onsdag den 26. september 2018

September sysler


Det er en yndlingsstaude: Skt. Hansurten. Lige nu dominerer den gode gamle blomst kolonihaven, og optræder selvsikkert sammen med høstanemoner og røde rævehaler, men passer jo stort i de fleste sammenhænge. Jeg har kun denne traditionelle lyserøde som simpelthen er en overlever fra tidligere tider, og som ikke lader sig kue af ukrudtet. Den står lige flot i sol og skygge, og klarer både tørke og fugt. Jeg vil slet ikke afvise at jeg udvider sortimentet med flere af de både mørke og lyse sorter fremover - der findes så mange flotte at vælge mellem nu til dags. I denne buket har jeg kombineret Skt. Hansurten med vintersar, snebær, vedben og røde bladbeder plus de fine Amarant og høstanemoner. En rigtig stor og fyldig buket som fanger en solstråle sidst på dagen.


Det kniber stadig med regn her på egnen, men nu er vi i mål med dræning af regnvand fra kolonihavehuset for i år, så nu må der gerne snart komme noget vand fra oven. I hvert fald har vi fået gravet drænrør ned så nedløbsrørene fra tagrenderne er forbundet til et område med god nedsivning. Vi laver en rigtig faskine efterhånden. Hullet skal udvides og fyldes med sten, men dette er en god start.I køkkenhaven fik jeg luget alle bede og gange i weekenden. Disse billeder er taget inden græsmåtten blev fjernet. Jeg prøver hvert år at etablere en grøn efterafgrøde, og med meget vekslende resultat. I år er hvert andet bed tømt og her bag porrerne kan man se en tæt bevoksning af grøngødning, som  har fået godt fat i septembers lune jord.  


Faktisk gror det lige så godt som ukrudt, så måske har jeg endelig fundet en kombination af planter, som dur. Dette er en hjemmelavet blanding af blodkløver, boghvede og honningurt.
   Vi høster stadig af buskbønner, bladbeder og gulerødder, men majsene er spist og  de var rigtig gode i år. Pastinakker og porrer trænger stadig til en masse vand for at vokse til.


Og nu vi er ved afgrøderne... Vindruerne er for første gang spiselige. De har endelig nået en grad af modenhed og sødme som de har manglet i tidligere år. Det er jo en gammel plante som førhen har stået i drivhus, og jeg har blot espallieret den. Den får lov til at blive stående fordi den er dekorativ, men dette varme år har altså også givet os mulighed for at smage de flotte blå druer.15 kommentarer:

 1. Your garden is turning out so lovely, so much growth! Congratulations on the grapes as well, they look great and very tasty! Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

  World of Animals

  SvarSlet
 2. Hej Ulla

  Sankt Hansurt er et klart hit på denne årstid - og specielt i år hvor så meget andet er afblomstret!
  Dræn er vigtigt - vinteren kan blive rigtig våd - og det er jo ikke sandsynligt at vi får 3 måneders tørke næste år!
  Flotte druer!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, jeg håber da virkelig ikke sommeren næste år bliver lige så tør som i år, og vinteren må gerne bringe lidt ligevægt i vandregnskabet. Under alle omstændigheder er det rart at få gjort de kedelige ting også, mens tid er.

   Rigtig god weekend!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Fine billeder af dine Sankt Hansurt, det er de nemmeste planter, det vil være fint med forskellige mørke og lyse og med brogede blade.
  Smukt billede af druerne.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have!
   Du ved jo jeg går ind for det enkle, så Skt. Hansurt må blive en yndling i en ret vildsom have. Men variation er bestemt en mulighed fremover.

   Jeg nyder dine blogindlæg med dejlige høstfarver i haven, men har ikke megen tid til kommentarer osv. Men tak for din kommentar her!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Så flotte druer dere har i år! De ser jo virkelig ut som deven får kjøpt i butikken. Sedum har vært en favoritt i mange år her, og nå finnes de også i nye spennende farger. Jeg har brokebladete, lilla/fiolette og helt mørke blader. Så det er hyggelig at planteskolene har begynt å ta inn nye sorter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg ved du har rigtig mange forskellige Sedum og de er flotte alle sammen. jeg tænker på at starte med en kinesisk (hvid) Sedum jeg har set. Den virker lige så robust som mine gamle lyserøde. Der er så meget at gøre lige nu at det måske først bliver til næste år.

   Rigtig god weekend!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Du har sådan en flot og gennemtænkt have ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Har indtryk af at du også tænker tingene igennem inden du handler, og det kunne være spændende at se din have i livende live engang.

   Rigtig god weekend!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Ser så fint ut på kolonin, Kärleksört är fin på hösten när mycket annat har gått i ide. En växt som jag inte gillade förut, men som jag har planterat i trädgården och gärna vill ha fler av. Härligt med egenodlade vindruvor.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. Det er først her i efteråret jeg er begyndt at nyde haven igen. Synes det har været en sej kamp at få den gennem sommeren.
   - Og druerne er bare en ekstra gevinst og sikkert kun et produkt af den lange tørre sommer, så jeg ved ikke om jeg skal ønske mig gode druer til næste år...

   Men hav en god weekend!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Jeg holder også meget af sankthansurt. De giver kulør til efterårshaven, og de slår aldrig fejl. Hvor er det en smuk efterårsbuket. Den røde Amarant bliver jeg helt forelsket i, jeg har ellers altid valgt den fra, fordi jeg synes, den let kommer til at virke lidt dominerende, men når jeg ser den i din buket, er den da virkelig skøn.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er meget dominerende, og egentlig heller ikke lige min kop te, men kan altså bruges i de mere svulstige arrangementer. Og nu sår den sig selv rundt omkring i haven, så jeg flytter bare lidt rundt på dem der står helt åndssvagt. Skt. Hansurt ved man jo hvor man har, og det er også meget rart der er planter man bare kan regne med.

   Rigtig god weekend!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Jeg har også nogle Skt Hansurt. Har fået en hvid af Linda Irving - den er endelig begyndt at få fat. Så den almindelige rødlige fra min afdøde fasters have og så stod der nogle her i haven, der er mere rosa/lyserøde i bladene.
  Jeg vil gerne have en med mørke blade - men jeg ved bare ikke, hvor jeg skal finde plads til den, så det får vente.

  SvarSlet
 9. Jeg kan mærkværdigvis ikke svare direkte på kommentaren, men du skal være så hjertelig velkommen. Og i lige måde :-))

  SvarSlet