søndag den 23. august 2020

Skyer og regn

Vejret skifter, og vi går stadig og håber på det bliver vores tur til en ordentlig omgang regn. Indtil videre er det blevet til små 8 mm for et par dage siden, og det var vældig rart at mærke de små dråber på ryggen da jeg gik rundt med mit kamera i haven, men det er ikke nok. De grå skyer blæser enten forbi eller udenom os, men i det mindste er det ikke 30 graders varme, og det hjælper på fordampningen.


Jeg har vandet dette bed flere gange den sidste måned, men man kan jo godt se det ikke er helt frisk i farverne. 


Jeg nyder vejret, for det er faktisk dejligt at tage en havevandring i gråvejr - til en forandring.


Den tyrkiske hassel blev plantet i 2018 og den har haft svært ved at komme rigtigt i gang i de tørre sommermåneder. Den står her til venstre og har haft gule blade siden juli. Jeg har læst den skal have meget vand de første år, og det prøver jeg at give den med vandslangen, men det er altså ikke nok.


Græsplænen er også blevet brun, men den skal nok overleve.Her i denne side af haven, hvor vedben dækker et gammelt plankeværk er det et stort arbejde at klippe. Det kræver en stige at stå på og terrænet skråner, så det bliver kun gjort én gang om året, men nu har vi fået det gjort, og som man kan se trængte det virkelig.


Efter regn kommer sol og så stråler det hele igen. Bare giv os mere vand!Det er dejligt at se der er nogle planter som klarer varmen og tørken. Den lille leopardlilje står helt hernede i højre side af billedet. Det var den jeg såede for et par år siden, og nu er frøene fra sidste år blevet til 3 potter mere med nye planter, så der er overskud til at fordele dem til familiemedlemmer.


I kolonihaven har vi gravet en hel del kartofler op, og så blev der plads til at så buskbønner. Det er vel 14 dage siden de kom i jorden, og de er i hver fald kommet hurtigt op. Måske når de endda at sætte bønner i år:)Her er der sandelig også tørt. Jorden slår ligefrem revner, og man bliver lidt træt af at se på det. Men når lyset er helt rigtigt ser det meget pænt ud, og vi slipper da for ukrudt.


- Og så bliver der tid til at tage en lille lur:)15 kommentarer:

 1. Man kan se på jeres græsplæne, at det er tørt. Men i bedene ser det ud til at stå godt, og planterne dækker jorden, men I har jo også været flittige til at vande. Det er en fin bundbeplantning med flotte bladformer, der er i bedene. De stedsegrønne planter gør sig også godt.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal have mange tak! Jeg er selv rimeligt tilfreds, men tænker også på at det hele er meget blandet. Bedene skal jo stadig vokse, så der bliver nok en del flytten omkring de næste år. Måske skal jeg samle lidt større grupper af planter, når jeg finder ud af hvor de helst vil stå. De stedsegrønne er jeg meget glad for, og dem vil jeg rigtig lægge mærke til om et par måneder.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Øv hvor er det træls at mangle vand, det hele bliver så trist at se på, men man kan nu godt se, at du har vandet. Efterårsfarverne kommer meget tidligt i år, det gør de også her i haven, men vi har alligevel været heldige nu og fået vand, vi kan sagtens bruge mere, men det lover de også, nu er jeg begyndt at tro lidt på det igen.
  Amaranten lyser så fint op i haven, det er flot.
  God start på ny uge.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det begynder at ligne et vilkår vi bare skal vænne os til. Alligevel er det ret utroligt at det kun er 2 år siden vi puttede de første planter i jorden, jeg mener, med de vækstvilkår! Du har nok ret i at høstfarverne kommer tidligt. Nogle er jo i gang allerede.
   Nu er amaranterne jo selvsåede, men det kan være en god idé at bruge sommerblomster indtil bunddækket er vokset til. Det første år plantede jeg bladbeder som var så fine med gule og røde blade. Så fylder det hele lidt mere.

   Vi krydser fingre for regnen!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. I længden bliver det så trist at gå og se på planter, der mangler vand. Alligevel synes jeg da, din have ser godt ud, selvom der er tørre områder. Leopardliljen er en fin lille plante. Det er klogt af dig at tage frø af den, i hvert fald holder den ikke ret længe hos mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det ser såmænd meget godt ud i det store hele, men f.eks. Skt. Hansurter er brændt fuldstændig af på både blade og blomster. Der skal dog alligevel lidt til...
   Leopardliljen står i et varmt og godt drænet bed, og der har den det vist godt, men den vokser ikke synderligt. Hvis den sætter frø i år vil jeg også samle dem igen, for man ved aldrig hvad vejret kan finde på.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Jeg får helt vondt av dere i Dannark som får så lite regn. Her er vi mer heldige som får mye mer enn dere. Det er trust å se på når trær får gule blader pga. tørken. Gressplenen kommer seg alktid igjen hvis den bare får litt regn. Det er flotte bed du har, og de har jo klart seg godt pga. vanningen. Jeg håper da at dere snart får mer regn!
  Ha det godt!

  SvarSlet
 5. Danmark skulle det selvsagt stå... :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal have mange tak Marit! Måske skal vi bare vænne os til det nye klima, for det ser ud som om det er kommet for at blive, men det bliver ikke nemt.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Det ser så fint ut i rabatterna, men det är inte trevligt med torkan. Ser att många växter kämpar här också. Vattnar extra på de nyplanterade, men några ser ledsna ut. Mina senaste köp står och väntar i skuggan. Ingen idé att plantera dem nu i torkan. Ser så fint ut i dina rabatter med grönt och rött bladverk på växterna, ger en fin variation. Undrar vad de höga lilafärgade växterna är?
  Ha det bra /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marika!
   Jeg har mange planer men det må vente til vi har fået mere regn. Det er fornuftigt du ikke planter dine nye indkøb netop nu.'
   De høje røde er Amarant. Jeg såede dem for flere år siden og nu bliver de ved med at så sig selv alle vegne. Jeg lader dem stå der hvor nye planter trænger til skygge eller hvor der ellers er plads. Jeg synes de pynter.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla

  Det er vel netop specielt det nyplantede og det omplantede der især behøver hjælp mod tørken. Egentlig synes jeg ikke at en plante der ellers hænger ser trist ud - det gør den først hvis den ikke klarer sig. det meste overlever i flot stil og bekræfter hvor robust naturen er:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har fuldstændig ret! Det meste kan klare sig selv hvis det er etableret, men her i haven er der jo netop en frygtelig masse nyt. Stauderne skal nok klare sig, men buske og træer er alle kommet i jorden de sidste to år, og der kniber det mere.
   I øvrigt har vi også mistet en kæmpestor blodribs som har stået i haven i mange år. Den gav op efter to tørre somre, og nu er den skåret helt ned i håbet om den vil skyde nedefra.
   Når planterne hænger er det en måde at beskytte sig mod fordampning på, og det er kun udmærket de har den teknik.
   Håber virkelig robustheden indfinder sig engang, så man kan lade vandslangen hvile.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Vi har heller ikke fået så megen regn, jeg sad lige og regnede sammen her i august har vi fået 39 mm, de 11 fik vi i nat og det var rigtig godt. Til gengæld fik vi 130 mm i juli, så vi er ikke så hårdt ramt som andre steder.
  Jeres have ser nu fin ud på trods af tørken.
  mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Misundelse er en grim ting, men jeg har tilbøjeligheder...
   Den seneste uge har vi fået knap 18 mm (i nat 2!) og når det falder i mange små omgange når det næsten ikke ned i jorden. Jeg tror vi fik 50 i juli, så du kan godt se vi er bagud i regnskabet (om jeg så må sige).
   Jeg får jo mulighed for at se hvad der egentlig vil gro her, og luset ud i de mest umulige inden hele haven er plantet til med noget forkert. Det er dog kommet bag på mig at Skt. Hansurt også kan få det alt for tørt. Mange af dem er simpelthen brændt af, og er sorte på blade og blomsterknopper.

   Men tak for din trøst!
   Hilsner fra Ulla

   Slet