fredag den 7. januar 2022

Trefarvet is

 

Ja, det handler om det tynde islag på småsøerne i skoven, som var så magisk og dekorativt. Der er nok mange flere end 3 farver i de fine mønstre, men 3 nuancer af blåt/sort/hvidt er tydelige at se, og i hvert fald handler det ikke om den trefarvede is man serverer til børnefødselsdagen med jordbær, chokolade og vanille, selvom man kunne have haft lyst til at fejre sådan en fin lang dag med sol, blå himmel og knasende frost i jorden.De lange skygger kaldte ligefrem på en 'selfie',og de gamle egetræers krogede vækst fanger altid øjet.


Men her kommer så flere detaljer af den smukke is.Bobler, blomster, stjerner og bølger kan jeg selv finde i de smukke is-mønstre - i hvert fald er der inspiration at hente i den tynde is' organiske mønstre.
   Det er min skæbne at undres hver gang naturen fremstiller sådanne fine strukturer og mønstre, og frost er jo lige så 'kreativ' som så mange andre vejrfænomener. Her er der ganske givet også tale om et samspil mellem planter og naturkræfter, hvor græs, visne blade og grene har givet anledning til isens forskellige former. Bare herligt!


Efter sådan en tur i skoven med studier at naturens strukturer, er det nu også herligt at komme hjem til et par små juleroser i blomst. Jeg køber gerne en potte om året og planter den ud hen ad foråret. Det tager sin tid for de små at etablere sig, men nu er der altså ved at være gang i de forrige års potteplanter med masser af knopper, så de får bare fred til at udvikle sig hvor de står.


15 kommentarer:

 1. Så flotte bilder du har tatt av isen! Sånne mønstre i isen er veldig pent å se på.
  Heldige deg som kan gå ut i skogen nå. Her laver snøen ned i dag, og det er full vinter her. Deilig å se juleroser i hagen din!
  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marit! Her er det ikke sne men regn og mudder, der forhindrer skovturene, men i går var det nemt at gå på den frosne jord. Vi får også sne nu, men den er bare våd og lægger sig ikke.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Dejlige billeder af isen, ja du har et helt særligt øje for små og store detaljer, det fornemmer jeg ofte, når du skriver fine kommentarer hos mig.
  Juleroser kan jeg ikke få til at gro her, men påskeklokker har jeg i rigeligt mål, det er ok, jeg "nøjes" med dem.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth!
   Her gror påskeklokkerne også betydeligt kraftigere end juleroserne, men man skal jo tage det hele med, og jeg kunne ikke drømme om at smide sådan en plante væk uden først at prøve om den ville trives. Måske skal de bare have god tid til at etablere sig, og måske forsvinder de af sig selv?

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Iskunst er noget af det mest facinerende naturen kan lave.. Dine billeder kan da komme på Galleri.
  Juleroser kan jeg få til at vokse, men påskeklokkerne er flittige.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der må jeg give dig ret, is er noget særligt når det kommer til at lave 'kunst'. Jeg har engang boet i et stråtækt hus, hvor istapperne nåede helt ned til jorden og man kiggede ud 'mellem tremmerne' indefra og der er jo masser af eksempler på spændende iskunst.
   Meget rammende beskrivelse af de to Helleborus:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla!
  Det finns mycket fint i naturen. Isen bildar ett fint mönster. Vi har fått lite snö till och har minus 7 grader nu ikväll. Det känns kallt och riktigt ruggigt trots att det inte är så kallt.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er så sandt!
   Her er vejret mere vådt end hvidt og det fortsætter vist flere dage endnu, men det føles koldt, som du siger, selvom det ikke er frost. Fugtig kulde er ikke god, men det er jo sådan vi mest har det:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Det er utroligt så fine mønstre, der skabes i isen. Billederne taler for sig selv, men du kan jo også vælge at "brodere" videre på dem med pensel og farver eller med garn og tråd.
  Juleroser er så smukke med den rene hvide farve. Jeg gør som dig og supplerer op hvert år. Jeg har mest glæde af dem det første år i krukker, jeg synes, det er vanskeligt at få dem til at trives i haven.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg tænker også på både maling og tråd når jeg ser disse mønstre, men lad os nu se hvad det bliver til. Inspirationen fungerer nok på et eller andet plan, måske uden man tænker over det.
   Juleroserne er ikke fremtrædende på andre årstider, men lige nu kan man få øje på de små planter i bedet, og her midt i vinterens favn er det jo 'stort' selvom de er små:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hei Ulla!

  Lekre bilder av vinterens magiske malerier :-)) Ønsker deg et flott nytt år!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak og i lige måde!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. For noen flotte isbilder, jeg syns også det er fascinerende. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
 8. Sikke nogle flotte billeder. Du har virkelig fået øje på nogle skønheder og fantastisk som du har fanget dem med kameraet. Naturens vidundere!

  SvarSlet
 9. Der har du fanget noen spennende mønster i bildene :)

  SvarSlet