torsdag den 13. maj 2021

Farver, lyde og lugte

Nu er bøgeskovene sprunget ud og luften dirrer af intense grønne toner. Egetræerne er gulgrønne og asketræerne gør ikke meget væsen af sig. "Springer eg før ask går sommeren i vask" - og det kan da være vi skal forberede os på en våd sommer. Allerede nu er jorden mættet med vand og det gror så det knager.
   Det er mit første år med skumblomst (Tiarella) i haven, og de 3 planter med fine lysegrønne blade ser fine ud i skovbunds-bedet, hvor de nu tager over efter løgplanterne.



Et par andre nye stauder er kærmindesøster Jack Frost og en dejlig gul nellikerod, som blomstrer her for første gang.


Og ellers springer spisekastanjen ud sammen med tretorn og papirbarkløn, og i år håber jeg ikke de får frostskader.




Jeg har kravlet rundt i de store bede og fjernet masser af ukrudt, så nu kan jeg bedre se, hvor der kan blive plads til nye planter. Over mit hoved i det store pæretræ sang den lille munk sin fine sang med fløjter og triller, men den holdt sig ude af syne i dag.


Haven dufter af svampe og grøde, og tager man en tur mellem gule rapsmarker får man honningduften helt ind i knoglerne. Alle sanser er pludselig i funktion igen, og selv i det grå forårsvejr lyser farverne.
   Ved et rent tilfælde har jeg fået lavet en helt hysterisk farvekombination i et af bedene, og her synes jeg nok farverne er lige lovlig livlige:) Forglemmigej, kæmpestenbræk og vortemælk - blå, chok-pink og gulgrøn. Det giver næsten ridser på nethinden nu hvor det hele blomstrer, og jeg foretager nok visse justeringer i fremtiden. Foreløbig kan jeg starte med at skære stenbræk-blomsterne ned, og tage dem med ind i en vase.


I den anden ende af dette bed er farverne også stærke, men de harmonerer med hinanden. Snart vil en hel del Hosta blande sig i legen med store blågrønne blade, og bregnerne vil rulle friske gulgrønne blade ud.


Jeg nyder fuglenes sang og det liv de bringer ind i haven. Vi fodrer stadig i stor stil alle de småfugle som bor i nærheden, men her forleden fandt vi ud af at sølvmåger havde fået øje på vores have. Tænk, sådan en stor måge kan flyve afsted med en hel mejsekugle i gabet! Det forklarede det pludselige svind i fuglemaden, så nu har John lavet et par låg til kræmmerhusene. Mågerne ser vi ikke mere og småfuglene kan have deres mad i fred.


Der er nok at glæde sig over her i maj.  I dag kunne jeg glæde mig over at høste de første saftige asparges i kolonihaven - et ordentligt bundt! Vi fejrede min Corona-vaccine med en dejlig middag med masser af asparges, og så fik vi også sat gang i smagsløgene. Velbekomme!
 



18 kommentarer:

 1. Ja, nå er det gang i det meste i hagen din, Ulla! Jeg likte din fargekombinasjon i bedet. Sjokkrosa er en flott farge synes jeg da :)
  Smart med lokk til fuglematerene. Måker er grådige fugler, så de får finne mat et annet sted. Jeg forer også fuglene her. Pga. det kalde været som har vært er det omtrent ikke et insekt ute som de kan spise. Nå har de jo også små fuglebarn som skal vokse opp, så foreldrene behøver nok mye mat de også.
  Gratulerer med din første vaksine. Jeg har ikke hørt noe om vaksinering så langt, så jeg får smøre meg med den tålmodigheten jeg ikke har nå ;)
  God weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg tror også fugle-forældrene har god brug for mad mens de skal samle insekter til deres små, så vi fortsætter nok fodringen et godt stykke tid endnu.
   Der er ikke noget galt med farverne hver for sig, jeg synes bare de er lidt heftige når de bliver sat sammen, men ellers må man sige der er godt gang i de meste nu.
   Den første vaccine har jeg også ventet længe på, men pludselig blev det alligevel min tur! Sådan vil det også gå for dig.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hov jeg havde ikke set, det var et nyt indlæg.
  Jeg kan godt forstå, at du plukker stenbræk ind, den var lidt hidsig sammen med Forglemmigej´s blå blomster.
  Ellers er der godt gang i det hele, skumblomsten står fint og har bredt sig godt, den synes jeg ikke, at jeg har så meget held med.
  Her hos os er det allikerne, som hugger fuglekuglerne, det er ikke planen, at de skal have lov til det.
  Steger du aspargsene på panden, det har jeg ikke set før, var det godt?
  Hilsen og god weekend
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der sætter jeg også grænsen, men forglemmigej er nærmest kommet af sig selv og stenbræk har jeg plantet for bladenes skyld, så alt i alt er der ikke megen plan i det. Håber skumblomsten fortsætter i god stil. Den dækker krokusbladene lidt af og giver lys inde i skyggen.
   Her er det krager der løber med en del af foderet, og de sad da også og prøvede at lure mågernes teknik af. Kragerne tager hele familien med og splitter større ender brød inden de flyver over i det store egetræ med maden. De er ikke så dumme, men mejsekuglerne skal de altså ikke rende med!
   Aspargeserne var vældig tykke, så de fik en lynstegning på panden. Egentlig smager de bare godt på alle måder, men i går fik vi dem til røget laks og røræg. En ren fest!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla!
  Tiarella ser fin ut, skall se om jag får tag på den till min skuggrabatt. Spetsmössa heter den hos oss. Det regnade förut och så blev det riktigt varmt, så det blev grönt och fint med en gång. Ser frodigt och fint ut hos dig. Tänk att man kan känna som om livet börjar på nytt när man fått sitt vaccin. Väntar på min andra dos i juli.
  Blåmesarna har kommit tillbaka, köpte en ny sorts korv, som de gillade mycket. Skatan försökte komma åt den också, men det lyckades inte. Han går här och spatserar omkring. Han kommer och dricker av vattnet i fågelbadet, och idag doppade han fötterna där också och gjorde sig helgfin. Så kul med fåglar.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan se du også følger dine fugle på et personligt plan:) Man har så mange fornøjelser, når man lærer dem at kende, og næsten ved hvor de bor.
   Vaccinen kan mærkes i skulderen, men så tænker jeg den virker. Føles som om man har ventet meget længe, og nu er der lys forude.
   Ja, jeg synes den er meget fin - Tiarella. En spinkel plante men frisk i farven. Jeg har hørt man har krydset den med Heuchera og lavet en Heucherella, som skulle have begge planters bedste egenskaber, men har endnu ikke set den i planteskolerne.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Ja skumblomst er sød. det er en af dem jeg overvejer til den "nye" katte-skov-bed.
  Uhmm asparges de første er gnuflet rå, men det kunne da være jeg skulle prøve at lynstege nogle. de ser lækre ud.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Rå asparges er jo også skønne, men vores var så tykke at det gav god mening at mørne dem lidt.
   Et katte-skov-bed lyder avanceret. Der er måske tale om et smukt bed til skovkatten:)?

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Lækkert med asparges :-)
  Jeg er lige begyndt at frygte for at sommeren bliver kold, våd og ustabil som foråret her og nu kommer du med det gamle ordsprog - jeg håber ikke det gælder.
  Bortset fra det er der dejligt i forårshaven, men jeg forstår hvad du mener mht. den hysteriske farvekombination - sådan en rydde jeg også ad vejen her sidste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jah!
   Jeg kan trøste dig med at der sikkert findes et ordsprog til enhver situation, så du skal nok ikke tage det så alvorligt.
   Ja, jeg kan se din "nye" have er godt på vej med mange fine bede - og det nye drivhus - men det bliver dejligt den dag der er lukket af ud mod vejen. Lidt tålmodighed er nødvendigt i starten. Jeg elsker farver, men er lidt ømskindet overfor visse kombinationer, så der må nok tænkes lidt nyt her i det hysteriske hjørne.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. På flere måder et lækkert indlæg☺ Skumblomst er så køn på sin diskrete maner. Den anses vel egentlig for at være en nem og fordringsløs staude, men personligt finder jeg den ikke ukompliceret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lisbeth skriver også at hun ikke har held med skumblomst, men jeg er jo novice med denne staude og jeg jeg har bare læst noget om de kan lide at vokse i skygge - tror jeg nok:) De står et sted hvor konkurrencen er hård, så jeg håber de holder ud, for jeg kan godt lide dem.
   Det er altid skønt når man kan høste de første hjemmegroede grønsager!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Jeg vil nok give dig ret i at farverne blev lidt livlig. Jeg har også stenbræk for bladenes skyld så jeg fjerner blomsterne ret hurtigt hvert år. Skumblomsten er meget fin og dejlig som den dækker jorden og visne løgplanter. Når jeg får lidt mere skygge i haven, er den absolut på listen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der må være grænser for farveglæden, så den ikke slår over i det rene anarki. - Der er jeg nok lidt følsom:)
   Skumblomst er en dejlig ny staude, som jeg håber vil slå an, men nogle gange skal man afprøve forskelligt for at finde det der trives i haven.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Mai er en fantastisk deilig måned. Bare å nyte alt som skjer. Jeg har nesten lyst til å kunne trykke på pauseknappen for å nyte grønnfargene litt til..
  Deilig med litt sprelske fargekombinasjoner! Samstemthet er også fint.
  Her regner vi nesten bort, og grunnen er mettet forlengst, og vi har mer regn i vente.
  Vi får vår andre koronavaksine til uken, så det blir bra.Det ser veldig godt ut med fersk asparges:-)
  Ha en fin helg/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er glad og tilfreds både med haven, asparges og vaccine, og det eneste er måske vejret, som kunne være en smule varmere. Vi har fået 100 mm regn de seneste 2 uger, så det er også nok for nu. Den grønne bøgeskov er absolut forårets højdepunkt, og lige nu er den allerbedst.

   hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Så fint med skumblomst, lurer på om jeg ikke hadde den en gang, men i løpet av vinteren forsvant den, og jeg har ikke prøvd siden. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber min skumblomst bliver på sin plads, for jeg er allerede glad for den:)

   Tak i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet