mandag den 3. september 2018

September start


Den første efterårsmåned er så småt igang og disse kridhvide svampe har indfundet sig under hækken i kolonihavens mørke hjørne. Jeg er desværre ikke svampekyndig, så jeg aner ikke hvad de hedder, men de lyser godt op på dette sted.


I sidste weekend fik John fjernet en masse vedben her i det mørke hjørne og vores søndag gik dels med at tynde yderligere ud i bevoksningen af gamle visne syrener, dels at få kørt det hele på genbrugspladsen. 
   Efter alt dette møgarbejde var gjort blev det tid til det sjove; indkøb af nye planter. I trillebøren er dagens høst fra planteskolen. En gulbladet kornel, en Acuba med gulplettede blade (den er stedsegrøn), to jødekirsebær og to bregner.


Mellem de to kugler af bøgepur kom det hele i jorden på kort tid. Den visne Cypres, som jeg gerne ville have fjernet blev reddet af Johns optimisme. Han tror på den endnu, og gav den en ordentlig barbering. Så må vi se hvad der sker.
   Og før I begynder at komme med advarsler, så er jeg klar over at jødekirsebær breder sig voldsomt, men det er jo netop også meningen. Her blandt vedben og skvalderkål skal der en vis livskraft til for at slå igennem, og her luger vi ikke, men trimmer kun engang imellem det højeste ukrudt væk.


De to bregner er først kruset mangeløv, som skulle kunne blive 80 cm høj...


... og her er det en stedsegrøn mosbregne, som kun bliver halvt så høj. Jeg håber disse bregner vil supplere de gamle bregner som visner ret tidligt ned (navnlig i år naturligvis).


Det er faktisk sjovt at se hvordan de gamle bregner nu skyder med nye små skud.


Da vi plantede de nye planter kunne vi konstatere at jorden stadig er tør 30 cm nede, men trods alt har haven rettet sig betydeligt siden regnen begyndte, og en del planter kommer med en efterblomstring, eller sætter nye skud som bregnerne. Jeg synes det begynder at ligne en rigtig have igen.

Efterårskulører på de koreanske fjerblomster, og hasselurten i forgrunden har haft en svær sommer. 


Blyrodens blomster er lige så blå som Ensian, og bladene får flotte høstfarver.


 


Jeg tog en ordentlig tørn med ukrudtet i havegangene i dag. Græsset spirer i et tæt tæppe overalt, så der var dømt skuffejern fra væg til væg, men det pynter altså gevaldigt.I køkkenhaven kan vi hente majs, bønner og bladbeder, og grøngødningen klarer sig godt i de tomme bede. Det er dejligt at være næsten sneglefri i år.


Fine farver i det fine sensommervejr på blåbær og rævehaler.Pralbønnerne er på vej op i blommetræet.


Brombærrene har været her længe, men nu er de ved at være overens med sæsonen... 


... og bladbederne er bare pragtfulde i modlys.


- Tænk der er ligefrem ved at komme farve på druerne.
13 kommentarer:

 1. God morgen Ulla
  Ja efterårsfarverne er smukke, det ser godt ud det hele, især blåbærenes løv er fine nu. Jeg har de bregner, de er stedsegrønne, så de er fine at have i bedet. Jeg siger så ikke noget om jødekirsebærene men tænkte det du skriver. Jeg kunne heller ikke forstå, at du ikke var klar over det. De er jo flotte, som de står i en mørk krog og lyser op.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg var ikke sikker på om begge bregner var stedsegrønne, men det er bare fint hvis de er.
   Jeg har forsøgt at skrive flere kommentarer til dig på dine flotte indlæg her på det sidste, men der er et eller andet galt, så mine kommentarer bliver slettet - og ikke udgivet. Det er sikkert mig der har et problem, for det er det samme på andre blogs også, men tak i hvert fald for dine indlæg! Jeg læser stadig med og nyder det hele.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Som I dog knokler i kolonihaven. Det er helt befriende med sådan et hjørne, hvor alle de invasive planter får lov til at slås om pladsen. De smukke sensommerfarver gløder allerede så småt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det invasive hjørne - fed titel! Uanset hvad man gør er der jo ting der ikke lader sig kontrollere, og det kan jeg faktisk godt leve med, i hvert fald i hjørnerne.
   Og ja, det ligner september allerede.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Godmorgen Ulla

  Ja du har helt ret - det ligner en have igen, det har det vel gjort heletiden men nu er den trimmet og flot, det kan man ikke sige om alle man ser;)
  Bladbederne er en flot staude når den holdes i ave!
  Svampen kunne være lækre markchampignon eller noget meget giftigt - du må se hele svampen!

  Ha en dejlig sommerdag

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, men det er nu kun havegangene jeg har nået. Der er rigeligt med ukrudt tilbage til endnu et par dages arbejde. Og du har ret - bladbeder er faktisk en flot staude (eller toårig) og det kan godt være den egentlig skal ud af køkkenhaven og ind i staudebedene. Måske flytter jeg nogle med mig hjem til vinter for at have noget flot at se på - og spise af - i den kolde tid.

   Tror desværre ikke svampene er spiselige...
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Så fint det ser ut etter rensingen. Det pynter veldig, ja. Flotte druer og brombær. De ser gode ut.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marit. Det var godt regnen endelig kom, så vi kan få en flot september.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Regnen har bestemt fået det til at ligne haver igen. Også selv om det er tørt nede i jorden. Men på denne årstid kan det tåle det, så jeg vander kun det nyplantede. Der ser dejligt og hyggeligt ud i din have.
  Det bliver et flot hjørne med jødekirsebærren. Jeg kan godt lide, når det forvilder lidt.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
 6. Ja, nu vander jeg heller ikke mere, hvilket er en lettelse. Jeg er glad for det forvildede og vildtvoksende, i hvert fald i udkanten af haven. Selvfølgelig er der en grænse, så selv det vilde skal ind imellem have en omgang med saks og sav. Nu kan det så få lov at passe sig selv igen, og jeg tror netop de små orange "lygter" vil lyse godt op herinde i mørket.

  Mange hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 7. Det er dejligt med vandet, men desværre betyder det også at ukrudtet gror, men det må vi så igang med. Det ser fint ud i jeres have og stien blev så flot.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
 8. Noget arbejde skal der jo være i haven, og jeg er gladere for at fjerne overflødigt grønt end at forsøge at holde liv i halvvisne planter. Det virker mere positivt og livsbekræftende. Men mange tak skal du ha'!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 9. Det brukar ju vara både tungt och svårt att gräva bland gamla buskar, särskilt syrener. Så jag förstår att ni har jobbat. Älskar ormbunkar (bregner). Det är väldigt grönt och frodigt hos dig fortfarande. Det känns inte som höst ännu.
  Ha det fint
  Helene

  SvarSlet