søndag den 6. januar 2019

Dyreliv i haven

Jeg spoler lige tilbage til marts 2018, for vi nyder jo mest det vilde liv i haven i de kolde måneder. I hvert fald er det der vi ser alle fuglene på foderbrættet og får lejlighed til at tage nogle billeder gennem ruden.I den snedækkede marts var der myldretid på alle mejsekugler, mens fuglehuset tømtes på rekordtid.
I påsken (april!) kom der lige et lille efterslæb af sne, og solsorten havde stadig travlt med at samle smulerne op inden de dækkedes af sne. Her har den fået selskab af rødhalsen, som heller ikke kan finde ud af at spise på fedtkuglerne.


Da sneen endelig forsvinder får vi besøg af pindsvinet, som også rydder op på jorden sammen med en flok bogfinker


- endda fint besøg af et par stillits'er. De var kun på kort besøg og gav mig ikke mange fotochancer.


Fasaner har vi året rundt. Om vinteren er det mest kokkene vi ser og her i det tidlige forår må de dele haven med et rådyr, som besøgte os dagligt da den havde fundet ud af komposten var en god mulighed for føde.


Her er den sidste sne ved at forsvinde og rådyrene er helt kåde i den lette fygning


- men de kan også slappe af.


Sortmejsen kom igen og lagde beslag på sin kasse efter en periode hvor gråspurve forgæves forsøgte at mase sig ind igennem hullet.


Spurvehøgen bragede ind i vinduet og måtte sunde sig lidt før den lettede med en spurv i kløerne. Det gav en fin mulighed for at skyde nogle billeder.


I den lange varme sommer er det fuglebadet der trækker, men af og til går det galt når en fugl flyver ind i ruden. Denne rødstjert var ikke nem at vække op igen, og jeg tvivler på den har overlevet trods min omsorg. Der har været et rødstjert-par i haven i sommers og det er sjovt at se dem sidde i kanten af haven på udkig efter insekter, som de fanger i græsset.


Så er den værste hede overstået og nyudsatte fasaner lægger vejen gennem haven i store flokke.


Se det var sidste år. De næste billeder er fra dette splinternye år hvor æblerne går i de sultne solsorte.


De røde æbler er helt klart de foretrukne, men nu må de snart klare sig med de sidste gule, for det er ved at være slut med egen høst.


En virkelig god julegave var disse pæne pileflettede kræmmerhuse, som er rigtig fine til mejsekugler. Der gik lige en dags tid før mejserne fandt ud af det nye system


- men spætten er glad for at sidde ordentligt med støtte til halen.


Som altid glæder vi os over det rige fugleliv og i denne tid er fuglebadet også populært. Når isen er fjernet og badet fyldt op har vi op til 10 spurve i ad gangen, og det er lige før vi skal til at sætte kulørte elastikker på (som i svømmehallen) for at få styr på trafikken. Det har jeg desværre ikke fået fotograferet endnu. 

21 kommentarer:

 1. Dejligt med noget dyreliv, ja du er nødt til at spole tilbage for at kunne vise sne, men den gang havde i det også i rigelige mængder.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er en stor fornøjelse. Det er lige før vi har dem siddende på armen når vi fodrer - ja, det gælder altså kun fuglene...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla

  Ja det er da super - gode billeder - du er kommet tæt på!
  Og spurvehøgen - Den er nu flot sådan en rovfugl!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er jo tale om genbrug for det meste, og lykkeligvis er der en zoom på kameraet, men du har ret. Spurvehøgen er flot sådan tæt på.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Uh det var dengang vi havde sne, dejligt, selvom det lå lidt for længe efter min smag.
  Vi ha osse en vrimmel af fugle i haven. Men de sidste 2 dage har der været lidt stille. Jeg tror de holder sig skjult, pga. duehøgen, den kommer her flere gange om dagen og tror den skal have et let måltid. Men flot er den.
  Hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ikke dagligt vi ser spurvehøgen, men den forsøger jo jævnligt, og den skal også leve. Men vi har mange andre rovfugle i nærheden og den røde glente og kærhøgen er også vanvittig elegante når de svæver forbi. Jeg nyder fuglelivet i alle dets aspekter.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla

  Så fine bilder du har tatt, og så mange forskjellige fugler du har besøk av! Spurvehaukb har jeg også hatt besøk av, men har aldri fått tatt sånne bilder :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg ved godt du tager meget fine billeder af fugle og egern i din have, og jeg synes at kunne huske et godt billede af spurvehøgen i et træ. Her var jeg egentlig bare heldig at den var groggy et par minutter - det gav en chance.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Rigtig flotte dyrebilleder du viser.

  Mht. mejsekuglerne: Har læst at det anbefales, at man IKKE har net på kuglerne, da fuglene kan komme til at hænge fast i det (eller få det låst omkring næb eller fødder) og derved dø enten af sult eller kulde.

  Vi hiver i hvert fald altid nettet af vores, før vi lægge dem ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sjovt du lige skriver det om nettet. Tidligere hang de jo bare på en krog og så var nettet nødvendigt, men nu er jeg begyndt at tage det af inden jeg lægger kuglerne op i kræmmerhusene, for ellers bliver det er værre roderi nede i bunden.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det var dejlige (og flotte) billeder. Jeg bor midt i byen, så her er ikke meget liv. Jeg har haft have med mange flere fugle og egern og kan godt savne det. Det giver mange timers fornøjelse. Nu nyder jeg dine billeder i stedet for.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er godt du kan nyde disse billeder, når du selv mangler lidt variation i fuglelivet. Det giver nemlig så mange fornøjelser, selvom det også forpligter. Efterhånden føler jeg nærmest nogle fugle er blevet vores husdyr.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla!
  Så många besök av fåglar och andra djur. Här är det främst fåglar som kommer till matarna. Igelkotten har jag inte sett på många år. Fasán har jag haft en gång för många år sedan, men den är inte vanlig här i närområdet. Rådjur kan jag se spår av
  ibland, men de kommer när det är mörkt. Fina bilder.
  Ha ett fortsatt fint nytt år.
  /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. Vi nyder at bo tæt på skov og marker, så her får vi mange oplevelser med dyr lige udenfor vinduet. Særlig her i den kolde tid naturligvis.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Hej Ulla!

  Er trädgård förvandlas ju till ett zoo under vintern, härligt med så mycket besök av olika arter i naturen. Sparvhöken har du fått en jättefin bild av, den jagar här också vid fågelmaten men småfåglarna är uppmärksamma och varnar snabbt när den är i antågande. Här har vi massor av vildsvin runt knutarna och det elstängsel vi satt upp räddar trädgården för att bli uppbökad. Det är nog det enda djur jag inte vill ha i närheten, alla andra är välkomna.

  Ha det så gott!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, vildsvin det er noget skidt at have i nærheden, jeg har set hvordan de kan grave en hel have op på et nat. Godt I har elhegn!
   I øjeblikket er man vist ved at sætte et vildsvinehegn op langs den danske grænse til Tyskland for at forhindre vildsvin med afrikansk svinepest i at komme ind i landet, og det er nok lidt optimistisk at tro det vil hjælpe. Der er jo nødt til at være åbent ved vejene, og det finder svinene sagtens ud af. I øvrigt har nogle forskere opdaget at svinepest kan overføres med fluer, så det skal nok lige gennemtænkes én gang mere. Nogen gange har man vel lov til at grine lidt af den menneskelige foretagsomhed, eller?

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Spændende billeder! Vi fik også besøg af stilitser sidste vinter, men hos os var det også kun et kort besøg. Jeg ved ikke, hvad de søgte, jeg så dem kun spise solsikkekerner.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, her var de også på foderbrættet sammen med spurvene, så de er nok gået efter solsikkerne. Men flotte fugle er de jo så vi må nyde dem når de er her.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Dejlige billeder af et rigt dyreliv 😀
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Godt du nyder billederne.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 11. Hei Ulla!
  Innmari fine bilder du har tatt.
  God kveld! Anne

  SvarSlet