tirsdag den 5. oktober 2021

Hviledag

Idag siler regnen ned og alt er gråt i gråt, så jeg lader haven i fred og nøjes med at nyde den fra vinduerne. Den sidste ugestid har givet over 30 mm, og i dag kommer der sikkert også en pæn portion, så det er bare dejligt. Tirsdag er blevet hviledag.


I går var det fint havevejr og jeg tog fat på beskæring af vedben-hegnet, hvilket er en besværlig affære. 
   Man står oveni et staudebed her under pergolaen, og skal fjerne de meterlange vedbenranker som drysser ned i bedet, samtidig med man skal passe på stauderne. Vedben vokser til alle sider, også langs jorden, hvor den borer sig ind mellem de andre planter, så jeg fik varmen i det milde efterårsvejr, men nu er den værste ende af hegnet overstået. Resten af vejen ned til komposten er noget nemmere da der ikke er staudebed.


Det er ellers netop nu man skal nyde benveds flotte røde farver. Den plejer at være den første til at smide bladene, og selvom denne busk stadig er lille er den ikke nem at overse.


Jeg har længe ventet på artiskokken ville springe ud og en af de allersidste dage i september skete det endelig.


Det er stadig kun den ene blomst der har taget springet - men sikken en!Bagved artiskokken står en Asters, som jeg også venter på. Enkelte blomster viser nu farven, som er mere rød-lilla end jeg havde forventet, også mere end man ser på fotografiet, men jeg skal jo nok vænne mig til den:)


Humlebierne er ved at miste energien og ofte kan man se dem ligge henslængt på blomster og hvile sig.


I dag vil jeg gøre som humlebierne og tage en hviledag, mens jorden suger al den væde til sig, som den har savnet et par måneder. Haven kan stadig nydes fra vinduet og i den store vase på gulvet står alle porre-blomsterne fra kolonihaven og pynter.16 kommentarer:

 1. Ja regnen kom noget tidligere til dig, så du kunne tage dig en hviledag. Her kom den først ved 15.30 tiden, så ingen hviledag her. Jeg brugte i stedet cirkelhakken, det var fint, så fik jeg væltet ukrudtet i rosenbedene, det står såmænd nok op igen i morgen, når jeg kommer der ud. Så kan jeg begynde for fra. Benved og artiskokker har fine farver. Jeg havde en artiskok i blomst sidste år, jeg har haft planten et par år, men den kom ikke igen i år.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, tænk for en gangs skyld startede regnen hos os og vi fik sørme 20 mm i går! Nu sjubber jorden på en måde man næsten ikke kan huske:)
   Håber ikke dit ukrudt har benyttet regnen til at sætte sig fast igen, men det ville ligne det bedst...
   Jeg tror måske artiskokken skal dækkes lidt til vinter. Det ville være fint hvis den slog sig ned for alvor og kom igen større og stærkere til næste år. Jeg tror den står ret optimalt i solbedet, og vil flytte én jeg har i kolonien herhjem til solen. I kolonien er der helt klart ikke sol nok, og det kunne jo være skønt at få så mange at man kunne spise nogen af dem - også.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. En hviledag skal være jer velundt. I det hele taget er der vel ikke meget, der haster længere i haven. Artiskokblomsten er simpelthen en af de flotteste blomster, man kan se. Her skal vi hen i slutningen af oktober, før vores benved bliver lige så glødende rød som din.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marie! Der er egentlig stadig arbejde at gøre i den ene eller anden have, men som du siger, haster det ikke så meget mere, og det er dejligt.
   Ja, artiskokken er altså flot - også hele planten som har flotte sølv-grønne blade.
   Jeg tror vores benved plejer at blive rød allerede i september, så der er sikkert forskel på proveniensen. I år har den (og flere andre træer og buske) beholdt bladene bedre, måske p.g.a. regnen i foråret.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Så har I vist fået lidt mere regn end os .Men det regner endnu så det kan da være der er mere i måleren i morgen.
  Pusidt, mine benved både de vilde og den fine købte viser slet ikke gløder i bladene endnu. Den eneste der har været i brand, er den gulblomsternde troldnød. Den orangeblomsternde er bare grumsetgulgrøn.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var på høje tid med regnen, og i går fik vi hele 20 mm, så jeg klager ikke.
   Der er så småt høstfarver på troldhassel og røn, mens tretornen ser ud som om den har været en tur gennem vridemaskinen i går, men ellers tror jeg efteråret skrider meget stille og roligt fremad. Kirsebærtræet er f.eks. helt grønt endnu. Der er nok forskel på planterne fra starten og så betyder placeringen i haven sikkert også noget for høstfarverne.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla!
  Här har det regnat så mycket så det har blivit många vilodagar. Idag passade vi på att fortsätta med dotterns rabatt, och vi fick en hel del gjort. Bäst att passa på medan det inte regnar, men vi såg ut som lergummor, marken var så blöt. Benved har jag stått och hållit i flera gånger, men jag måste hitta en bra plats, de är riktigt fina. Tycker din aster är riktigt fin, mina visar ingen färg ännu. Otroligt fin kronärtskocka.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen hviledage skal man bare nyde, og så samler man kræfter til de gode havedage:) Du har jo nok at se til i både din egen og datterens have forstår jeg, og regnen gør det ikke nemmere at grave. Ja, køb du dig bare en benved! Den bliver ikke så stor, så du kan sagtens få plads til den i et staudebed.
   Artiskokken er helt utrolig lige nu, og blomsten er på størrelse med en håndbold.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Dejligt med en hviledag, hvor regnen siler ned udenfor. Din artiskok er bare så smuk. Jeg kan godt forstå, at du har glædet til at de springer ud. Og farven passer så fint til din Asters. Jeg har ikke Asters i haven, men når jeg ser dit billede med alle de blomster og knopper, så kommer det på ønskelisten. En meget fin buket du har lavet med porreblomster!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg nød også dagen i fulde drag, og udsigten til silende regn var meget beroligende. Jeg er blevet så glad for Asters fordi de giver den gas når alt andet er på retur, og de passer jo faktisk fint til artiskokken.
   Porrerne får vi ikke megen glæde af - i gryden - men som buket er de velkomne i år:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det er godt, at vi får vanddepoterne fyldt op efter en sommer med begrænset regn. Og så kan man jo nyde en hviledag.
  Hvor er din artiskok fin og så passer den jo perfekt til din asters.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Lene! Ja, hviledage er ikke så tossede, navnlig når man stadig kan nyde sin have gennem de våde vinduer, og vi skal jo nok nå det hele engang:) Det gode ved artiskokken er netop at man ser den indefra p.g.a. størrelsen.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Ligeså smukke og anvendelige vedbend kan være, ligeså besværlige kan de også være. Jeg har i årevis kæmpet med at rydde et bed med vintergrøn for vedbend. Hver gang jeg tror, jeg har fået dem alle luget op, kommer der nye skud efter nogen tid. Så god fornøjelse med det stykke arbejde 😉.
  Det er dejligt med en hviledag, og hvis man samtidig kan lytte til regnen, er det jo helt perfekt.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Vedben er et tveægget sværd - jeg er helt enig - men hvad skulle man gøre helt uden den? Jeg er i hvert fald glad for den dækker et grimt hegn så perfekt.
   Hviledage kan man jo heller ikke undvære, vel:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Ja, en hvildag er godt å ha fra hagen nå. Jeg kjenner på at nå holder det for i år med hagearbeide. Her gjenstår opprydding, men det må også gjøres. Jeg måtte google hva vedben var for noe, for det er det samme som vi kaller eføy her. Litt språkforviklinger må en jo ha innimellom :)
  Så godt at dere har fått såpass mye regn. Naturen her tror jeg har hatt godt av å få 173 mm på en uke, for det var uhyggelig tørt innen regnet kom. Nå ser jeg ingen brannfly som flyr over her og speider etter røyk, og det er betryggende. Litt flom og jordras fulgte med, men sånn ble det bare. Det er nydelig farge på dine asters synes jeg, men sånn er det alltid med smak og behag ;)
  Så vakkert bilde av humlen i kornblomsten!

  Jeg ønsker deg en deilig dag i syd, Ulla!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit! Dagen er startet så flot med sol gennem tåge, så det bliver en fin dag. Dejligt du nu kan tage en pause fra det tunge havearbejde og nyde lidt hviledage selv - ja oprydning er der jo altid...
   Vi kan jo ikke konkurrere med jeres regnmængder, men omkring 50 mm på en ugestid kan godt mærkes, og det er en fornøjelse. Dejligt I kan slippe for brandfly og forhåbentlig også jordras!
   Farven på min Asters er ikke helt rigtig på billedet, men jeg skal nok blive glad for den alligevel:)

   God dag i nord!
   Hilsner fra Ulla

   Slet