onsdag den 26. maj 2021

Regnvejrsbilleder


Farver er egentlig nemmere at se i gråvejr, eller er det bare mine øjne der slapper mere af når solen ikke skinner? I hvert fald er det nemmere at fotografere farverne i dæmpet lys, og jeg er meget optaget af farver i det hele taget. Jeg elsker farver, og elsker at sætte dem sammen så de giver et godt indtryk. Det kan være harmonisk eller med kontraster og tju-hej - men det skal se dejligt ud!

I haven skal de grønne farver være det bærende, og jeg har efterhånden mange grønne kulører, som spænder fra det helt gul-grønne til de støvede blå-grønne, og jeg hygger mig med at sætte dem sammen på forskellig måde.
   Her i solbedet er der mange grågrønne nuancer på Hebe og andre stedsegrønne, lammeøre og Sedum, for de tåler jo solen vældig godt,men også gulgrønne blade som på den lille kornel, der stikker op i et hav af kulsukker.


Det er dog ikke bare farverne jeg går op i, men også strukturen. Højden på planterne er lidt svær at vurdere i en nyplantet have, men jeg tænker faktisk en del på planternes højde, bredde og vækstform, og på størrelsen og formen på bladene når jeg tilplanter bedene. Der må gerne være variation, så de forskellige planter supplerer hinanden, og klæder hinanden.
   Ja, jeg kan bruge megen tid på planlægning, og siden planter jeg om igen:)


For et par dage siden, da vi havde gravet en stor rod op i skyggebedet, gik det op for mig, at en del kæmpestenbræk, lige ved siden af hullet, ville passe meget bedre her i solbedet, hvor der manglede nogle store blade til at bryde med de mange småbladede buske  (myrtegedeblad og Hebe), så nu er jeg igang med at flytte dem. Samtidig vil de chok-pink blomster på stenbræk passe perfekt til den røde paradisæble her i foråret. Både den røde paradisæblebusk og stenbræk er anskaffet på grund af det flotte løv, så blomstringen skal på en måde bare overståes.


På denne årstid er det ret tydeligt at farveholdningen i solbedet hælder til de kølige kulører, mens det i skyggebedet er de varme. Sidenhen bliver billedet nok lidt mere blandet, når orange solbrud og potentiller springer ud i solsiden.


I skyggebedet har vi en del gule blomster og røde alunrod. En livskraftig gemserod har plantet sig selv klods op ad en Hosta, men det gør nu ikke noget, for blomsterne står og nikker i blæsten lige udenfor vinduet. For tiden blomstrer også en herlig ny vortemælk i en skøn orange. Den har jeg fået i Høneballehaven, og den er jeg meget glad for.Her på skråningen kommer skyggebedet (til højre for græsgangen) ud af skyggen over middag, så her gentager jeg nogle af de solelskende planter fra det venstre bed, også for at få en god sammenhæng. Det gælder f.eks. Geranium Rozanne, løvefod, dagliljer og nu også forglemmigej, men de forsvinder jo af sig selv når de har blomstret. 


I disse dage regner det ind imellem, rigtigt bygevejr, og det er egentlig meget godt når jeg flytter rundt på planterne. Vandtønden fyldes kun langsomt, men i dag stak jeg hovedet ned i tønden og tog et billede, for jeg synes det var sjovt at se hvor meget pollen der ligger på vandet i denne tid. Det er jo netop nu nye generationer af planter starter deres liv.


- Og vi er ikke forvænt med regn i disse ødsle mængder om foråret, slet ikke de senere år, så det føles som den rene luksus og giver de nye planter alle muligheder for at etablere sig.
I år har jeg sat en del hornvioler og stedmoder for at fylde ud i kanten af de nye bede, og de giver lidt farveklatter rundt omkring. På længere sigt planter vi nok forårsløg , men først skal jeg lige have styr på den mere permanente beplantning, og der er et stykke vej endnu.
   Ét bed der bare fungerer er pæonbedet under kirsebærtræet, som er havens nemmeste bed med et par buske, et paradisæbletræ, bonderoser og silkepæoner, og Geranier rundt i kanten. Her har jeg fået den forenkling som jeg gik efter, og det skal ikke forstyrres. Vi har lagt påskeliljer der blomstrer i gult og hvidt sammen med de hvide blomster på frugttræerne, men lige nu er der en pause inden bonderoserne springer ud.I aftes, lige før lyset helt forsvandt, trak en ny byge ind fra vest og skabte en blå time, som næsten antydede at man befandt sig under vand, men helt så slemt blev det nu ikke. Jeg gætter på vi når op på 100 mm regn i maj.


16 kommentarer:

 1. Så fine bilder fra hagen din, og jeg beundrer dine velkomponerte bed. Jeg er alt for mye plantesamler til å få til det her ;)
  Ditt siste bilde er så fint med den mørke himmel.
  Det regner som vanlig her i dag også, men kanskje det er siste dag i denne omgang med regn. 100 mm er jo en god gjentning på hvor mye regn som har kommet hos deg i mai. I skrivende øyeblikk er det kommet 168 mm med regn her. Jeg har en digital regnmåler som legger det i sammen for meg, så jeg vet det nøyaktig til enhver tid ;)
  Nå håper jeg på sol og varmere vær! Juni må da bli bedre enn mai...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, juni skulle gerne give os noget varme, og du har da også fået regn nok efterhånden. Nu må det være nok!
   Plantesamler er jeg ikke, men jeg vil gerne samle de planter der giver den bedste helhed. Vores have kan jo overskues i et blik (endnu) så det må gerne virke harmonisk, men samtidig vil jeg jo også gerne have det hele trives uden alt for meget arbejde fra min side:)

   Tak skal du have Marit!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Du er ikke ked af regnen, det er jeg normalt heller ikke, men nu synes jeg godt, vi kan få lidt sol og varme for en tid. Det lover de så også, lad os håbe deres spådomme holder denne gang. Men når det er sagt, vil jeg sige, at det er dejligt endelig at have fået en ordentlig slat vand, vi plejer at mangle både i hos jer og hos os og mange andre steder. Vi nærmer os også de 100 mm.
  Det er skønt at læse om din interesse for farvekombinationer, det går jeg også op i med roser og rhododendron, men også det grønne er så forskelligt, så det er ren fryd at gå rundt og nyde det, når det altså ikke regner.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har ikke haft heldagsregn, men mange byger og lidt sol særligt sidst på dagen, så jorden kan stadig tage den vandmængde der falder. Men lidt lunere dage ville ikke gøre noget... Vi har jo plantet her i 3 tørre år, så jeg skulle nødig klage nu, og f.eks. er den tyrkiske hassel først begyndt at se trivelig ud i dette forår.
   Ja, jeg ved du også er ret farve-følsom, så vi kan sikkert begge to flytte rundt i en uendelighed på planterne til de passer os, og passer til den forestilling vi har. Man kan jo også godt se det på din have, og på dine billeder - at du tænker over sammenhængen, Lisbeth.
   Det svære opstår når en busk der blomstrer lyserødt om foråret står med røde blade om efteråret, og det er nok derfor man aldrig bliver færdig med en have.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Vi får vist mellem 70 og 80 mm i maj. Meget mere end vi plejer.
  Hvor ser din have frodig ud, herligt. Hvid kulsukker? er det er forædlet eller bare en variant. Og høneballevortemælk,, hvor er den fin. Min er slet ikke så lang fremme, men den er der, så den skal nok blive god.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Her er vi allerede over de 80 mm, og det er ikke slut endnu, men jeg klager endnu ikke. Den hvide kulsukker er en lav staude som jeg har stjålet et sted, hvor den fyldte alt for meget, og jeg kender ikke navnet, men den er enormt god til at brede sig, og næsten grøn hele året. Måske bliver man træt af den i længden, men lige nu er det dejligt den giver fylde.
   Den er super smuk - altså den orangerøde vortemælk - også fordi den har røde stilke. Du skal bare glæde dig!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Mange tak for rundturen i haven. Sikke nogle lækre billeder. Det var dejligt at se de forskellige bede og læse om dine ideer og tanker. Er det ikke bare det bedste der findes: at gå rundt og kigge og forestille sig og få billedet ind i hovedet om hvordan det skal se ud om nogle år? :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jow! Det er en af mine yndlingsbeskæftigelser! Dagdrømme har jeg altid været god til, men nu kan man oven i købet udleve nogle af drømmene ved at omsætte dem til havearbejde. Det er skønt!
   Tak for din positive kommentar, Sydney!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Det er virkeligt lykkedes dig at få alle detaljer med på dine gråvejrsbilleder, og stemningen i det blå billede er da helt fantastisk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen tak!
   Den blå time var virkelig mystisk, som om lyset kom både nede fra og oppe fra. Det måtte jeg bare have et billede af:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Dina bilder från trädgården är mycket vackra, frodiga gröna rabatter med växter som trivs och ser fina ut. Visst är det skönt att ta en tur i trädgården och följa växterna. Det förändras dag från dag, nya växter som vuxit till sig, och nya knoppar som slagit ut. Den sista bilden har så vackra blåa toner.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
 7. Mange tak skal du have!
  Det er helt rigtigt at haven forandrer sig fra dag til dag nu, og jeg holder meget af at gå en runde i haven for at prøve at følge med. Lige nu er der fart på Hosta og bregner - 2 af mine yndlingsplanter, så det er en stor fornøjelse.
  I det sidste billede varede det blå lys ikke mange minutter, men jeg var heldig og fik det med. Meget specielt lys...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 8. Det grågrønne bed er smukt komponeret. Er hebe hårdføre? Jeg synes ikke, de overlever i vores have, men måske er vores jord for tør.
  Det er utroligt så tæt, det er blevet i dine bede. Hvis varmen kommer, vil det hele eksplodere. Pæonbedet er enkelt og smukt. Du må vende tilbage med et billede, når pæoner og storkenæb blomstrer.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Pæonbedet er lige på trapperne med de gamle bonderoser, dernæst kommer silkepæonerne og så storkenæb til sidst, men jeg skal prøve at ramme, når det meste blomstrer:)
   Hos os har den grågrønne Hebe vist sig ret hårdfør. Et par kviste blev svedet lidt af frosten i vinters, men ellers er de ret gode - også i solen, hvor jorden er temmelig tør.
   Jeg synes også det går hurtigt med at få dækket jorden, og det er rigtig tilfredsstillende, men en del bunddække løber nok også for hurtigt, og det kommer jeg til at arbejde med fremover, så det ikke kravler hen over alt det andet.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Så flotte bed du har, det er akkurat sånn jeg prøver å få til, med den ene blomstertuen som avløser den andre, uten at det blir for tett eller for lang avstand. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet