tirsdag den 3. maj 2022

'Hen til kommoden og tilbavs igen'

Ja, sådan er mine dage forløbet her på det sidste: frem og tilbage med trillebøren mellem komposten og bedene foran huset. Et værre knoklearbejde, når jeg selv skal sige det, og driverlivet er for alvor afblæst for i år. Arme, ben og ryg kan mærkes efter en afslappet vinter, men jeg kan da tage lidt mere for hver dag, og til sidst kommer jeg måske i form igen:)Jeg var nødt til at tømme den gamle kompost ud for at få plads til noget af alt det flis vi fik lavet i kolonihaven da de store tuja blev fældet, og kompostpladsen var det eneste sted jeg lige kunne tænke på. Samtidig er det jo rigtig godt for jorden. Her på skråningen har jeg faktisk vandet først (og luget - og delt - og omplantet!) før jeg lagde et tykt lag af vores egen kompost på. Det kan nok hjælpe planterne igang, selvom de lige skal finde igennem komposten først.
   Den nedre del af skyggebedet gik noget nemmere, da det ligger tæt på komposten og kan nås fra begge sider uden jeg behøver at trampe rundt i bedet.
Nåeh-ja, der skulle jo også lige stikkes kanter først...
   I øvrigt er det rent utroligt så stort et areal der kan dækkes med kompost fra blot ét år, og det største arbejde består egentlig i at sortere det alt for grove materiale fra, en proces jeg ordner mens jeg skovler det op i trillebøren. Det grove kommer over i båsen med dette års kompost, og tager et år mere i bunken.
   Nu er jeg ved at være klar til at tømme traileren for flis, så der bliver endnu mere renderi med trillebøren. 'Hen til kommoden og så videre...'

Det sene aftenlys i den tidlige maj kastede et forskønnende skær over skyggebedet med de friske grønne blade, der nu stikker næsen op mellem fugtige klumper af sort kompost.Nu har de fleste bede fået enten kompost eller champignonmuld i år.


19 kommentarer:

 1. Ja men for en gang skyld er jeg da glad for, at vi ingen kompost har, for det er da godt nok et kæmpearbejde, men helt sikkert godt for bedene.
  Jeg er så også så heldig, at jeg har en mand, der stikker kanterne, hvor er jeg dog heldig, det må jeg huske at skønne på :)
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er jo ikke så tosset - hverken det ene eller det andet - i hvert fald rent arbejdsmæssigt. Godt du skønner på din mands indsats! I dag gik John faktisk til stålet med at få flyttet flisen, så det var ham der fik nogle trilleture i benene, efter jeg havde fået det sidste kompost ud af båsen. Det var rigtig dejligt at slippe for den del af arbejdet, og så kan jeg vende mig mod nogle flere kanter der skal stikkes:)

   Vi må huske at skønne på al den hjælp vi får!
   Knus fra Ulla

   Slet
 2. Jeg kjenner til det med tømming av kompost, for det er mye arbeide frem og tilbake. Det er veldig bra å få det ut i bedene, og jeg skal snart i gang med det jeg også.
  Bedene dine og kantene ser helt perfekt ut, Ulla! :)

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Marit - det er ord der varmer fra en kompostekspert!
   God arbejdslyst med dit eget!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hold da op, det var da en motionsdag der ville noget. Men det er blevet flot. Nu mangler der bare noget regnvejr.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Faktisk ser du her hele 3 motionsdage:) Man er jo ikke 60 længere...
   Ja tak til regn, men gad vide hvornår det bliver?

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Ja, nå får musklene kjørt seg (bokstavelig talt), og i de vakreste omgivelser :)
  Jeg oppdaget i dag at, jeg hadde en hel beholder med kompost som har modnet siden i fjor... Men gull for plantene blir det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er guld for planterne, og godt for musklerne, men det er også en hård start på haveåret

   Slet
  2. Undskyld! - jeg trykkede lige på noget forkert.
   Jeg ville bare ønske dig tillykke med en hel beholder med guld fra i fjor, og ønske dig god arbejdslyst med at få det bragt ud til planterne.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Komposten har mange gode sider. Den giver, næring, den pynter, den beskytter mod udtørring, og ikke mindst så holder den haveejerens kondition ved lige😄

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, hvad skulle man dog gøre uden kompost?:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Ja det blir riktiga träningspass att jobba i trädgården. Visst känner man av det i musklerna. Dina blomrabatter ser så fina ut.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have! Det er det samme hvert forår når jeg skal i gang igen, og det bliver ikke bedre som årene går:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Ja hvorfor betale for at gå til mave-balle-lår når man kan fordele kompost!! Hårdt arbejde er det, men guf for haven. Bedene ser rigtig godt ud og det holder ukrudt ned. Win-win!

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske har jeg ikke helt kompost nok til at få det fulde udbytte af 'træningen'. jeg synes bare det gør ondt hele tiden:) - Men i hvert fald er det godt for planterne, og det er jo det egentlige.

   Mange tak og havehilsner fra Ulla

   Slet
 8. Ja, kroppen protesterar på alla möjliga sätt över de dagliga träningspassen som vårarbetet i trädgården innebär. Men även om både rygg och armar värker så känner man sig så nöjd med det som blivit gjort.
  Din trädgård ser fantastisk ut, redo för en fin sommar med all kompost du lagt ut. Du har all anledning att känna dig riktigt nöjd!

  Ha det gott, Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Ulrika! Jeg er helt sikker på det er godt både for mig og for haven, selvom det er hårdt at komme i gang igen. Jeg er glad hver gang jeg har lavet noget arbejde i haven, for her kan man da se der sker noget (det kan man ikke på mig:)

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Hvor ser det trimmet og fint ud i havens bede. Kompost er guld for planterne.
  Træthed går over igen, det samme gør ømme muskler heldigvis også (medmindre du har overbelastet dem).
  Men nu har du vist sparet op til en fridag ;)

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 10. Det er mye jobb som skal gjøres på denne tiden, jeg har holdt på ute i tre timer nå, og da orker jeg ikke mer kjenner jeg. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet