søndag den 9. december 2018

Omkring et lille æbletræ

Januar 
Tilbageblik på et år i haven med Filippa æbletræet i centrum. Januar var tåget og fugtig, men trods alt lovende.Februar
Det lysner i februar og frosten sætter hvide spor, men dog stadig en mild og udramatisk dansk vinter.Marts
Den rigtige vinter venter til sidste dag i februar før den slår til, og så hyller et kraftigt snevejr fra øst vores landsdel i tunge snedyner langt ind i marts. Man burde være blevet under sin fjerdyne, men der skal ryddes sne både ude og hjemme, og da det fyger, flytter bunkerne sig frem og tilbage i flere uger.


Det tør dog henimod slutningen af marts, og tågen vender tilbage, mens sneen bliver til store pytter i haven og på markerne. Æbletræet står som fuglenes redningsplanke med mejsekugler og frø, og der er stor søgning.
   Vores daglige gang med foder til de små afspejles i græsplænen som er ved at dukke frem, ligesom muldvarpen er begyndt på sit havearbejde.April
I april begynder sommeren lige så hurtigt som vinteren, og pludselig ser vi verden i farver igen. Æbletræet springer ud i lysegrønt og fasanerne leder efter de sidste af vinterens frø under foderbrættet.Maj
I maj var det fuldgyldig sommer og alle landets frugttræer blomstrede overdådigt. Her er vores lille Filippa begyndt at drysse hvide kronblade omkring sig som sne.Juni
Juni bragte allerede panderynkerne frem, for hvor blev regnen af?
   De mange blomster var blevet til et hav af grønne æbler, og jeg blev bekymret for om grenene kunne bære hvis vi skulle få regn, så der blev tyndet grundigt ud i både æbler og grene. Bekymringen viste sig at være helt unødvendig, men æblerne fik nok en bedre størrelse af udtyndingen.Juli
Nu taler vi om reel tørke her i juli, og mange små æbler falder af i utide, men der er stadig rigeligt tilbage og de modner lige så stille i det utrolige sommervejr.August
Endelig falder der et par heftige byger i august! Det er en ubeskrivelig lettelse ovenpå måneders tørke. Vi får godt nok ikke kompensation for hele underskuddet, men lidt har også ret.September
Her i september ser Filippa ud til at trives med rødmende æbler uden hverken sygdomme eller skadedyr, og selv græsset grønnes og kalder på slåmaskinen igen.Oktober
Nu er æblerne høstet og haven er blevet grøn igen. Vi kastede os over storproduktion af æblemos og spiste både friske æbler, bagte æbler, æblekage, æbler i salat og æble crumble. Ja, der er æbler i alt, og de smager rigtig godt og er som sagt nærmest fejlfri. Tænk at den varme, tørre sommer trods alt gav så flot et resultat.November
- og Filippa er tilbage i vinterdragt med fodring af mejser og og spurve i grenværket, mens smulerne nydes af fasaner, solsorte, rødhals, rødstjert og jernspurv på græsset nedenunder. Vi har både sortmejser, spætmejser, sumpmejser, musvitter, blåmejser og halemejser på besøg, og ind imellem kommer spætten for at få et ordentligt måltid på mejsekuglerne. Skovspurve og gråspurve hører til den helt faste stab og bor i ligusterhækken både sommer og vinter. Det er en ren fornøjelse at følge fuglenes liv lige udenfor vinduet.  


Her i december ser træet og omgivelserne ud som i november. Vejret er stadig mildt og ind imellem vådt, vi har lige fået små 30 mm regn her i weekenden, så forhåbentlig hjælper det på vandbalancen i jorden.
   Men indenfor nyder vi stadig den gode æblemos, og de sidste æbler får solsorten i mindre portioner på plænen, så vi lever stadig højt på et fantastisk frugtår.


15 kommentarer:

 1. Så flott som du har fotografere ditt lille epletre gjennom hele året. Riktig godt illustrert av tørken denne sommeren med alle eplene som falt av. Får håpe vi slipper en sånn tørke til neste sommer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det håber jeg også! Nu har vi prøvet en fantastisk sommer og det var faktisk mere end jeg brød mig om, så nu kan vi godt vende tilbage til mere normale forhold.

   Hav det godt!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. En dejlig beskrivelse af årets gang med Filippa som hovedpersonen. 2018 var vejrmæssigt noget helt for sig selv. Vi venter spændt på, hvad 2019 vil bringe.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Som haveejer lever man altid i en slags spænding, for hvad lykkes og hvad går galt? Men så megen spænding som i år er næsten mere end jeg kan bære...
   Filippa står midt i haven og har en evne til at snige sig med på de fleste billeder, så egentlig var det naturligt at lade "hende" spille hovedrollen i dette års opsummering.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Sikken en fin lille årskavalkade omkring filippa træet, ja det har sandelig været et underligt haveår. Endelig lidt regn det er tiltrængt, vi kan sagtens bruge mere, så vi kan få dækket underskuddet, der er vist lang vej endnu.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Jeg tror I har mere tørt vejr på Samsø end jyderne, så vores forhold minder nok en del om hinanden, og vi er stadig i underskud, selvom tørkeindekset er fjernet fra DMI's hjemmeside. Så nemt er det jo ikke at fjerne selve problemet.
   Der har ikke været tid til haveblogs på det sidste, så jeg glæder mig til at fordybe mig i dine og andres blogs efter jul, hvor man igen er tilbage i en roligere hverdag.

   Hav det godt!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Godmorgen Ulla

  Flot forløb - Godt med en reprice af dette besynderlige år. Vi var nok heldige at tørken ikke kom forskudt -til lidt senere på året- her begyndte det inden væksten var kommet for godt igang.
  Filippa er bare et super æble!

  Ha en dejlig uge

  SvarSlet
 5. Jeg synes det var tørt hele vejen igennem, men du har ret i at det meste nåede at rette sig op inden løvfald, og det er jo altid godt.
  I år var Filippa et superæble med en dejlig smag, forrige år var det ret kedeligt når sandheden skal frem. Men al frugt har jo været fantastisk i år.

  Hav en god uge selv!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 6. Hej Ulla!
  Vilket trevligt inlägg, att få följa Filippa året runt. Det var ett otroligt äppelår också här, var husvakt hos dottern, och plockade fallfrukt i flera veckor.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Det har vist været et utrolig godt frugtår i hele Norden, og jeg synes det er mærkeligt at den tørre sommer kan give sådan et fint resultat. Man skulle jo tro æblerne blev små og tørre, men de har simpelthen haft godt af solen og varmen.

   Hav det godt!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Virkelig dejligt indlæg med æbletræaet som gennemgående figur. Det var en fornøjelse at følge årets skæve gang på dine billeder :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen mange tak! Det har knebet med tiden til blog her på det sidste, og jeg har savnet både at læse og skrive på havebloggene, men nu skulle det være.
   Har siddet og grinet og hygget mig med dit indlæg om det der ikke bliver til noget, og det der ikke vil makke ret. Det har man måske en tendens til at glemme i sin selektive hukommelse, men det er godt du minder os om det ustyrlige.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Filippa er et lækkert æble. Vi har osse et, men det gav nu ikke andet end det halve af det plejer. Og de har ikke holdt ret godt, de får råd pletter i kassen. Men det er der nu osse nogen af de andre æblesorter der gør i år. Måske pga sommeren.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 9. Hej Ulla!

  Vilket intressant och spännande inlägg där året blir trädgårdshistoria med Filippa i huvudrollen!

  Hälsningar
  /Gunilla

  SvarSlet