onsdag den 26. oktober 2022

Efterår i kolonihaven

Det har ikke været den store succes med køkkenhaven i år eftersom rådyrene spiser de fleste grønsager. I de sidste par måneder har tagetes været det mest oplivende i bedene, og vi har kun været på besøg når vi skulle plukke brombær - og luge lidt naturligvis. Brombær har der været mange af og fryseren er fuld af bær til vinterens tærter og syltetøj. Det kommer altsammen fra én plante her i baggrunden, som kravler på rionettet rundt om bedene. 


Vi ryddede op i september og siden har vi bare nydt synet af de gule tagetes, som stadig står fint hele vejen rundt. Der er blevet nogle store buketter her:-)I september fik blåbærbuskene røde blade, og de faldt hurtigt. Jeg har længe tænkt på at grave blåbærbedet igennem og få vendt det sidste flis ned, for at give dem bedre forhold, og i dag tog vi fat.Jeg startede med at beskære buskene så vi bedre kunne komme til. Ja, jeg ved godt det er det forkerte tidspunkt, men engang imellem må må man bare slå til, for i foråret ved jeg vi ikke har tid til den slags.
   Næste punkt var jorden som skulle løsnes i dybden og have tilført flis. Dernæst blev det hele vandet meget grundigt og til allersidst plantede vi 6 tyttebær og 6 tranebær. De skal udnytte den sure jord sammen med blåbærrene og give et pænt grønt bunddække, og så glæder vi os til at kunne servere hjemmeavlede tyttebær og tranebær næste år til jul.
Jorden var hård som beton og knastør, så det burde hjælpe på trivslen med vores grundige arbejde.
Aspargeserne er flot gule nu, og rundt om i haven har der da også været fine farver i både september og oktober. Blyrod, solhat og hortensia har bidraget på hver sin måde, og så er der plantet nye stauder og lagt en hel del løg i staudebedene. Til næste år skal vi se hvordan det går med det nye.

Jeg runder af med den japanske ahorn Orange Dream, som virkelig har skiftet kulør den sidste måned, og nu begynder at svare godt til sit navn ligesom den gør i foråret, når den springer ud.
18 kommentarer:

 1. Ja orange dream er en rigtig drøm, hvor er den fin. På 3.sidste billede øjner jeg en Egebladet hortensia, er det rigtigt?
  Mine blåbær har løvet i behold, det bliver så flot, jeg håber, det hjælper, at I arbejder jorden igennem.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen du har helt ret, det er en egeløvet hortensia - og faktisk den samme på begge billeder - taget med en måneds mellemrum. Som du ser fik den én blomst efter rådyrenes beskæring i foråret...
   Jeg tror vores blåbær har tørstet i den stenhårde jord, men nu skulle de gerne kunne suge lidt mere vand efter vi har løsnet jorden. Blåbær vokser naturligt i moser, og det giver som du kan tænke dig problemer i denne tid.
   Orange Dream har jeg aldrig fortrudt!

   Knus fra Ulla

   Slet
 2. Dere gjør jo en formidabel innsats i kolonihagen Ulla, men så synd at maten blir spist opp. Rådyrene må være velfødde rundt i området ved kolonihagen. Det høres godt ut med egne tyttebær.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Nåh, det er nu ikke fordi vi har overanstrengt os i kolonien på det seneste, men af og til skal der jo ske noget:-) Jeg er dødtræt af rådyr i min have kan jeg godt fortælle dig, men heldigvis har vi jo net over blåbær og asparges, så jeg håber vi også kan have tyttebærrene for os selv.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla!
  Det är tråkigt att ni inte får ha odlingarna ifred, vi får hoppas på en bättre skörd nästa år. Det är så fint på kolonilotten. Jag har funderat på tyttebaer ,är det lingon? En helt fantastisk Japansk lönn som gör skäl för sitt namn. En riktig dröm.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi prøver med kartofler næste år, så må vi se om de også bliver spist af dyrene... Tyttebær er lingon - du har helt ret! Både tyttebær, blåbær og tranebær er surbundsvækster så de burde kunne trives sammen.
   Tusind tak Marika!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Den der Orange Dream er helt fantastisk. Vi har også besøg af rådyr og harer i køkkenhaven, men almindeligvis holder de en pause på et tidspunkt, så vi mennesker også får lidt glæde af afgrøderne. Der er lagt op til et lækkert surbundsbed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marie! Jeg ville ønske 'vores' rådyr også kunne give os en pause! Vi havde første plukning af bønner i fred, men så opdagede de planterne og åd hele molevitten, så der blev ingen bønner til fryseren i år, og sådan går det med det meste. Selleri har været fredet indtil nu, men det er slut:-)
   Surbundsbedet glæder jeg mig til, for det kan vi lukke med net, og det er jo ikke så dårligt med lidt flere bær!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Den er sød med den blå farve den blyrod. Hvor tørketolerant er den ? Jeg "samler" på tørketålende planter.
  Orange Dream er da en farveboost. Der er nu mange flotte farver på træerne endnu.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Blyroden har kun fået lidt vand når vi har vandet hele staudebedet, så den må være yderst robust og tørketålende. Den kommer sent frem og hvert år tror jeg den er blevet væk, men hvert år kommer den frem alligevel. Den tager kampen op med både geranier og lammeøre, så den er næsten ikke til at slå ihjel - heldigvis! Den japanske ahorn er også gjort af godt stof, nem og fin!
   Farverne nyder jeg også!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det låter som om ni gjort ett gott arbete på kolonilotten. Tråkigt att rådjuren är där och tar för sig. Inte lätt att hålla dem borta när de väl hittat dit.
  Blåbärsbuskarna kommer nog tacka för omtanken nästa år och ibland måste man chansa om saker ska bli gjorda. Orange Dream är en härlig lönn med fantastiska färger, ekbladshortensian likaså.

  Ha det gott. Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Jeg bliver nogen gang lidt trist over alt vores arbejde, når rådyrene så bare spiser alt det vi dyrker, men bær er noget af det vi kan have i fred. I år har vi høstet store mængder brombær f.eks. og nu prøver vi med lidt flere forskellige bær. Jeg tror også blåbærbuskene bliver bedre nu hvor jorden er forbedret.
   Ja, der er skønne farver på de to buske du nævner, og jeg nyder dem hvert år!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Det må være nogle sunde rådyr, der holder til i jeres kvarter. Det er godt, de levner brombærrene, så I kan få desserten ;-)
  Det er et stort arbejde, I må gøre for at få jeres stive jord gjort mere medgørlig. Men flot ser det ud med de nyplantede bede og den gule "aspargeshæk".
  Jeg har læst dit svar til Gunvor. Det lyder, som om blyroden skal på min ønskeseddel. Jeg har ikke så mange blå blomster i sensommerhaven.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er bange for de er kommet for at blive, med al den gode mad de får serveret her i de små haver - og i vintertiden har de jo fred og ro til at finde det allerlækreste uden menneskelig forstyrrelse...:-) Bær bliver nok vejen frem for os.
   Blyroden fik jeg engang foræret af en gartner, og den har holdt ved, bliver en smule større år for år og glæder med sine meget blå blomster hvert efterår, men også de røde blade er jo en foræring. Har forsøgt at tage noget med hjem i haven, men der vil den ikke gro, så den må blive på sin plads i kolonien. Heldigvis tiltaler den ikke rådyr!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 8. Ærgerligt med de glubske rådyr! Dog må jeg sige, at min høst i år har været beskeden uden rådyr. Synes det går meget op og ned med afgrøderne alt efter vind og vejr og forårskulde og sommersol. Jeg bruger denne vinter til at nytænke køkkenhaven. Jeres ide med et surbed med lækre bær kan absolut friste til at lægge et bed om. Jeg er også så glad for mine blyrod - de er helt glødende for tiden. Jeg kan huske du viste Orange Dream sidste år og det er stadig på ønskesedlen. Jeg må kunne finde plads til sådan et fantastisk flot træ. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det har du meget ret i! Køkkenhaven er altid et spændingsmoment - rådyr eller ej - men hvert år er der dog noget som lykkes.
   Surbundsbedet hos os må klare sig med hvad vi skaffer af sure blade og nåle. Jeg gider ikke købe spagnum, men henter lidt her og der. Al vores flis fra tujaerne burde kunne give det et ordentligt spark bagi:-) De nye vækster falder forhåbentlig til og dækker jorden med grønne blade.
   Blyrod er et godt bidrag til høsthaven - og det er ahorn jo også. Denne skifter farve flere gange i årets løb og er næsten limegrøn om sommeren, men det er jo en fordel i en lille have, hvor der ikke er plads til så meget. Jeg tænker den er mere busk end træ - men det kommer jo an på definitioner...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Det var en gang en gartner som fikk spørsmål om når den beste tiden var til å beskjære trær og busker, og da svarte han når du har tid. :) Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja! Det er også sådan jeg tænker, og efterhånden er der jo lavet ret meget om på de gamle have-råd. Nu om dage skal frugttræer helst beskæres i vækstsæsonen f.eks. - tidligere var det vinterarbejde. Jeg lader inspirationen bestemme:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet