mandag den 23. maj 2022

Hele farvecirklen rundt

Maj er nok årets travleste måned, både for os tobenede og ikke mindst for alle planter. Det er altid så spændende at se hvordan de kommer fra start og også i år har vi holdt vejret, når der blev lovet nattefrost og når regnen udeblev, men vores værste forventninger kom heldigvis ikke til at passe, og maj i år har været flot.


Glansnummeret i maj er bøgens udspring, så der måtte jeg ud af haven for at få det store lysegrønne sus! En udflugt til Gisselfeldt blev en stor oplevelse, også for min gamle far der hentede ny energi i den herlige gamle skov, og kunne føle sig helt ung ved siden af skovens kæmper.

I maj har vi spændt fulgt med udviklingen af de første blomster på Sorbus Dodong, som vi plantede for 2 år siden i vores egen have, så der har vi været forbi mange gange i månedens løb:)


Allerede i marts og april så det lovende ud - og vi er ikke blevet skuffede i maj.
Blomsterne er store som blomkålshoveder, og i blæsten ser det helt vanvittigt ud når de svinger sig frem og tilbage. 

Her i haven har vi valgt roserne fra, men det betyder jo ikke at vi ikke har rosen-familien repræsenteret. Røn er et fint familiemedlem og så er der alle de andre frugttræer, som vi dels overtog med haven, dels selv har plantet. Dette år har blomstringen været ret overvældende!Til sidst var det slut med de fantastiske frugttræer og så blev haven dekoreret med et fint hvidt drys som en smukt punktum, men allerede her er Virburnum Maresii ved at springe ud med sine hvide blomster.


Nede på jorden er der også små hvide skønheder som skumblomst og skovmærke blandt de lysegrønne blade på bregner og Hosta.


Når bregnerne ruller sig ud er det som om der sidder små perler for enden af hvert lille skud - mageløst!

Andre stauder er mere kulørte og primula er ret frisk i denne gule version med røde striber, mens vortemælken ser ud som om der er ild i blomsterne - og nellikerod er simpelthen safrangul.
Rigtig røde er bonderoserne som står sammen med geranier og silkepæoner under kirsebærtræet, og da vi ikke har ret meget der er så rødt, er det fint de står for sig selv midt i alle de grønne blade.
I den kølige ende af farvespekteret har vi tidligtblomstrende krydderurter som citrontimian og purløg, og her blandt urterne står den tidlige geranium malviflorum og passer så fint med sin lyslilla farve.
Geranium Phaeum er også markant med sine meget mørke blomster - og helt ovre i den blå ende af skalaen er der selvfølgelig forglemmigej, kærmindesøster og knopurt.Maj har bragt alle disse dejlige farver ind i vores have og vores liv igen efter et halvt år i grå og brune nuancer, og det er som sædvanlig et helt mirakel. At dette mirakel gentages hvert forår gør ikke oplevelsen mindre. Jeg er glad for alle farver, men oplevelsen af den grønne eksplosion hvert år i maj er nu alligevel det vigtigste af alt - og tænk hvor mange grønne farver der er!Der er stadig en god uge tilbage af maj, hvor den kan finde på endnu mere skønt og grønt inden det bliver sommer. Tak for MAJ - og for mig!


20 kommentarer:

 1. Du har så mye fint som blomstrer akkurat nå, Ulla! Fargesirkelen er godt representert i alle dine bed. Her er alt senere i blomst som du vet, men jeg ser om ikke annet at det kommer mange blomster på 'Dodong' i år. Jeg fikk ingen rognebær på mitt tre i fjor, men håper jo at det kommer noen i år. Blomstringen hos deg ser helt fantastisk ut!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Marit! Ja, vi har begge ventet spændt på vores rønnebærtræer, og du var jo allerede i gang sidste år. Hvis der kommer rønnebær på vores lille træ må jeg nok fjerne nogle af dem, for grenene er så tynde endnu.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ja vi når jo det hele, og det gør haven også. Du er foran, mine bonderoser er ikke i gang endnu. Det er en flot farvecirkel du har lavet til os. Sorbus dodong gør det godt med blomster, ja det hele er flot, incl. den smukke himmel.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tænk jeg er foran på et punkt:) Det er ellers ikke ofte det sker, men som du siger, vi når nok det hele. Det er en utrolig forandring fra det sort-hvide univers til hele paletten, og hvert år er det lige voldsomt synes jeg. Hvis Dodong sætter bær tror jeg nok jeg klipper nogle af de tyndeste grene af, for de får svært ved at bære sådan en stor klase bær, og samtidig kan jeg tynde lidt ud i kronen.

   Tak Lisbeth!
   Knus fra Ulla

   Slet
 3. Så mye fin blomstring hos deg, ja, mai er en travel måned. Jeg har gått rett fra jobb og rett i hagen hver dag, mange prosjekter på gang. Du hadde rett, bildet jeg trodde var Thalia var ikke det, men en jeg tror heter Princess Zaide (tror fortsatt, det er jo så mange like :D ) Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er faktisk voldsomt som det vælter frem lige nu. Forstår du har haft meget travlt med din have, og man skal jo også gerne nå at nyde det. Det var dog et flot navn du fandt til din påskelilje, og måske fandt du også din Thalia?:) Jeg er bestemt ikke ekspert, men synes bare ikke den du kaldte Thalia lignede min.

   God arbejdslyst Ingeborg!
   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Sorbus er næsten finest med de små perler i skærmen, men udsprungen er den nu osse flot.
  Maj er så skøn med alle de friske nuancer i grønt og alle de andre farver,, jeg elsker det. Du har fanget det så dejligt i haven. inc. fasanen og æblesneen.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er også tilbøjelig til at ville stoppe nogle af planterne inden de springer helt ud, som nu de små 'perler' på røn eller bregner, men planterne gør jo bare hvad de selv vil:) - Og vi elsker maj alligevel!
   Mange tak Gunvor!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Det er virkelig et mirakel, at jorden igen er dækket af planter, og at bøgen er sprunget ud. Dine bonderoser danner en fin gruppe, og det er nok rigtigt, at den røde farve kommer bedst til sin ret alene

  SvarSlet
  Svar
  1. Dette årlige mirakel bliver man vel aldrig træt af - her kan alle forhåbentlig enes! Bøgens farve kan ikke forklares eller vises - den skal mærkes - og de røde pæoner står meget godt for sige selv. De er nok til den vulgære side, men man holder jo af dem alligevel:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Visst är det en härlig månad, det händer så mycket, i naturen och i våra trädgårdar. Bokskogen är fin att vandra i och njuta av det gröna. Din trädgård är mycket vacker med allt som blommar. De röda pionerna är riktigt fina och allt det vita skira bland de gröna växterna.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Bortset fra det hele virker lidt stressende her i maj, så er det en skøn måned, navnlig her i Norden hvor vi vågner op sammen med alt andet liv og kommer ud af vinter-hiet. Ja, alle de fine hvide blomster er som skønne kniplinger blandt det grønne, og jeg elsker det!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Jeg sidder her ved aftenkaffen og nyder den smukke bøgeskov og hele farvecirklen fyldt med smukke blomster. Jeg giver førstepladsen til de røde bonderoser. Jeg tror gerne, de kan være lidt svære at få anbragt, men du kunne ikke give dem en bedre placering end midt i alt det grønne.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Elna! Som altid en god og dejligt positiv kommentar fra dig! Bonderoserne er jo lidt ud over hvad jeg ellers holder af, men de hører til og man kan da ikke afskaffe planter som trives så overdådigt. Navnlig når de ikke flytter sig af stedet, men bare blomstrer flottere år for år.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Kan godt forstå I ventede spændt på Dodong. Sikke en skue! Og alle de forskellige frugttræer råber NU er det bare maj. Lækkert med alle de fantastiske farver i din have, men jeg vil give dig ret i, at det er alle de grønne nuancer, som gør os så glad ved denne årstid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Dodong er stadig flot selvom de store blomsterklaser pisker rundt i vinden. Jeg kiggede på billeder der var bare 3 uger gamle og der var en stor forskel. Det går så utrolig stærkt nu, og alt det grønne er det allervigtigste!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 9. Så bra at nattefrosten ikke slo til! Det går som regel bra. Jeg har sluttet å bekymre meg for knoppene på trepeonene, for de overlever noen kuldegrader. Å, for en lekker Sorbus! Har hørt pent om den. Ha det godt!
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi har lov at være heldige ind imellem, og det ser ud til at blive et rigtig godt frugt-år. Sorbus Dodong har foreløbig bare været en glæde. Den vokser hurtigt, er sund og har fine høstfarver, og nu blomstrer den også!

   Tak i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Vilken tur att vädret samarbetade så att alla vackra blommor fick chansen att visa upp sig. Vilken fin bildkavalkad du (och din trädgård) bjuder på! Ni verkar någon vecka före oss i blomning och det är härligt att veta vad som väntar inom kort. Tack för titten!

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Ulrika! Ja, det har været et flot forår, og du kan glæde dig til alle dine blomster springer ud.

   Hilsner fra Ulla

   Slet