lørdag den 30. juli 2022

Rundgang i juli

Jeg må starte udenfor haven på min rundtur, for nu står solsikkerne og blomstrer over hækken, og den gule hilsen til både Ukraines folk og alle andre folk der passerer, begynder at ligne mine forestillinger.Gul feber har ramt os i juli måned, hvor alverdens trængsler blev fuldstændig glemt i Tour de France hurlumhejet og Vingegaards sejr,men først skulle vi lige have en smule regn, for ikke helt at glemme hvordan den slags føles.


Skumblomst breder sig til min store glæde i pergolabedet under store stauders blade.

- Tilbage til rundgangen, og den have som ikke forandrer sig synderligt i sommerens overvejende tørre vejr, men som jeg selv forsøger at beskære så den kan være parat til at vokse og blomstre, når vejret engang vender sig mod den livgivende væde igen. Ja, jeg håber stadig!

Først skal man lige igennem den praktiske men kedelige indkørsel og carport,med et lille kig ind til venstre til morgenterrassen,før man kommer ud i lyset igen på den store terrasse.Og her vokser den gule tretorn stadig sideværts og nedad, mens jeg klipper og klipper så vi i det mindste kan komme forbi den. Jeg er ved at være grundigt træt af dette træ, og er begyndt at overveje nye alternativer.


Et par trin ned og så til højre under kirsebærtræet, men først et lille sideblik op til den mindste terrasse 
Midt i græsset til venstre står endnu et skævt træ, som på trods af flere års opbinding stadig ikke vil rette sig op. Det er den ægte kastanje, som dog ser trivelig ud og sætter mange kastanjer i år.Jeg går bagom solbedet langs hækken hvorfra man kan få et meget godt kig op mod huset.
I dette fjerne hjørne af haven har jeg været beskæftiget i timevis, så nu er margeritterne skåret ned og flere store planter gravet op og fjernet. Løvehalerne er jo fine i vintertiden, men de sår sig, så de er også klippet ned, mens jeg efter grundig vanding har omplantet solbrud, krybeklokke og en spinkel græs, der har stået i potte en årstid.


Videre langs marken og under Filippa-æbletræet med ribs, blærespirea, dværgsyren og læbeløs i det nyeste bed. Her skal der dæleme også vandes!Bagved dette bed i et mørkt hjørne ligger en stor stak græstørv og formulder under en pressening.Kompostpladsen gemmer sig også her i skyggen af gamle blommetræer. Bunken vokser nu mens jeg skærer stauder ned i alle bede, og til venstre står en spand nælde-vand og stinker ganske forfærdeligt. Jeg bruger det som gødning til potter og tomater.Så går turen op langs skyggebedet ad stien der ender under pergolaen.

Her ender vejen blindt i en mur med klatrehortensia, så jeg drejer på den mindste terrasse og får et blik ud over haven og landskabet. Den røde hassel nærmest huset er blevet stor allerede, og den tyrkiske hassel længere borte har endelig fået rigtig godt fat og er vokset meget i år. Det er en fornøjelse! Æbletræet til højre er stadig i gang med sin dødskamp, så her i efteråret vil jeg købe et par klematis der kan overtage kronen fremover. Det skal være to forskellige med blomstring over hele sommeren.Hvis der stadig skulle være enkelte læsere tilbage er her endelig et par billeder fra midten af haven:)
Og så er vi tilbage igen ved den store terrasse!


Nu må august gerne vise sig fra sin milde side med masser af regn og stille lune dage!


19 kommentarer:

 1. Takk tor den flotte rundtur, Ulla! Jeg elsker sånne turer rundt i hagen, for den viser så mye på en gang.
  Vakre soksikker! Det er da en flott blomst. Brenneslevann stinker grusomt ja, men det er jo så flott å bruke som gjødsel som du sier. Jeg har to bøtter som er utformet med en lang beholder i midten av bøtten, og da slipper jeg å sile gjødselen etterpå. Det er vanskelig å beskrive den bøtten, men jeg kan ta et bilde av den ig vise deg den pp bloggen.
  Regn ja, det har jeg nesten glemt hvordan er. Jeg vanner og vanner ute, og klarer så vidt å holde liv i hagen her.
  Jeg skal ikke klage, for jeg har mye vann å ta i fra. Men det tar fryktelig mye tid fra andre ting i hagen som jeg gjerne skulle ha gjort.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det godt jeg har sådan nogle tålmodige læsere som dig Marit, for selvom haven er lille blev der mange billeder:) Tænk at du har ikke mindre end 2 beholdere specielt til brændenældevand! Jeg vander uden spreder, og så gør det ikke så meget der kommer lidt rådne blade med i vandet.
   Jeg har en fornemmelse for at juli har givet os højst 25 mm vand, men jeg kan ikke helt huske det, og noterer ikke regnmængden. Alt for tørt er det i hver fald! Jeg bruger også timer på vanding, men får samtidig øje på ting der skal gøres, så vande-tiden er ikke helt forgæves:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. en dejlig rundtur. Det er altid sjovt at se lidt "oversigtbilleder". Din have ser grøn ud trods tørke. Vand er kun det der er i de sidste store vandtønder her. De små 200l er tømte.
  Glade solsikker. En sjov ide at de titter op over hækker og hilser på godtfolk der kommer forbi.
  En god ide med den plante reolbænk langs huset. Det klæder husmuren lidt på uden at lukke helt af.
  Tør du plante om nu ?. Du må da ha lange arme af vandkanden. Jeg har masser af planter i potter i venteposion, og andre der står i bedene og skal flyttes. Men jeg er bange for det vil være selvmord at plante nu. Desværre. Bare de få der blev plantet tidliger da jeg troede på regnvejr, er meget tørstige. Så jeg sidder på hænderne og gemmer plante skovlen.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Når jeg er færdig med at vande med slangen fylder jeg regntønden op - så vidt er det kommet - men det er rart at have vandet ved hånden til fuglebad og krukker...
   Ja, solsikkerne er faldet heldigt ud og ligner den plan jeg havde i hovedet. - Også plantehylden er en ting der er lykkedes og hvor en idé bliver til virkelighed. Man skal glæde sig over sine sejre:)
   Jamen jeg planter kun om der hvor det alligevel ikke trives, og først vander jeg hele området grundigt, og bagefter lægger jeg flis på. Så må det briste eller bære! I solbedet er der nogle huller stadigvæk, og dem forsøger jeg at lukke med planter. Der er ikke tale om store forandringer, ejheller dyrekøbte planter.

   Tak Gunvor og hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Ja men sikken en flot tur, det var hyggeligt at komme med rundt. Ja regn vil vi alle gerne have, det er forfærdelig så tørt det er, men det hjælper ikke, at vi piber, for det har vi gjort længe. Der er kommet mange byger forbi her i dag, og det har været lummert. Det blev til tunge dråber, men ikke noget, der kunne ses. ØV.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth! - Du hang med på hele turen.
   Vi deler vandmanglen overalt efterhånden, og der hvor det regner (i Jylland) tænker jeg at vandet hurtigt forsvinder i den sandede jord, så vi får de samme vilkår i sidste ende. Der er ikke andet at gøre end at glæde sig over det der virker, og styre blikket hen til solsikker og tomater f.eks.
   Her i haven har jeg opdaget at vores egen kompost er et betydeligt mere langtidsholdbart jorddække end champignonsmuld, så det gælder om at få fyldt depoterne op til næste år.

   Knus og tak fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla!
  Jadå, jag följde med hela turen. Det ser riktigt fint ut. Det röda Hasselträdet är riktigt vackert. Solrosorna ser riktigt stora och stadiga ut.
  Tack för turen.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er en tålmodig sjæl Marika. Tak!
   Efterhånden er det svært at finde noget at skrive om, når det hele er så tørt.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla,
  Tack för en trevlig tur i er fina och välskötta trädgård. Din text visar också på utmaningarna men också glädjen med att ha en trädgård att pyssla i och du verkar få en hel del gjort, i väntan på regnet. Precis som du ägnar jag en hel del tid i juli till att fundera över vad som fungerar och vad som inte gör det, ibland gräver jag upp och ändrar, andra gånger väntar jag till höst/vår.
  Många fina bilder men allra finast är den tagen längst ner i trädgården där man ser huset i bakgrunden, vilken härlig trädgård ni har!

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Ulrika! Ja, jeg bruger tiden hvor jeg vander til at overveje hvad der skal ændres i haven, og der er en del der må vente til høsten, når vi forhåbentlig får regn igen. Store planter er næsten umulige at grave op lige nu, og jorden er stenhård, men det er meget godt at have gjort sig nogle tanker!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hvor heldig kan man være, at komme til åben have siddende i lænestolen:-) I den forløbne uge har jeg vovet at flytte rundt på nogle planter, så det glæder mig at se, at jeg ikke er den eneste, der er så dumdristig. I går fik vi heldigvis 10mm regn, så lige nu lider planterne ingen nød.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh-ja, det er armchair-gardening når det er bedst:)
   Lidt vovemod må der til i en have, og når det overhovedet ikke fungerer skal der ske noget! De bare pletter i solbedet gør ikke vandmanglen bedre, så jeg har taget chancen. Større rokeringer må vente. Tillykke med regnen!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 7. Tak for den flotte haverundtur! Vi har jo set de enkelte brikker på forskellige tidspunkter, så er det dejligt at få brikkerne sat sammen til et helt billede! :-) Sikke mange gode "kig" du har lavet i haven. Uha jeg tør ikke flytte planter endnu - håber det lovede ustadig vejr i næste uge giver bedre muligheder. God ide med at plante klematis ved det halvdøde æbletræ så det negative bliver til noget positivt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Sydney! Ja, I har set det hele fra snart sagt alle vinkler og det er hyggeligt I stadig hænger på. Nej, jeg forstår hvad du mener m.h.t. at flytte planter nu, men det er altså kun dem der alligevel vantrives. Hvor galt kan det gå? Håber jeg kan få pakket det halvdøde æbletræ ind i nogle pæne klematis, selvom jeg godt ved de skal have vand. Måske bliver næste sommer bedre hvad det angår...
   Det gælder altid om at få noget positivt frem, også selvom det kan virke lidt omstændeligt. Dronning Ingrid blev jo berømt da hun plantede roser i sine gamle gråsten-æbletræer:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Det var en spændende rundtur, som gav et godt overblik over haven. Det ser så frodigt ud på dine billeder, men jeg ved jo, at tørken også truer hos dig, så du hele tiden må være over planterne og komme dem til hjælp med vand. Det er modigt gjort at flytte planter i disse tider.
  Kan tretornen ikke flyttes til et sted, hvor du kan udnytte den skæve vækst?
  Solsikkerne kan man da kun blive i godt humør af, og fuglene kan glæde sig, til det bliver deres tur til at nyde.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Elna! Som sagt er der ikke meget nyt i dette indlæg, men det er rart med trofaste læsere. I går fik vi 3 mm og er vågnet til gråt og tåget vejr. Så er fordampningen i det mindste indstillet:)
   Tretornen kan sagtens flyttes - måske til kolonien - og jeg er begyndt at overveje om en sydbøg eller en relativt høj japansk ahorn kunne erstatte den. Det skal stadig være noget med en åben krone men opret! Tretornen er dejlig i løvet, men helt umulig at få i facon, så jeg tager nok en beslutning i efteråret, eller til vinter:)
   Solsikkerne skal stå til fuglene, og det glæder jeg mig bare til! Vi har kernebideren på besøg for tiden så den må bo i skoven i nærheden, og den er meget glad for solsikker. Flot fugl!

   Hilsner og tak fra Ulla
   PS. John har fundet din adresse og jeg har set på google-maps, at det er den rigtige have, så du skal ikke gøre mere:)

   Slet
  2. Han er da en rigtig detektiv :) Vi glæder os til at se jer.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Tack för en jättefin tur runt er trädgård och det är inga som helst problem att ta hela turen :) Men jag vet inte om jag missförstår... ..det lilla gulbladiga trädet är det ett problem? Jag väntar spänt på att mitt ska ta sig och börja växa på bra. Men under tiden funderar jag på att sätta fler...

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det er en helt overkommelig tur:) - men dejligt du gik med!
   Det gule træ (Gleditsia Sunburst) var ment som en let parasol på terrassen, men det har i 2 år kun vokset nedad, så det hjælper os ikke meget. Vi ville gerne kunne gå under træet i stedet for at gå rundt om træet, for det er jo et smukt træ med fine farver. Som det er nu er det kun hobitter der kan passere under træet:)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet