søndag den 13. januar 2019

Noget at glæde sig til


Vintergækker og krokus har allerede stukket næserne op over jorden ligesom nogle af Narcis'erne, men jeg glæder mig til at se dem springe ud sammen med alle de andre forårs bebudere.


 
I skiftet mellem forår og sommer kommer guldregnens lange yndefulde ærteblomster


- men måske må vi undvære syrenernes blomstring efter en kraftig beskæring i efteråret. Foryngelsen var nødvendig da en stor del af buskene var helt visne.


Som eneste frugttræ skuffede den pilebladede pære sidste forår med en meget beskeden blomstring, og i år glæder jeg til at se de fine blomster i store klaser igen.


Stauderne er altid noget at glæde sig til. Jeg er blevet meget glad for løvehalen, som jeg synes er ret statelig, selvom dens farver passer ind i næsten alle kombinationer. Og så skal det siges at jeg vistnok har placeret den helt forkert i min fede skyggede lerjord. I et engelsk haveprogram anbefaledes den på en tør og solrig strandgrund(!) - og alligevel har den fundet sig til rette på et par år. 


Geranierne er så dejligt nemme og samtidigt så formfuldendte at jeg slet ikke kunne undvære dem. En absolut yndlings-familie i plantesammenhæng.

En af naboerne i kolonihaven laver stiklinger selv, og hos ham har jeg fået 2 af disse klokkebuske som sætter præg på haven med deres brogede blade også når de ikke blomstrer.


Jeg glæder mig naturligvis også til at få gang i køkkenhaven med alle de dejlige spiselige planter. Denne rosakrone-ært så fantastisk ud inden den gik over til at lave ærtebælge, så der var dobbelt op på fornøjelserne.


Ved husets gavl har vi fået fjernet kaprifolien, som godt kan finde på at kravle ind i huset gennem revner og sprækker, mens klematissen leverer hvert år - nogle år oven i købet to gange i løbet af sommeren.


Krydderurter hører også til mine yndlinge. De er taknemmelige at arbejde med og i år vil jeg prøve at samle nogle af dem sammen i midten af køkkenhaven rundt om blommetræet. Her har det været svært at få sommerblomster til at gro, så jeg håber urterne med deres nøjsomme levevis kan få fodfæste sammen med det mere indhalende frugttræ.

Jo, der er nok at glæde sig til på sådan en regnfuld januardag, og jeg havde behov for at kaste nogle farver ind i mørket. 
   Jeg glæder mig selvfølgelig også til at nå i mål med anlægsarbejdet i kolonihaven, hvor navnlig terrassen kunne være rar at få færdig, men også en god kompostplads længe har stået på ønskelisten. I det hele taget bliver det dejligt at følge havens videre udvikling med mindre justeringer undervejs.


22 kommentarer:

 1. Dejligt at se nogle sommerbilleder. Vi har også beskåret vores syrener, så det bliver spændende, om vi får blomster i år.
  Hilsen
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg så godt I var irriterede over rodskydningen fra de gamle sorter. Her satser jeg egentlig på at er del af foryngelsen kommer fra netop rodskud, selvom jeg normalt ikke ynder dem. Og mon ikke det lige tager et par år før blomsterne kommer igen?

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Takk for dine deilige bilder! Jeg gleder meg med deg, for vi har mye å se frem til. Her er det 30 cm med snø og -8, så som vanlig er det lenge til vår her.
  Ønsker deg en god søndag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Vær du bare glad for din sne og frost. Her er det endnu ikke blevet vinter og planterne kan nemt finde på at tro det er vår, men så får vi måske sne i marts ligesom sidste år. Lidt forvirrende.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla
  Godt at årene ikke serverer det hele på en gang - men at vi har noget flot at se frem til - hele tiden:)
  Løvehalen ser man stadig mere - og det kan jeg godt forstå - for de der ikke er til gult er der en flot lilla sag mener jeg, ja: Phlomis tuberosa 'Amazone' - jeg er nu glad for den gule;)

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Kendte ikke den lilla løvehale, men den vil jeg måske prøve i det andet staudebed, hvor nogle asters har opgivet ævred. Det gode ved den gule er at den er så tilpas lys i farven at den blot forstærker det grønne indtryk - lidt ligesom løvefod, der også passer til alt.
   Og selvfølgelig er det det rart at der altid er noget der lykkes og årene er forskellige.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla!

  Oj, så vackert! Jag tenderar att under den långa vintern glömma bort hur fint och grönt det faktiskt är. Det som ändå får pulsen att slå är de allra första vårväxterna som visar sig, vintergäck, krokus och scilla. Sedan blir det snabbt så mycket så jag i alla fall blir lite disträ - ser inte skogen för bara träd.

  Ett hoppfullt inlägg!

  Kram!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vænner mig også til et andet indtryk om vinteren, og bliver bare så glad for en lille tot grønt mos der fanger en solstråle, men af og til er det nu dejligt at kigge på sommerens - og navnlig forårets - billeder. Foråret er den tid hvor man ser det hele, mens sommerens planter præsenterer sig i så store mængder at man bliver lidt distraheret.
   Måske er det denne vekselvirkning mellem ingenting og overflod der gør os så glade og taknemmelige i vores haver. I hvert fald keder man sig ikke...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Det bliver spændende at se hvad sommeren bringer os. Og foråret,,,, Bare det hele ikke futter af på èn gang som sidste år.
  Hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi havefolk lever i konstant spænding. Hvad hedder din blog egentlig? Kunne godt tænke mig at kigge indenfor.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Jeg har slet ingen blog. Dels har jeg endnu kun et gammeldaws kamerar, dels er jeg ikke så ferm med alt det computerhalløj at jeg ville turde binde an med den.
   hilsner Gunvor

   Slet
  3. Helt i orden Gunvor. Synes bare du skal kaste dig ud i det som jeg gjorde. Man kan betragte det som den have dagbog man ellers aldrig ville få skrevet (taler for mig selv naturligvis) om ikke andet. Jeg har allerede haft glæde af at kunne kigge tilbage og se hvornår det nu var vejret var sådan, eller hvornår jeg sidst plantede osv. osv.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. En dejlig vitaminindsprøjtning på en meget blæsende januardag. Vesterhavet viste tænder, da jeg kæmpede mig op over klitterne. Jeg glæder mig til at se, hvordan din krydderurtehave kommer til at se ud.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også glad for at kunne nyde haven indendøre i dette blæsende vejr. Ved Vesterhavet er det sikkert næsten umuligt at holde sig oprejst i dag.

   Hav en god dag trods alt!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Ja, det skal bli deilig med vår og sommer igjen. Det går vel ikke så lang tid her heller før i hvert fall klosterklokker og snøklokker begynner å blomstre. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi ved jo aldrig helt hvornår vinteren kommer, så her tager jeg én dag ad gangen. Men de første små erantis står under hækken i blomst allerede. Dejligt!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Ja sådan er kold og blæsende dag er det skønt, at have noget at glæde sig til 😀
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Oh ja! Jeg glæder mig og nyder samtidig den stille tid.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Hej Ulla
  Dina fina bilder är en riktig vitamininjektion, så mycket vackert. Vi har fått lite mera snö och idag är det en solig fin dag. Härligt att se fram mot en vacker vårblomning.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
 10. Tak. I morgen er vi halvvejs gennem vinteren, sådan rent kalendermæssigt, og det er jo en god tanke, for vi glæder os til at se det grønne igen.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 11. Smukke billeder du viser om alt det, der kommer. Det er godt, at vi ikke får det hele på en gang, så tror jeg, at jeg ville blive overmæt.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
 12. Også jeg - men alligevel... Forventningens glæde er altid god at have.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet