onsdag den 19. august 2020

Dugfrisk morgen

Sådan en hedebølge som vi har haft her de seneste uger levner kun morgen- og aftentimerne til havearbejdet, men da der ikke sker ret meget i en udtørret have, kan man egentlig bare slappe af med vanding af de mest udsatte vækster. 


Som den sidste af havens dagliljer sprang denne lysegule, spinkle og velduftende sag ud for et par dage siden, efter en grundig vanding. Den står under æbletræet, som nok tager sin del af fugtigheden i jorden, så den skulle have lidt hjælp fra vandslangen.
   Den tidlige morgens billeder med det fine lys på langs varsler endnu en varm dag, men endnu er der glimt af dug i græs og blade. Jeg er rigtig glad for dagliljen der står med sine smalle blade og ligner en græstue, når ikke den blomstrer, og jeg håber på at kunne holde liv i den i mange år. Den ville være god at dele når den er vokset til.


Farverne er intense her i morgenstunden hvor lyset stadig er klart og luften renset for støv og skidt.


De blå toner i Skt. Hansurt, lammeøre, Hebe og græs er særligt fine her i varmen. De lokker med et køligt udtryk, selvom både blomster og blade på Skt. Hansurterne er ved at brænde helt af i solen.
   Den lille blå græs er én jeg såede sidste år og den skulle egentlig bare være énårig, men i dette klima har den bestemt sig for at fortsætte. Håber den bliver ved med det, for den er køn. 


I krydderurtebedet er der ingen kølige farver her i august. Georginerne som står i en halv meter champignonmuld er helt overdådige i år, og de mange Montbretia er endelig begyndt at blomstre, så der er nærmest ild i dette bed. I forsommeren er her lutter blå-lilla blomster på de mange timian, merian, purløg og rosmarin, men lige nu er det bare vintersaren der blomstrer hvidt, mens fennikel står med gule frøstande.  



Og så til noget helt andet, nemlig klipning af stedsegrønne buske. Jeg har forstået man ikke må klippe for sent på året, for de nye skud skal have love at hærde inden det bliver koldt - hvis det altså nogensinde bliver koldt igen... Men nu har jeg altså klippet.
   Måske ikke optimalt i varmen, men jeg har benyttet mig af skygge og sene aftentimer, så jeg håber det går. Vi har efterhånden en del formklippede buske både her i haven og i kolonien, og da det tager tid at få ordentlig form på dem, må jeg fordele klipperiet udover flere dage. Her er det den gamle buksbom der har fået en barbering sammen med de små laurbær. 


- Og her i kolonihaven manglede jeg bare den store Thuja. Det er 2 år siden den blev studset, så det er en overkommelig opgave at få den i form.


Jeg kan godt lide den stramme form sammen med alt det der vokser vildt ved siden af. Sammen med hækken er den god til at holde haven på plads.


I kolonihaven har vi også både Cotoneaster, Spirea og buksbom, men de fleste af dem klippede jeg inden hedebølgen satte ind, og nu ser det endelig ud som om vi kan se enden på den voldsomme varme. Til gengæld er det meget småt med udsigterne til regn, så vandslangen må stadig rulles ud i aftentimerne. Det er nye tider med disse lange perioder af ensartet vejr. 


10 kommentarer:

  1. Hej Ulla

    Dagliljen ser også rigtig godt ud - det spæde gule med et strejf af grønt er flot!
    Sensommer morgener er fantastiske - med dug og flot lav sol - der kan man stille og roligt få lavet det der passer:)

    Ha en dejlig dag

    SvarSlet
    Svar
    1. De "moderne" dagliljer kan godt virke lidt voldsomme med deres store blomster, så jeg blev glad da jeg fandt denne sidste år. Den har stået i en krukkeplantning indtil dette forår, og nu er den helt fuld af blomsterknopper, men jeg havde ærlig talt ikke regnet med den også duftede. Det var endnu en positiv overraskelse.
      Jeg ved godt foråret er livgivende på alle måder, men jeg elsker simpelthen eftersommeren og efteråret. Måske passer det bedre til mit tempo:)

      Tak og hav det selv godt!
      Hilsner fra Ulla

      Slet
  2. Flott daglilje! Den lyser jo nesten som solen :)
    Buksbom er en plante som er vanskelig å få til her, for vintrene her en nok for kalde for de. Thuja trives bedre her, men de er ikke så fine som buksbomkulene.
    En god hekksaks er gull verdt!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, den har sådan en frisk gul-grøn farve her i den solsvedne høsthave, og så er jeg glad for de mange små blomster.
      Buksbom er hårdfør her, men vokser langsomt. Jeg synes Thuja og taks er lige så fine at klippe. Den store Thuja i kolonihaven var ikke blevet klippet før jeg gik i gang for et par år siden, så det kan sagtens lade sig gøre, selv på gamle buske.

      Hav det godt!
      Hilsner fra Ulla

      Slet
  3. Ja nu kan de godt skrue ned for varmen og op for regnen, bortset fra de 10 byer, der har fået regn i går, ja så trænger vi alle til en stor mængde regn, så må vi se, om vi snart får det.
    Din daglilje ser fin ud, og tænk at den dufter, jeg har også en i blomst nu, men jeg tror ikke, den dufter, det må jeg da finde ud af.
    Min erfaring er, at man ikke skal formklippe i solskin, det gjorde jeg sidste år, den blev brun. I år må jeg have gjort det igen, for også i år er den blevet brun :(
    Jeg googlede lige, her er hvad jeg fandt
    https://www.gardena.com/dk/have-liv/have-magasin/sadan-klipper-du-buksbomtraeer-tilbage/
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Du skal have tak for dit link. Jeg har læst det samme flere steder, og problemet er blot at finde et tidspunkt her i eftersommeren, hvor klimaet passer med klipperiet. Det synes jeg ofte er svært.
      Vores store buksbomkugle er et godt redested, så man vil jo helst ikke forstyrre tidligere på sæsonen, og nu står vi så med tørke og brændende sol... Må indrømme jeg mestendels klipper når det passer i mit kram, og indtil videre er det gået. Jeg vil jo også gerne tage stiklinger ved samme lejlighed, så der er mange hensyn at tage.
      - Og jeg føler mig snydt (igen!) ligesom du, når det kommer til regn. I bedste fald får vi små 10 mm i løbet af denne uge, for alle de virkelig tykke skyer går lige udenom os som sædvanlig.
      Dagliljen bliver nok min yndling med tiden, og navnlig hvis jeg kan få flere planter ud af den. Duften kom også bag på mig, men det skal den ikke høre et ondt ord for:)

      Mange hilsner fra Ulla
      PS. Der er allerede spirer fra trælupinen i et par potter, og den orange vortemælk begynder også at røre på sig. Det var de fine ting jeg fik med hjem fra jeres have - så stor tak!

      Slet
  4. Sensommermorgenen er næsten det bedste tidspunkt på dagen, lige bortset fra at jeg hver morgen går en sneglerunde. Din buksbomkugle er blevet rigtig flot, så må vi håbe, at den ikke bliver kedelig brun.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg må give dig ret, det er en stjernestund. Måske har sneglene det på samme måde?
      Der bliver nok nogle kedelige blade der hvor hæksaksen har skadet dem, men jeg tror nu nok den skal komme efter det. Det er jo gået hidtil, og den gamle busk har et yderst veludviklet rodnet.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  5. Hej Ulla!
    Dagliljan lyser verkligen upp, men är det inte sent för den att blomma nu. Mina har blommat över för länge sedan. Vackra rabatter med sköna färger. Fint klippta klot, så runda och fina. Vi har äntligen fått lite regn, känns skönt uppfriskande.
    Ha det bra /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg købte dagliljen som krukkeplante sidste år på det tidspunkt hvor sommerblomsterne begynder at se kedelige ud, så jeg tænker den er timet til at blomstre nu. I hvert fald er den dejligt forfriskende at se på i den tørre have.
      Vi trænger virkelig til regn nu og jeg ønsker dig tillykke med det vand du har fået! Her er vi næsten oppe på 10 i tørkeindekset, og hele Sydsjælland er rødt på kortet, så der skal snart ske noget alvorligt.

      Hav det godt!
      Hilsner fra Ulla

      Slet