søndag den 9. august 2020

Tilbageblik på forsommeren

Her kommer et meget langt indlæg med masser af billeder. Det har taget et par dage at skrue det sammen, dels på grund af besværligheder med den nye "grænseflade" hos Blogger, dels fordi varmen har forkortet min lunte med hensyn til ovennævnte problemer. Jeg har skiftevis sat mig til computeren i tiltro til det kunne lade sig gøre, dernæst opgivet fuldstændig, for så at sætte mig til arbejdet igen lidt senere. Om og om igen.

Her til aften er temperaturen mere moderat, selvom der stadig er 27 grader i stuen, og jeg forsøger at beskrive haven siden maj måned.

Jeg starter med det lange bed udenfor stuevinduet, som jeg kalder skovbedet, da det ligger i skygge en del af dagen. Her i maj måned er der gang i den rødbladede vortemælk, som stråler med limegule blomster og giver et fint modspil til de røde alunrod. 
   Det er et årstid siden jeg købte 2 små fine vortemælk, plantede dem med en halv meters afstand, og nu her i anden sæson er de vokset fuldstændig sammen og står som en stor dekorativ busk - hele året. Jeg kan kun anbefale den hvis man hurtigt vil have en rødlig busk med denne festlige forårsblomstring.


I år blomstrede etagekornellen med enkelte blomsterskærme og de første af de sibiriske valmuer var kridhvide. En elegant sammensætning, som opstod helt tilfældigt, som det ofte er tilfældet med det virkelig vellykkede:)

   

Senere blev det hele mere kulørt -


- og den sidste måned har vi haft fornøjelse af dagliljerne. Først de gamle orange, som vi fandt i udkanten af haven blandt brændenælderne, siden nogle store gule fra planteskolen, og snart springer de spinkle lysegule ud under æbletræet i enden af bedet.Nu er der også ved at komme røde farver på benved her i forgrunden, så alt har sådan set artet sig som man kunne forvente. I forhold til det kun er et par år siden de første planter kom i jorden, er jeg meget tilfreds. Visse bunddækkeplanter har bredt sig lidt vel rigeligt, mens andre, som havde en sølle start, er kommet godt med nu. Det gælder f.eks. vinterglans og hasselurt, som begge hører til mine favoritter. Til gengæld har jeg mistet forbindelsen med de canadiske hønsebær, som ellers var så fine sidste år.----------


En del af forsommerens havearbejde har drejet sig om vores tilbagevendende problem med at holde rådyr ude af haven. John lavede os en smart rulle-låge i garagen da det viste sig dyrene kom ind fra vejen og ikke kun fra marken.


Inden vi drog på ferie havde vi en batalje med et rådyr der sprang igennem vores høje dyrehegn langs marken da vi jog den ud af haven midt på eftermiddagen, og det gik op for os hvor hullet hegnet var blevet. Altså tog vi fat på at stoppe de største huller med indflettede bambuspinde, og jeg monterede plastikstrimler og vindmøller som afskrækkelse. Hvad man dog ikke finder på...


Vigtigst af alt var dog en ordentlig opstramning af hegnet og en ekstra tråd på toppen af stolperne. Så følte vi os ret sikre på de mere kunne springe ind og ud af haven, når det passede dem.


Til gengæld viste det sig kort tid efter, at rådyrene stadig havde en udmærket og diskret adgang til haven gennem et ganske stort hul i hækken, godt gemt bag en stor laurbærbusk på terrassen. John opdagede et dyr som ganske enkelt forsvandt ind bag busken og var pist væk. Vi fandt hullet da jeg beskar busken og stammede den op, så nu hvor dette hul er lukket kan vi vist slappe lidt af. Det virker som om vi endelig har haven og alle planterne for os selv, men det har været en lang rejse. 


Som et lille plus har vi nu fået et dejligt langt kig ned gennem haven fra spisepladsen på terrassen. 


----------


Det allerførste bed jeg gravede ud i haven i 2018 var bedet mellem de to terrasser, og det var på grund af en farvebælg jeg havde fået forærende. Den skulle stå så vi kunne se den fra huset, for den var så smuk. I dette forår gik jeg forgæves og ventede på at se de spidse violette skud bryde igennem jorden, men de viste sig aldrig.
   Jeg ved ikke om det kan tænkes at mus har ædt roden, som ellers skulle være en dybtgående pælerod. Vi har mange musehuller rundt omkring, og det er den eneste årsag jeg har kunnet finde frem til. Uanset hvad skulle den erstattes af noget andet, og det blev en lysegul margerit og et par staudesalvier der fyldte hullet ud, men de har jo ikke den volumen som farvebælgen kunne præstere.


----------


Sidste efterår kom et efterhånden temmelig stort bed til i solsiden af haven. Først plantede jeg træer og stedsegrønne buske, f.eks. krybende ene, buksbom og forskellige Hebe, siden kom der en hel masse Skt. Hansurter til, både røde og de almindelige gammeldags med grågrønne blade og røde blomster. 
   Dette bed har virkelig haft fart på og allerede her i sit først år giver det masser af gode forhåbninger om en frodig fremtid. Her er vi i maj måned, og på det næste billede i juli, hvor solnedgangen sender sit lys gennem bladene. Så fint!


Et af de træer vi har plantet var en Sorbus Dodong, som man kan se her i bagkanten af billedet til højre for den røde paradisæble. Tænk denne 1,5 m høje pind er nu blevet til et rigtigt lille træ! Jeg er ret sikker på dette rønnebærtræ har lagt 70 cm til i højden på få måneder.

17 kommentarer:

 1. Hej Ulla
  Det lyder ikke sjovt med det program, jeg kører stadig på det gamle. Jeg har læst på Fredes blog, at man kan skifte til chrome browseren, det hjælper, det kan du da prøve. Det er ikke altid til at finde ud af al det teknik. Jeg har også haft problemer med facebook, så det kører jeg på en anden browser. Jeg håber, du finder ud af noget, så du ikke eksploderer her i sommervarmen ;)
  Din have er blevet flot meget hurtigt, men du arbejder også flittigt på sagen. At holde rådyr ude er heller ingen nem sag, jeg håber, det er lykkedes for jer nu.
  Canadisk hønsebær har jeg heller ikke held med. Jeg er lidt misundelig på din Amarant, jeg har haft den nogle år, men den selvsår sig ikke her. Sidst jeg såede den, kom der noget helt andet op.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 2. Det var hyggeligt at læse om, hvordan jeres have har udviklet sig med de glæder og sorger, som følger med. Vedrørende de blå streger har jeg et bud på noget, du kunne prøve. Klik på de tre prikker længst til højre i værktøjslinjen og klik derefter på ikonet længst til højre. Det skulle fjerne formateringen. Jeg krydser fingre for at det virker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak for dit tip! Jeg kan fortælle at vi har været der også... Ja, jeg skiver 'vi' fordi John (som har arbejdet med computerprogrammer i mange år) også kom på banen da jeg var ved at fortvivle helt.
   Det virkede ikke på den blå tekst, men til gengæld rykkede alle billeder og tekst rundt så jeg måtte bruge masser af tid på at få nogenlunde orden på det hele igen. Af andre metoder kan jeg nævne at jeg startede helt forfra på indlægget - uden virkning - og slettede den sidste del af indlægget flere gange (tekst og billeder) - uden virkning.
   Men skulle du finde på andre tips og tricks, så lad mig endelig høre.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Det var noget værre noget. Jeg glemte at skrive, at du skal være sikker på, at musemarkøren er fastgjort til det sted, hvor du ønsker at skrive. Hvis den befinder sig et tilfældigt sted i indlægget, er det jo der, formateringen forsvinder. Men det har du sikkert også sørget for.

   Slet
  3. Altså vi gik grundigt til værks og markerede hele bullesjejsen - tekst og billeder, så det burde jo være nok til at selv dette åndssvage program forstod beskeden, ikke sandt?!
   Men ellers tak for dine fif. Alt modtages med taknemmelighed!

   Slet
  4. Du skulle nok nøjes med at markere teksten og gøre det et afsnit af gangen.

   Slet
 3. Hej Lisbeth!
  Tak for dit forsøg på opmuntring! Har altid kørt Blogger på Chrome, men nu er det altså ikke sjovt længere.
  Billeder og tekst hopper rundt på skærmen, op og ned, frem og tilbage, og som du kan se, er der selv efter masser af rettelser meget forskellig afstand mellem billeder og tekst. Men teksten der ikke kan rettes var lige ved at få mig til at eksplodere - hvis jeg bare havde haft energi nok i denne smeltende hede. Håber ikke du oplever det samme når du går i gang, men tænker der måske er tale om diverse "børnesygdomme" som kan rettes hos Google. Ellers forudser jeg at der bliver meget få havebloggere tilbage.

  Jeg ved såmænd ikke hvor flittig jeg er, men på én eller anden måde så har haven måske været parat til forandring, uden det skal lyde som det rene overtro og hekseri. Det er som om den store plæne stadig står og kalder på forandring, variation, skjulesteder for dyr og levesteder for mennesker. Lige nu flimrer det rundt med insekter og fugle, og jeg tænker der kan blive gode redesteder i de nye buskadser med tiden.
  Det er lidt sjovt med Amarant. Jeg fik 6 forskellige frø forærende for nogle år siden, og dem såede jeg i kolonihaven. Kun den røde er blevet hængende, og den må være kommet med hjem til komposten i en buket, så den slipper jeg nok ikke af med igen.
  Hønsebær er vist en rigtig skovplante, så måske kræver den mere fugtighed og skygge end vi har i disse år?

  Mange hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 4. Ja så hjælper mit råd jo ikke meget, måske kan Maries råd hjælpe.
  Foreløbig lader jeg være med at klikke ind på prøv det nye blogger, så må vi se, hvor længe jeg kan slippe for det, det er nok ikke længe. Det kan så godt være, at jeg ikke laver så mange indlæg længere, vi får se.

  SvarSlet
  Svar
  1. En temmelig kedelig udvikling, vil jeg mene!

   Slet
  2. Jeg er startet på et indlæg i det nye blogger, foreløbig går det fint ingen problemer. Jeg er dog ikke helt færdig endnu.

   Slet
  3. Håber bare det bedste for dig!

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Mitt senaste inlägg använde jag mig av den gamla versionen. Låter inte trevligt om programmet fungerar som du beskriver det. Så mycket fint från trädgården och det ni har planterat har vuxit och frodas fint. Hoppas ni kan hålla rådjuren utanför trädgården, man vill gärna njuta av det man planterar.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg forstår godt du holder dig til det gamle program så længe som muligt.
   Du skal have mange tak for dine positive betragtninger! Her er vi også ret tilfredse med udviklingen, og jeg glæder mig bare til at plante endnu mere når efteråret kommer med noget regn. Lige nu er det alt for tørt.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla
  Først tar jeg for meg ditt lange innlegg. Så deilig å lese det! Deres hage har utviklet seg mye på kort tid.
  Deres Sorbus Dodong er plantet ett år senere enn min, så de to kan vi sammenligne veksten på :)
  Så til "nye" bloggerproblemer. Jeg opplevde akkurat samme problem som deg i mitt siste innlegg. Jeg gikk tilbake til redigeringen, for jeg hadde også fått noe blå skrift. Da oppdaget jeg at jeg hadde kommet innom en hyperkobling/lenke, og den lagde blå skrift. Da jeg fikk fjernet den ble det blå borte. Lykke til!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marit! Vi kan jo sammenligne vores dejlige rønnebærtræer henad vejen:)

   Du skal også have mange tak for dine observationer om den blå skrift. Det er jo rigtigt det ligner et link eller en e-mail adresse! Nu vil vi prøve at løse problemet så det ikke opstår igen.

   Pøj-pøj til dig også!
   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla

  Først det tekniske - Bloggers nye grænseflade er noget værre rod. Jeg var inde og kom hurtigt tilbage. Det var jo pænt af dem at give den mulighed - det nye lader til at være beregnet på de der ikke bruger pc eller mac - men tablet eller smartphone... og det gør jeg jo ikke - jeg ved ikke om den mulighed er der stadig.
  Jeg tænker at blogger for styr på det:
  Du er forfremmet fra bruger til betatester;)

  Og ja, haven præsenterer sig rigtig flot! Godt i fik fundet hullet, rådyr vil vi ikke have i haven!

  Ha en dejlig aften
  Vi får se

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvilken ære! Betatester. Der kan man bare se:)
   Du har i hvert fald ret i at det er noget værre rod!
   Jeg kunne jo godt tænke mig at ikke bare haven, men også bloggen præsenterede sig så pænt som muligt, og jeg bøvler stadig med billeder der hopper op og ned, en forhåndsvisning som er ret urealistisk (den viser nemlig ikke hvordan det tager sig ud på bloggen) og et fuldstændigt åndssvagt system, hvor man kun kan vælge ét billede ad gangen, ellers kommer de ind på bloggen i total tilfældig rækkefølge. I øvrigt bliver de valgte billeder ikke liggende i "galleriet" mens man arbejder, men forsvinder pø om pø. Det gør det svært at huske hvilke man har brugt eller slette og genbruge. Hvis du forstår:)

   Mange tak for din kommentar!
   Mange hilsner fra Ulla

   Slet