søndag den 23. maj 2021

Rodbehandling

I marts 2019 havde vi denne store blodribs stående lige udenfor huset på kanten af en skråning ned fra terrassen. I blomstringstiden var busken fyldt med bier og humlebier, og summede dagen lang af aktivitet. Det var en af de eneste buske der fulgte med haven da vi flyttede ind i 2016, og jeg havde tænkt den skulle være udgangspunkt for et skyggebed på skråningen.


Desværre visnede blodribsen mere og mere, og vi skar mere og mere væk, så i  foråret 2020 var der ikke meget tilbage af den gamle busk. De tørre somre og vores beskæring har sikkert begge bidraget til den uheldige udvikling.


I år er busken helt død, og nu måtte der tænkes nyt.



Jeg har været igang i flere dage med at grave frit omkring den. Spandevis af skvalderkål, steffensurt, vedben og brændenælder er gravet op, og stauderne renset for ukrudt og genplantet. 


Det var her alle vores forglemmigej stod i en stor sø af blåt, og de er nu fordelt igennem begge bede på skråningen.



Så er vi klar til at grave roden op og komme igang med nyplantning af området.



Og så kom John med på holdet til den store rodbehandling på en blæsende kølig dag. Vi graver ind under rodklumpen i solidt blåler, men rødderne knækker ret nemt af, for de er stendøde.




Ja, den gav sig til sidst og kunne lægges ned, men tung var den! Jeg brugte en del tid på at hakke så meget ler væk som muligt, og fjernede også alle rester i bunden af hullet, for hvis blodribsen var ramt af sygdom eller honningsvamp, skal vi ikke overføre det skidt til den nye plante.



Jeg holder fast i planen om et skyggebed, så her skal stå et træ eller en stor busk igen. Jeg har tænkt at en rød hassel ville være fin, da vi fra terrassen vil opleve de røde blade i modlys, hvilket er flot. En hassel vil også give insekterne føde tidligt på året og vil sikkert trives bedre i den tunge lerjord end en ahorn, og så vokser den hurtigt. Den kan skæres helt ned, hvis den bliver for voldsom, eller formes som et lille flerstammet træ. Mulighederne er mange.
   Men foreløbig står vi med et ordentligt krater som skal fyldes med kompostjord inden vi planter nyt. Vi har heldigvis en pæn stor mængde kompost fra sidste år, som indeholder en del halvt omsat græstørv, så det bliver fine forhold for den nye plantning.



Som bunddække overvejer jeg alvorligt at bruge bispehue. Det er en staude jeg længe gerne har villet prøve i haven, og det tiltaler mig meget at den beholder bladene henover vinteren, netop fordi bladene er så kønne.
   Det er dejligt at lægge planer for et nyt lille område i haven, og sætte sit eget præg på endnu et par kvadratmeter. En arbejdsom proces er overstået på en flot men kold dag, og det sjove står tilbage.




16 kommentarer:

  1. Ja der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Nu kan I få et nyt træ og fik rykket rundt på nogle stauder. En rød hassel lyder som en fin idé, jeg har en, den klipper jeg jævnligt i, den er blevet flyttet til læhegnet, der står den og pynter mellem alt det grønne.
    I har da brugt en del kræfter på det projekt.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, sådan tænker jeg også. Og med troldnødderne og den tyrkiske hassel i det samme bed kan vi lave en helt fin nødde-afdeling:)
      Det var hårdt arbejde, men så holdt vi da varmen så længe...

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  2. Jeg beundrer deres energi, for den jobben der må ha tatt mye tid å få gjort. Det var litt av et krater tilbake ja. Men det er jo flott at det kommer noe godt ut av det tross alt. Nå kan du finne på noe helt nytt å plante der.
    Empimedium er en flott staude ja, Ulla. De finnes nå i veldig mange nye sorter, og du finner nok noen som kan passe hos deg.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have Marit, når det kommer til energi er du vist stadig i førertrøjen:) Jeg glæder mig til at finde den helt rigtige Epimedium og se hvordan den gror her hos os!

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  3. Godt arbejde, hvor stædighed har kunnet betale sig! Bispehue er en fin bunddække og vil sikkert være rigtig fin med rød hassel.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have! Ja, nu får jeg mulighed for at afprøve et par nye planter i haven og det er jo altid sjovt.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  4. Det var da noget af en rodbehandling. Når jeg læser den slags, bliver jeg helt glad for vores sandjord, der bare drysser fra rødderne. Det er dejligt, når sådan et arbejde er overstået, og nye planer kan realiseres. Det lyder godt med rød hassel og bispehue. Dine betragtninger med solen, der skinner i de røde blade og får dem til næsten at lyse, er spændende. Vi har kun en slags bispehuer i haven, og dem fik vi foræret for mange år siden, så jeg kender ikke navnet. De har lysegule blomster og er vist den almindeligste sort. De er en gevinst for haven med de smukke blade. Bortset fra at jeg klipper de gamle blade af med hæksaksen i det tidlige forår, passer de sig selv. De breder sig moderat.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg kan godt se du har en fordel med den sandede jord lige netop i sådan et tilfælde, men ellers er jeg nu ikke så utilfreds med lerjorden:)
      Jeg har jo haft et par år til at overveje forskellige nye planter, for blodribsen har været for nedadgående længe. Jeg ville rigtig gerne have japansk ahorn, men regner med det bliver en kamp for den at stå i den tunge jord, så nu endte jeg ved en hassel, og det bliver sikkert også godt. Bispehue er så fin, men jeg har altid valgt andre alternativer, fordi de vokser hurtigere og dækker af for ukrudtet, men nu vil jeg altså prøve med de langsomme bispehuer.
      Jeg er blevet bekræftet af din positive kommentar, så tak!

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  5. Sikke et hul. Det er hårdt arbejde i lerjord. det har vi osse. I bedene dog længere nede end i det vilde, heldigvis.
    Men nu kommer det sjove, nye planter, det lyde godt med en rød hassel, de er så smukke i modlys.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Gunvor! Så ved du alt om hvordan det er at grave i ler som klistrer til spaden og skoene og ikke mindst rødder på større planter...
      Ja, nu glæder jeg mig bare til at se de nye planter på plads, og er ved at forberede et indkøb. Det er det bedste af det hele:)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  6. Det var en gedigen klump, blodribsen havde efterladt, og så giver den plads til en masse spændende nye planter.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja såmænd, et voldsomt hul i haven, men det skal være skidt før det bliver godt - og godt skal det nok blive:)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  7. Hej Ulla!
    Det är ingen lätt uppgift att få upp en så stor rotklump. Trevligt att planera för något nytt. Hittade en liten hasselplanta förra året hos dottern, tog hem den för att se om jag kunde få det att växa. Tyvärr har det dött under vintern. Hittade några nya, så jag gör ett nytt försök. Vet inte om det är ekorren som gömmer hasselnötter i hennes trädgård, för hon har inget hasselträd. Hassel är vackert.
    Ha det fint /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, men når man er lidt stædig hjælper det:)
      Dit forsøg med en lille hasselbusk må kunne lykkes, og det er da sikkert egernet der har gemt sine nødder i jorden. Jeg tror faktisk du ret nemt kan tage stiklinger af hassel, men har ikke prøvet det selv. Hassel er både kønt og nyttigt, så det er i hvert fald i tråd med vores andre træer i haven.

      Tak i lige måde!
      Hilsner fra Ulla

      Slet
  8. Øj et stort arbejde! Men godt at du ser de lyse sider med et dejligt stykke bar jord, som kan fyldes med gode planter. Jeg er enig med de andre, at en rød hassel og bispehuer bliver en fin kombination på den plads. Held og lykke med det!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, men herligt at få overstået!
      Tak skal du have, det er opmuntrende at blive bekræftet, og jeg skal nok vise hvordan det bliver - til den tid.

      Hilsner fra Ulla

      Slet