lørdag den 29. august 2020

Gang i gakkelakkerne!

Ja, det gælder for så vidt både vejret, haven og mig. Der er kommet gang i os allesammen efter hedebølgen stoppede og regnen tog fat. Nu kan man komme i jorden igen og gøre noget af alt det man bare har tænkt på den seneste tid.


Tror nok vi efterhånden har fået omkring 70 mm på en uge med både regn, byger, torden og lynild.
Tørkeindekset er faldet fra 10 til 5, hvilket er godt på så kort tid, hvis man ellers kan regne med det:)

Og jeg har længe gået og tænkt på planter der skulle deles og fordeles, planter som helt skulle fjernes og nyt der skulle i jorden. Det gælder jo om at holde jorden dækket, og visse planter gror alt for meget, nogle gror dejligt meget, mens andre forbliver små og utilstrækkelige. Nu er jeg så kommet igang med noget af det.


Første område var ved siden af den gamle blodribs, hvor en gren havde lagt sig ned og rodslået. Denne nye plante trivedes slet ikke og en mængde skvalderkål, brændenælder og vedben havde blot fået fred til at vokse oven i den, så den kom væk sammen med en hel del af ukrudtet. Nu har jeg fordelt kæmpestenbræk her, for de har nok en chance for at slå sig igennem.
   Vi håber stadig den gamle Ribes vil komme til hægterne og brede sine skyggende grene ud over dette bed, som er planlagt som et skyggebed. Det var en bet den næsten opgav ånden sidste år. Næste omgang blev her ved den tyrkiske hassel, hvor en stribet græs var blevet alt for voldsom. Den står til højre i billedet herover og havde næsten kvalt en dejlig vintergrøn bregne. Et voldsomt job at grave den op, så den skal ikke mere ud i bedene! 
   Der blev et stort hul som jeg straks har fyldt ud med en orange vortemælk, som kom med hjem fra Lisbeths have på Samsø. Som de følgende billeder viser, føler den sig fint hjemme og tager på i vægt fra dag til dag. Det bliver en meget høj plante med tiden, men det synes jeg er ok foran et højt træ, og når den vokser til, flytter jeg bregnerne frem i forgrunden.Dette skete i starten af ugen inden vi fik 45 mm regn efterfulgt af blæsevejr. De røde Amaranter, som havde det så godt i varmen lagde sig ned i regn og blæst, og jeg har fjernet alle dem der lå og flød.


Amaranterne har gjort god fyldest i dette nye bed, men da de var væk kunne jeg se hvordan de faste beboere egentlig havde klaret at dække jorden, og så måtte der gribes ind. Der var store bare pletter og steder hvor bunddækket var ved at kvæle små buske.


Det krævede en udvidelse at få plads til det hele, så noget af græsplænen kom først væk. Jeg ville gerne lave et område til de røde Skt. Hansurter, som ligger lidt i skygge af et lille paradisæbletræ. I denne sommer er mange af Skt. Hansurterne brændt helt af i varmen, og jeg tænker de mørke blade nærmest har kogt i solen. Håber virkelig de kommer sig igen!


To krybende ener som stod midt inde i bedet kom med ud i kanten, hvor man har en chance for at få øje på dem, og så blev der plads til at fordele Hebe og kulsukker inde i midten.


Summa sumarum en større rokade. Det værste var egentlig at fjerne græstørven, for her er væden slet ikke nået ned til jorden under græsrødderne. Inde i bedet er jorden heldigvis så løs at det gik som en leg med gravearbejdet.

Det våde vejr var velkomment og selvom stemningen af efterår nu sniger sig ind i det grå lys, er her skønhed og livslyst endnu.


Nedfaldsæbler tiltrækker hvepse, og rådyrene trykker næserne mod hegnet for at få en smagsprøve, så jeg kaster en del æbler ud på marken, hvor dyrene gerne må være for min skyld:)
Slutter med dette lækre billede af nyvækst på Viburnum Carlesii Aurora. Det er bare én af de planter der nyder godt af vores arbejde med dyrehegnet, for den stod også på rådyrenes menukort. 
14 kommentarer:

 1. Ja rådyrene er dejlig, bare de holder sig uden for hegnet. Din Viburnum ser fin ud, nu den har fået fred for dyrene. Sikken et arbejde du har haft med omrokering, men det lønner sig i sidste ende, det er jo også dejligt at kunne lave noget igen, det har vi savnet. Endelig regn det kan vi lide, for hvor vi dog trængte til det. Vortemælken skal nok trives der, måske endda mere end du bryder dig om :)
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var bare dejligt at komme i gang igen! Den lange varme dovne sommer var fin, men kroppen bliver jo lidt rusten.
   Din vortemælk stod i en potte de første uger, og da jeg kunne se den var i live, røg den i jorden med noget god jord. Jeg er sikker på det nok skal blive godt, trods dine advarsler - og ellers må den holde flyttedag igen:)
   Og regnen ja! Nu kan vi næsten ikke få armene ned efter den gode væde. Planer om udvidelser her og der står i kø. Det er livsbekræftende.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ja rådjuren kan ställa till det i trädgården...och sniglarna! Underbara bilder du visar :)
  Snart är hösten här, det går fort nu...
  Kram från Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Oh ja, tiden går så hurtigt og det bliver bare værre og værre med årene.
   Jeg er glad for dyr, men ikke alle skal være i haven. Snegle har ikke været det store problem i år, men det kan det blive til næste år. Jeg forstår ikke rigtig sneglenes livsrytme, men bare vi slipper for de røde dræbersnegle må man være tilfreds.

   Tak for din kommentar!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla
  Så godt at du endelig har fått regn! Det er velkomment etter så lang tørke.
  Dine bed ble veldig fine etter flyttingen av plantene. Den Viburnumen var veldig flott!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marit!
   Regnen er en lykke lige nu, og den redder måske efteråret i haven. Jeg bliver helt glad af at se hvordan planterne retter ryggen og tager fat på ny.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. I modsætning til dig nøler jeg med at begynde at flytte rundt på planterne, men ligesom dig har jeg mange planer, som presser på. Det må være arbejdet værd at kunne holde rådyrene væk fra alle lækkerierne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, rådyrene er vi simpelthen nødt til at få styr på, hvis alle haveplanerne skal blive til noget. Forleden aften kom et lille rådyr springende glad hen over marken med øjnene stift rettet mod æblerne på plænen. Den stod som et barn med næsen trykket mod slikbutikkens rude, og man er jo næsten flov over at sende den væk med uforrettet sag...
   Regnen er nået ca. et spadestik ned i jorden - i bedene, så jeg kunne ikke styre min utålmodighed mere. Tænker planterne hurtigt tager fat igen i den varme jord.

   God fornøjelse med dine planer!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla

  Imponerende med de afbrændte sankthans urt - selv i 2018 klarede de sig jo flot, og ihvertfald de naturligt grønne de er jo lavet til det, men ja, de mørke bliver jo nok lige en tand varmere.
  Flotte våde sensommerbilleder!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er meget mærkeligt, for jeg har hentet nogle gammeldags Skt. Hansurt i kolonihaven, og dér står de flot som de plejer, men i haven herhjemme er både de gammeldags og de røde fuldstændig svitset - også blomsterne. Der er dog nye blade på vej fra neden, så jeg håber de klarer den hårde start.
   Det våde look er noget vi kan li'!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det var godt, at der endelig kom regn hos jer - både for planterne og for dig😀. Du var ikke sen til at komme ud med spaden og grave i jorden. Lidt omrokeringer skal der til fra tid til anden. Det ser rigtig godt ud i bedene. Kæmpestenbræk er en dejlig staude, der kan klare det meste.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var det! Måske planterne ville have overlevet, men mit nervesystem var belastet:)- En god nervemedicin er som vanligt at stikke spaden i jorden, så det kunne kun gå for langsomt.
   Jeg købte 5 kæmpestenbræk, af dem der får rødlige blade om efteråret, og jeg forestiller mig de vil kunne deles i det uendelige og opfylde et behov for store robuste planter, navnlig der hvor ukrudtet stadig hersker.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla!
  Dina bilder är riktigt vackra, och höstliga. Skönt att rådjuren håller sig på utsidan av tomten. Fläderbären är vackra. Vi har fått mera regn och det känns som hösten är här. Känns skönt med lite frisk luft.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlet
 8. Ja, nu nyder vi også den friske luft!
  Efteråret er en god tid til at plante og dele, så nu kan jeg få gang i nye planer. Ikke så dårligt!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet