tirsdag den 11. august 2020

-Og kolonihaven

 Jeg spoler lige tilbage til maj måned...


Sidst jeg skrev om kolonihaven var guldregnen nemlig lige ved at springe ud og det var så fint de par uger den blomstrede. Masser af blomster som næsten lyste hele haven op.


Samtidig begyndte kartoflerne i køkkenhaven at stikke næsen frem, og de blev efterhånden også hyppet.

Kartoflerne har været en succes, men vi måtte ofre lidt vanding undervejs, navnlig i juni måned.

Her efter ferien begyndte de så småt at visne ned, så nu er de toppet af allesammen. De første kartofler smagte jo himmelsk - varme med smør eller kolde på et godt stykke rugbrød - og nu har vi allerede gravet de først 10 kg op og kartoflerne smager stadig godt. Der hvor de stod har jeg sået bønner og rucola. Resten af knoldene bliver liggende og hærder af i jorden et par uger eller tre, for så skulle de være nemmere at opbevare.Mens vi gik og passede kartoflerne voksede resten af haven også op, og i juni var der rigtig fint i staudebedene. I det rosa bed stod silkepæonerne flot -- og i det gule bed fandt disse små kønne løgplanter op i kanten af bedet. En slags fuglemælk tror jeg.


Kartofler er altid gode at have, men der var jo også lige det med terrassen. Den har jeg skrevet om mange gange, og vi har arbejdet længe på at få ryddet og planeret foran huset. Nu manglede der bare prikken over i'et, et bredt trin langs hele facaden.

Først lige en lille prøveopstilling:- og dernæst gik det stærkt.Indkøb af leca-blokke i forskellige størrelser og udgravning af huller til at sætte dem ned i. Dernæst skulle de meget gerne ende i nogenlunde vandret position, hvilket man kan bruge megen tid på, når man er på en skrånende grund.Så fandt vi ud af der var flere skævheder end terrænet. Huset har også sine skævheder (ja, hvad ellers, det er jo et gammelt hus), så vi måtte afsted efter endnu et bræt for at få kabalen til at gå op, men så fik vi også lige den ekstra bredde. Vi byggede nærmest en mindre landgangsbro af lange terrassebrædder, og anbragte den ovenpå lecablokkene.

Det var et herligt projekt at blive færdig med. Ikke alene ser det rasende godt ud, det er også blevet den allerbedste siddeplads og så virker det som om huset er blevet betydeligt større fordi vi er oppe i niveau med gulvet indenfor.
   En gammel betonklods vi fandt under gravearbejdet er anbragt som trappesten foran døren, og den har sikkert tjent de tidligere ejere af haven på samme måde i en længst forglemt tid.Således kom vi i mål med terrassen, som nu også kan pryde sig med en dejlig stor parasol og nymalede bænke. Det er da lige før "Bo Bedre" skulle kigge indenfor:) - Nej, for vi er tilfredse med at nyde vores nye frirum i gode naboers selskab over en enkelt kold øl.

Siden ferien har vi haft travlt med alt hvad man nu kan finde på af lugning, vanding og beskæring, men også en del afslapning i skyggen. Haven er ved at tørre ind, men den har ydet sit til både mennesker, insekter ikke mindst - og fugle!
Men fuglene! De må gerne finde deres føde et andet sted end lige her. Blåbærrene har solsorten allerede spist, men brombærrene vil vi altså gerne selv have. Vi har lagt fuglenet over de gode bær, men det gør unægtelig høsten besværlig. Brombær modnes jo over lang tid og skal plukkes når de er lige tilpas, så nu må vi lukke op og i hver gang vi er i kolonien.Som en hyggelig afslutning på ferien samlede vi en stor pose sneglehuse ved en strand på Samsø.Alle sneglehusene er nu anbragt øverst på rionettet hvor de sidder og minder os om en dejlig ferie.


Det blev jo en længere reportage, men det er også flere måneder jeg prøver at samle op på. 
   Kolonihaven er efterhånden blevet lige så dejlig som jeg forestillede mig, da jeg købte den en vinterdag for 5 år siden. Jeg brugte den vinter på at tegne en haveplan, og den er nu realiseret, ligesom huset er blevet lige så enkelt og hyggeligt som jeg drømte om dengang. Der er stadig plads til forbedringer og forandringer, men i det store hele kan vi nu læne os tilbage og nyde haven. Tiden er blevet vores egen, nu hvor de store projekter er overstået.

Og så lige et lille P.S.:
     Tak for gode råd og opmuntring fra jer der kommenterede det forrige indlæg! Noget af det kan sikkert bruges, og resten håber jeg Google retter op på meget snart.
   Jeg har lavet et nyt indlæg uden at få problemer med teksten. Startede med at fjerne formateringen, og måske har det virket. Men er det ikke irriterende at de billeder man vælger bliver kastet ind i tilfældig rækkefølge, hvis man vælger mere end ét billede ad gangen? Hvis nogen har fundet en løsning på det er jeg meget interesseret.
   Ønsker andre Google-brugere rigtig meget held og lykke!


15 kommentarer:

 1. Der sker godt nok meget i haven i løbet af et par måneder.
  Jeres nye terrasse ser godt nok godt ud og fin ide med sneglehusene.
  Jeg vil lige advare dig lidt angående de små fine løgblomster, som godt nok er en vortemælk. De spreder sig rigtig meget og bliver let en plage, selvom de er meget søde.
  Jeg har udsat problemet med det ny blogger, måske dumt, men jeg håber der er mere styr på det når vi bliver tvunget over, det er jo blevet udsat et par gange.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, måske har du valgt den fornuftige vej med det nye Blogger, for nogle af fejlene er forhåbentlig fjernet inden de helt fjerner det gamle program!
   Bortset fra de sirlige stier rundt i haven er det meste ret vildtvoksende, og den lille fuglemælk skal der nok også blive plads til, men tak for advarslen. Terrassen er et sikkert hit og sneglehusene kunne jo lige så godt sidde der, som at ligge og rode i en spand et sted, og lidt skør har man da lov at være:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Det er sjovt at sidde i sensommervarmen og se de friske billeder fra maj. Den brede trappe ser utroligt flot og anvendelig ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det virker helt forfriskende med al det grønne her i den solbagte, svedne sensommer, og juni er stadig højdepunktet i kolonihaven m.h.t. blomster.
   Den brede trappe har jeg set for mit indre blik i 5 år, og glædet mig til den, så det er skønt at den er der nu og, som du siger, oven i købet er anvendelig.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla

  Flotte bilder fra mai og juni, og den nye sitteplassen ble jo super. Da ble det jo mer en helhet over alt sammen.
  Godt at du stadig finner mer ut av "nye" blogger. En del barnesykdommer må en nok regne med, men vi får håpe at ting blir bedre snart.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit! - ja du har ret. Den nye plads og trappetrinet samler det hele, så det nu virker færdigt. Sådan har jeg det også.
   Blogger har givet mig flere grå hår på et par dage, men jeg er altid skeptisk når der laves noget nyt. Hvorfor lave om på noget der virker? - Og er der overhovedet noget nyt i det nye?
   Det bliver spændende at se om det bliver bedre.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. hej Ulla
  Det er hyggeligt med en opdatering fra dig. Det ser som forventet meget smukt ud, og terrassen er vældigt godt tænkt. Og udført :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nu er jeg på banen igen, og nu har jeg vist dækket de fleste nyheder siden maj, og det føles godt at være med på holdet igen.

   Har lige nydt dit indlæg om den gule slange, og ikke mindst de skønne billeder fra en fin morgenstund i selskab med bæstet.
   Vi har et skriggrønt bæst i kolonihaven, og jeg er faldet pladask for det, selvom jeg også synes det er lidt uhyggeligt når det ligger der og vrider sig mens man tømmer vandet af. Men hvor er det smart at man kan have 25 m slange i en malerspand! Nu kan vi nå hele haven rundt uden at lave knuder og knæk på slangen.

   Ikke alt nyt er af det onde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Det blev riktigt fint med altanen, och sitthöjd är praktiskt. Köksträdgården har jag beundrat länge, den runda formen och frodigheten, ser så bra ut. Snäckorna på armeringsjärnet blev pricken över I:et.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Marika!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla

  Det er da en god ide med de sneglhus - man kan jo ellers rive sig slemt på sådan nogen metal-ender...!
  Det er blevet rigtig godt - i må huske også at slappe af nu:)

  Ha en dejlig sommerdag

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, måske en idé for arbejdstilsynet at tage op:)
   Tak for påmindelsen! Vi slapper af det meste af tiden.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. For et nydelig sted!
  Fint å bruke sneglehusene slik..

  Klem, Ida

  SvarSlet
 8. Hei Ulla! Det er lite som smaker så godt som selvdyrkede poteter og andre grønnsaker :-)) her har vi gitt litt opp pga de brune sneilene, men finner vi en måte å holde dem unna vil vi veldig gjerne begynne å igjen :-)) Ønsker deg en deilig aften!

  SvarSlet
 9. Dejlige billeder, der både viser en frodig kolonihave samt livet i haven. Det er godt, at I nu er så langt med anlægsarbejdet, at I kan give jer selv “lov” til at sidde på den praktiske og hyggelige trappe og nyde at kikke ud over haven.
  Jeg har også problemer med blogger, men nu er jeg gået over til den gamle version, men det er vist en stakket frist☹️

  Hilsen Elna

  SvarSlet