torsdag den 19. maj 2022

Knokle-liv i kolonien

Det tager sin tid at få styr på kolonihaven hvert forår, men nu kan vi da se det går den rigtige vej. Vi har brugt mange timer på at få ryddet op bagved huset efter den store 'tuja-dag', hvor der blev skåret ned og hugget flis. Selve arbejdet med de store maskiner foregik fra naboens have, men en hel del er jo drysset ned på vores side af hegnet og vi finder stadig løse grene der hænger i tujaerne og lange grene som ikke kom med fra starten, så her skal vi nok blive ved at beskære fremover. 



På selve dagen så det ud som på billedet ovenfor, og i går fik vi gennemgået bunkerne af brædder og stolper, som lå under flis og grene, og fik flyttet stablerne af fliser tilbage så det nu ikke fylder mere end det kan stå bag huset. Det er måske ikke alverden - tænker du - men faktisk betyder det vi nu kan passere kælderskakten uden at hænge fast i grene og humle, så jeg synes det var en hel sejr!



Den store beskæring har ikke alene givet lys i haven, men også en hel meter mere have i denne ende, og når flisbunken forsvinder bliver her helt hæderlige adgangsforhold:)



Det største arbejde hvert forår er jo køkkenhaven. Nu er vi ved fælles hjælp igennem 3/4 af bedene, og de fleste frø er kommet i jorden, så også her er vi på rette vej.


I år har vi bygget ærtestativer af trådhegn, og jeg ved virkelig ikke hvorfor vi ikke har tænkt på det noget før, for det var virkelig en lettelse af arbejdet! For det første fylder det ingenting i sig selv, og for det andet var det rigtig nemt at passe ind i de runde former, så nu er første hold ærter i jorden og dækket med tyl mod duerne.



Ja, sådan går dagene hurtigt med det ene og andet der kræver handling, og imens står mælkebøtterne i fuldt flor haven rundt og de andre kolonister begynder at dukke op i deres haver, så vi føler os ikke helt alene i verden mere.
   Desværre er rådyrene ikke flyttet ud af kolonien - endnu - og jeg opdager hver gang nye planter de sætter til livs. Det seneste er Geranier, og hvis det fortsætter får vi en blomsterfattig have i år, for de plejer at være det mest driftsikre vi har. Foreløbig forsøger jeg at forkæle de stedsegrønne buske som har været under angreb hele vinteren...


Man må bide tænderne sammen og fortsætte arbejdet i håb om en bedring af tilstandene, og glæde sig over de planter som ikke står på rådyr-menuen, og som stadig klarer sig på trods af tørke.






14 kommentarer:

  1. Jeg er så imponert over alt dere får til! Rådyr er sultne året rundt virker det som. Så flott og velstelt det ser ut hos dere :)

    Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Marit, og nyd nu dine fridage fra bloglivet:)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  2. Uha sikke et knoklearbejde, men det er altid lækkert når arbejder munder ud i mere plads og bedre forhold. Jeg kan virkelig godt lide jeres ide med det runde bed. Jeres kombination af flotte designelementer og det "produktive" er godt tænkt. . .

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det har du meget ret i, og sådan en følelse af at have udrettet noget nyttigt har jeg faktisk hver gang jeg har været forbi kolonien.
      Tusind tak for dine rosende ord! Jeg tror nok jeg har været heldig med dette design, for jeg er ikke blevet træt af at se på det endnu, og det bedste er næsten at haven virker dobbelt så stor med de to forskellige afdelinger.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  3. Ja det er ikke nemt med hverken rådyr eller tujaer, der skal ryddes op efter, en I går til den som altid. Godt I ind imellem får nye idéer, som gør det hele nemmere og godt, at I hjælpes ad, de sidste billeder er jo fine, men det er træls, når rådyrene stadig kommer ind.
    Knus fra Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Haveejere laver rigtig mange benspænd for sig selv, nogle gange uforskyldt (eller uoplyst) andre gange med vidt åbne øjne, og jeg er skyldig i alle 3 metoder. I det mindste har jeg den fornøjelse at rådyrene ikke kommer ind i haven derhjemme mere, så det er lykkedes at 'arrangere' det så én have er rådyr-fri ad gangen:)
      Tujahække skal jeg ikke selv plante. Det har jeg i hvert fald besluttet.
      Jeg tror vi har delt byrderne ret ligeligt imellem os. Som John siger: Du (det er altså mig) laver det du har lyst til, og jeg laver alt det andet:) Tja-bom-bom... Ingen yderligere kommentarer herfra.

      Knus fra Ulla

      Slet
  4. Ædedolke, forhåbentlig får de ædt sig en mavepine til, så kan de lære det ka de.
    Det er godtnok en fornem urtehave I efterhånden har. Men I knokler osse for den. Sikke en energi.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det var da en mulighed med en ordentlig mavepine, men spørgsmålet er hvor længe det holder... Bukkejagten er jo gået ind så man kan da håbe på en hjælpende hånd!
      Energien er ganske lav kan jeg betro dig, men når først man kommer i gang så skal det jo også være færdigt. Jeg synes konstant jeg har ondt i hele kroppen:)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  5. Det er ikke nemt at have en kolonihave. Hvis det ikke er rådyr, så er det duer, der tager for sig af lækkerierne, men I plejer vel alligevel at få et udmærket udbytte ud af anstrengelserne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, der er altid et eller andet i vejen, men så kan man jo deltage i national-sporten, at brokke sig:) Udbytte får vi, men om det er udmærket afhænger vel af øjnene der ser. Bedste år hidtil var det år hvor vi kun havde kartofler. Dels var de flotte, og dels var der til hele vinteren og et stykke hen på foråret. Tænker vi kan prøve den model igen næste år.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  6. Hej Ulla!
    Ni har det så fint på kolonin och jag är väldigt förtjust i köksträdgården. Jag har inte mycket odlingar men hoppas få lite att skörda. Salladen förodlade jag i växthuset och den växer fint, rädisa har jag inte lyckats med på länge, i år blev det ett såband och de kommer upp. Ärter har jag sått, men de visar sig inte ännu. Har jordförbättrat så jag hoppas att det blir lite grönsaker som vill växa. Tråkigt att inte rådjuren hittar mat utanför kolonin.
    Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Overordnet ser der meget godt ud i kolonien, og det skyldes nok strukturen med stierne og de hævede bede, men man kan jo godt se der er gang i ukrudtet nu, når man kigger nærmere efter:)
      Når køkkenhaven er tilsået bliver det lidt nemmere at overskue arbejdet, og så håber vi selvfølgelig at få lidt ud af anstrengelserne. God fornøjelse med dine urter!

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  7. Jeg beundrer jer for, at I når at passe to haver. Og det er jo intensiv havebrug, der er tale om, navnlig i kolonihaven. I har så mange gode ideer til, hvordan haverne skal indrettes, og det er så spændende at følge, hvordan ideerne føres ud i livet.
    Jeg ville blive aldeles rasende på de rådyr - men mit raserianfald ville de nok bare være ligeglade med.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har været rasende adskillige gange kan jeg godt betro dig, men det virker ikke, som du ganske rigtigt bemærker. Dyr er opportunister og drives kun af deres egne lyster. Jeg tror ikke de er specielt på nakken af mig:)
      Med to haver bliver man aldrig færdig og føler sæsonen igennem at man sagtens kunne gøre mere, men det er jo en øvelse i sig selv, at prøve at slappe af med det man nu kan nå. Jeg giver ikke gerne slip på kolonien, da den måske skal være vores alderdoms åndehul den dag vi ikke orker at bo i hus mere. Måske lidt vel langsigtet, men man har jo lov at håbe på et godt langt liv:)
      Tak for dine rosende ord Elna! Jeg er selv blevet tilfreds med indretningen af kolonien, og navnlig med dens opdeling, som giver god mening både m.h.t. at overskue arbejdet og den stemning det giver.

      Hilsner fra Ulla

      Slet