torsdag den 20. oktober 2022

Rim i græsset

Ja, nu mærkes det at efteråret har bidt sig fast, og ovenpå en dejlig rejse til sydens sol og palmer, føles det en smule køligt at være hjemme igen, men foreløbig har vejret vist sig fra sin smukke side og haven ser såmænd også stadig fin ud - på den høstlige måde.
   I morges var græsset hvidt af rim for første gang i år, men det tog kun solen et par timer at gøre plænen græsgrøn igen. Den græsgrønne farve så vi jo ikke meget til i sommerens hede, så det er da fint at kunne nyde den nu. I bedene falder bladene og mange stauder pakker sammen for i år, men det har nu også sin charme.

       

I solbedet lyser Sorbus Dodong i overetagen, mens 2 forskellige asters sørger for hvide frø og lilla blomster i underetagen.
En Chrysantemum, der var krukkevækst sidste år, er på vej med et mylder af knopper.Vi kom hjem fra ferie til en mængde rigtig gode kastanjer, og fik et helt hæderligt måltid ud af dem, men nu er det også slut for i år.Paradisæblerne er på toppen, både Golden Henry...... og Freja bugner med masser af mad til solsorten.I skyggebedet er der mange visne Hosta, men også blomstring på høststenbræk, som jeg fik reddet frem i lyset for et par måneder siden. Alunrod, bunddække og vintergrønne bregner gør sit til at bedet stadig er pænt fyldt op.Her er også dejlige farver på buske som benved, Viburnum mariesii og troldnød.Den nye Salvia Amistead jeg fik med fra Elna i sommers er sprunget ud med sin første blomst, selvom jeg klippede den helt ned og lavede stiklinger da jeg kom hjem. Glæder mig til en lang sæson med denne fine sommerplante til næste år! Det er nu der rigtig kommer farve på skovens træer og de levende hegn, og her fra huset har vi udsigt til et par dejlige egetræer som giver kulør til vores have også. I den sidste aftensol falder strålerne på de gule blade i toppen af de gamle træer.


Jeg suger til mig af oktobers skarpe lys og skønne farver, for det skal holde til hele vinterens mørke.


 

18 kommentarer:

 1. Det hørtes deilig ut med ferie i sydens sol og varme. Det er nok litt av en overgang å komme hjem til høsten igjen. Det var rim her også i går. Flotte høstfarger i hagen din nå. Benved må jeg få kjøpt meg. Jeg glemmer den bort om våren, men blir påmint den om høsten når jeg ser de nydelige fargene den har. Ja, det gjelder å suge til seg alt av lys nå. Vinteren er fryktelig lang.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var en herlig ferie med sol og 20-27 grader, men herhjemme er der nu også rart. Alene det at kunne drikke vandet fra vandhanen...:-)
   Benved må du have! Den fylder ikke alverden, og den er også fin om foråret når den springer ud med nye blade på røde stilke, men det er jo nu den har sin store finale! Vinteren er lang, men den har sine fordele synes jeg, og det er egentlig mest i marts måned man bliver utålmodig.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 2. Ja også her var der rim i græsset i hvert fald på golfbanen, først da jeg gik der, fik jeg øje på det. Alle farverne i vores haver og i naturen ser skønne ud, så ja vi må suge til os inden en lang mørk vinter. Godt I fik lidt ud af kastanierne. Jeg fik reddet min høststenbræk, den var ikke så langt som din, nu står den i Pers have ;)
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, John måtte vente på at banen åbnede i dag, for de må ikke spille på det frosne græs, men det var egentlig ikke frostvejr her (+2-3 grader), blot nede i græsrodsniveau.
   Kastanjerne smagte dejligt og der blev jo til to gange forret, så det var godt. Det kan være din høststenbræk falder til på Fyn, og så må du jo selv have en igen, men det er da meget praktisk at kunne sætte nogle yndlinge over til Per, som en mellemstation. Spændende med alt det nye!

   Knus fra Ulla

   Slet
 3. Her var der osse rim i græsset for første gang. Men tilsyneladende ikke nogen frost skader. Astersene står stadig fint og de seje sommerblomster osse.
  Krukkechrysantemun i bedene?? overvintrer de så fint. Det må jeg prøve.
  MIn fine nye høststenbræk, jeg købte sidste år overlevede ikke vinteren, snøft. Men den er vist osse lidt drilsk,.
  Ja i dag har vi kunne suge sollys til os, det er bare om at få batterierne ladet op.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, her var heller ingen skader, og både georginer og tallerkensmækkere kan endnu. Det var en af de store kugleformede chrysantemum som vist er beregnede på udendørs forhold. Jeg satte to ud i bedet og den ene overlevede, så det er da meget godt. Øv for din stenbræk! Af en eller anden grund kommer de igen og igen her trods det at jeg flytter på dem og af og til kommer til at luge dem væk i foråret. De må kunne lide at være her...
   Det fine vejr er en fornøjelse på denne årstid!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hei! Høsten har fantastiske farger. Skulle ønske at de intense fargene kunne ha vart en stund. Her har også frosten kommet. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja-ja, det holder ikke så længe når først frosten begynder, men det er der jo ingenting der gør... Vi har som regel ikke megen frost her om vinteren, så der kan godt laves havearbejde i perioder, og om vinteren ser det hele mere overskueligt ud. De smukke farver skifter hele tiden, og meget er stadig grønt heldigvis.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 5. Kommer - kommer alligevel ikke. Det er svært at vide med nattefrosten i denne tid. Oktobersolen og de glødende farver kommer rigtigt frem i dit sidste billede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, men nu taler man om varme i næste uge, og en del af farverne skal nok holde ud til ind i november, som de plejer... Ja, modlys gennem bladene giver lige et ekstra pift til kuløren!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Skönt att vara i värmen, men då blir kontrasten större då man är hemma igen. Vi har haft frost och det är ganska kallt. Dahliorna blev undanpaketerade för vintern. Det ser riktigt fint ut i trädgården med många vackra färger. Paradisträden är riktigt dekorativa.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er rigtigt, men det var nu skønt at mærke varmen en sidste gang i år:-)
   Jeg nyder nu også det friske oktobervejr herhjemme, og haven er så dejlig netop nu med de mange farver.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 7. Låter härligt med en tur till sol och värme för att ladda batterierna inför de kommande månaderna. Men likväl härligt att komma hem till en höstvacker trädgård, med så mycket färg och blommor som skyndar sig att blomma. Tänk att en så skir liten växt som höstbräckan klarar det!
  Ja nu väntar kyla och mörker, så det är bäst att ta vara på allt vackert oktober bjuder på.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Ulrika! - Ja, det var dejligt at opleve en uges sommer igen, men nu må vi vende opmærksomheden mod de hjemlige forhold, og haven er stadig fin med mange farver. Jeg skal have orden på krukkerne og georginerne inden vinter, men glæder mig over alt det der klarer sig selv!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Flotte billeder af din have med både fine blomster og lækre efterårsfarver. Det er sjovt at komme hjem igen efter en rejse og se hvor meget der er sket i mellemtiden. Jeg var ikke klar over at sådan en Chrysantemum kunne planes ud og overleve. Det må prøves. Hver gang jeg ser billeder at dine paradisæbler, går jeg ud i haven og kigger endnu engang efter et sted sådan ét kunne stå! :-)

  SvarSlet
 9. Koselige høstbilder, og fine høstfarger på mye også. Vi har ikke hatt litt frost en gang her foreløpig, men den kommer vel. Pleier å være litt kaldt i en ukes tid på denne tiden, og så blir det mildt igjen til over jul. Ha en fortsatt fin søndag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
 10. Godt at høre, at I havde en dejlig ferie.
  Det er godt, at græsplænerne er blevet grønne igen. Så kan vi håbe på, at græsset kvæler noget af alt det ukrudt, der spirede frem i plænerne i sommer.
  Paradisæblerne er så smukke med gule og røde æbler. Det er sjovt, at det ene træ står grønt, mens det andet allerede har efterårsfarver.
  I skyggebedet er der en fin bundbeplantning med stor variation i bladformerne, og ovenover gløder buskene i rødt, orange og gult. Det ser så flot ud.
  Jeg har også lavet stiklinger af 'Amistad'. Får vi en mild vinter, kan den godt overleve i haven, men kommer der ret meget frost, tror jeg, den fryser ud.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 11. Flotte farger, og en herlig runde i hagen din. Nyt høsten.

  SvarSlet