mandag den 10. september 2018

Æblemand, kom indenfor

September er en skøn måned. 
Med morgentåge, dug i spindelvæv og så disse høje klare blå dage ind imellem. 
Her svæver alunrodens blomsterstand i morgentågen over saftig-grønt græs. Høstfarverne indfinder sig, og nu er det ikke bare fordi de hele visner. Nej, nu er det modning. 


I havens mærkeligste rum - en strimmel på 2-3 m i bredden og ca. 14 i længden - er jeg begyndt at rydde op i vedben som breder sig ud over og under græsset. Jeg er nået frem til et af havens få gamle træer, et æbletræ, som af en eller anden grund er placeret i naboskellet, så naboen får de fleste æbler ind over hegnet. 


Træet er ved at blive kvalt, og det lykkedes at få gjort stammen fri af en tyk måtte af sammenvoksede vedben grene. Til vinter kan vi muligvis få frigjort kronen fra noget mere vedben, så der kan komme lys til æblerne. Jeg ved ikke hvad sorten hedder, men det er ret sene æbler med en dejlig smag og flot rød farve. 
   Vi skal også have skåret de uheldige stabbe af gamle grene af, så træet får en chance for at lukke sårene. Det er en meget mærkelig beskæring...


Og nu vi er ved æbler, så er der gået ren æblemand i den her på det sidste. Hold op hvor er der mange æbler i år! Her blot de pæneste som John samlede op inden græsset skulle slås.


Vi lavede køkkenet om til æblemos-fabrik i går aftes og fik lavet en masse dejlig mos til både glas og fryser, men vi fik da ikke tømt spandene, så der står serieproduktion på programmet fremover også. Og nu er plænen fuld af æbler igen.


Bevæbnet med Tørsleffs lille grønne syltebog, atamon og vanillestænger kan man godt få et velsmagende resultat, selvom man ikke er oplært i syltning og henkogning og slet ikke opfatter sig selv som Husmoder. Ikke alene æblerne er der nok af. Også fasaner - store kyllinger - trisser rundt flokvis. Jeg tænker de lige er blevet lukket ud af deres "hønsegårde" i skoven, så de kan nå at æde sig store inden jagten går løs, men netop nu er det nogle helt forvirrede flokke som spurter hid og did og er til stort besvær i trafikken. Helt anderledes end de faste beboere af fasaner som sover i liggestolene om natten.
   Vi fik en 15-20 stumphalede fasaner gennem haven forleden aften. En ren folkevandring.


Her til sidst må jeg lige vise jer at Primulaen lægger an til blomstring - igen. Den har stort set blomstret hele sommeren, og nu har den fået fornyet kraft og friske blade, så nu tror den nok det er forår.


- Og den nye Klematis har klaret tørken og hænger små gule lygter opad carporten.


14 kommentarer:

 1. Med primulaen kan jeg ikke være med, mine blomstrer ikke nu. Men i går skrællede jeg også æbler og puttede i fryseren. Forleden tog jeg æbler fra sidste år op af fryseren, de blev lavet til mos og lagt i en lagkage sammen med creme. Kagen fik meget ros, så det kan jeg anbefale.
  Ja fasanerne kender vi også til her hos os, de sover i træerne om natten her om efteråret.
  Bedste hilsener
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tænk, så har jeg en blomst du ikke har lige nu!
   Din lagkage lyder dejlig, det må vi prøve. Vi har foreløbig lavet stegte æbler og æble-crumble, plus alt det mos der nu kan bruges senere.
   Jeg tror måske vores fasaner er blevet så gamle og magelige, at de sidder bedst i liggestolene:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. En utmärkt idé att göra köket till en äppelmosfabrik. Jag tror aldrig jag sett så mycket äpplen någonsin, vi tar inte till vara så mycket utan det mesta får åka skottkärra ut i skogen där det blir mat till djuren.

  Så trevligt med fasaner på besök, här är det många år sedan jag sett en fasan.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da fint I bruger æblerne til dyre-foder. Vi har sandelig også smidt mange på komposten, og der kan dyrene jo hente hvad de vil.
   Her opdrætter man jo fasaner til jagt. De bor i hønsegårde i skoven og bliver lukket ud her i efteråret, så man har nogle fugle at skyde på. Sådan er den moderne jagt åbenbart...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla

  Det er på alle måder høst-tid nu, æbler og snart fasaner:) Godt vi kan gemmer noget af det hele!
  Dejligt med genblomstringer - det trænger vi til...

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er sandelig høsttid!
   Du glæder dig måske til jagtsæsonen starter?

   Hav det godt med din frøhøst!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. I år har det varit väldigt mycket äpplen. Fint att ditt träd får lite luft igen.
  Ha det fint
  Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et fantastisk frugt-år, og det skal vi bare nyde. Nu håber jeg at redde det bedste æbletræ i haven ved at give det lidt plads og luft.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Det ser hyggeligt og effektivt ud med æblefabrikken. Jeg ville ønske det var mig, men på den anden side set, så får vi ikke spist ret meget fra lagrene i løbet af vinteren. Selverkendelse!!
  God arbejdslyst i dag med;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo intet så dejligt som æblekage, når man har en sød tand... Eller som Jesper Klein sagde: "Der er intet så dansk som apple pie".
   Vi skal nok få bund i lagrene af æblemos i løbet af vinteren, og ellers kan du jo komme forbi til en smagsprøve:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det så effektivt ut med koking av eplemos! Det er jo så godt å ha det i fryseren, og det smaker så godt i eplekake.
  Flott med ny blomstring! Primula er en herlig plante :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi syntes også vi var vældig effektive, kan jeg betro dig. Og vi elsker bare æblekage.
   Primula er en prima plante!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. September er virkelig en dejlig måned, nu er der tid for lidt oprydning og ikke mindst plantning i haven 😀
  Der er virkelig mange æbler i år. Vi er ikke så gode til at få lavet mos og sådan noget, men bruger lidt til saft og prøver at spise så mange som muligt. Dem der ikke er så pæne kører vi hen i marken, så får krondyr mm glæde af dem.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
 8. Sjovt, der er så mange, der taler om hvor mange æbler der er i år. Jeg kan blive helt misundelig, for vi har et æble på Ingrid Marie-træet...og to på søjleæbletræet....hvis de da ikke er blæst ned.

  SvarSlet