torsdag den 14. juli 2022

Vores vilde flora

Ikke så langt fra mit hjem er en gammel grusgrav blevet lagt ud som såkaldt rekreativt område. De to søer som nu fylder gravene med vand er omgivet af stier og her er bygget toiletter, udsigtstårn, shelters, madpakkehus, broer og endda en lille trækfærge, for folk som har lyst til den slags.
   Alle disse faciliteter skal åbenbart være til stede for at lokke folk - og hunde - til, men jeg er åbenbart ikke som folk er flest, så jeg gik med snuden i sporet og hyggede mig med at botanisere:) En del planter måtte jeg simpelthen hjem og slå op i min gode gamle flora bagefter, for jeg er nok blevet lidt rusten i hjernen med årene. Her kommer noget af det jeg fik fotograferet.Turen rundt er ikke lang og det meste kan overskues her fra udsigtstårnet. Det er trækfærgen der ligger og ligner en stor kasse nede ved broen, og for enden af søerne ligger sydmotorvejen, som desværre ikke bidrager til nogen fredfyldt stemning. Her er en forfærdelig trafikstøj, og en støjvold ville have gjort underværker, men bevoksningen er ret skøn og fuglene må jo stille volumenknappen på max for at få ørenlyd!
Cikorie vokser langs alle veje sammen med gule rejnfan på denne årstid. Den dejlige blå farve kan bedst fotograferes inde i skyggen, da den ellers næsten bliver hvid, som på vaskepulverreklamer:)Blåtoppet kohvede er efterhånden en truet art i Danmark, og findes mest ved strande i den østlige ende af landet, men her var der gode bestande. 


Musevikke er helt almindelig og kratfladbælg med de lyserøde blomster heller ingen sjældenhed. Begge tilhører ærtefamilien.En af mine yndlings-grøftekantsblomster lige nu er den vilde gulerod, som her poserer sammen med prikbladet perikon, og når det kommer til gult er eng-brandbæger oppe på dupperne. Den er i øvrigt også meget giftig og meget upopulær på græsningsmarker til køer og heste, men flot!
Hamp-hanekro, som er en læbeblomst, voksede inde blandt træerne. Den er vist meget almindelig, men jeg synes nu ikke jeg går og falder over den til daglig.
Til sidst blot en ganske flot tidsel og de store blade af rød hestehov, som vi bare kalder skræpper på denne årstid.


Og til allersidst en stor krebs som lå og døde langs en sti. Jeg turde ikke smide den i vandet, for jeg kan ikke se om det er en af de gode danske krebs eller en invasiv art, som er godt i gang med at udrydde de gode danske:) Livet er så kompliceret efterhånden - både i vandet og på land!17 kommentarer:

 1. Jeg kan ikke så mye om ville planter, men at de er fantastiske er det ingen tvil (men det hender jeg angrer når jeg flytter dem inn i hagen :D) Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. De vilde planter er jo lige så fine som de kultiverede, men du har ret i de hurtigt løber fra os. Jeg har da også vilde planter i haven, men de er svære at styre:)
   Tak i lige måde Ingeborg!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Tak for turen. Jeg kan godt lide at botanisere, men det er sjovest, når man er to.
  Blåtoppet kohvede har jeg aldrig hverken set eller hørt om. Den almindelige kohvede ser jeg ikke ret tit i Vestjylland, men jeg kender den fra andre egne af landet og Sverige. Engbrandbæger er en stor plage for landmændene her omkring.
  Der kommer heldigvis flere og flere steder, hvor man kan gå og nyde den vilde natur. Vi var en tur i Skjern Enge i går.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak Elna! Ja, det er nu hyggeligt at være to når der skal botaniseres, men John er slet ikke er så dårlig til at huske plantenavne. Det meste af det jeg husker er fra min barndom - måske er man ved at gå i barndom simpelthen:)
   Skjern enge var et pragtfuldt sted at gå på plantejagt. Forstår I søger derhen med jævne mellemrum!
   Kohvede er vist den plante man sår ind imellem, når man vil lave vilde beplantninger, da den snylter på græs, og dermed svækker græsset lidt. Det har jeg set i en engelsk haveudsendelse engang, men det var vist den almindelige kohvede, som bare er gul. Den blåtoppede er fin med sine blå højblade - og brandbæger er nok en af de mest forhadte planter alle vegne!

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Så vakre ville blomster du viser fra din tur. Den du kaller musevikke er den eneste jeg kjenner til som også vokser her. Cikorie hadde en nydelig lyseblå farge.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marit! Ja, naturen er så fin nu hvor alle blomster er i gang. Det kan vi ikke lave bedre selv:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hei! Det er godt med slike oaser både for oss mennesker og insekter. Da jeg gikk i barneskolen, hadde vi en engasjert naturfaglærer, som tok oss ut. Jeg kærte mye.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er det bedste når man får tingene lært i barndommen, og en dygtig lærer kan give dig viden med til hele livet! Jeg fik min barne-lærdom om planter fra min mor, som også var naturfaglærer:) Det er der min grundviden om planter kommer fra, og det er jeg meget taknemmelig for. Vi er sikkert begge præget fra vores barndom!

   Tak i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Du har rigtigt været ude og botanisere. Jeg ser stort set det samme herovre, bortset fra at vi har hele marker med cikorie i år, det plejer vi ikke, men markerne er ikke opdyrkede i år. Vild gulerod har jeg indført i min have, de er så fine, dem er jeg glad for.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan stort set ikke lade være med at botanisere når jeg går rundt derude. Det stammer fra min tid på Landbohøjskolen, hvor der altid var en eksamen i horisonten, og botanik var et yndlingsfag, fordi vi havde en skøn gammel professor der hersede med os:)
   Vild gulerod i haven lyder som en god ide! Jeg har forsøgt med den vilde kørvel uden held, men måske man skulle samle lidt frø fra guleroden i år.
   Her holder cikorien sig til vejkanterne, men der er mange bønder der har sået honningurt på de besværlige hjørner i marken i år.

   Knus fra Ulla

   Slet
 6. Dejligt sted, bare ærgerligt med støjen..
  Der findes faktisk en hvid cikorie. Vi har den enkelte steder her i rabatten. Nogle år flere end andre. Det er altid sjovt at genopfriske sine færdigheder. Både med fuglestemmer og botanikken. Det sidste er det nemmeste syntes jeg.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Støjen kan man heldigvis ikke høre på billederne, men den var virkelig slem! Naturen har åbenbart ingen krav på stilhed...
   Ja, jeg har set enkelte hvide cikorier, men ikke her på egnen. Måske en mutant? Ellers vil jeg give dig ret i det er så dejligt at gå og sætte navne på i naturen - ja, jeg kan slet ikke lade være:) Fuglesang kunne vi slet ikke høre her i grusgraven (motorvejen!) så det blev ved botanikken.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla!
  En riktig botanisk exkursion. Det var många växter som jag minns att jag plockat, pressat och klistrat in i mitt herbarium. Så skulle man skriva små namnlappar med namnet på svenska och latin, och så skulle man lära sig alla namnen. Cikorian hade jag nog inte, men minns att farmor berättade att man använde den som surrogat för kaffe under krigstiden i Finland. Kanske något att prova nu då priserna bara går upp.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, hvor morsomt - du har også lavet herbarium engang! Jeg havde planter liggende i pres på gulvet i mit lille kollegieværelse da jeg var ung, og var altid på udkig efter en ny plante!
   Ja, cikorie har været brugt som kaffeerstatning. Jeg tror det var rødderne man brugte, og det gjorde man også i Danmark. Jeg er bange for det ikke smagte særlig godt, så jeg tror hellere vi må betale de høje priser:)

   Tak i lige måde Marika!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Det ser ud som et skønt område. Hatten af for din botanisering. Der kommer jeg til kort - jeg synes aldrig, jeg kan finde billeder, der er identiske med de planter, jeg har fundet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Marie! Jeg kan jo slet ikke lade være...
   John har adskillige adds i sin telefon der kan give ham et nogenlunde svar på navne, når han tager et billede af en blomst eller blad - så man kan få lidt hjælp der. Jeg går bare hjem og finde floraen frem:)

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Sikke en fin blog. Kan se du holder til på sydsjælland, men ikke hvor ? Bor selv på Stevns, og blev da lidt nysgerrig på det naturområde med grusgraven og alle de fine hjemmehørende planter.

  SvarSlet