven. Denne gang fik jeg skudt et par heldige billeder hvor ørnen kom med indenfor billedrammen. Tænk at få sådan en stor flot fugl lige hen over hovedet...


De lune dag har været dejlige og nu må vi bare igennem den stride blæst som desværre ikke bringer regn med sig. Det kunne ellers være godt med et tilskud fra oven, her hvor jeg har så mange nye planter i jorden, men vandkanden fungerer jo stadig:) 
   For nogle dage siden fik vi denne fine aftenhimmel og det er en god afslutning på dagens tekst.
20 kommentarer:

 1. Nu kan man ikke tage fejl af, at din etagebusk er en viburnum. Dens skud har masser af power. For en gangs skyld gad jeg godt have en ordentlig omgang regn, så reservelagrene kan blive fyldt op.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen så er alt jo godt, og fremover vil jeg slet ikke tænke på at kalde den en kornel - Ama'r!
   Jeg er helt på dit hold m.h.t. regnen, men det er bare snydeskyer der farer henover os.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ja, da har du fått slått fast at det var en viburnum du hadde. De er også så vakre, og den står også på min ønskeliste (som så mye annet ) ;)
  Jeg ser at din 'Dodong' er kommet lengre fremme enn min, så enn så lenge håper jeg at min vil blomstre ;)
  Ja, her er nordavinden den som bestemmer temperaturen. Det er definitivt slutt på de deilige 16 gradene. Det er 10 grader her nå, men de kjennes ut som 5 for det blåser noe helt vilt.
  Flotte bilder både av havørn og solnedgangen, Ulla!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er det samme vejr vi har og nu er vinden drejet om i nord, hvilket ikke hjælper på chill-faktoren. I weekenden siger de nu nattefrost 3 nætter i træk, så må vi se hvordan Dodong klarer det... Vi lever i en frygtelig spænding hvert år på denne tid, og kan ikke stille noget op - bare håbe!

   Tak Marit!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Sikken nogle dejlige billeder også det sidste af solnedgangen. Der er bare så meget gang i den i vore haver, du viser dejlige billeder af alt det flotte grønne og havørnen. Blæsten er der desværre også gang i, den kan vi godt undvære og gerne få udskiftet med regn.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Lisbeth! Jeg har jo stadig megen bar jord men prøver at finde de grønneste pletter. Havørnen var vist hvad fuglefolket kalder et hit, og endelig fik jeg et rimeligt billede af den.
   Hvis bare der var lidt væde i hurtige skyer, men nej-nej! Foråret skal åbenbart være tørt.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Lækre forårsbilleder. og med en svævende havørn, super.
  Ja bare den øvblæst blev erstattet af noget regn. det kunne vi godt trænge til.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt enig! - og mange tak for dine pæne ord!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Knopper og løvsprett lar seg ikke stoppe av litt isvind. Moro å kjøpe inn litt nytt. Hakonegras er må-ha!
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var dejligt at man endelig kunne købe lidt nyt til de nye bede. Hakonegræs er blevet en favorit og jeg er bare lidt ked af den vokser så langsomt, men så må jeg have penge op af lommen:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det var nogle lækre planter du fik hjem fra planteskolen. Din nye klematis - er det en tidlig blomstrende eller sent? Jeg er på udkig efter de tidlige. Det bliver flot med en gul klematis op af stolpen. Jeg synes det er en rigtig fin kombination, du har tænkt til solbedet. Er din Hebe helt hårdfør? Synes jeg læste et sted, at de ikke var.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg glæder mig også til at se dem folde sig ud - når nu lige det bliver lunt engang:) Jeg mener den er sentblomstrende, så det giver klatrehortensierne tid til at shine inden den gule tager fat, og så kan jeg så godt lide de sjove "parykker" der bliver siddende om vinteren. Der må gerne være noget at se på hele året.
   Ja, i solbedet (som nærmest ligner en amøbe med tre arme der stikker ud i hver sin retning) er der plads til at tænke i løvfarver såvel som blomster, og det hygger jeg mig med. Heberne er ikke helt hårdføre og frosten har da også svidet dem lidt i vinter, men de kommer gerne igen - i hvert fald de gråblå som jeg har flest af. De er tit på hylderne i supermarkeder hvor prisen er overkommelig.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla

  Det ser bare så godt ud - foråret er fantastiskt!
  Imponerende med den store havørn - den flyvende dør:)
  Det meste af Nordeuropa er tørt - og der er ikke rigtig noget regn i prognoserne. Imens sjasker det ned i Middelhavslandene...

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er ingen retfærdighed til - når det gælder vejret - men foråret er jo tørt her hos os, synes bare det er blevet værre i takt med jeg planter haven til:)
   Den flyvende dør er jo altid imponerende og dette var en gammel fugl med hvidt hoved og hale, som bare svævede nonchalant på opvinden uden at røre en finger.
   Foråret er så fint, og nu er der anemoner i skoven og enkelte blade på de unge bøgetræer. Der er mere i vente hele tiden...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Dejlig med planteskole besøg, der er altid noget man lige står og mangler :-)
  Der er godt gang i foråret hos dig, dejlige farver. Somme tider er der noget, der trives lidt for godt ligesom din Vortemælk, men vi vil jo også gerne have en frodig have :-)
  Spændende med havørnen.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og jeg synes det tager sin tid i år med at få noget på hylderne i vores planteskole, så det bliver ikke det sidste besøg!
   Det er en umulig balance, som du skriver - enten vokser det for meget eller for lidt. Jeg tror jeg må blive bedre til at lade planterne om at bestemme farten, for så får jeg jo dækket jorden med det der trives bedst på stedet.
   Havørnen er altid spændende!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Hej Ulla!
  Vi fick också njuta av nästan sommarvärme, då blir det stor skillnad när det någon dag senare är snöstorm. Kylan blev kvar trots att snön har försvunnit. Blåsten är också tillbaka. Det ser fantastiskt fint ut i din trädgård, med allt som blommar och träden som har stora knoppar. Fin bild på örnen.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ligefrem snestorm fik vi da heldigvis ikke her, men ellers er det vist koldt i hele det nordlige Europa, så vi må bide tænderne sammen.

   Tak skal du have og en dejlig weekend til dig også!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Tænk at have en havørn svævende over haven. Det syn ville jeg gerne opleve. Der er ved at være en tæt bund i bedene. Den blå kærmindesøster er så smuk sammen med de gule påskeliljer.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, når man udvælger de grønneste pletter ser det såmænd meget fint ud:)
   Kærmindesøster er kommet af sig selv og der bliver stadig flere, men foreløbig nyder jeg dem bare. De er nemlig så fine sammen med løgene!
   Havørnen er altid et flot syn og vi lægger nakken tilbage når den helt uden anstrengelse tager et herresving ind over haven. Den er så overlegen i luften.

   God weekend!
   Hilsner fra Ulla

   Slet