mandag den 27. september 2021

Myggevejr


Søndag havde vejrudsigten lovet gråt men lunt vejr, og jeg tænkte det var en god dag at få lidt fra hånden, men denne fine himmel mødte mig fra morgenstunden, og opad dagen blev det mere og mere solrigt.


Jeg ville gerne have styr på solbedet, hvor steffensurt og knopurt sammen med en utrolig masse jomfru-i-det-grønne (de ses som hvide pletter til højre i bedet) havde indtaget store områder, så jeg tog fat med greben og begyndte at grave op. 
   Steffensurt har et stort rodnet af helt hvide, sprøde rødder, og da de samtidig sætter masser af frø, er de ikke nemme at styre. Jeg har dem i skyggebedet, hvor de gør hvad der passer dem, men her i solbedet skal der være plads til andre planter.



Et par sveddryppende timer senere, så det lidt mere overskueligt ud, og jeg havde fået sået første hold valmue-frø fra Høneballehaven i stadig nærkamp med en horde af blodtørstige myg. Jeg holder lidt frø tilbage til næste år, så jeg kan supplere op, hvis det bliver nødvendigt.



Jeg går stadig og venter på artiskokken skal springe ud, men måske kan den slet ikke nå det i år. 
De røde bladbeder er ved at være de sidste der er tilbage nu. Resten er fjernet for at give plads til flerårige planter. 
I den anden ende af solbedet står elefantgræsset så flot og vifter i vinden. Alle vores store græsser overlevede den stærke blæst i weekenden og det er jeg godt tilfreds med. 


Haven er stadig fuld af blomster, og flere af stauderne er i gang med anden blomstring.

På terrassen har jeg tilplantet de sidste 3 bøtter med planter som allerede var i haven. I den højeste står en ene, som jeg havde plantet alt for tæt på et træ. Den giver noget vintergrønt samtidig med dens blå-grønne farve giver lidt kontrast til ligusterhækken. I den næsthøjeste står et skønsomt udvalg af stauder, blandt andet en vortemælk, som også er vintergrøn.



I den lave balje har jeg lavet et lille eksperiment. Jeg har klippet topskud af vedben og sat dem som stiklinger i håbet om at måske bare én vil udvikle sig til en busk-vedben. Jeg har jo læst på LISBETHS HAVEBLOG, hvor glad hun er for sine busk-vedben, og set de fine billeder fra haven i Æbeltoft, og så tænkte jeg - gad vide om jeg selv kan lave dem, hvis jeg bare bruger topskud?


Vedben har jo to vækstformer: den ungdommelige nederste del, der klatrer og har de karakteristiske 'trekantede' blade, og den ældre - øverste - del med stive grene og blomstring. Bladene er også anderledes på de blomstrende grene. Jeg vender tilbage med resultatet af eksperimentet engang - om nogle år:)

Det fine vejr i weekenden gav anledning til en foto-runde.



Den skæve tretorn på terrassen ser så smuk ud i modlys, og farven giver flot kontrast til hylden med sin oprette stive vækst og tætte krone. Hyldetræer får hurtigt et ældgammelt udseende som jeg holder meget af.


Andre gode farver er ved at indfinde sig på den vingede benved, som spejler sig i fuglebadet.


I skyggebedet er der ved at komme facon på planterne, som fylder deres plads godt ud. Viburnum Mariesii har en flot vækstform, kæmpestenbræk har fået fat og de forskellige stedsegrønne buske er kommet godt med. Nu er dette bed 2-3 år gammelt.



Når det kommer til farver er solbedet det mest iøjnefaldende lige nu. Knald-orange æbler på Professor Sprenger (paradisæble) og pink Skt. Hansurt suppleres af orange blomster på potentilbuske og blomstrende tæppepileurt nedenunder. En farvekombination jeg er kommet til at sætte pris på -


- men dette bed er også begavet med et mylder af forskellige farver på bladværket.


I den mere afdæmpede ende af skalaen er disse to højt elskede planter. Kærmindesøster 'Jack Frost' og laurbær, som er igang med endnu en blomstring for fuld kraft.



Det er dejligt vi har fået sådan et flot efterår når nu foråret var koldt og regnfuldt. En fin sæson er det trods alt blevet til.


27 kommentarer:

  1. Ja det er dejligt med et mildt efterår, og vi har fået hele 5 mm, det har regnet godt 3-4 timer, men det fylder ikke meget i glasset. Steffensurt får lov at skabe sig, som den vil her hos mig, jeg synes, det er ok bunddække, men det er det jo ikke, hvis man vil have plads til noget andet i et staudebed. Nu er der gode chancer for valmuefrøene, jeg frygter, du får for mange. Vi var på besøg i en have i går, jeg havde foræret dem torskemund/linaria, nu havde hun dem både inde i roserne og i sprækkerne mellem fliserne, det var ikke så populært, de er meget levedygtige.
    Det ser fint ud det hele, og Sprenger og Sct. Hans urt er en god kombi. Myg har vi ikke set hos os, det gør nu ikke noget.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har efterhånden mistet overblikket over regnmængden. De små sjatter vi får er i hvert fald ikke trængt ned i jorden, som stadig er stenhård. Det våde bliver på bladene og ser ud af mere end det er.
      Du har nok bedre plads til steffensurt hos dig Lisbeth, f.eks. i 'skoven'. Her tror jeg hurtigt den kunne overtage det hele, og så interessant er den heller ikke:) Linaria står foreløbig hvor jeg har sat den, bagved nogle Skt. Hansurter, så må vi se hvordan den takler det. Her er der jo græs rundt om bedene, så den løber nok ikke så langt. Jeg har sat den på som header i dag, fordi jeg synes den er rigtig sød.
      Apropos dette med at forære folk noget de bliver lidt mellemfornøjede over... Gertrude Jenkyll havde frø af bjørneklo i lommen og spredte dem uden videre i haver hun besøgte, uden at spørge folk først:)
      Jeg tror lige akkurat vi har fået regn nok til at bringe en sulten generation myg på vingerne, og det er ikke ligefrem ønskværdigt.

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  2. Så flotte farger det er i din høsthage, Ulla. Jeg kjøpte nettopp en sånn pink St. Hans urt som du har der, og den fargen passer til så mye i hagen. Jeg har så lyst til å kjøpe en sånn Viburnum Mariesii, men jeg er redd den ikke vil overleve her. Så enn så lenge får jeg nyte din inntil jeg tør prøve den her. Den har jo de nydligste blomster om våren. Dine beplantede bøtter har virkelig blitt flotte, og det er jo mye penere å se på enn svart plast.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, der er fine farver, men det er ikke fordi høstfarverne dominerer endnu. Det er simpelthen de farver planterne har, og det fine septembervejr er selvfølgelig med til at give dem ekstra glød. Jeg kunne godt ønske for dig at du fik en Mariesii, for jeg er selv blevet så glad for den. Min busk er en stikling, så den var ganske gratis:) Det var en af de nederste grene der havde slået rod, ligesom man kan opleve med andre buske.

      Mange tak Marit!
      Hilsner fra Ulla

      Slet
  3. Det er lykkes for mig èn gang med buskvedben. Men den fandt ud af efter et par år den hellere ville gå op og kravle i træerne end at gro pænt ved hegnet. Jeg tror de er noget lunefulde.
    Kærmindesøster Jack frost ser så fin ud. Hvor tørketolerant er den? Den vil være en god afveksling i skyggebedene.
    Du har mange gode farver i din efterårshave. Den ser ikke så tørketræt ud.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er meget interessant du også har prøvet at lave buskvedben! Så er jeg måske ikke helt galt på den:) Der er selvfølgelig altid den mulighed at de vender tilbage til klatre-stadiet igen, men mon ikke jeg opdager det i baljen på terrassen? Det er i hvert fald godt at vide det kan lade sig gøre!
      Jeg har kun haft Jack Frost i et årstid. Den står i skyggen under en klematis og får stort set aldrig direkte sol, men jeg har nu ikke vandet den heller. Den har kun fået lidt da jeg plantede klematissen.
      På billeder ser det meget godt ud, men jorden er meget hård at grave i, kan jeg røbe, og det støver også. Det handler efterhånden om at finde de rette tørketålende vækster...

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  4. Myg synes jeg ikke, vi er blevet generet af længe. En overgang var jeg ellers voldsomt generet af dem. Ja, hyldetræer får hurtigt disse knortede grene og stammer, som ser ældgamle ud. Dine bede ser fine og velkomponerede ud.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er først her i september vi rigtig har mærket noget til myg, men det hjælper jo heller ikke at ligge og rode midt inde i et bed. Man forstyrrer jo masser af insekter på den måde.
      Når man ikke har så mange gamle træer er hyld god til at skabe illusionen, og jeg tager det hele med:) Der er vist stadig et pænt stykke vej til det velkomponerede, men det er godt at have noget at stræbe efter.

      Hilsner og tak fra Ulla

      Slet
  5. Hej Ulla!
    Det är mycket fint som blommar hos dig, är imponerad av dina fina rabatter. Vackra höstfärger med det vackert röda i benveden och de mörka bären på flädern. Önskar att jag skulle lyckas med det fina gräset, kanske skall jag prova att ha det i en kruka.
    Vi hade en solig fin dag idag igen, men i morgon skall det bli grått.
    Ha det gott /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har vist ikke halvt så mange blomster som du, men der er til gengæld mange af hver slags, så de fylder noget. De første høstfarver kommer altid på benved, men nu følger nogle af træerne så småt efter. Det kan godt blive et farverigt efterår!
      Hvis du skal købe græs til krukker, så prøv at finde nogle solide græsser, der kan stå hele vinteren. Det er sådan en fornøjelse i en ellers bar og farveløs vinter-have!
      Dagen skulle også være grå her, men lige nu er det solskin og flot. Dejligt!

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  6. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

    SvarSlet
  7. Hej Ulla

    Dine bed er jo blevet fyldt godt ud - så må der lige tilrettes lidt:)
    Det ser rigtig godt ud!
    Morsomt med dine Vedbend og ja, det skulle jo bestemt kunne fungere.
    Du tar jo blomsterstanden med, jeg ville nok fjerne den, så der ikke bruges kræfter på at udvikle frø?

    Ha en dejlig dag

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for de pæne ord - og du har jo nok ret i dette med blomsterstanden... den skal nok tages væk så de kan bruge kræfterne på rødder, ligesom jeg har fjernet de fleste blade.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  8. Jeg skal love for at du har været flittig i haven. Den ser så fin ud med masser af gode farver. Det er et flot billede du tog af benved der spejler sig i vandet. Vi glæder os til at følge med i dit vedbend eksperiment.

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak Sydney!
      Ja, lad os se hvad det bliver til. Det kan jo ikke gå værre end galt:)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  9. Herhjemme høstes der æbler i et væk, og ventes på hvidkål. Dejligt der stadig er lidt at følge, inden det sådan bliver rigtig vinterkoldt 🥳

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det lyder jo ret skønt!

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  10. Jeg kan godt lide de store grupper af sankthansurt, du viser på det første billede. Det giver ro til bedet med gentagelserne.
    Det er en smuk og varieret beplantning, der er omkring den vingede benved, og det er en fin detalje, at den spejler sig i fuglebadet.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak Elna! Du dyrker jo selv roen i de store flader af stauder med megen succes, og din konsekvens giver pote. Måske har jeg lært lidt?

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  11. Der er godt nok dejligt i din have lige nu. :)

    SvarSlet
  12. Dejlige billeder fra din have, der er stadig mange fine farver. Jeg er helt vild med farven på dit Paradisæbletræ.
    Nu har vi fået godt med vand, så det er perfekt, at flytte rundt på stauder og på denne tid kan man lettere se, hvad der trænger.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er et fint paradisæbletræ, og beholder æblerne længe, selv navnet (Professor Sprenger) er fint:) Her har vi også endelig fået vand fra oven, og det mærkes selv på dette sene tidspunkt af sæsonen.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  13. Jeg har nettopp plantet Elefantgress, håper det skal klare vinteren. Blir spennende å følge med på Eføy-eksperimentet ditt, har også tenkt å prøve, men har ikke kommet så langt foreløpig. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg ønsker dig held og lykke med elefantgræsset, som gerne skulle står og se fint ud det meste af vinteren. Mon ikke det er robust nok til dine forhold?
      Jeg er også lidt spændt på eksperimentet, og det har i hvert fald ikke kostet mig noget:)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  14. Favorittbilder (for meg) må være vingebenved som speiler seg i fuglebadet, og hyll med gammelt utseende :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak Martin!

      Hilsner fra Ulla

      Slet