lørdag den 31. august 2019

Ferien er forbi

Ja, ferien er forbi forlængst, men nu må blog-ferien også slutte. 2 måneder er gået siden mit sidste indlæg, og jeg skal lige løbes igang igen.


Det har været en dejlig sommer med rejser og arbejde, nye oplevelser og gamle venner, havearbejde i begge haver og det hele krydret af varme og sol med den uundgåelige tørkefaktor lurende i baggrunden.
   Her er stadig spor af sidste sommers tørke, for vi har trods nogle kraftige regnvejr - med lange mellemrum - stadig ikke indhentet sidste års underskud, men vi lever - og haverne lever og man skulle jo nødigt klage...

Og så frisk og herlig kan kolonihaven præsentere sig efter en ordentlig omgang torden, lynild og regn, her sidst 30 mm på én og samme dag.

I år har vi foreløbig ikke mistet nogle planter, men nogle må kæmpe for livet og vi har da heller ikke undgået vanding. Det har til gengæld betydet at lugearbejdet har været overkommeligt, og det er jo altid en god ting.

I køkkenhaven lagde vi halvdelen ud med sommerblomster og det har fungeret nogenlunde. Netop nu er de stolte kavalerer begyndt at blomstre der hvor kornblomsterne tidligere dominerede, og i bedet med frøkenhat har der sneget sig nogle fyldige rævehaler ind, som dækker den bare jord, hvor hverken tagetes eller frøkenhat har spiret.Morgenfruebedet har som forventet klaret sig bedst. Billedet fra juli viser hvordan det stråler bagved kornblomsterne, men det er et stort arbejde at fjerne alle de afblomstrede hoveder.

I grønsagsbedene er det gået nogenlunde. Ærterne var en stor skuffelse. De voksede fint og stod flot med deres blå bælge, men ærterne var bitre så dem skal vi ikke dyrke igen.


Så gik det straks bedre med bønnerne, som har fyldt det store stativ med lange gule bønner i ugevis. Her er også kommet en del i fryseren.Der er majs på vej hvis de kan nå at modne, og nede i bunden finder vi små lækre gule rødbeder mellem ukrudtet. Gulerødderne er også små, men smager som gulerødder skal.

Og nu er vi så endelig ved at nå frem til det store arbejde med at få planeret området foran huset, så der kan blive en hæderlig terrasse. John har allerede fjernet det sidste af den gamle hæk, og efter lange overvejelser er vi blevet enige om at lægge området ud med græs, da det er den absolut billigste løsning.Der er dog stadig et stykke vej med gennemgravning og lugning inden vi kan så græs, men september skulle jo være den bedste måned til den slags, så vi klør på.

Jeg har heller ikke ligget på den lade side med hensyn til fotografering i sommer, så der skal nok blive til nogle gode reportager drysset henover den mørke tid, når det kniber lidt med den umiddelbare haveinspiration. Og så glæder jeg mig snart til at få tid til at følge med i alle blog-vennernes gøren og laden igen. 


15 kommentarer:

 1. Hej Ulla
  Ja du har godt nok været væk længe, jeg har tænkt på, hvor du var blevet af.
  Tørke er ikke sjovt, det kender vi også til. Vi fik kun 10 mm i tirsdags, så I var heldige. Vi må stadig vande, men det ser fint ud hos dig trods tørken.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det har været en længere pause, men alle de timer jeg normalt bruger på at læse og skrive haveblogs er brugt rimeligt fornuftigt i haverne, så måske vil jeg gentage blogferien til næste år, og så håbe jeg kan huske historierne og bruge billederne i den mindre travle havetid.
   Den falder meget uretfærdigt den regn, og vi bor vist begge forsømte og tørre steder. Det er rigtig svært at se på nyplantninger som lider under tørken, og man bruger mange timer på vanding, men jeg lever stadig i håbet om et dejlig vådt efterår. Vi ligger stadig oppe omkring de 8 på tørkeindekset, men ind imellem får heldigvis en ordentlig bløder.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Så hyggelig å "høre" fra deg igjen etter et langt opohold! Så spennende å bruke amarant i bedet. Dere er så dyktige på å dyrke grønnsaker :)
  Fortsatt god weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Jeg har faktisk også savnet jer andre havebloggere, men tiden er fløjet afsted med alt det der hører sommeren til - også en dejlig ferie rundt i England og Skotland. Det skal jeg nok fortælle mere om senere.
   Vi er vist ikke så dygtige til det med grønsager, men glæder os over det der lykkes.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla

  Alletiders at ferien nu er slut, og det er jo rigtigt som du skriver at der så bliver noget til de lange måneder:)
  Jeres have præsenterer sig superflot - man kan godt se i ikke er kommet sovende til noget her!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej Karsten, helt gratis kommer vi ikke til det, men vi nyder jo havelivet og glæder os over selv de mindste fremskridt. Glæder mig til at følge med i din blog fremover. Det lyder som om du har gang i store planer om skovdrift, og det vidste jeg slet ikke du gik og puslede med.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Velkommen tilbage - jeg har været inde og tjekke et par gange, om jeg skulle have overset et indlæg ;-)
  Er de mørkerøde 'dutter' også kornblomster? Flot farve i hvert fald.
  Her har jeg mistet en busk til tørken i år (der røg et træ sidste år), og en tjørn krydser jeg stadig fingre for. To års tørke er voldsomt, og vanding bliver aldrig det samme som regn med fugtig jord over det hele.
  Jeg håber, jeres have kommer godt igennem det, og at vi får del i regnen næste år. (og at I får regn til den nye græsplæne)
  /Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak - både for din velkomst og for dine gode ønsker!
   De røde dutter er vist bare en dejlig vild valmue der har fået lov at stå. Du ved, jeg benytter mig af selektiv lugning.
   I kolonihaven er min bekymring ikke så stor, men i den hjemlige have er den tyrkiske hassel fra sidste efterår ved at smide bladene og den har set gul og elendig ud den sidste måned. Den har haft en meget svær start. På vores tunge lerjord er det også svært at dosere vandingen. jeg ved aldrig om det er nok eller for meget eller...
   Heldigvis klarer de urteagtige planter sig godt, og græsset skal vi også nok få sparket i gang.

   Pøj-pøj med vejr og have!
   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Ja, vi kan også godt mærke tørken...tørkeindekset er stadig på 8,3 idag...det kræver temmelig meget vand, før depoterne atter er fyldt op.
  Underligt der kan være så stor forskel i sådan et lille land som DK. Nordjylland ligger vist på 1-2, men de har godt nok også fået meget vand.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er ingen retfærdighed til! Håber din lille store have har klaret sig indtil videre og at du ikke får søvnløse nætter af bekymring. Det har været et par voldsomt varme og tørre somre de sidste par år, og jeg glæder mig ligefrem til efterår og forhåbentlig væde.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Velkommen tilbage, du har været savnet. Det lyder godt, at du har fotoarkivet fyldt op med billeder til den mørke tid. I en have er det vel altid sådan, at noget lykkes bedre end andet, men det ser nu ud til, at det meste er lykkedes hos jer, haven ser frodig ud. Jeg kan især godt lide billedet af John, der drikker kaffe ved havebordet. Den slags frikvarterer er det vigtigt at tage tid til.
  Hvad er det for en plante, du viser på billede nr. 2?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak!
   Billeder har jeg nok af, så nu ved jeg slet ikke hvor jeg skal begynde og ende, men det løser sig nok:)
   Det er asparges der glimter med regndråber på billede nr.2 - og hvis du mente nr.3 så er det en rude i frø.
   I år synes jeg faktisk vi har haft flere gode stunder omkring kaffebordet end ellers, men om det skyldes det meget varme vejr, eller jorden der var for hård at stikke i, eller min gamle far som kom og hyggede, det ved jeg faktisk ikke. Men rart har det været!
   Håber du også har haft en god sommer!

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Tak, det var billede nr. 3 jeg mente. Ruden har fine blade, men frøstandene ser også spændende ud. Jeg kender den ikke, så den må googles. Jeg har haft en dejlig sommer, og her i haven er der også blevet drukket mange kopper kaffe ved havebordet.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hej Ulla!

  Välkommen tillbaka till bloggvärlden! Jag har saknat dig och dina trevliga inlägg om odlandets glädje och en del vedermödor.

  Det ser fint ut på kolonin, nu är det dags att skörda, belöningen för allt arbete ni lagt ner. En fin bild på en paus i arbetet och det vackra, lilla huset som jag är så förtjust i.

  Allt gott till er båda!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din velkomst! Jeg har savnet jer søde, engagerede, havetossede og flittige bloggere, men samtidig har det også været fint at koncentrere sig om det helt nære med familie, venner og større projekter i haverne. Sandt at sige har der også været stor travlhed på mit arbejde, så jeg var rigtig træt når jeg kom hjem. Men nu er det tid at komme i gang igen!
   Og nu høster vi som årstiden kræver. Det er dejligt med fine buketter i stuen og hjemmeavlede grønsager på bordet, og dejligt der kom noget ud af alle forberedelserne.
   Håber du har haft en god sommer!

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet