onsdag den 20. juli 2022

Liv i varmen

Det kribler og krabler her i varmen, selvom vi selv forsøger at holde os helt i ro i skyggen. Alle insekter er kommet på banen , og svirrer omkring i vældig fart, sommerfugle, fluer og humlebier, og inde i huset må vi dele pladsen med vingede myrer som myldrer op af revner og sprækker i gulvet. Det føles som om vi er blevet placeret i en zoologisk have, og på marken bag huset græsser et rådyr med sine trillinger.Trods tørke trives mange planter i haven, og de står jo også så tæt at jorden næsten er dækket selvom nogle bede først er tilplantet sidste år. Krydderurter tiltrækker masser af insekter og dagliljer blomstrer tilsyneladende uanset vejret. Jeg har skåret en hel del stauder ned nu, og skabt lidt luft mellem planterne.
Potentil-buskene er fine og alle sankthansurter står parat til en flot blomstring, så insekterne har også noget at se frem til.

Margeritterne er reduceret i mængde. Nogle er skåret ned og andre gravet op og sat i potter, så andre kan få glæde af dem. Et par myrtegedeblad er plantet i kanten af bedet for at fylde hullerne ud, og så er der lagt flis for at holde på vandet i jorden.I skyggebedet har jeg skåret næsten alle løvefod ned og det er faktisk svært at se der mangler noget:)

De store gule dagliljer er nu sprunget ud og i vores første Georgine-blomst bor en lille penselspinder-larve, som gnaver sig gennem kronbladene på blomsten. Den får lov at bo her, for vi regner med at få flere Georgine-blomster efterfølgende. Sidste år fandt jeg også en larve af dette lille møl i krukkerne på terrassen, og da den er så fin, betragter jeg den nu som en del af 'familien'.Hunnerne af lille penselspinder kan ikke flyve, og lægger deres æg hvor de selv er kommet til verden, og dette kan forklare hvorfor det lille møl lever næsten på samme sted, hvor dens mor levede sidste år.
I 3 meters højde er solsikkerne ved at få store knopper. De er nu lige så høje som det stativ der støtter dem, og de behøver ikke blive højere for min skyld.Snart kan vi glæde os over gyldne blomster der nikker over hækken til alle forbipasserende, og indtil da nyder vi de gule dagliljer i haven.18 kommentarer:

 1. Så flott bilde av rådyr med trillinger! Dine bed ser så friske og fine ut Ulla. Jeg gjør akkurat som deg, for jeg planter også veldig tett. Det forhindrer både fordamping og ugress. Du verden så høye solsikker dere har. Jeg sådde en lav sort i vår, og den er ikke høyere enn 70 cm, og den høyden passer meg bedre :)
  Du må ta bilder av de når de blomstrer!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit!
   Det er egentlig utroligt så meget der stadig ser frisk ud, for regn får vi ikke meget af, men det der har fået fat kører bare afsted som bjergrytterne i Tour de France:)
   Jeg har valgt de høje solsikker, så de netop kan ses fra vejen. Det er min lille hilsen til det hårdt prøvede Ukraine. Ellers er de lave sorter ofte bedre, og får flere blomster, så du kan vist godt glæde dig til dine.

   Varme(!) hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Høres ut som dere har en fin sommer, det har vi også, i går og i dag har vi rester av kjempevarmebølgen som har vært over Europa, men i hele ettermiddag regn og torden. Jeg lurer på, når du sier Løvefot, er det Phlomis russeliana? Jeg får ikke til mine, de blomstrer ikke. Lurer på om jeg har "for god" jord der de står, hvordan står dine? Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det har været varme dage Ingeborg, men nu bliver det vist mere normalt vejr igen. Regn og torden kunne vi godt bruge her!
   Løvefod er Alchemilla mollis. Phlomis russeliana kalder vi løvehale. Så nemt er det:) Begge de to trives i min have som har lerjord, men løvehalen skal have sol for at blomstre, har jeg fundet ud af.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla!
  Det ser så friskt ut i dina rabatter. Den gula dagliljan är riktigt fin. Solrosen stor och ståtlig. Larven ser ut att trivas bra liksom påfågelsögat och humlan, jag ser få fjärilar. Idag har vi 32 grader och imorgon skall det bli 35. Har suttit ute i skuggan med en bok, tog en cykeltur på förmiddagen innan det blev så varmt.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det har sandelig også været varmt her, men nu er det ved at være slut med de 30 grader - heldigvis! Til gengæld har varmen været god for alle insekter. Sikke et mylder! Der er ikke så mange sommerfugle her, men vi nyder dem vi har, og der skulle være mad nok til alle.
   Dejligt du fik en tur på den nye cykel!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Føj da. Flyvemyrer er virkelig et kedeligt bekendtskab. Så hellere besøg af rådyr, selvom de guffer i sig af det, de nu engang kan lide, uden spor hensyn til de mennesker, der bor i haven. Det er hyggeligt at følge med i, hvordan insekterne svirrer omkring krydderurterne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt love dig jeg er træt af flyvemyrer i soveværelset! De har været i gang i en måned efterhånden, og førhen var deres flyvninger overstået på et par dage, så nu ved jeg ikke hvorfor de bliver ved og ved. Vi har heldigvis ikke myrer i de rum vi fik lavet nye gulve i inden vi flyttede ind, så det bliver nok nødvendigt at kigge på resten af huset på et tidspunkt, men det kræver lige en dyb indånding.
   Jeg tænker at vi bor ovenpå en kæmpe-by af myrer, og egentlig bare er i vejen for deres udviklingsplaner:) Ellers er jeg, som du, meget glad for alle de insekter som trives i haven - og rådyrene skal bare blive på deres side af hegnet!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hos os er det også tordenfluer, der kribler, det er især generende for Bent, når de sætter sig på landingsbanen ;) Vi har også regnklæg, det er heller ikke sjovt at blive bidt af dem. Flyvemyrer får en gang gift her, de er slemme til at komme frem inde i huset, sådan nogle bæster. Flotte store solsikker.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, men vi har også irriterende insekter her. De stikker og bider osv. Heldigvis har vi endnu ikke udviklet 'landingsbaner', men de angriber jo også gerne bagfra, hvor man ikke kan nå:)
   Flyvemyrerne har fået flere slags gift i den sidste måned, men det er de tilsyneladende ret ligeglade med. Vi er oppe mod overmagten i vores hus, men trives med livet i haven.

   Knus fra Ulla

   Slet
 6. Ja det er liige til den for varme side, efter min smag. 5 g køligere ville ikke gøre noget.
  Uff vingede myrer inden dørs. Det har vi osse haft. De kom ud fra en lille bitte revne mellem væggen og vinduet.
  Rådyr er så søde,, på ydresiden af havehegnet. Din have ser så grøn og frodig ud, så det ville vist være en lækkerbidsken for dyrene at komme ind.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Oh yes! 31 grader er heller ikke min kop te.
   Myrerne kommer ud af alle mulige revner og sprækker i de gamle gulve, men heldigvis ikke i dem vi fik lagt om inden vi flyttede ind, så vi må nok tage os sammen til at gøre noget ved det på et tidspunkt.
   Rådyrene bliver hvor de skal være indtil videre. Det kunne blive et rent festmåltid (for dem) hvis de kom indenfor i vores lille oase:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla,

  Visst ser man att gräsmattan inte riktigt tycker om värmen/torkan men annars så ser det ju ut att finnas gott om liv i din trädgård. Mycket vackert att lägga ögon på. Jag kan tänka mig att det surrar en hel del i planteringarna det är ett nöje att ta sig tid att studera vad som pågår.
  Plantera tätt är ett väldigt bra sätt att hålla fukten i marken och jag kan tänka mig att det lönar sig bra att hjälpa till med träflis i kanterna, även om det är mycket jobb.

  Nu hoppas jag att värmen ger med sig något.
  Ha det gott. Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, græsset viser tydeligt hvad det mener om vejret, og når jeg roder rundt i bedene kan jeg mærke en vis 'træthed' i planterne. De er bløde og slappe i stedet for friske og sprøde, og jeg må nok ud med vand til nogle af dem - igen.
   Der er områder som jeg er tilfreds med og andre som trænger til lidt nytænkning, men alt i alt er jeg bare glad for at jorden er dækket. Man kan altid flytte rundt når det bliver efterår, og det er jo bare sjovt! Træflis har vi meget glæde af i år!

   Mange tak og hilsner fra Ulla

   Slet
 8. 7-9-13 har vi ikke haft flyvemyrer de seneste par år. Det var også en kamp af komme af med dem. Sikke flot din have er - de gyldne farver er lige min kop te. Så flot her i sommersolen. Jeg har også nogle planter, som skal i jorden, men jeg tør ikke endnu. Venter på en vejrudsigt som siger 20-50 mm!! Smukke, smukke billeder af larven - godt fanget!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, sådan en omgang regn ville virkelig gøre underværker! Jeg tilslutter mig fuldt og helt dit fromme ønske:)
   Flyvemyrerne er vist endelig ved at have forstået vores ønske om at have huset for os selv - eller også er flyvetiden bare overstået for i år... Jeg synes vi har kæmpet meget længe med dem i denne omgang!
   Tak for dine pæne ord! Der er ved at være nogle gode områder i havens bede, som bare kræver udtynding ind imellem, og resten kigger jeg på når den længe ventede regn indtræffer. Håber i hvert fald blæsten lægger sig, så udtørringen ikke forværres yderligere.
   Jeg synes det er sjovt med denne larve, som lever i de samme krukker som dens mor gjorde sidste år, for både jord og planter er udskiftet i mellemtiden. Men den gør vist ikke synderlig skade, og sidder stadig på samme blomst - dog i en større udgave - og én blomst kan vi godt undvære:)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 9. Hei! Så deilig sommerstemninger du formidler. Det er heldigvis mye liv i insektene. Vi har hatt noen varme dager hvor vi holder oss i skyggen. I dag kom regnet. Deilig!
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tillykke med regnen! Her venter vi stadig, men temperaturen er heldigvis gået ned. Insektlivet er helt fantastisk i varmen, og det har svirret og summet i alle blomster på det sidste. Jeg elsker det vilde liv, men det må gerne blive udenfor huset!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet