mandag den 9. maj 2022

Æbleblomster

Det er tid for frugttræernes blomstring, og den ser lovende ud i år. Der er blomster nok så nu mangler vi bare nogle bier til at klare bestøvningen, og det kræver måske lige et par grader mere før de dukker op.


Her er foreløbig det gamle pæretræ og æblet Rød Annanas i fin blomst.


Sidst vi havde et rigtig godt frugt-år var i 2018, hvor det støvede af tørke hele sommeren, men sikke mange skønne æbler vi fik! Regnen kom hen i august, lige i rette tid til at gøre æblerne saftige og fine.
   Jeg ønsker mig ikke et år som -18, men det begynder da at ligne en hel del. Den regn som man nu forventer i morgen ser ud til at stoppe lige før den når frem til det syd-østlige hjørne af landet, hvor jeg bor, og sådan er der så meget...
   Forleden aften nåede solens vandrette stråler lige ind til den lille skovbund af skovmærke under æbletræet - og det ser jo dejligt ud.


Paradisæblerne er også på vej. Den første er Golden Henry som står sammen med kirsebærtræet i pæonbedet, og lige bagved er den opstammede kirsebærlaurbær også i fuld blomst.

Som haveejer står man altid i et eller andet dilemma, og i år er problemet at det stadig er koldt om natten, mens jorden er tør som støv. Hornviolerne som plejer at glæde os hele foråret er først nu ved at komme ordentligt i gang, så de blokerer for sommerblomsterne der står i kø for at blive plantet om, og i drivbænken kan der ikke presses mere ind. Vi er snart nødt til at plante nogle af grønsagerne ud i den tørre jord i køkkenhaven, men så skal der også vandes der! Her står grønkål, glaskål og bladselleri parat sammen med tomater og gule solsikker. I morgen må vi se at få gjort klar til noget af det i kolonien. På den positive side kan vi konstatere at drivbænken har været en succes, og det kølige forår har jo givet os forårsblomster i meget lang tid. På bordet i stuen står der stadig en herlig buket af overfloden.


I staudebedene går det lidt nemmere, selvom jeg også vander noget af det nye her. Bispehuerne er kommet op og blomstrer fint under den røde hassel, og de nye bronzeblad er også ved at vise sig i jordoverfladen.
De etablerede afdelinger er lidt nemmere at fotografere, selvom der også er lidt huller i beplantningen her.Der er meget at glæde sig over, trods klimatiske udfordringer.


16 kommentarer:

 1. Ja det er ganske vist, alle haveejere genkender dit problem, egentlig er det både opmuntrende men også sørgeligt at gå rundt derude. Det næste bliver, at alle bladene på træerne bliver triste og med dem, bliver vi også triste. Men vi må glæde os over det, der klarer det. Regnen stopper altid lige før os, men de lover mere regn til jer på torsdag, man har da lov at håbe. Jeg har kigget på forskellige byer på DMI, ingen lader til at få særligt meget regn. Klimaforandringer, ja det må man sige, at det er. Bent siger, det er vores egen skyld, det er det overforbrug, ja men det er sikkert hverken dig eller mig, der har det.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg ved nok jeg ikke står alene med mine bekymringer, men det er jo en ringe trøst. Forleden sagde meteorologen at vi skulle have 50 mm for at opveje tørvejret, og det er der bestemt ikke udsigt til hverken her eller andre steder.
   Når Bent siger det er vores egen skyld med det overforbrug vi har haft i masser af år, så han jo ret. Det er måske ikke lige dig eller mig der har gjort udslaget, men vi kan ikke sige os fri for en del af ansvaret, og når det kommer til stykket er der nok bare for mange mennesker på jorden til at naturen kan nå at rydde op efter os. Vi må selv gøre en indsats.

   Knus fra Ulla

   Slet
 2. ja.. lidt regn kan vi alle godt bruge nu :)

  SvarSlet
 3. Hej Ulla!
  Det ser så fint ut hos dig, och vilken härlig bukett du har plockat. Vackert med äppelblom. Ser fint ut i odlingslådan. Nästa år skall jag så fler grönsaker innan utesäsongen börjar. Salladen blev stor och fin i små krukor i växthuset och nu är den utplanterad i en odlingslåda med lock. Längtar efter att få ut tomaterna till växthuset, men det är lite tidigt fortfarande. Vi har inte fått många droppar regn heller.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Marika!
   Vi plejer at købe udplantnings-planter, men i år har vi sået selv, og det er gået rigtig godt med den nye drivbænk, men vi mangler sandelig vand nu hvor det hele skal plantes ud - og det problem kender du altså også. Her er det også for tidligt at sætte tomaterne ud på terrassen, men der kommer vist lidt mere varme med skyerne de næste dage. Bare der dog var regn i de grå skyer!
   Vi må til at danse regn-dans allesammen:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Så fine dine bed er nå, Ulla, og nydelig blomsterbukett! Dine slyngende bed er en nytelse å se på!
  Her regner det akkurat nå, en det er så små mengder som kommer at det utgjør ikke den store forskjellen dessverre :(
  Klimaendringene utgjør en stor forskjell nå for både oss og resten av kloden vi alle bor på. Det skremmer meg veldig når vi plutselig nesten ikke får noe regn mer. Jeg er heldig at jeg har både egen brønn og borevann, men det vil også opphøre hvis det ikke kommer masse regn i fremtiden. Det er litt av noen utfordringer vi har fått i år...

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Marit! Det er skræmmende at skulle vænne sig til nyt, og det 'nye' vejr giver udfordringer, selvom man efterhånden har opnået en vis erfaring i havebrug. Vi får stadig den samme mængde regn i Danmark, men den falder i perioder hvor der ikke er groning i planterne, så det gælder om at dyrke planter der kan nå ned til vandet med lange rødder, når de har brug for det. Jeg er bange for det er en stor opgave for mange af os at vænne os til de nye forhold, men så vidt jeg kan se må vi arbejde på jordstrukturen og passe på det vand vi har - som du også siger!

   Held og lykke med al dit arbejde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Man kan ikke se på billederne, at din have er tør, tværtimod. Her i formiddag fik vi lidt af den regn, der er blevet annonceret, dog kun max 2mm. Hullerne i bedene bliver tydelige, når man tager billeder, men vi er jo først på sæsonen, og med det tørre vejr kan vi nok ikke forvente andet end huller hist og pist.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej du har ret, det ser ikke tørt ud, men man mærker det hvis der skal graves. Hullerne i bedene skal jo være her først på sæsonen (du har ret igen), men jeg har nu også mistet 3 artiskokker, som ikke overlevede frost eller oversvømmelse, og en stor mængde salvie måtte skæres helt tilbage efter frosten. Det er den slags jeg selv lægger mærke til:) Ellers er jeg såmænd også ret tilfreds!
   Ja, 2 mm er jo ikke alverden, men jeg tænker altid, at så fordamper det i det mindste ikke så længe det regner...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Åhja æbletræerne er så skønne nu. Vi har lidt bier i vores, men jeg tror det er vilde, for de ligner ikke bikubebier. Men der er masser af andre insekter, så blomsterne skal nok blive bestøvet.
  Det smådrypper her nu, hvis bare det blev ved hele aften og natten ville det kunne blive til lidt, meeen om det vil det????
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 7. Der skal nok også være vilde bier i vores æble og pæretræer, men der er i hvert fald andre insekter også, så det skal nok gå. Vi har vist ingen bistader i nabolaget her, og jeg har lagt mærke til at laurbær-blomsterne tiltrækker fluer.
  Tænk Gunvor, vi fik 3-4 mm i aftes, og måske kommer der mere i aften! Efter sigende mangler der 50-100 mm i jorden, så der er lang vej - men lidt har også ret.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 8. Dine frugttræer er meget fine lige nu. Vi krydser fingre for at bierne får lunt vejr til at gøre deres arbejde. Jeg synes bedene ser flot ud - ikke spor af tørke. Men selvfølgelig når du går med næsen helt ned i bedene ser du andre ting! Ja det er det samme hvert år - vindueskarmene er fulde af ranglede grøntsager og sommerblomster, som ønsker lune nætter og fugtig jord. De haveglade må bare smile og trække på skuldrene og tage det som det kommer. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var da en idé, at trække på skuldrene og smile. Jeg skal ikke kunne sige om haven gør sådan, men jeg er blevet lidt bedre til det over årene, og er helt lettet over ikke at have en masse krævende vækster i bedene. Det eneste der har været lidt irriterende, er at få udskudt køkkenhaven, men nu er vi begyndt at plante og så efter at have fået lidt regn.
   Tænker ikke mine små problemer er værre end så mange andres...

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 9. Det er en meget smuk skovbund, du har under æbletræet. Jeg håber, skovmærkerne holder sig friske, selvom jorden er tør. Vi har fået 7 mm regn, mon ikke der også er blevet lidt til dig.
  Hvor er det en yndig forårsbuket, og du har lige den rigtige vase.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja i år er skovmærkerne så fine, men de indtager et større og større stykke hvert år, så nu er de på vej ud i græsplænen. Måske lader jeg dem bare - de gør jo ingen større skade, og jeg holder af dem:) Jo, vi har såmænd fået hele 10 mm her, og kan faktisk godt se en forskel, så det var dejligt!
   Forårsbuketten var skøn med havens sidste påskeliljer, og vasen er jeg ret begejstret for. Det er en lokal keramiker på Møn der har lavet den for længe siden, og den har sådan en fin organisk form uden at dominere blomsterne på nogen måde.

   Mange tak og hilsner fra Ulla

   Slet