mandag den 10. maj 2021

Varmt vejr

Endelig kom vi i gang med køkkenhaven. Søndag kom de gode varmegrader, og ovenpå en mængde livgivende regn er det et godt tidspunkt at få nogle frø i jorden. Når jorden er varm og fugtig har køkkenurterne en chance for at konkurrere med ukrudtet, og det skal man benytte sig af. 


Bedene har ligget med et godt lag champignonmuld hele vinteren, og det skal lige arbejdes ned i jorden, men det er efterhånden en god jord vi har fået lavet i årenes løb. Vi såede 2 rækker høje ærter og fik startet på et klatrestativ. Pakket ind i sort tyl forneden plejer duerne at holde sig væk:)
   Gulerødder, radisser, rødbeder og hestebønner kom også i jorden, mens vi gik rundt og planlagde hvor de næste frø og planter skal placeres. Det er altid rart at få finjusteret planen.Krydderurterne har har klaret sig igennem vinteren og lavendelhækken ser lovende ud. Der var liv i kolonihaverne og vi fik luftet de vinter-hvide ben på årets første shorts-dag, men naboerne tog det pænt.


Pinseliljerne er på toppen, og hvidløgene står flot, men det bedste af alt er næsten de fede asparges, som titter frem gennem et tykt lag tang. Ih, hvor jeg glæder mig til årets første!

 Tulipanerne har ranket ryggen og pæretræerne blomstrer, så vinteren er endelig glemt og vi fløjter ind i det gode forår - varmvåren tror jeg svenskerne kalder det, og det er et meget passende udtryk lige nu.
14 kommentarer:

 1. Det høres deilig ut med varme hos deg, Ulla. Den har ennå ikke kommet til mine breddegrader, men jeg lever i håpet om at den vil komme hit også. Det regnet i hele går og det regner i dag også. Det er visst ingen mellomting angående været ;)
  Flotte pinseliljer og tulipaner! Imponerende at dere kan klippe gresset alt nå, og ha på shorts! Her har ikke ulltrøyene blitt lagt bort enda... ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har haft 2 varme dage, men fra i morgen er det vist slut med over 20 grader, og så bliver det hele mere normalt igen:) I varmen fik vi tid til at kigge lidt på haven og nyde alt det der blomstrer og springer ud.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. I dag skulle det også være varmt, men det kniber da lidt, og solen er væk, så det var en kort sommer :))) I er flittige folk med alt det I sår, det må jeg beundre.
  Jeg ved ikke, om det var for min skyld du satte billede af den pilebladede pære ind, men jeg kan godt se, at den er noget anderledes end min, for alle blomsterne sidder jo på nye skud, hos mig sidder de inde ved stammen. Gad vide om det er fordi, vi har lært den, at vil den blomstre, så må den sætte blomsterne det rigtige sted :) Jeg tænker, der kommer nye skud udenfor blomsterne, som evt. kan klippes af, lige nu er den flot.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi skal jo bruge vores køkkenhave til noget nu vi har pladsen, og det hjemmeavlede er bare bedre. Sidste år havde vi kartofler overalt, og tænk vi spiser stadig vores egne kartofler! Vi har ikke købt en eneste kartoffel siden juli 2020.
   Nej, jeg har ikke tænkt at der var en forskel på vores to pilebladede pærer, men det er da sjovt de er så forskellige. Jeg har godt nok arbejdet med pædagogik en stor del af mit arbejdsliv, men ligefrem opdrage på et pæretræ... Det tror jeg gerne jeg vil overlade til dig:) Jeg klipper træet når jeg synes det trænger, og når vi får grenene i hovedet.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Imponerende med så mange kartofler at I har endnu.
   Ja det er lidt sjovt, at de er så forskellige, nej du har nok ret, man kan ikke opdrage et pæretræ, men måske kan man klippe det så meget, at det holder formen :)

   Slet
  3. Ja! - og det har I helt sikkert styr på ved en forenet indsats oppefra og nedefra! De vokser i hvert fald så "uglet" at trimning er nødvendig, og jeres træ har en smuk form.

   Slet
 3. Jeg fandt osse den først asparges i går. ug hvor jeg glæder mig. Men jeg er nu glad for at det ikke bliver helt så varmt de næste par dage. Ellers bræder alle tulipanerne af for hurtigt.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg synes også det gik meget hurtigt med varmen, og i dag har det været meget lummert. Du har sikkert ret i at tulipanerne brænder alt for hurtigt af.
   Tillykke med aspargsen! Det er en lykkelig tid vi går ind til nu, og de friske asparges er simpelthen lykkebringende - mums!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla!
  Idag har det regnat, åskat och haglat, och på eftermiddagen kom värmen. Det ser så fint ut på kolonin och tulpanerna har klarat sig. Så gott med sparris.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh-ja, det er også det vejr vi har haft, og varmen kommer vist helt nede fra Spanien. Tak skal du have!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Jeg glæder mig også til at se hvad køkkenhaven giver fra sig i år - når det er ens andet år som husejer, er det svært at kloge sig, men krydser fingre for, vi får en lille høst :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen så er alt jo meget spændende hos dig. De første år gør man sig mange erfaringer, men vejret er jo nok den altoverskyggende faktor, og det kan alle vores erfaringer ikke gøre meget ved:)
   Pøj-pøj med det hele!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Tju hej, hvor det går! Skønt med blomstrende frugttræer. Mit dværg-æbletræ er også ved at blomstre, mens det espalierede pæretræ ikke har en eneste blomst. Jeg tror, jeg dummer mig, når jeg beskærer det, selvom jeg synes, jeg gør som, jeg har læst mig frem til. Næste år tror jeg, jeg helt undlader at klippe i det - så kan jeg måske se, hvor det går galt?
  Min pilebladede pære blomstrer til gengæld - den bliver ikke klippet ret meget. Jeg kan godt lide dens naturlige form - synes, det minder om oliven.
  De grønne asparges er en delikatesse - vi har fået den første portion!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, så er du et mulehår foran os, og vi har stadig den første asparges til gode, men jeg satser på det bliver i dag.
   Frugttræerne er ikke sådan at kloge sig på, men jeg vil jo mene at espallierede træer skal beskæres, hvis ikke det skal gå helt amok. Spændende med dit eksperiment!

   Hilsner fra Ulla

   Slet