søndag den 4. november 2018

Året har 16 måneder

 “Året har 16 måneder: November
   december, januar, februar, marts, april
   maj, juni, juli, august, september
   oktober, november, november, november, november.”

Henrik Nordbrandts digt fra 1986 er vel stadig aktuelt, for en del af os begræder tabet af sommeren, når vi kommer til denne mørke kolde tid, hvor vi ikke rigtig ved hvad vi skal gøre. Der er ikke så meget ved havelivet mere. Det handler mest om at få bragt orden inden vinteren, og november er jo god til mange ting ligesom oktober har været det.
   I december ved vi nok hvad vi skal få tiden til at gå med, og når vi jule-trætte tumler ind i januar er vi allerede ved at forberede forårets komme og hygger os indendøre med frøkataloger og vilde planer. Men november, november, novem... kan godt føles lang og lidt trist og formålsløs.


Men her står vi så og glæder os over de gule blade på kirsebærtræet, som lyste så fint i lørdagens lave sol. Helt håbløs er november altså ikke.


Og sikke mange småting jeg har nået i weekendens løb. Hækken er blevet trimmet for de få sølle skud den har sat siden sommer, træer beskåret, stauder er blevet sået og andre stauder gravet op. 

Lørdag fik jeg endelig tømt den gamle kompostplads og fik læsset de sidste 7 trillebør-læs op i den nye bås, hvor et gammelt stykke stakit holder lidt sammen på det hele. Undervejs har jeg sorteret de største grene fra og vandet materialet flere gange lag for lag, så nu kan man bare håbe det begynder at te sig som kompost.


Men kronen på værket kom i dagens grå lys, hvor vi ved fælles hjælp fik væltet den gamle grimme kompostafskærmning og fik kørt alt rodet væk. En masse vedben holdt skidtet sammen, så der skulle lægges kræfter i, men så er det jo godt jeg har John.Det var næsten mørkt inden vi var færdige, så nu glæder jeg mig til at se hvordan det ser ud i morgen. Det er som om jeg bedre kan se haven for mig nu hvor der er åbnet for det sidste hjørne, og idéerne står allerede i kø for at blive tegnet ned - og siden realiseret naturligvis. 


Mon ikke vi kommer igennem november også? Jeg skal til at lægge planer for nye projekter til næste have-år, men der skal også nok være mindre projekter som kan realiseres inden jul.

Slutter lige med et morgenbillede fra sidste uge, hvor husets skygge tegner sig hvid af rim på græsset. Det er da lidt paradoksalt...18 kommentarer:

 1. Ja vi havde også rim i græsset en enkelt morgen i sidste uge. Hvad skulle vi gøre uden vores stærke mænd :) mange har misundt mig min, men kræfterne svinder med alderen.
  Der er ikke noget så dejligt, som at komme ud og beundre det, man har lavet dagen før i næsten halvmørke. Jeg håber, du bliver tilfreds med resultatet, I har taget et godt tag med komposten. November føles lang, men den har da nogenlunde vist sig fra sin pæne side endnu.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt mærke hvordan min krop bliver ældre. Netop derfor er det så vigtigt at få plantet haven til mens vi kan og få anlægsarbejdet gjort, så vi kan gå og nyde at planterne få lidt volumen.
   I det lidt kortere tidsperspektiv har jeg foreløbig brugt 2 år på at gå og tænke over haveplaner, og nu hvor proppen er røget af, får jeg bare lyst til at nå så meget som muligt inden det bliver vinter.
   I virkeligheden ville det være smart med nogle flere "novembre", hvis de bare opfører sig som nu.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Det er da lige tidligt nok at "græde" over, at november er lang, synes jeg:-) Den er jo først lige startet. Der er stadigvæk masser af flot løv at glædes over, og som dit indlæg viser, kan man også stadigvæk få masser fra hånden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg græder såmænd heller ikke, men jeg har jo også min have at ty til og et godt udendørs arbejde. Du har selvfølgelig ret, der er stadig så meget at glæde sig over, og at glæde sig til, og indtil videre har november været helt fin vejrmæssigt.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Jeg citerer også tit Nordbrandts digt. For bare et par år siden var november lig med at min vinterdepression dukkede op...og så føltes det som året havde 18 måneder, mindst.

  De sidste par år har jeg ikke rigtig mærket til min vinterdepression - det er faktisk sammenfaldende med at vi anskaffede os en bil. Vinter plejede at være lig med laaange ventetider på bussen eller ingen offentlig transport.

  Samtidig har det også hjulpet gevaldigt på humøret at jeg skiftede job i august 17....og i år har vi forøvrigt så travlt på jobbet i det meste af november, at jeg tror den kommer til at flyve afsted - og godt det samme. December er meget hyggeligere og du har helt ret; januar måned føles altid så frisk og det er nemlig der man sidder og laver alverdens haveplaner, bestiller frø og senere hen planter...og ih, hvor jeg glæder mig til det igen. Det er så hyggeligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kender en del folk med vinterdepressioner, og de er ikke til at spøge med, så det er jo fremragende du kan sige dig fri nu. Var lige ved at grine ved tanken om at den offentlige transport kan give depressioner, men sagt i spøg: det kan den vel egentlig hele året:)
   Troede du ville fortælle hvordan din have har reddet dig, men jobbet er jo også meget vigtigt for humøret og energien. Tillykke med din nye tilværelse, hvor du ligefrem kan glæde dig til januar og det nye års optimisme.

   Hav det godt!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla

  Er der sol i november er den slet ikke svær at komme igennem - men ja ellers...
  Super at i fik klaret det der hjørne!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, jeg lider heldigvis heller ikke af depressive tendenser, og på mit arbejde er november en af de travleste måneder med grandækning, så det ville være et dårligt tidspunkt at gå ned med flaget.
   Jeg er heldigvis god til at glæde mig over selv de mindste fremskridt og det hjælper vistnok på humøret alt i alt.

   Hav det godt i dit kolde hjørne af verden!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!

  Det var då en dikt som träffar mitt i prick, jag har alltid tänkt på november som trist och tråkig. Men jag har ändrat mig med ålderns rätt, numera går tiden så snabbt och jag har äntligen förstått att jag blir ett år äldre för varje år som går. Jag har ingen brådska längre.

  Jag kan bara instämma, det är bra att ha en John när det skall till lite större och tyngre arbeten. Nog för att vi tjejer klarar det mesta men muskelkraft är väl inte vår främsta egenskap.
  Klart, färdigt och nu kan vintern komma.

  Ha det gott Ulla och John!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, han rammer den nordiske stemning og cyklus meget godt med sit digt, og november er jo sådan en underlig måned, hvor naturen bare går i stå, uden at fører til andet end vinter og pause. På en måde ganske naturligt hvis vi også går lidt i stå.
   Jeg har også tænkt på at med alderen går tiden hurtigere, mens vi bliver langsommere (selvom vi har vores John'er), og det passer slet ikke sammen. Mine haveambitioner er jo ikke blevet mindre bare fordi jeg er blevet ældre, så nu skal der økonomiseres med kræfterne.
   Men vi har da nået en del i år og kan se frem til en vinterpause snart.

   Kan I have det godt Gunilla og John!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Nej november er slet ikke så slem endda :-)
  Jeg er rigtig glad for november, synes at det er så dejligt, at få ryddet lidt op og ikke mindst gå og glæde sig over hvad, næste år bringer.
  Sikke mange gode ting I fik lavet, lige det man skal bruge en november dag til :-)
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have, jeg er også tilfreds. Måske er det nemmere for os med have at komme igennem november, hvor der ikke sker så meget som resten af året. Planterne vokser ikke, og så kan vi nå alt det oprydning som vi ikke fik gjort tidligere.

   Hav en god uge!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Jeg føler mig ganske heldig, for jeg har intet imod november. Jeg kan godt lide, når årstiderne skifter og naturen går 'til ro', og jeg kan også godt lide at sidde inde og hygge mens regn og rusk larmer. Det er så smukt melankolsk.
  Kirsebærren er flot - og det er rimhuset i græsset også :-)
  Tillykke med kompostflytningen - jeg glæder mig til at se, hvad I laver af siddeplads. Måske I når en masse mere her i november :-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg forstår dig godt. Jeg nyder også årets gang og kan sagtens få november til at gå med andre sysler end haven, men så længe jeg har et arbejde (udendørs for det meste) er det milde vejr at foretrække. En smule melankoli er vist bare helt naturligt for nordboere.
   Måske når vi lidt mere i denne november, som har vist sig fra sin pæne side indtil videre, men det bliver nok i småtingsafdelingen, og ellers kan man jo håbe på en lige så pæn start på næste år.

   Nyd novemberhyggen!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. November er årets tyngste måned, og det hadde vært fint hvis vi kunne bytte ut den med en ekstra sommermåned :)
  Så fint det ble når dere fikk fjernet den gamle komposten.

  SvarSlet
  Svar
  1. Digteren Henrik Nordbrandt har boet det meste af sit liv i det sydlige Europa. Sådan kan man også få flere sommermåneder.

   Tak for din hilsen og hav en god uge!
   Ulla

   Slet
 9. Hej Ulla!
  Det blev riktigt fint, alltid bra att ha en John eller en Björn till hands, när det behövs extra armstyrka. Så fint med trädet, fågelholkar och murgröna. Har länge försökt få en murgröna att växa upp i ett träd, men den vill inte.
  Ha en fin ny vecka /Marika

  SvarSlet
 10. Tak skal du have. Ja, vi er afhængige af vores mænd, og det er vist også helt i orden. Dejligt at arbejde sammen om de store projekter.
  Her er problemet med murgrøna nærmest det modsatte. Vi kan næsten ikke holde dem nede, så de vokser overalt. Held og lykke med dit forsøg!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet