torsdag den 12. maj 2022

Kolonihaven på programmet

Med maj er vi for alvor gået ind i 'kolonitiden', og det er da også på høje tid at få bragt lidt orden på køkkenhaven, som har ligget øde hen (bortset fra rådyr) siden vi lagde champignon-muld på i efteråret.
   For et par dage siden fik jeg løsnet, gødet og vandet det ene af de fire bede - og i går plantet og sået.




Det var første portion af de udplantningsplanter vi har haft stående derhjemme i vindueskarmen og drivbænken, der endelig kom ud på blivende sted. Pænt store planter, som er pottet op et par gange og skulle have en chance for at klare sig på friland nu.



I kolonien dækkede vi alle kålplanter til med insektnet, og håber så at få dem i fred for rådyr, duer og sommerfugle, men kønt ser det jo ikke ud.



Jeg har taget en chance med bladsellerierne og de må klare sig med et drys sneglegift. Vi kan jo ikke dække hele køkkenhaven til! 



Sideløbende med mine anstrengelser har John også haft sit at se til. Han renoverer på de ældste af vores byggerier og har blandt andet fået bygget os en lem til kælderskakten på bagsiden af huset. Fra nu af bliver det meget nemmere at komme op og ned til de kælderkolde, og samtidig er det også blevet meget pænere at se på med den tagplade der blev til overs da vi skiftede taget i sin tid.




Dejligt at én person nu kan åbne og lukke lige så tosset som man vil! Nu mangler vi bare at få ryddet lidt op i bunkerne af træ og fliser - og få det hele stablet på en praktisk måde, så er der styr på den del af haven også.



Det hjørne som jeg tidligere kaldte 'det mørke hjørne' får betydeligt mere lys nu hvor tujahækken er skåret ned, og de lysegrønne maj-blade kommer rigtig til deres ret i solen.

Vi har fået 10 mm regn i denne uge og det er da også noget der kan ses, selvom der stadig er brug for vanding rundt omkring. Jeg er begyndt at klatte flis ud på steder hvor der er brug for at holde på fugtigheden, f.eks. i staudebede og rundt om buske og træer. Vi har jo rigeligt med flis fra tujaerne!




Blåbærbuskene har fået et tykt lag flis - og en del vand - for de kan jo godt lide sur jord, og nu er de på vej med små nye blade. Bagved blåbærrene står der nu fede, saftige, grønne, asparges som giver nyt liv til aftensmaden, og det var ikke et øjeblik for tidligt.

I resten af haven springer de sidste buske og træer også ud og gør deres til at pynte haven op til en fin sæson. Jeg glæder mig over at se hvordan de planter jeg satte for 7 år siden er vokset og nu fylder godt op i havebilledet.





Ja, så skal vi bare videre med køkkenhaven og alt det andet hyggelige koloni-liv.

 

19 kommentarer:

  1. Ja I har nok at se til med to haver, mon ikke det giver lidt ro i sjælen, at få plantet ud i kolonihaven. Tænk at vi er så taknemmelige for 10 mm regn, men det må vi være i år. Jeg så lige på facebook, at for et år siden havde vi fået 60 mm, ja det er noget ganske andet, da havde vi heller ikke fået i marts og april. Årene er forskellige i år er der masser af blæst og næsten ingen regn. Jeg falder især for det sidste billede af din smukke acer, tror jeg, det er. Det er dejligt med det fine nye løv på alle træer og buske.
    Knus fra Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, du interesserer dig jo ikke for køkkenhaver, men den japanske ahorn er nu altid så fin og speciel i udspring, så den er jeg meget glad for. Og den pilebladede pære er endelig kommet op over hækken, hvilket gør færdsel på stierne nemmere, så der sker jo fremskridt:) Det lykkedes at få de første planter i jorden lige inden regnen tog fat, så hvis vi kan have dem i fred for udyr, skal de nok få en god start. Det er tilfredsstillende!

      Knus fra Ulla

      Slet
  2. Thujahekker stjeler mye lys ja hvis de blir for høye. Lys inn i hagen nå er jo bare deilig. Så godt at du også fikk regn. Her kom det kun 6 mm, men det er bedre enn ikke noe regn. Det er en nydelig lønn på ditt siste bilde. Vet du hva den heter?

    Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja du kender til tujahække Marit, så du ved hvor meget lys de kan tage! Jeg synes næsten vi har fået en helt ny have efter tujaerne kom ned i 2-3 meters højde. Regn kan vi alle bruge nu hvor alting springer ud, og 6 mm er bedre end ingenting, så tillykke med den!
      Den japanske ahorn har sortsnavnet Orange Dream, men den er nu kun 'orange' i udspring. Om sommeren har den en fin lysegrøn farve, og den bliver gul-orange før bladene falder. Mange oplevelser i én busk!

      Hilsner fra Ulla

      Slet
    2. Takk for svar, Ulla. Ja, jeg vet alt om thuhahekker, men min hekk er "kun" 2,25 meter høy, og den får ikke bli høyere :)

      Hilsen Marit

      Slet
  3. vi har fået 12mm. Herligt, men ikke nær nok men alt er velkommen. Dog er de slimede ædemaskiner begyndt at bevæge sig rundt, så ølfælderne skal skiftes.
    Jeg har fået en sæk svampehalm fra arbejdet, til at dække jordbær og asparges så de kan holde på fugten. Det gøder osse en lille smule.
    Uhja det er altså vigtig at kunne komme til det kælderkolde rimeligt nemt. Vi kan jo risikere en -18 sommer igen.
    Det ser ud at I har fået en masse lys ind efter trimning af hækken.
    hilsner gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. 12 mm er jo helt flot Gunvor, men det er jo ikke så sjovt med de slimede... Nu må du finde de kælderkolde frem til dræbermaskinerne, selv om de ikke har fortjent det:) Svampehalm, er det fra svampeproduktion? Kender ikke udtrykket, men det lyder som en god idé at holde på den smule fugt der er i jorden. Vi har jo et tykt lag tang/ålegræs på vores asparges, men jeg har da også vandet dem nu hvor de begynder at give skønne asparges.
      Håber virkelig ikke du får ret i din 18-sommer prognose! Det var et rigtig deprimerende år i haven.
      Ja, haven virker helt fremmedartet efter vi får lys ind fra vest, men det er nu dejligt med lidt sol på terrassen.

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
    2. Svampehalm er fra østershatteproduktion. De vokser i halm i stedet for træstammer, da det er en cellulosekrævende svamp. Og det er faktisk ret godt at bruge, vi har en økologisk landmand der henter den brugte halm til sine marker og han siger han kan se forskel i afgrøderne.
      hilsner Gunvor

      Slet
    3. Mange tak for forklaringen Gunvor! Lyder som et fint produkt, og så er det oven i købet genbrug. Alletiders!

      Slet
  4. Jeg kan efterhånden ikke forstå, hvorfor jeg bliver ved med at blive overrasket over, hvor meget arbejde I hele tiden får fra hånden. Vi har desværre også set de første dræbersnegle, og dem med hus har vi millioner af. De er lige så sultne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tal ikke om det! Hvis vi både skal have tørke og snegle på én gang, så er det næsten ikke til at holde ud.
      Når jeg ser din skønne have kan jeg godt regne ud at du også laver en hel del havearbejde - vi er såmænd nok ikke så forskellige hvad det angår:) I kolonien går vi som regel til stålet når vi er der, og så falder vi sammen i en stol og drikker kaffe en rum tid efterfølgende. Det er svært at sidde stille når der er så meget at ordne, men med alderen bliver vi nok bedre til det.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  5. Går der ikke lidt for meget svind i de kælderkolde, når én person kan åbne og lukke ned til depotet?
    Det ser så hyggeligt ud i jeres kolonihave. Der er det, jeg vil kalde en rigtig kolonihavestemning med fine, velordnede bede med køkkenurter, bænke i rødt og hvidt, trådhegn mm. og ikke at forglemme jeres fine lille havehus.
    Det mørke hjørne er blevet lyst og fint med bregner, der ruller sig ud og gule vortemælk. Man skal aldrig være bange for at beskære og klippe ned.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Jo, det er selvfølgelig en risiko, men vi tager chancen:)
      Der er meget hyggeligt i kolonihaven. Det synes vi i hvert fald selv, og jeg er helt overbevist om at min hjerterytme falder så snart jeg åbner lågen. Det er en rar følelse!
      Nej! Beskæring er jo helt nødvendig, og jeg holder meget af at beskære, men lige netop sådan en gammel 10 m høj tujahæk var jeg rigtig glad for at have professionel hjælp til. Den har været forsømt i mange år, og haven er helt forandret efter den er kommet ned i en overkommelig højde.

      Tak Elna! Hilsner fra Ulla

      Slet
    2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

      Slet
  6. Uha ja det er dejligt at få nogle af de småplanter i jorden. Jeg havde en drøm om en fin potage med blomster og grøntsager mellem hinanden. Så opdagede jeg kålmøl og kålsommerfugle og dræbersnegle osv. osv. Desværre må vi se i øjnene at der skal stativer og insektnet osv. hvis vi skal beholde afgrøder for og selv! Jeg er som Marit interesseret i din Orange Dream. Så smuk! Kan den tåle lidt af hvert: tørke, vind, stærk sol??

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det var dejligt at få plantet noget af alt det der fylder i drivbænken derhjemme, og det ser ud som det klarer sig uden rådyr - indtil videre. Jeg har for længst opgivet potager-tanken, da jeg f.eks. ikke har brug for lige mange røde og grønne kål eller hvad det nu kan være. Og så er der hele balladen med snegle og lordlopper osv. - og så er der pludselig hul i rækken når man har behov for at spise noget selv. Det er en umulig drøm! I de store franske potager-haver smider de det meste af grønsagerne ud, når de ikke er pæne, og planter nyt løbende. Det er jo det glade vanvid:)
      Jeg har ikke haft meget ballade med den japanske ahorn, men den står ret skygget og i læ hos os. Den kræver ikke vand medmindre det er ekstremt tørt, og så får den en spand, når jeg husker det. Jeg kan slet ikke huske nogle problemer i de 7 år den har stået der.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  7. Hej Ulla!
    Det är så fint i köksträdgården, och grönsakerna kommer att trivas bra. Nätet är nog nödvändigt för att ni skall få smaka på kålen. Vi har också fått en del regn, den första avläsningen visade 10mm men regnmätaren har en spricka i sig och har glömt att köpa en ny. Efter det har det regnat ytterligare, och det känns bra. Trädet med silverblad, är det ett silverpäron ? Det är mycket vackert. Lönnen vid bänken är också mycket fin.
    Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt for dig med så meget regn! En ny regnmåler må med på huske-listen til næste gang du køber planter:) Ja, desværre må vi pakke en del af grønsagerne ind og jeg håber bare det virker. Vi har mange der gerne vil smage på 'vores' planter, men silverpäron og den japanske ahorn har åbenbart ingen interesse, så dem får vi lov at nyde selv.

      Tak og en dejlig søndag til dig!
      Hilsner fra Ulla

      Slet