mandag den 20. august 2018

Om nytteværdi og en vis tilfredshed

Det er som om dagene rækker længere selvom de reelt bliver kortere. I hvert fald orker man lidt mere nu, og der kan sættes kryds ved flere opgaver i løbet af en weekend.
   Vi gjorde en del orden i vores have i lørdags og brugte søndagen i kolonihaven. Så føler jeg virkelig vi har nået noget, og det endda uden at overdrive. Pauserne er jo det vigtigste, som min far plejer at sige.

Her er en lidt spøjs staude som jeg afprøver i haven. Det er en Belamcanda chinensis, som nu - efter dna-analyse - hedder Iris domestica. På dansk kaldes den leopardlilje og på engelsk blackberry lily eller leopard flower. Kært barn har mange navne.


Det er de lysegrønne blade her mellem morgenfruer og krydderurter. Jeg har hjembragt frø fra USA sidste år i september. De blanke sorte frø sidder samlet i et tørt hylster og har nogen lighed med modne brombær, deraf det ene af de engelske navne.
   Ærligt talt glemte jeg alt om dem sidenhen, og måtte putte dem en tur i fryseren i foråret inden jeg såede dem i en bakke. Nu har de stået og vokset fint til i sommerens hede (de tåler tørke godt - heldigvis), og nu er jeg bare spændt på om de vil overleve vinteren. Tænker jeg må give dem et godt vinterdække...

Blomsterne er meget varierende fra gult over i næsten rødt med røde pletter. Mine frø kommer fra en næsten rent gul blomst, men jeg håber bare de vil vise sig næste sommer. Her er et par billeder jeg har hentet på Internettet.

Billedresultat for belamcanda chinensis   Billedresultat for belamcanda chinensis

I kolonihaven er jeg ved at komme igang - igen - med noget af det sidste anlægsarbejde, terrassen. 
   Vi har stadig kun fået små 50 mm regn, men nu kan man da banke en spade i jorden, og jeg tog fat på at fjerne græstørv på arealet. Det er et par år siden vi sidst gjorde noget ved dette projekt, så nu må det være tid til at komme videre. 


Lige under tørven er der helt tørre pletter hvor regnen ikke er nået ned og her fandt jeg små sammenkrøllede regnorme, som vel nærmest er gået i hi mens de venter på bedre tider.


Lidt har også ret, og hvis jeg bare tager en halv meter ad gangen kommer jeg igennem engang. 


Tilsammen fik vi ryddet op i byggematerialer, som har ligget bag huset et årstid. Nu er der styr på det vi skal bruge til at gøre terrassen færdig med kantbrædder, og resten er kommet i tørvejr. En trillebør brokker og stumper skal bringes på genbrugspladsen. Dejligt at kunne komme rundt om huset igen uden at falde i bunkerne.


Mælkebøtterne gror jo altid godt, så de fik en omgang rundt omkring køkkenhaven, og så kunne jeg konstatere at de 3 bede, som blev tilsået med grøngødning for få dage siden, allerede er spiret. I år er der så megen bar jord i køkkenhaven at planterne står og råber til hinanden. Nu kan de forhåbentlig få lidt selskab af honningurt, blodkløver og boghvede.


Der er stadig mange brombær på vej:

 Hyggelig opvask som i gamle dage.


Skt. Hansurt er godt på vej

Vintersaren blomstrer -      

- og det gør blyroden også.

En aktiv weekend med mange nyttige jobs er ovre og en ny liste kan sammensættes til den næste. Og sådan går haveåret sin vanlige gang med god motion, frisk luft og en følelse af at være ret uundværlig. Det er da ikke så dårligt! 17 kommentarer:

 1. Fjerning av gresstorv er veldig tungt, men godt at det hadde kommet noe regn så jorden var bløt. Dere blir nok ferdige en gang :)
  Hyggelig med gammeldags oppvask, ja, i alle fall for en kort periode. Er det et hjelpemiddel jeg ikke vil være foruten så er det oppvaskmaskinen.
  Ha en god uke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes alle maskiner har en tendens til at blive uundværlige i løbet af kort tid, men for mig er det vaskemaskinen der er den vigtigste. Jeg har prøvet at leve uden i et par år. Pyh-ha!
   Græstørv er ok at fjerne, men nedenunder ligger alle trærødderne og de er ret irriterende. Håber på mere regn, så det vil gå lidt nemmere.

   Hav det godt!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Leopardliljen havde jeg forrige sommer, der var mængder af frø, desværre kom den ikke igen. Spændende om din vil blomstre næste år.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg burde have vidst du har prøvet leoparden. Min kommer nok ikke i blomst i år, så den må hellere overleve til næste sæson, men den er jo nok på sin nordgrænse. Jeg hentede frøene i Virginia, og det er nogenlunde på højde med Sicilien.
   Gemte du frø af din plante?

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla

  Sjovt at du prøver Iris domestica, den har jeg aldrig haft.
  Ved ikke om den er vinterhårdfør, tror ihverttilfælde den skal overvintre tørt.
  Jeg har samme rødstilkede bladbeder - folk tror det er rabarber:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. De er vanvittigt dekorative - de røde bladbeder. Tror jeg henter nogle med hjem i haven, når kolonien lukker ned. De kan sagtens stå og pynte i en normal vinter.
   M.h.t. leopardliljen er vistnok ude på dybt vand, men det er jo altid sjovt at se om det går.

   Hav det godt!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Jeg giver din far ret i, at pauserne er de vigtigste. Der er nu ikke noget som en god lang pause, hvor man kan sidde i haven og slappe af efter veludført arbejde. Det er under sådanne pauser, at de gode ideer ofte opstår.
  Sidste sommer stiftede jeg for første gang bekendtskab med vintersaren. Jeg blev så begejstret for de yndige blomster, at jeg såede nogle frø i foråret. De er nu lige begyndt at blomstre. Men løvet er altså også smukt. Jeg mener at have læst, at planten er vintergrøn.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den er (min er nogle år gammel) og den kan spises sammen med bønner. Den kaldes bønneurt af samme grund. Jeg er glad for sådan nogle urter som kan det hele uden at kræve særlig opmærksomhed. De første år stod den i en krukke, hvor den også blomstrede fint.
   Pauser er jo simpelthen nødvendige for både krop og sjæl - og inspiration, som du siger.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!

  Gott att komma igång med allt arbete som fått vänta i värmen. Det blir så snyggt när man börjar röja, jag har också stött på riktigt torra partier trots all nederbörd som kommit i augusti. Er kolonilott ser så välskött och välmående ut och jag är väldigt förtjust i det lilla huset som ni rustat så fint.

  Ha det så gott Ulla!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. Jeg er så glad for at kunne overskue de sidste anlægsarbejder. Det meste er på plads hvor det skal være.
   I år har det været meget nemt at holde kolonihaven, da der stort set ikke har været noget ukrudt.

   Godt du også er i gang igen! Glæder mig til at se hvordan din have ser ud efterhånden.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Visst är det skönt att komma igång med trädgården igen. Det är så fint hos er.
  Ser ut som en riktig oas.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
 7. Det er en oase. Lige netop. - Og min legeplads hvor jeg kan slappe af mens jeg arbejder. Og nu kan man også holde ud at lave noget i de mere humane temperaturer.

  God arbejdslyst til dig!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 8. Ja det er som om energien til at få lavet noget, er vendt tilbage sammen med regnen :-)
  Spændende med din nye Iris, den ser fin ud.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
 9. En pause efter havearbejde er noget af det bedste, og du har da virkelig fortjent den efter græstørv og oprydning. Dejligt, når 'det rykker'.
  Hvilken smuk lilje. Frøene er mindst lige så fantastiske som blomsterne. Jeg har læst, at de dyrkes bedst i krukker og vinteropbevares lyst og køligt. God fornøjelse med den. Det bliver spændende at høre resultatet.

  SvarSlet
 10. Visst är de riktigt kul när frösådderna lyckas. Grattis till Belamcanda-sådden. Ni verkar ha riktigt mycket energi nu i slutet av sommaren. Det blir jättefint.
  Ha det fint
  Helene

  SvarSlet
 11. Det er jo skønt med lavere temperaturer, så man atter kan komme i haven. I fik da nået ret meget.
  Den ser ret fin ud, den iris :)

  SvarSlet
 12. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet