lørdag den 23. maj 2020

En dejlig torsdag

Symmetrisk bliver kolonihaven aldrig, men se alligevel her, hvor vi nu er flyttet ind på den ene halvdel af terrassen med vores havemøbler. Herfra er der dog kommet en sjov symmetri ud af alle vores anstrengelser, og haven virker efterhånden afbalanceret. I kolonien er haveplanen lagt som en lidt barok understregning af den gammeldags charme ved foreningens (vistnok) ældste hus, og vi har da også bevaret rigtig mange af de gamle stauder der stod i haven da vi overtog.


På begge sider af lågen i baggrunden har vi anbragt en stor balje med rød-hvide sommerblomster (det var her vi havde tulipaner tidligere på året), som også understreger kolonihavestilen, og i midten af hver står en kirsebærlaurbær, som kan få lov at blive stor og bamset med tiden.


Nu er forårsløg og frugttræer afblomstret, men guldregnen står på spring og har efterhånden fået en pæn form og fylde.


Det er et fint kig fra huset med den japanske løn i baggrunden -


- og i forgrunden det gule bed.


Sidste år ved denne tid anlagde jeg et krydderurtebed i midten af køkkenhaven. Her rundt om sveskeblommen er jorden altid tør, og vi har forsøgt os med mange mærkelige beplantninger gennem tiden.


Nu ser det ud som om der er noget der lykkes, for urterne her er ligeglade med vand og gødning og intensiv pasning - de trives simpelthen. Lavendelhækken er også godt med og vil danne en god ramme om flere forskellige timian, rosmarin og merian.


Foreløbig en lille grøn oase i et hav af kartoffelrækker, men kartoflerne er såmænd allerede på vej.


I torsdags - på Kr. Himmelfartsdag - var vejret så fint at vi holdt vores pauser i skyggen af huset, og således fik indviet første halvdel af terrassen. John Steinbeck har skrevet en roman der på dansk hedder "En dejlig torsdag", og det var lige netop hvad vi havde her omkring bordet med kaffe og kringle og mange besøg af hyggelige naboer i haveforeningen. Vi havde det så dejligt at jeg helt glemte at tage billeder mens vi havde besøg.
   Steinbecks roman er en af flere der handler om en dagdriverbande i Monterey i Californien, og vi nød også et herligt driverliv ind imellem græs- og hækklipning.


Terrassens dimensioner er slet ikke gammeldags, men afspejler mere vores behov for at kunne slappe af og have gæster. Et par bænke er på vej.


Havens mørke og triste hjørne er blevet så smukt med de mange bregner, kuplede bøgepur og den gulbladede kornel. Lige for tiden hvælver naboens hvide syren sig over de mange friskgrønne farver med sin skønne duft.


En rigtig dejlig torsdag!


12 kommentarer:

 1. Hej Ulla

  Alletiders med sådan nogen dage med mange hyggepauser - og glæde ved det man har alligevel får udrettet:)
  Jeres kolonihave ser tydeligvis mere og mere ud sådan som i vil - det er da super!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er dejligt at sætte sig ned og bare nyde, og det er jeg ellers ikke god til. Kolonihaven er ved at være færdiganlagt, og det er også skønt. Lige nu ser den enormt tjekket ud fordi vi har nogenlunde fod på ukrudtet, men den skal nok blive mere frodig snart - i hvert fald hvis vi kunne få noget ordentlig regn.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla

  Så deilig å se deres kolonihage igjen. Det ser så frodig ut der, og kjøkkenhagen gir nok masse avling i år også. Så smart å lage en krydderhage i midten!

  God weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Marit!
   De sidste par år har vi haft meget travlt med de to haver, men det begynder at hjælpe nu hvor kolonien er igennem anlægsfasen. Så skal man ikke tænke så meget over den, men bare klare vedligeholdelsen og glæde sig over det der gror.

   Hav det godt!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Mon ikke vi var mange, der slappede af i torsdags, vi er jo ikke forvænte med så dejligt vejr, det holdt heller ikke længe, først regn fredag og så blæst i dag. Vi ville nu hellere have haft mere regn.
  Godt at krydderurtebedet er blevet en succes.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja torsdag var virkelig en fin dag, men her går jeg også rundt og savner noget god regn. For tiden er det meste brugt op når over til os her på østkysten.
   Jeg burde nok have tænkt på krydderurter for længst i den tørre jord under træet, men bedre sent end aldrig:)

   Hilsner fra Ulla
   PS. Tak for din beretning om Bertel, og ikke mindst hans søn, som har stillet bakken til rådighed for hunde og ejere.

   Slet
 4. Naturen vill ju inte vara symmetrisk men i den fina form ni har skapat är den tämjd. Väldigt praktiskt och snyggt med kanterna utmed gången och armeringsnäten. Ni har verkligen fått till det fint med alla växterna nu också.
  Ha det gott
  Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det har du ret i, naturen er ikke symmetrisk, men spørgsmålet er om en have er natur? Vores kolonihave er ganske vist ret vildtvoksende i hjørnerne, men inde på midten prøver vi at kontrollere væksterne, og det er fint for mig.

   Tak skal du have!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Jeg kan godt lide, at I bevarer den gammeldags kolonihavestemning både i haven og i huset. Det er fint med symmetrien og det runde krydderurtebed med træet i midten. Det er smukt i det gule bed. Den mørkegrønne klippede kugle (af taks?) er en fin kontrast til de gule vortemælk.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have! det virkede oplagt at forsøge at bevare stemningen fra den gamle have, når det nu var det jeg faldt for.
   Den store grønne kugle er en thuja, som jeg har kappet toppen af. Jeg er så glad for den fordi den giver en flot baggrund for det gule bed og samtidig noget tyngde til haven.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Det ser fint ut på kolonin. Ni har lyckats få till en fin oas. Vackert med all skir grönska. Kan förstå att ni trivs där.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
 7. Hvor vi savner jer! Det hele ser fantastisk dejligt ud, og jeg kan forestille mig at sommeren i haven ville være både skønt, sjov, og lækker.

  SvarSlet