onsdag den 6. juli 2022

En forstyrret tid

Vi oplever mærkelige ting i verden omkring os for tiden, og det er ikke bare vejret der er forstyrret.
   Krigen i Ukraine bliver ved og ved med rædselsfulde tilstande til følge, og efter en fuldstændig fantastisk start på Tour de France i Danmark, blev vi bragt grundigt ned på jorden, da en stærkt forstyrret mand spredte død og ødelæggelse i et indkøbscenter på Amager. Alle disse begivenheder følger lige oven på en 'næse' til den øverste magtelite i landet, som følge af et klokkeklart brud på grundloven! Jeg ved snart ikke hvad man skal sige. 
   Jeg har lyst til at skælde ud til højre og venstre, men ender med at finde min trøst i haven, som endnu ikke har svigtet. Som knoldesparker lever jeg nok fredeligere i nær kontakt med jorden, og da dette er en haveblog, gør jeg sikkert klogest i at blive ved emnet, men engang imellem kommer verden uhyggelig tæt på og kræver en slags nødråb!

Men altså haven... Lad mig sige det som det er: Kålen i køkkenhaven har aldrig været flottere, og som bevis er her et par billeder, da jeg tog insektnettet af forleden. Grønkålen står fint og lover godt for vores vinter-foder, og glaskålen er blevet til store flotte knolde - saftige med en mild smag af kål og radiser.

Insektnettet er bragt på plads igen, da de første kålsommerfugle viste sig efter et par minutter!

Også buskbønnerne er godt på vej, mens det kniber med ærterne. Spinat indgår i mange måltider, men er nu ved at gå i blomst, og porrerne er så små at de ligner purløg. Til gengæld spirer tagetes og tallerkensmækker her og der, så måske får vi et pænt blomstrende efterår.
Som man kan se, er der meget svingende held med bedene, og det går jo bedst med dem der får mest sol. Vin og brombær gror lystigt på espallieret, ribsene er røde, og rådyrene æder stadig blade og knopper på de nederste grene af æbletræerne.


I staudebedene går det rimeligt. Jeg kan ikke finde de to solhatte jeg plantede sidste efterår (de skulle efter sigende være snegle-sikre:), men den rødbladede perikon har da overlevet og sætter nu små knaldrøde knopper, som skulle blive til orange blomster.Vejret kan det ikke nytte at skælde ud på. Det er fejende flot med vind, sol og skyer, men nu er det 14 dage siden vi sidst fik regn, så en lille appel til vejrguderne er dog på sin plads. Og så vil jeg bare minde om Halfdan Rasmussens gode ord i digtet 'Noget om helte' fra en af hans digtsamlinger med Tosserier.

Livet er en morgengave, sjælen er et pilgrimskor.             
Der står krokus i min have, der står øller på mit bord.       
Under himlen hænger lærken som et fjernt bevinget frø,  
for en lærke tænker hverken på at kæmpe eller dø.     

Her er fredeligt og stille, her er ingen larm og støj.
Jeg har sået kruspersille, og et brev med pure løg.
Lad alverden slå for panden og bekæmpe spe med spot,
jeg vil enes med hinanden og mig selv og ha det godt.

Samson gik og styrted’ templer, Peter Freuchen knak sit ben.
Ak mod disse to eksempler er min dåd en sølle én.
Jeg har aldrig dræbt filistre eller kæmpet med en haj,
og når stærke mænd blir bistre, syn’s jeg det er synd for mig.

Der er nok som går og sysler med at sprænge kloden væk.
Jeg vil ikke ha skærmydsler og kanoner bag min hæk.
Mens de andre går og sveder for at gi hinanden lak,
vil jeg pusle med rødbeder, selleri og pastinak.

Jeg vil ikke slås med bisser, jeg vil så og ikke slå.
Selv de rødeste radiser kan man roligt lide på.
Der er nok af danske helte som er danske hele dag’n,
og går rundt og spænder bælte, mens de råber; Fy for Fan.

Tiden går og tiden hverver store mænd til mandig dåd.
Jeg reserven blandt reserver bryder ofte ud i gråd.
Jeg får nerver og migræne blot jeg skær’ mig på en dolk,
og vil hell’re slå min plæne, end slå løs på pæne folk.

Livet er en dejlig gave, jorden er en herlig jord.
der er øller i min mave, der står krokus på mit bord.
Når reserverne skal stille for at splitte kloden ad
skriver jeg med kruspersille verdens mindste heltekvad.

16 kommentarer:

 1. Det var noen flotte grønnsaker, og hva skal en si om solhatten. Jeg kjøpte to forskjellige sist høst, plantet dem i hver sin krukke. Den ene krukken stod under tak i vinter, der var det tegn til solhattliv tidligere i vår, i den andre var det ingen tegn, selv om jeg hadde i Ferramol mot sneglene, så er det nå ingen tegn til liv i noen av krukkene. Så da har jeg prøvd Solhatt for siste gang, dessverre, for de er jo så flotte. Ja, verden rundt oss er tragisk, forferdelig med hendelsene i København, forstår ikke hvordan folk tenker lenger. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Ingeborg! Ja, I har sandelig også haft jeres eget drama da der var pride-fest i Oslo, og der hænder så meget forfærdeligt alle vegne efterhånden.
   Jeg var slet ikke klar over solhat var så vanskellig, men det er nok et helt forkert sted jeg har plantet dem. Alt for fugtigt og mørkt, og ferramol har kun en begrænset virkning her.
   Nogle grønsager klarer sig fint. Godt vi har vores haver!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ja, det er utrolig flotte grønnsaker dere dyrker frem. Solhatt må ha veldig god drenering, for ellers så råtner de opp. Her i Norge opplevde vi nesten det samme, for i Oslo ble to personer drept i et Pridetog. Det er bare så forferdelig at sånt kan skje.
  Verdens galskap får vi ikke gjort noe med Ulla, men vi får nyte og hygge oss med hagene våre.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Marit! - Ja, nu ved jeg da lidt mere om solhat, og her i vores stive lerjord har den nok ikke mange chancer, så jeg må finde noget andet at dyrke.
   Jeg ved jo godt at verden er sindssyg, men engang imellem skal jeg lige have luft. Som regel er jord og planter nok til at dulme nerverne, og jeg tror da nok jeg holder mig til mit havearbejde fremover, men af og til løber temperamentet af med mig:)

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Ja gudskelov for vores haver. Der kan vi få verdens tåbeligheder og ulykker, lidt på afstand, og det er nødvendigt. Ellers går vi bare ned med flaget. Vi er bare som du skriver almindelige knoldesparkere, der ikke forstår meget af de "kloge hovders gøren og laden"
  Solhat er en ustabil staude, men den er flot. Der er noget med den bedst kan li ikke at for nære naboer, når den skyder om foråret. Og den hader vintervæde.
  Jeg elsker Halfdans "heltedigt". Det siger så meget om det nære og jordbunden.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg giver dig ret langt henad vejen Gunvor, men ærlig talt, hvor meget klogere er de kloge egentlig? Hvis de var så kloge ville de vel også nøjes med at dyrke deres haver:)
   På den kirkegård hvor jeg engang arbejdede voksede solhat som ukrudt, så jeg troede det var en nem staude, for der havde vi også stiv lerjord - men der kan man se, hvor svær den kan være. Jeg tror jeg finder noget andet til næste år.
   Halfdan var en rigtig antihelt, og den slags er nemmere at identificere sig med end alle disse supermennesker med deres behov for magtvælde. Ja, ved jorden at blive...

   Hilsner og tak!
   Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla!
  Har tänkt många gånger de senaste åren, så bra det är med en egen trädgård. Det var bra under pandemin och det är skönt att skingra tankarna, då det händer mycket förfärliga saker runt om oss. Idag blev någon knivhuggen i Visby på Almedalsveckan, där politikerna träffas. Det händer så gott som varje vecka något otäckt. Vi har en pyroman som springer runt i vår lilla stad och tänder eld på häckar och sopcontainrar. De två senaste var vid bostadslängor och deras sopsortering som står ute på gården. Flera bilar brann också upp då elden spred sig. Många av bränderna har varit nära vårt bostadsområde. Det är ju inget jämfört med att folk blir skjutna men det är otäckt ändå.
  Skönt med trädgården och era grönsaker ser frodiga och fina ut. Glömmer aldrig då jag skulle vattna hos dottern, hon odlade kål. Jag tog av skynket och hittade bara benrangel kvar av kålen och det var fullt av larver som hade ätit upp allting. Det var inte roligt.
  Ha det så gott / Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er også en tanke jeg har haft de senere år - mange gange! Når verden går amok og sindssyge folk tager over, så er haven det bedste sted at finde ro og en form for trøst. Håber I snart får fat på jeres pyroman!
   Lige nu står kålen så flot, og jeg håber virkelig ikke kålsommerfuglene har fået lagt æg på dem mens nettet var taget af! Heldigvis skal vi spise glaskålen mens det er sommer og den er frisk, og grønkål kan komme tilbage og gro videre selv efter store angreb af larver. Vi spiser kun grønkål om vinteren, og der skulle være nok til både os og rådyrene:)

   Mange tak for din kommentar!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Det ser frodigt og grønt ud i kolonihaven, selvom det heller ikke altid er til at styre, så er der dog nemmere end at styre verdenssituationen, det kan vi ikke. Der sker meget trist og uhyggeligt. Jeg ser så lidt som muligt til det, jeg kan alligevel ikke gøre noget ved det.
  Jeg har fået sået amarant, det er gået fint, jeg mangler bare at få det plantet ud, jeg er jo ikke god til det prikling, så jeg fik en til at gøre det for mig. Jeg har ikke set ham siden ;) han ville ellers så gerne, han ville også luge mine bede, det var nok det, der slog ham ud. Inden længe får jeg plantet dem ud, ellers kan jeg sikkert bare så de sidste frø, hvis jeg kan finde et godt sted til dem.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du har for længst indset det unødige i at følge med i alle ulykkerne, og det er måske også det mest fornuftige. I haven kan du gøre noget ved problemerne, mens det ligger lidt tungere med verdenssituationen:)
   Lyder som om du trods alt har fået skræmt én væk fra haven med dit ukrudtsarbjde. Jeg håber da ikke det var Amaranterne der tog modet fra ham! Tænk at du skal have alt det arbejde med de røde Amaranter, når jeg bare går og luger dem væk:) Hvis du smider en plante et sted på din jord, når den er blevet stor og har blomstret, vil du sikkert have en hel skov at vælge af til næste år. Så er det bare at grave dem op og plante dem hvor du vil. Prikleri er heller ikke min kop te!

   Knus fra Ulla

   Slet
 6. Jeg kunne ikke være mere enig. Det bliver svært at finde et parti, der er værd at stemme på til folketingsvalget. Med sådan en kolonihave kan I uden problemer leve som veganere 🤔

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har netop tænkt den samme tanke som dig, Marie! Hvem kan man egentlig have tillid til når selv den øverste politichef er med på magt-vognen? - for slet ikke at tale om politikkerne...
   Det var selvfølgelig meget godt om vi kunne leve af grønkål, men så vidt er det ikke kommet:) Til gengæld vil rådyrene nok sætte pris på den grønne kost til vinter...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Køkkenhaven ser rigtig godt ud trods svingende held i bedene. Jeg oplever det samme hvert eneste år. Noget klarer sig godt og andet mindre godt. Jeg tør slet ikke løfte insektnettet fra kålbedet selv om ukrudtet gror lige så godt som kålen! Jeg har aldrig set en rødbladet perikon før. Utrolig flot løv. Er det rigtigt at blomsterne bliver orange og ikke gule? Du frister mig! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Sydney, de er virkelig orange, men ganske små. De er nemlig sprunget ud nu. Da jeg ville købe perikon var det den eneste slags de havde på planteskolen, og som sædvanlig(!) tror jeg bare jeg ramte ned i et planteønske, som ikke er moderne for tiden.
   Dine erfaringer med køkkenhaven ligner meget mine, og der er forskel fra år til år m.h.t. hvilke ting der lykkes. Det er til gengæld ret sikkert hvert år, at den mest skyggede del af haven lykkes dårligst, så det er ikke en overraskelse.
   Spændende hvad der gemmer sig under dit insektnet!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Så fin kål ni lyckats odla och klokt att skydda den med nät, inte kul om kålfjärilen får möjlighet att lägga ägg. Koloniträdgården ser så frisk frodig ut och kommer sommaren igång ordentligt så sätter nog lök och annat också fart.
  Världen är verkligen upp och ner, nästan så att man vill sluta lyssna på eller läsa om nyheter. Är också så tacksam att jag har min trädgård att fokusera på istället.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ulrika! Ja, man får lyst til at blive i sin have og nøjes med at beskæftige sig med kål og sommerfugle. Nyheder kræver stærke nerver!
   Kolonihaven ser ret godt ud lige nu og i nat fik vi 15 mm regn, hvilket er dejligt! Lad os håbe der ikke kommer flere frygtelige nyheder...

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet