onsdag den 26. august 2020

Ferieoplevelser i Sønderjylland

Som så mange andre holdt vi os indenfor landets grænser denne sommer, og vores ferie startede i Sønderjylland. Jeg kendte næsten intet til denne egn, men kom til at holde af den på bare 4 dage.


I marsken ligger Højer Mølle som er en af de højeste af sin slags. En gennemrestaureret mølle med vingerne synlige fra lang afstand i det flade land, og i forbindelse med møllen en dejlig have anlagt med hækomkransede bede og lutter stauder, bærbuske og urter fra en svunden tid i Danmark.


I denne skønne museumshave kan man få en god hjemmelavet frokost, kaffe og kage, og det benyttede vi os naturligvis af. Faktisk fik vi maden serveret i et fint lysthus, og havde en god udsigt til de andre haverum, hvor folk sad bag runde hække eller under æbletræernes skygge.


Vi var jo også oppe og se møllen både inde og ude. Fra rundgangen havde vi - og en hjemmevant due - udsigt over landskabet, som bare strækker sig milevidt så fladt som en fodboldbane.


En travetur på det gamle dige gav kig ud over Margrethekog og i det fjerne det fremskudte dige, som skjuler vadehavet, og helst også holder det borte fra landjorden. Alt er jo reguleret med sluser, kanaler og åer der holder helt styr på vandet, både det der kommer fra landsiden og fra vandsiden. Et imponerende system.


Måske er det min opvækst på det flade Amager der gør man føler sig hjemme her, men det kunne også være sønderjydernes store gæstfrihed der tager én med storm.

På den østlige side af Sønderjylland besøgte vi Åbenrå, med sine stejle bakker ned mod fjorden. Et helt andet landskab med megen variation. 
   I den smukke gamle by fandt vi frem til Postmestergårdens Have, som ligger bag dette store rokoko-palæ. Huset er bygget i 1700-tallet af en postmester der havde ansvar for persontransport med diligencen til og fra hertugdømmerne syd for den nuværende grænse, og han synes åbenbart han skulle have et prægtigt hus der passede til hans stilling.


Hvordan postmesterens have har set ud den gang er der vist ingen der ved, men da huset var blevet fredet i starten af 1900-tallet blev det købt af et lægepar, som anlagde den have som de syntes passede til stilen. Siden er haven også blevet fredet, og kaldes i daglig tale for fru Beyers have.
   Her er fri adgang og ingen forklarende skilte, så man skal lige vide at den ligger her, bag det store post-røde hus i Søndergade.


Haven kan stort set overses fra gårdspladsen hvor lågen fører ind til anlægget, der består af en midterakse med et fint lysthus for enden. Læg mærke til hvordan de svungne former på lågen spejler husets vinduer -


- taget på pavillionen og den høje hæk.


Ja, det er superromantisk og meget gennemført.


Fra denne ende af haven står det røde hus og vogter over de fine bede og vandbassinet med springvandet i midten.


Vores dage i Sønderjylland tog deres udgangspunkt lige syd for Løgumkloster, og herfra var der helt overkommelige afstande både mod øst og vest. Slutter lige af med dette herlige motiv fra kirkegården ved Løgumkloster kirke. Vi gik en tur her en stille aften mens klokkespillet bimlede yndigt.

Den store gamle hængebøg er brugt som portal til ikke én men to stier og det føltes helt eventyrligt at gå her under de lodrette grene, næsten som en lille jungle.



 

14 kommentarer:

  1. Hej Ulla!
    Takk for de flotte bildene, og tekst som forteller om stedene dere har besøkt. Hagen bak posthuset som deilig ut, og dit fikk jeg lyst til å reise en gang.

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak Marit!
      Ja, det var en dejlig ferie til en speciel egn i landet, men med mange fine steder at besøge. Det flade land må være en udfordring for dem der bor der, både med vind og vand.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  2. Hej Ulla

    Danmark er nu et flot land!
    Spændende haver med flotte detaljer.

    I ser ud til at have haft en rigtig hyggelig tur!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan du tro. Vi har det altid hyggeligt på tur og prøver at finde de allermindste veje at køre på. I marsken gik det bare ligeud og ligeud og det var lidt specielt. Diger og kanaler sætter jo begrænsninger på hvor vejene kan ligge, og det skal man lige vænne sig til. Det er et stort landskab, og man bliver så glad når man alligevel finder de fine haver rundt omkring.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  3. Det var en flot tur, Sønderjylland er lidt anderledes med det flade land, det er et hyggeligt sted at komme, men det er lidt for fladt for min smag, jeg er vant til et bakket landskab. Heldigvis fandt I nogle dejlige haver på turen, tak fordi vi kom med.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har det ligesom dig, og kan godt lide det varierede landskab, men man må alligevel bøje nakken for det storslåede i dette åbne land. Jeg tænker det er en udfordring at dyrke haver her, hvor vinden styrer.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  4. Hej Ulla!
    Ser ut som en lyckad tur, med vackra vyer och en fin trädgård. Trevligt att väderkvarnen står kvar och är renoverad. Man hittar mycket fint i närområdena, gäller nog både här och där.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har du meget ret i, og engang imellem skal man nok vende øjet mod de nære oplevelser. Jeg havde aldrig rigtig set Sønderjylland, så jeg følte nærmest der manglede noget i min opdragelse, men nu er jeg da begyndt at indhente lidt af det forsømte:)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  5. Fine billeder du tog dig tid til at tage, samtidig med at du nød din sommerferie.

    SvarSlet
    Svar
    1. Billeder kan man jo tage på få brøkdele af sekunder, det er mere redigeringen bagefter der tager tid, men så har jeg glæde af ferien længe efter den er slut:)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  6. Tak for en spændende tur til Sønderjylland. Jeg holder meget af landsdelen, navnlig den vestlige del med det flade marskland og digerne. Det var godt, I fik en god frokost i haven i Højer. Vi kom der engang lige til frokosttid, og spurgte efter, hvad vi kunne få til frokost. Vi fik at vide, at de ikke havde nogen frokostretter den dag, men vi kunne få rugbrødslagkage, så fik da i det mindste rugbrød😀. Rugbrødslagkagen smagte for øvrigt godt.
    Jeg kender ikke fru Beyers have, men det ser bestemt ud til at være et yndigt sted, som jeg gerne vil besøge. Det er så fint med de svungne linjer, men også symmetrien omkring den brede havegang virker fin.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er virkelig meget at se dernede i grænselandet, og vi fik slet ikke set det hele, men jeg er glad for alt det vi nåede. Marsken er så speciel og jeg håber at komme forbi en dag og se sort sol også.
      Vi fik god hjemmelavet frokost ved møllen, så der var desværre ikke plads til lagkagen:)
      Der var en dejlig ro over fru Beyers have. Som du siger: plads til både struktur og leg, men overordnet formel i sin udformning.

      Mange hilsner fra Ulla

      Slet
  7. Sikke nogle dejlige billeder og interessant læsning her. Jeg synes at møllen er så fin og haven dertil - hold nu op.
    Også et fint sted I fandt i Åbenrå - der er mange perler her i Danmark.
    Måske man skulle drage til det sydlige næste gang turen går rundt herhjemme.
    Mange hilsner, Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, vi havde planlagt hele ferien inden Coronaen gik i gang, og de næste indenrigs-rejse-planer går til Nordjylland. Der er utrolig meget at se i vores lille land, så det bliver man ikke færdig med lige på en studs. Jeg kan kun anbefale en tur til det sydlige for dit vedkommende.
      De gamle byer er jo også en oplevelse, og f.eks. Tønder Museum med vandtårnet og Wegner-stole udstillet hele vejen op, hvor man kan hvile sig i verdens bedste stole på hver af de 7 etager, det er bare et eksempel.

      Hilsner fra Ulla

      Slet