fredag den 10. september 2021

Små og store fornøjelser

Denne fine, lidt lodne, Viburnum Carlesii Aurora har fået mod til at sætte enkelte duftende blomster efter jeg fjernede en stor gren fra kirsebærtræet. Nu får den lys og tager på i vægt fra dag til dag, hvilket er en fornøjelse!  I solbedet har Skt. Hansurterne i år fået væde nok til at levere en forrygende blomstring.Det er en stor fornøjelse at se bierne gå fra det ene blomsterhoved til det næste uden at bruge vingerne og der er et utroligt liv omkring denne overdådige buffet med mad til alle.


Tænk hvilken forskel på bare nogle få måneder...
Her er jeg i en del af solbedet, som blev startet i år, og her er da virkelig sket noget på kort tid.De fleste bladbeder, som jeg brugte som 'start-hjælp' er nu fjernet, og der er gang i alle stauder, selvom de har det lidt tørt for tiden. Prøv bare at se hvor fint salvien har dækket jorden siden foråret da jeg satte 3 små potter lægesalvie. De har ikke blomstret i år, men jeg forventer et flot, blåt flor i juni -22. Jeg regner også med kæmpestenbræk vil få ordentligt fat i vinterens løb, så den kan overtage resten af jorddækningen.Dette er også et nyt område som jeg tog i brug dette år for enden af skyggebedet. Her er stadig brug for bladbedernes fylde og skygge, selvom de største er fjernet. Der er dog liv i flere stedsegrønne vækster nedenunder de store blade, blandt andet buske, bregner og alunrod, som sikkert vil dække jorden til næste år.
Her er et billede fra juni, og lidt er der da sket henover sommeren.


Til sidst et par nytilkomne fra denne sommer. Nøkketunge (Ligularia przewalskii) fra Høneballehaven har sat en enkelt top af fine gule blomster i skyggebedet,og den gule klematis er nået helt til tops på pergolaen, hvor den forhåbentlig selv kan klare resten af klatrearbejdet uden min hjælp. 


Store og små fornøjelser er der sådan set nok af her i septembers sommervejr.


19 kommentarer:

 1. Ja Ulla, det har vært en enorm utvikling i dine bed. Det er jo nesten ikke bar jord å se :)
  Dine St. Hansurter er virkelig flotte!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også overrasket over hvor hurtigt det går, men det er jeg hver gang jeg planter stauder:)

   Mange tak og rigtig god weekend!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla

  Sådan nogen før og efter billeder siger bare så meget, og flot er det jo blevet!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have! Jeg holder meget af før og efter billeder ligesom dig, navnlig når det er bevis på noget er lykkedes:)

   I lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Nej hvor du og din have kan, jeg skal love for, at der er sket noget over sommeren og også siden sidste år til trods for tørken. Jo de stauder kan noget, ja og det kan du også. Din Viburnum ser fin ud, den kendte jeg ikke. Mon der snart skal laves et bed mere :)
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Du milde! - flere bede! Nej, det tror jeg ikke der skal. Jeg er sådan set tilfreds med mængden af bede nu og forsøger blot at forbedre det der er. Tænker også at grunden til det går så godt, må findes i jorden. Lerjord er jo bedre til at holde på vandet en sandjord, og vi supplerer løbende med kompost, så det hjælper alt sammen.
   Tænk at jeg har fundet en Viburnum du ikke kender... tsk-tsk.
   Tak for dine rosende ord!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Nå du har bede nok nu :) men det er også fint. Du har ret, det er godt med lerjord i sådan en tørke, kompost er jo også en god ting.
   Ja tænk at det kan lade sig gøre :)))
   De var fortjent.

   Slet
 4. øj hvor ser din have fin og grøn ud trods tørken. Tænk at dine bede allerede er ved at lukke sig. De er jo ret nyplantet.
  St. hansurt er bare uundværlig nu. Og de er fyldt med alle mulige og umulige insekter der ivrigt guffer i sig.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det går forrygende de fleste steder. I et andet bed har en Geranium Rozanne dækket et par kvadratmeter alene i år. Det er ret vildt!
   Skt. Hansurt er helt fantastisk lige nu. Sikken et liv og røre!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Din Viburnum er virkelig yndig. Er den ikke forårsblomstrende?
  Dine sankthansurt har en overdådig blomstring. Det har de også her i haven i år. Det undrer mig bare, at der ingen sommerfugle er i dem, sommerfuglene plejer ellers at flokkes om blomsterne.
  Hvor gror det hurtigt til i dine bede. Det er sjovt at se før og efter billeder.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, den skulle være forårsblomstrende, men der har været en del forstyrrende forhold, som har forhindret det: 1. år blev den spist af rådyr og i år kom frosten i februar og ødelagde knopperne. De øvrige år har tørke og skygge fra kirsebærtræet sikkert grebet ind på forskellige vis, så vi har endnu en fin forårsblomstring til gode, og må nøjes med lidt spredte blomster henover året.
   Vi har ikke sommerfugle i mængder her, men dem vi har tumler sig i krydderurter og skabiose.
   Ja, planter er jo faktisk taknemmelige at arbejde med - og navnlig stauder der giver pote allerede første år!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det er da utroligt, så stor en udvikling der har været på bare en enkelt sæson. Smart idé med at bruge bladbede som fyldplante. Den er jo både dekorativ og spiselig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have! Hvis ikke jeg havde haft billederne ville det have været svært at tro på, men jeg er jo bare lykkelig for udkommet:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla!
  Helt otroligt när man ser de tidiga vårbilderna och hur allt har vuxit och brett ut sig. Ser riktigt fint ut och härligt med alla kärleksörter och humlan som bara njuter.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Rigtig god weekend til dig også! Jeg er bare så glad for alt hvad der lykkes.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Øj! Jeg elsker før og efter billeder! Dine bede ser forrygende godt ud efter så kort tid. Det var en god ide med bladbede - de pynter mens der er huller. Sankthansurt er uundværlig synes jeg og sikke masse underholdning der følger med!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Skt. Hansurt giver god underholdning nu mens de blomstrer, og så er de faktisk pæne året rundt med deres blade eller brune vinterstandere. Ret uundværlig.
   Før og efter billeder er så gode at have. Når man synes der ikke sker alverden, kan man bare kigge på dem:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Så mye fint, veldig fin kombo med St.Hansurten og det som ser ut som Lammeøre. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet