søndag den 5. august 2018

Løst og fast fra kolonien

Denne mærkelige sommer bliver bare ved og ved. I langtidsprognoserne tales der om 5 uger mere, og op til 35 grader i næste uge. Det går hårdt ud over haverne - og over mit humør.

I kolonihaven er det kun vanding der holder liv i planterne, og nogle prioriteres åbenbart højere end andre. Bregnerne opgav jeg ret hurtigt, så de har været helt visne i en måned. Den japanske løn har faktisk klaret sig forbavsende godt, men nu får den en spand vand ind imellem. Til gengæld har jeg overset Cypressen til højre. Dybt inde i skyggen af høje træer er den gået død og må skrives på tabskontoen.


I staudebedet trives lammeører fint - de er jo nærmest skabt til ekstremt vejr. Ved siden af står blyroden som er kommet igen her sent på sommeren, men om den vil blomstre med sine fine blå blomster, vil tiden vise.


Og ellers er det kvæsurten der dominerer det rosa staudebed her for tiden.


Men selvom stauderne nogenlunde fylder bedet ud her i starten af august, mangler jeg fuldstændig følelsen af overflod, som plejer at præge bedene. Denne følelse af at om lidt så sprænger de rammerne fuldstændigt og kaster sig ud til alle sider. Man må være tilfreds med det der klarer sig.


Ligeså i aspargesbedet, hvor der er god orden på både asparges og blåbærbuske. Amarant sår stadig sig selv og klarer sig, mens tallerkensmækker, som plejer at dække hele bunden, stadig kæmper for at få fodfæste. Jeg er glad for den store bladfennikel til venstre. Den spiller godt op til både asparges og buske med sin statelige højde og fine lyse skærme.


I køkkenhaven har vi spist kartofler, ærter og bønner. Løgene er høstet og porrerne holder vi i live til en forhåbentlig god efterårssæson med regn.
   Nu er majsen i blomst. Den er så flot med sine stribede blade og hvide hanblomster i toppen. Måske får vi endda nogle enkelte kolber til gryden? Og dette år burde jo levere nogle enkelte gode druer på den gamle vinstok. I hvert fald er der en 6-7 små klaser knaldgrønne druer på de gamle knudrede grene, og om ikke andet er det ret dekorativt.Det er lige før jeg går og glæder mig til efteråret. 

17 kommentarer:

 1. Hej Ulla

  Detr er selvfølgelig super ærgerligt med planter der er gået til, vi må glædes over alt det der klarer sig og måske endda trives!
  Og det ser da ikke helt ringe ud i din have;)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. Det er jo en overkommelig have at holde nogenlunde liv i, men der går megen tid med vanding.
   Håber det ser rimelig godt ud hos dig!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Jeg forstår at du blir lei, for det er jeg også. En uke med regn hadde vært deilig, men det ser ikke sånn ut som vi får det noen av oss. 35 grader er ikke godt, og jeg håper at du slipper det. Vi hadde 33,9 her som årets varmeste dag, og det var bare helt fryktelig.
  Trist med de plantene som har dødd, men sånn blir det bare i en så ekstrem sommer.

  God ny uke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg tror I har haft endnu varmere vejr i Norge, og jeg har tænkt på jer. Jeg trives slet ikke over 25 grader, så det må godt snart stoppe. I dag har vi 21 grader og det er bare skønt!
   Og planterne... de må jo udskiftes, men det er surt at starte forfra igen. Det kender du jo alt til.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Tørken tager meget af ens havelyst, det giver jeg dig ret i. Og at skulle vande i en hel måned endnu er deprimerende udsigter. Kartoflerne er melede og løgene små og tørre - der er næsten ingen ende på jammeren:-(

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er altså ikke den eneste der har det sådan. Synes ellers folk viser så flotte billeder på deres blogs, som om det var en FB-konkurrence. Men måske viser de bare det der endnu lever...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Ja jeg tilslutter mig både Maries og dine ord, det er utroligt deprimerende, man gider nærmest ikke gå ud, slet ikke når det blæser sådan. Overfloden er helt væk, og så 5 uger mere, vi magter det ikke :( men vi kan intet gøre ved det.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Så sandt, så sandt. Jeg synes nærmest jeg er gået i opløsning i varmen, og hjernen er på kogepunktet, hvilket ikke forbedrer funktionen.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Det er fint med varme, men høres ut som dere har det vel tøft. Jeg oppdaget også at lammeøre tåler tørke godt, plantet en liten avlegger idet varmen kom i vår, og selv om den nesten ikke har fått vann så lever den, selv om den ikke akkurat har vokst så mye. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Disse planter med hår på bladene er rigtig gode i tørke, og jeg vil da hellere omgås lammeører end kaktus - trods alt!

   Hav det godt selv!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Jeg vil også gerne have temperaturer som idag - jeg har slet ikke haft det for varmt. Herligt.

  Jeg har hele tiden vandet alle krukkerne. For et par uger siden begyndte rhododendronene at hænge lidt; så investerede jeg i siveslanger og nu er det de fleste bede, der får vand - i hvert fald der hvor slangerne ligger.

  Jeg forsøger at begrænse antallet af døde planter og indtil nu er det mest sommerblomster og nogle af de planter jeg alligevel har mange af, der er gået til.

  Jeg får sikkert noget af en vandregning næste gang, men som en ven sagde til mig igår: Det kan godt være din vandregning stiger nogle tusinde, men hvis du har reddet de fleste af planterne i din have, så er de penge vel givet godt ud - og det er jeg enig i.
  Hvis fx. min rhodoer gik ud (Har kun 3) så ville de koste temmelig meget at nyanskaffe, hvis de skulle have samme størrelse - en helt andet ting er, at de var noget af det første jeg plantede i haven, så de har ekstra affektionsværdi for mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er nok sådan de fleste tænker, og det er fornuftigt nok. Vi har stadig masser af grundvand (undtagen måske mindre boringer på landet), men vi kommer til at betale en ordentlig regning til afledning af vandet. Det er jo det der koster.
   Jeg har ikke mange kostbare planter, men ærgrer mig over en hel anlægs-sæson går tabt. Håber vi kan begynde at plante nyt her til efteråret. Og generelt er det bare deprimerende at se det hele vantrives.

   Pøj-pøj hos dig!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Kære Ulla
  Ih, hvor har du ret. Min havelyst er også faldet dramatisk, for selv om det meste ser ud til at overleve med ihærdig vanding, er overfloden og skønheden væk. Planterne er mindre end de plejer, sætter færre knopper, får blomster, der hurtigt visner. Bærrene tørrer ind, æblerne dratter så småt af osv. Som jeg skrev på min blog, så har jeg for længst nået kvalmegrænsen for at vande, og glæden ved at gå i haven er tilsvarende fordampet. Jeg vander stort set dagligt af samme årsag, som Esther nævner: Det vil være dyrere at købe nyt (men noget er nu gået helt ud, kan jeg se). Ærgerligt med det, vi mister.
  Jeg så allerede 1. juli en langtidsprognose, der sagde varme og tørke frem til oktober. Det ser ud til at DMI har vurderet rigtigt. Jeg har en plan om ikke at vande mere, når vi kommer til september. På det tidspunkt kan planterne tåle at gå i efterår og vinterhi.
  Nå, jammer og klage. Din fennikel og aspargeserne giver rigtig god højde og frodighed, og amarant er vel nok fin og giver god farve.
  Hvis dine druer ikke når at modne, kan du lave verdens bedste sorbet af umodne druer. Her er et link: https://blog.byhaveniebeltoft.dk/verjus-sorbet-en-dejlig-kold-fornoejelse/
  God mandag. Her er det overskyet og kølig, og jeg er kisteglad :-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi egner os vist ikke rigtig til middelhavsklima - os nordboere. Tænker på hvor glad jeg plejer at blive når jeg kommer hjem fra en ferie sydpå og oplever det grønne danske land allerede fra luften. Så opdager man lige hvor afhængig man er af det grønne.
   På kirkegården hvor jeg arbejder oplever vi også at planter simpelthen brænder af i toppen, og det har tilsyneladende ikke så meget at gøre med vanding eller ej. Vi har de forkerte planter til dette tørre klima.
   Og jeg er også bare træt af at vande!
   Jeg tænker du har ret i at efteråret sætter tidligt ind i år, og vi kan slippe vandslangen i næste måned. Så må det hele drysse som det vil.

   Men lidt er der jo at glæde sig over, og det hænger man fast ved. I år er krydderurter og sukkulenter noget af det der lykkes, selvom de er mindre end de plejer. Og bærhøsten har været rigtig god!

   Tak for link til sorbet på umodne druer, og hav et forhåbentligt mere fornuftigt efterår!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Your garden is turning out lovely, I love the grapes that you are growing. I hope I can have a garden that looks just as amazing as yours. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day.
  World of Animals

  SvarSlet
 9. Hej Ulla!

  Ja, vad skall man säga om denna prövning vi utsatts för i torkan och hettan. Det påverkar humöret och det gör dessutom ont i trädgårdssjälen att se dessa förtvinade växter som försöker överleva. Jag har knappt varit ute i trädgården under många veckor, ett tag kände jag att jag inte orkar göra något mera utan låter naturen ta över. Men nu har jag samlat lite ork igen och så snart det blir svalare skall jag försöka börja röja upp i eländet.

  Jag gillar din header med bilden på humlan, en knivskarp bild där varje detalj syns, grattis!

  SvarSlet
 10. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet