torsdag den 15. april 2021

Det ligner forår

Ja, det ligner virkelig forår med sol og flot vejr. Ikke ligefrem varmt, men alligevel dejligt og de små primula vender næserne op mod solen. Alle disse små planter kommer fra to moderplanter der er blevet delt igen og igen.
Enkelte er købt som bordpynt i små bitte potter i et supermarked, og de trives også men udvikler engang imellem helt andre farver end de havde oprindeligt. I dag fik denne lyslilla primula besøg af en fin brun bi/humlebi - jeg kan ikke lige finde ud af hvad den hedder, men fin er den.Haven virker stadig meget rummelig, men der er gang i flere stauder så det varer ikke så længe før jorden er dækket af vækster. Lige nu nyder vi påskeliljer og -klokker, kærmindesøster og violer i græsset.
Jeg har fået ryddet op i stiklingerne og lavet mig et lille højbed hvor de kan stå i fred og ro i skygge det meste af dagen.


Ja, nu kommer den gode tid og mange buske og træer har åbnet deres knopper. Sorbus Dodong ser jo allerede meget lovende ud,


og jeg glæder mig bare til at se alle de andre nye og gamle buske og træer folde sig ud i forårssolen.
22 kommentarer:

 1. Ja der sker meget i vores haver nu, primula er taknemmelige at dele, og Skt. Hans urt nemme at lave stiklinger af. Jeg går meget med næsen i jorde for at se efter, hvad der kommer op. Så kan man godt glemme at kigge op, for der sker jo også mange ting i træer og buske. Varmt er det kun i solen, de skriver 3 grader her til morgen hos os, men for ½ time siden var der kun 1.9 grader, så vi er stadig tæt på frost, det er trist, at frosten ikke vil slippe sit tag. Heldigvis lover de ikke noget særligt vind de næste 14 dage - til gengæld heller ingen regn.
  Hilsen og god weekend.
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen det er en god idé at gå med næsen i jorden, hvis man vil følge med i det hele, for trods køligheden går det stærkt med mange planter. Der er dog også mange livstegn i øjenhøjde hvor knopperne åbner sig på klem, og viser tegn på grønt.
   Jeg tror snart solen får overtaget og får varmet jorden lidt op. Det hjælper meget at vinden har lagt sig, og om eftermiddagen er det da helt menneskelige temperaturer:) Tænk snart er det frugttræernes tur til at blomstre...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla

  Du har vist besøg af stor Humleflue - Bombylius major- det er en flue der efteraber bier, den er god bestøver, men lægger sine æg hos jordlevende bier og snylter på dem, så meningerne er delte..
  Det er en fantastisk årstid nu lige før det hele eksploderer:)

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Tænkte nok der var én derude der kunne fortælle mig navnet på denne "bi":) Tak!
   Faktisk ligner den også mere en flue med de store øjne, og naturen går jo sin gang uanset hvad vi tænker om den. Vi har set her flere gange, så den har nok fundet sig nogle gode værter i jorden.
   Ja, lige nu tæller vi ned til den store eksplosion, og det er altid så spændende!

   Tak i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Dine primula ser strålende ut der i solen, Ulla, og kanskje de etterligner nettopp den? :)
  Den lyselilla/rosa primula er så fin, og jeg har også en som ligner på den. Din Sorbus Dodong ser ut til å være i god vekst allerede. Jeg ser nå veldig godt forskjell i utvikling i din og min hage, for min 'Dodong' har ikke en gang begynt å folde ut bladene. Men jeg kommer etter jeg også, det tar bare litt lengre tid her :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kan være jeg er en uge foran dig, men du skal nok indhente mig inden længe, og så går det løs! Måske vil min Sorbus endda blomstre i år? Alting er så spændende lige nu og man har det ligesom børn op til jul:)

   Hav en dejlig weekend!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Ih, hvor har du fine primulaer. Jeg har kun et par stykker, og de er lidt svagelige! Men alt er jo velkomment lige nu - vi trænger til vækst, blomster og frodighed! Aase/Frede

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg har været heldig med de to primula som vi købte hos Spiren for nogle år siden. De blomstrer stort set hele året og er blevet til rigtig mange ved deling.
   Vi holder vejret lige for tiden og venter på alt det friske grønne, og om et par uger kan man slet ikke forstå det ikke har været grønt hele tiden.

   Rigtig god weekend!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Det ligner grangiveligt forår. Primula er en herlig forårsblomst. I 2018 i tørken mistede vi mange, især etageprimula, og i år begynder sidste års såning at bære frugt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da dejligt du begynder at se resultat af såning. Etageprimula kan vist bedst lide at vokse fugtigt, og det kan man jo ikke garantere dem i de tørre somre vi har efterhånden - det er ellers sådan en smuk plante, suk!
   Mine vilde kodrivere er også godt på vej med de første blomster, så det er en glædelig tid!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det er så fint med primula, nå kom jeg på at jeg kjøpte en sånn brun en som du har i fjor, jeg vet heller ikke hva den heter, men nå må jeg ut og se om den kommer. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror den mørke er en gammel sort, men jeg ved heller ikke hvad den hedder. Den har jeg købt hos "Spiren" - en planteskole som er specialister i påskeklokker, og jeg synes den er ret sød.
   Håber du finder din mørke primula i løbet af weekenden!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hvor de fine dine primulaer. jeg mistede desværre de fleste af mine i tørken 18. Jeg sået, af etageprimulaer, der nu er begyndt at komme.
  Forhåbentlig holder vejret til weekenden så vi kan komme ud og nyde haven.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror nok vi kan komme ud i vejret selvom der kommer skyer over Sjælland. Til gengæld er temperaturen rigtig behagelig.
   Godt du er i gang med at erstatte dine primula - de er jo svære at undvære.

   God weekend!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Hej Ulla!
  Det har varit et alldeles underbart väder idag, äntligen kom värmen, och det skall fortsätta över veckoslutet. Fick rensat lite till, som jag inte har kunnat göra i blåsten. Riktigt fina primulor, och ett bra sätt att föröka dem. Det ser riktigt fint ut hos dig.
  Trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marika! Det har virkelig været skønt vejr i dag, og man kunne sidde stille i solen og nyde livet. Det har vi savnet.
   Jeg fik også lavet lidt fornuftigt i dag, men i et behageligt tempo:) Godt du også er kommet videre i din have!

   God weekend!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Ih hvor er de fine dine primulaer. Sikke flotte farver. Primulaer forsvinder hos mig - det må være det lette og tørre jord - så jeg er lidt misundelig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Let er vores jord ikke, men fed og tung, så den er nok bedre til primula, selvom den sandelig godt kan være tør:) Du kan til gengæld dyrke kobjælder, som jeg jo elsker, og det er nok det bedste at holde sig til det der trives.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Hvis man er ihærdig med at dele planter, kan 2 forholdsvis hurtigt blive til mange, og man har sparet rigtig mange penge.
  Det er et fint højbed, du har fået til dine stiklinger, og godt du fandt en plads med skygge.
  Billedet af de små blå violer vinder førsteprisen. Jeg har et had-kærlighedsforhold til violer. Had fordi de breder sig så voldsomt og er svære at rykke op. Kærlighed fordi de er så yndige og minder mig om min barndoms grøftekant. På billedet ser det ud, som om du har givet dem lov til at vokse i græsplænen, og det er i virkeligheden nok der, de er allersmukkeste.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og så er det sjovt at tælle én, to, mange!
   Højbedet er egentlig anskaffet til at opbevare en masse stabilgrus i. Sidste år da vi lavede et "stenbed" midt på den store terrasse, blev der en del til overs, og det ligger nu nede i underste etage af højbedet - under pap og jord og stiklinger. Så fylder det hele ikke alverden.
   Altså, den såkaldte plæne består af alt andet end græs her hos os, og vi har både hvide og blå violer i kanten (resten er mos med enkelte græsstrå). Violer har en utroligt rodnet, så de er ikke nemme at fjerne, men jeg bruger dem nu også som bunddække, og er endnu ikke nået til det punkt hvor de fylder for meget. Tror vores have bliver mere og mere vild med årene...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 11. Og i løbet af weekenden blev, der forår, men nu snakker de igen om kulde og nattefrost, mon ikke snart vi kan få ordentlig forår.
  Primula er nu ligeglade med kulden, de skal nok klare sig, det er sådan en skøn blomst.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, hurra for det robuste som kan tåle vores vakkelvorne forår! Nu er de vilde kodrivere også sprunget ud under æbletræet - det er en fornøjelse.

   Hilsner fra Ulla

   Slet