mandag den 29. oktober 2018

Hastværk

Jeg blev grebet af en følelse af hastværk i den seneste weekend, hvor vintertiden satte ind. Varsler om nattefrost og dernæst regn og kuling gjorde mig en smule stresset, da jeg ikke kunne finde ud af om jeg skulle få ordning på komposten i den ene have, eller ukrudtet i den anden have (kolonien).
   Det endte med en lørdag med kompost og en søndag med ukrudt, og så var problemet delvis løst, idet jeg kom videre med begge dele, men ikke blev færdig med noget af det. 
   - Men hvornår bliver man færdig med sin have?


Der er rigtig pæne farver på de sidste blade på brombær og vin i kolonihaven,


og også stadig på asparges og blåbær,


geranier og Skt. Hansurt,


og Spirea, som fik en solstråle i ny og næ.


Der var så mange ting at ordne i kolonihaven, efter en lille måned hvor vores kræfter er blevet lagt på hjemadressen, men det blev altså til en ukrudtsdag med megen håndlugning langs stenkanten om køkkenhaven og måske årets sidste omgang med skuffejernet på stierne. 


Begge dele pyntede og gav os varmen.


3 af bedene i køkkenhaven stod med 0,5 m høje grøngødningsplanter, og de blev trimmet ned i kløverhøjde for ikke at smide frø overalt. Nu ser det ud som om vi har lagt en grøn dyne over jorden, og det er sikkert fint til vinter.De smukkeste kulører lyste godt op på den japanske løn, Orange Dream. Den er jeg simpelthen så glad for, og den lave nattemperatur har måske også givet et ekstra tilskud til farveladen.
Hvis vi får en mild og god vinter kan vi nok komme videre med terrasseanlæg og faskine til drænet senere. I kolonihaven mangler vi også en ordentlig kompostplads, men den kræver rydning af det sidste rode-hjørne og da alle projekterne kræver en del gravearbejde, må vi nok fordele det ud i passende doser henover vintertiden.
   Nu er det i hvert fald blevet vinter i haveforeningen og der er slukket for vandet og lukket for toiletterne. Det er så godt et vintertegn som man kan ønske sig, selvom vi nok får endnu en lille varmebølge i denne uge. 


16 kommentarer:

 1. Det har været en kold fornøjelse at arbejde i denne weekend, men det ser ud som om, I har nået en del, det var også nødvendigt at lave noget for at holde varmen. Orange Dream er en smuk acer. Det ser flot ud med stierne.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du ret i - kold og blæsende - og det trætter.
   Vi når hele tiden lidt nyttigt, men på denne årstid er der også meget, inden det hele går i sort. Og apropos, nej hvor bliver det tidligt mørkt. Der er jo ikke så megen dag at gøre godt med. Nu er der snart dømt strikketøj og indehygge.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla!

  Så sant, man blir aldrig färdig med trädgården oavsett hur mycket man jobbar. Men en del saker är viktigare än andra och när jag tittar på er skapelse så ser allt så välordnat ut, välplanerat och trevligt att se på med en tydlig struktur. Ni kan nog ta ledigt inför vintern och det med gott samvete.
  Acer `Orange Dream´ är underbart vacker, har haft den men den försvann så småningom likt alla japanska lönnar jag prövat.

  Hälsningar
  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er ikke så god til at tage billeder, når det hele roder.
   Ikke fordi I ikke må se det, mere fordi jeg i bund og grund er æstetiker, og bedst kan lide pæne billeder, så derfor ser du flere billeder af det velordnede end det kaotiske.
   Men jeg har også behov for overskuelighed her i min egen lille verden, så jeg er blevet meget glad for bedene med de tydelige rammer.
   Orange Dream har noget at tilbyde året rundt, og nu er den 3-4 år gammel og ser ud som om den stadig trives. Og tænk, den har næsten intet vand fået i sommer. Håber du kan lykkes med én af de mange smukke Acer!

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla

  Ja, hvornår bliver man færdig med sin have - heldigvis aldrig:)
  flot at i holder begge haver til den flotte standart.
  Og mon ikke der kommer andre gode weekender - prognoserne ser da gode ud!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have for de pæne ord! Det er altid sådan nogle opmuntrende kommentarer man får her på havebloggen, og det varmer.
   Og nu har jeg lige set en langtidsprognose som lover mildt og ret tørt (naturligvis, hvad ellers?) vejr flere uger frem, så min panik var vist lidt utidig.
   Du har jo også to haver og må kende dette med at være lidt splittet. Vores haver ligger trods alt kun et par km fra hinanden, så vi skulle egentlig ikke klage.

   God uge til dig!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hvor er det dejligt, at man aldrig bliver færdig i haven. Når man lokkes derud i vinterhalvåret af en solstråle, er det jo godt, at man altid kan finde noget at lave derude. Men det ser nu ud til, at I er godt med. Jeg beundrer jeres køkkenhave, hver gang du viser billeder af den. Den har en fin grundplan, og så virker den så hyggelig.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er jo sådan man skal tænke!
   Det er sjovt så glad jeg også er blevet for den runde køkkenhave, og lige her for et par dage siden tænkte jeg på at et staudebed også kunne fungere på den måde. Man kunne jo lave hele farvecirklen med stauder og sætte en rund bænk omkring træet inde i midten. Det kan være jeg gør det når jeg bliver træt af grønsagerne engang.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 5. I kunne da holde varmen, med alt det arbejde.
  Det ser så godt ud.
  Jeg læser alle steder, at japansk løn skal have halvskygge - hvad gør jeres?

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh jo, såmænd. Og tak!
   Vores løn står mere i skygge end sol, for naboens have mod syd ligger højere end vores og er fuld af store træer. Det ser ud til at passe den lille kulørte sag ganske godt. Læ er vist også vigtig.

   Har læst dit lange indlæg om lægning - og ikke mindst omlægning(!) - af jeres gårdsplads. Lyder som om I er flere længder foran på perfektionisme, og også som om I aldrig giver op. Det er sejt at skulle lave om så mange gange, og jeg har svært ved at forstå det kan lade sig gøre med både ryg- og skulderbøvl. Men hold fest, hvor bliver det også bare smukt til sidst! Tror I har en helt fantastisk have.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
  2. :-))) Til gengæld har vi en lille have. Og du kender jo om nogen glæden ved at lave noget, man bliver til sidst bliver glad for.

   SvarSlet

   Slet
 6. Det er jo all grunn til å bli stresset mot slutten av hagesesongen, men dere fikk da gjort mye. Orange Dream er bare så flott!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det forstår du ganske godt! Og nu ser det ud som om havesæsonen slet ikke slutter alligevel. Der loves mildt og tørt vejr flere uger frem og i dag havde vi 15 grader! Det er stadig et mærkeligt år.
   Jeg ville gerne have flere japanske løn, for der findes så mange forskellige, og de er smukke alle sammen.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla!
  Det ser så fint ut på kolonin, och köksträdgården den gillar jag mycket. Vackra färger på lönnen. Vi har också fått gjort klart, inför vintern, och sen blir det nya tag till våren.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
 8. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 9. Jeg kender godt fornemmelsen af hastværk. Her står dahliaerne stadig udenfor (Rim i morges - for første gang) så de er klasket noget sammen, men vi har altså prioriteret at få bobleplast i udestuen + mit krearums-projekt i stedet for at gå i haven...selvom haven ser slem ud, med "rod" over det hele. Har dog lige haft bøvl med ryggen i efterårsferien, så venter hellere lige en uge mere, før jeg belaster den med oprydning i bede.

  SvarSlet