fredag den 14. januar 2022

Et år i kolonihaven

Kolonihaven opleves mest i vækstsæsonen, og den indtager næsten samme rolle i vores liv, som et sommerhus for andre mennesker. Den virker på mig som et frikvarter fra hverdagen, selvom vi ofte har en del arbejde at ordne når vi er der, og jeg slapper godt af i denne lille have, som er min legeplads.

Her er et overblik over haveåret 2021 i kolonien.


I vintermånederne sidste år fik vi beskåret den ene side af hækken, som var blevet alt for tyk og høj i årenes løb. Samtidig opdagede vi at et rådyr var flyttet ind i haven og nidkært 'beskar' visse andre planter, helt uden at have spurgt om lov - og nye tanker opstod i den anledning.


Det endte med vi byggede et bur rundt om aspargesbedet i løbet af det tidlige forår, og den konstruktion blev vi så glade for, at en portal lavet af de sidste genbrugsmaterialer også kom med på programmet. Det kolde forår kaldte ikke på de store plante-projekter, men byggeriet gik vi rundt og hyggede os med.
Buret rundt om aspargesbedet beskytter både tulipaner, blåbær og asparges mod fugle og rådyr, mens fiskenettet tillader insekter at flyve ind og ud. Portalen hæver hele haven op i en ny klasse, sætter spir på huset - set fra en vis vinkel - og er naturligvis beplantet med 2 forskellige klematis:)
Køkkenhaven skulle være en skønsom blanding af mange forskellige grønsager i 2021, i modsætning til 2020, hvor vi havde kartofler overalt, så i løbet af maj puttede vi ærter, kål, gulerødder og porrer i jorden med en passende indpakning mod duer og rådyr. 


Senere fulgte majs, bønner og solsikker efter, og så var haven stort set klar til at gå sommeren i møde, mens vi kunne læne os tilbage og nyde de friske grønsager på middagsbordet.


Vi fik et vist udbytte af køkkenhaven - lidt af alt og heldigvis masser af asparges - men ærlig talt ikke nok i forhold til alt det arbejde der er med bedene. Jeg er faktisk meget i tvivl om vi kan have virkelig glæde af køkkenhaven så længe naboen dyrker sin skovhave lige syd for vores have. Enten skal naboen fælde sine høje træer, som tager alt lys, eller også skal vi nok opgive grønsagsdyrkning i fremtiden. Det er kun blevet værre i de 7 år vi har haft kolonihaven.

Men tilbage til de lyse stunder i juni...... hvor alt blomstrer og lyser af skønne farver.


En enkelt slange sneg sig ind i 'paradiset' i form af blodlus, som inficerede hele det lille paradisæbletræ. Det var noget værre skidt som gik alvorligt ud over blomstringen og dermed også mængden af de små orange æbler. Bekæmpelsen bestod af afvaskning med børste og vand, og det er stadig et spørgsmål om træet overlever, selvom jeg nu har klippet en del grene af.
Midt på sommeren er der godt gang i det meste og her har vi da glæde af urterne i køkkenhaven, men også staudebedene tager sig godt ud og aspargesbedet strutter ligfrem af overskud.I juli fik vi den hvide bænk på plads efter en længerevarende renovation. Oprindelig stod bænken hos min fars veninde, som dernæst gav den videre til min far, så det var naturligt at invitere begge de to gamle til en indvielse i haven - med kaffe og kage naturligvis.Og apropos kaffe og kage, så har der jo været en del af disse dejlige hyggestunder i årets løb. Min far kommer forbi ved kaffetid med sin rollator, og ofte har vi haft kage med allesammen så der er lagt op til gedigne kageborde! Sidste gang vi sad til bords var såmænd i november måned.
Man kan sige at 2021 ikke bragte de store sensationer i kolonihaven, kun blodlus var en virkelig pine og et helt nyt bekendtskab, og vejret var vist egentlig meget godt alt i alt, i hvert fald fik vi både vand og varme i sommerens løb. Vi er nået dertil at vi nyder vores have og mest er beskæftiget med vedligehold og høst af de få og små grønsager der nu kan gro i skyggen - og naturligvis hjembringelse af store fine buketter.Ikke bare naboens træer er vokset i tidens løb. Her i vinter vil vi kigge på vores egne gamle tujaer i skellet herunder i bagrunden, og den store troldpil, som er vokset til dobbelt størrelse i den tid vi har haft haven. Disse træer står mod vest og tager aftensolen.
 Men her kommer lige lidt billeder fra efteråret som kan runde 2021 af på passende vis.

Årets sidste job var den gamle havelåge som nu er rettet op og renoveret, så den kan holde mange år endnu. Og dermed lukker 2021 mens et helt nyt år allerede er i gang med nye planer og forventninger.

17 kommentarer:

 1. Så flott tilbakeblikk, Ulla. Det må være fint å ha en egen kolonihage. Dere er jo så dyktige til å dyrke grønnsaker, og det gir jo flotte resultater for dere. Ja, forventninger til årets sesong er mange hos oss som liker å holde på med hage :)
  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Haven er på mange måder mit fokuspunkt, og coronaen har bare forstærket dette fokus. Det ville være dejligt om vi også kunne komme videre og dele de gode haveoplevelser med andre end de helt nære familiemedlemmer i det kommende år!
   Men jeg glæder mig naturligvis til en ny sæson uanset hvad den måtte bringe.
   Mange tak Marit!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Dejligt tilbageblik. Det er fantastisk I har overskud til at passe 2 haver så flot.
  Vi overvejer osse hvor meget grønsager vi vil have i år. Kartofler og jordbær, men ellers??
  Det er så ærgerligt naboen ikke rigtig tænker godt naboskab med hensyn til for store træer. Jeg troede faktisk der var "regler" i kolonihaver hvor stort træer og hæk må være ?.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har ikke så meget andet at lave Gunvor, så haverne er min hovedbeskæftigelse - ikke mindst i disse tider, hvor man nærmest lever i isolation år efter år...
   Jeg er tror ikke der er regler for træernes højde i vores haveforening, men det ville være dejligt med lidt forståelse fra naboerne, som du så rigtigt siger. Tænker vi må arbejde på sagen fremover, og prøve at overbevise dem om det fornuftige i at give os lidt lys, men nu om dage er kolonihaver vist kun til hygge, og grønsager er vi kun ganske få der dyrker. Kender du urter der trives i dyb skygge må du endelig lade mig det vide:)

   Tak og hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Ja måske er kolonihaven kun til hygge, men jeg ved da, at du gerne vil dyrke grønsager, men hvis der ikke er lys nok, er det jo ikke nemt. Heldigvis kan I også selv gøre lidt, måske hjælper det. Thujaer vokser rigtig meget, så det er da et forsøg værd. Ærgerligt med blodlusene, spændende om du kan komme dem til livs, det håber jeg.
  Mon ikke du finder på et eller andet, din kreativitet fejler ikke noget, og du har vinteren til at finde på råd.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, thuja'erne har nok engang været en hæk, men den var stukket helt af allerede da vi overtog haven, og nu er det tiden at få gjort noget! Desværre hjælper det nok ikke på køkkenhaven, men kan give os mere lys omkring huset.
   Jeg må jo prøve at finde på noget, som du siger, men det ærgrer mig lidt at skulle indrette mig efter andres valg:)
   Blodlus under jeg ikke andre at prøve! Der er vi vist oppe mod stærke kræfter. Måske skal man til at tænke nyt her - også - men problemer bliver vi nok aldrig fri for i vores haver.

   Tak for din tro på min opfindsomhed!
   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla!
  Vilket paradis ni har skapat. Det är så fint. Tillbakablicken beskriver en hel säsong och alla årstider. Träd växer sig större än man inser från början. Det märks att ni trivs på er kolonilott och gästerna gör det också. Ser så trevligt ut vid kaffebordet.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Marika! Det er ved at blive en god have, men som du siger vokser det hele og skal passes. Vi får besøg af en mand med en motorsav i løbet af vinteren, og så håber jeg det hjælper i den kommende sæson.
   Vi hygger os rigtig nok omkring kaffebordet, og det er en vigtig del af havelivet i kolonien!

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Det var fint med en opsummering over det forløbne haveår i kolonihaven. Det er en skøn plet i har, og jeg bliver glad af at se billederne med hygge omkring havebordet. Jeg kender ingen, som har en kolonihave, men jeg forbinder altid ordet med hygge og socialt samvær. Men jeg ved jo også, at der skal lægges mange arbejdstimer i en have, ikke mindst hvis man dyrker spiselige afgrøder.
  Det er lidt ærgerligt, hvis det bliver for skyggefuldt i haven. Du må prøve at komme med nogle venlige stikpiller til naboen. Vi har lige fået nogle store træer beskåret, for vi havde for lidt udsigt til himlen. Men det var vore egne træer, så det var jo let nok, og så bestilte vi tilmed andre til at gøre arbejdet.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Elna! Ja, det er altid rart at lave et lille resumé af årets gang - for ens egen skyld, og dejligt når andre også nyder at kigge med.
   De store træer hos naboen mod syd har jo stået der al den tid jeg har haft min have, men de er naturligvis blevet større. Der er tyndet en del ud og 'skovhaven' har skiftet hænder 5 gange, så det er ikke så nemt at lægge langsigtede planer med naboen på den måde:) Nu håber jeg bare en diplomatisk indsats fra vores side kan påvirke dem stille og roligt, for vi orker ikke en nabostrid. Hvis vi starter hos os selv kan det måske virke motiverende. - Og vi har også tænkt os at bestille en 'træmand' med det rigtige værktøj!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Når det gælder beskæring af store træer, kan det simpelthen ikke betale sig at gøre arbejdet selv. Vi fik temmelig mange store træer beskåret. Det tog 3 timer for to "træmænd" med det rigtig værktøj og sikkerhedsudstyr. Der blev 2 store læs, som de kørte væk for os.

   Hilsen Elna

   Slet
  3. Ja, det lyder dejlig nemt!

   Slet
 6. Hei! Dere har det kjempefint. Her har dere nedlagt mye arbeid. Morsomt å se. Portalen er fantastisk. Blir imponert. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak skal du have! Der er jo sket lidt siden 2016 og vi glæder os over hver eneste fremskridt.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla,

  Vilken underbar kolonilott ni har och vilka vackra "rådjurs"-skydd/portaler ni byggt. Stiligt!
  Förstår att ni tycker om att tillbringa tid där, men också att det är mycket jobb för det ni lyckas odla. Tråkigt att grannens träd skuggar, mycket av det man odlar i kökslandet behöver ju rikligt med sol.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er et evigt dilemma med træer og lys - og jeg holder selv så meget af træer, at jeg egentlig godt forstår dem:) Vi må se hvad der sker og ellers bruge køkkenhaven til andre planter - måske en lille planteskole?

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. For en koselig kolonihage dere har. Jeg har alltid ønsket meg en kolonihage, men får vel nøye meg med den hagen jeg har. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet