mandag den 24. oktober 2022

Dagstur i tåge

Ja, her kommer et indlæg fra vores høst-tur til Høneballehaven på Samsø, som jeg længe har ønsket at opleve på denne årstid. Der er ikke noget galt med at nyde alle Lisbeths billeder, men det giver en egen stemning at stå der selv og se hvor mange af planterne der er udvalgt for deres flotte finale.

Og finale er det jo på alle måder nu hvor haven er sat til salg, så vi var flere der havde fundet vej gennem tågen fra både Sjælland, Jylland og Fyn på denne stille, milde efterårsdag. Tak til Lisbeth og Bent for at tage sig tid til os midt i deres store arbejde med at finde et nyt bosted! Det blev en meget hyggelig og lidt vemodig dag, men på forunderlig vis klarede vejret lidt op mens vi gik gennem den skønne have.


Også nu i oktober ser man hvordan der er tænkt på både helheder og detaljer og jeg vil slet ikke kaste mig ud i navneleg med de mange, mange vækster - der vil jeg henvise til Lisbeths egne blogindlæg:-)
Der er gode kig til højre og venstre, oppe og nede uanset hvor man står, og tågen gav på sin vis et fint perspektiv til haven plus en mængde glimtende vanddråber på alle kviste. Håber jeg har fanget den eventyrlige stemning på nogle af billederne.
Det er oplagt at her er brugt mange midler på anskaffelse af alle disse dejlige planter, men det virkeligt store arbejde ligger i planlægningen og arrangementet. Her er tænkt tanker i mange år, og her er gentænkt og justeret, flyttet og beskåret i en uendelighed, og det bærer haven naturligvis præg af.
   På mange måder er Høneballehaven jo Samsøs svar på en botanisk have, og bæres af den stadige nysgerrighed og ambition om at få alle vækster til at indgå i helheden på bedste vis, samtidig med at hver enkelt præsenterer sig fra sin fineste side.
   Man slumper sig ikke til en Høneballehave:-)
Jeg ville ønske jeg kunne sige at 'mennesker kommer og går, men haver består' - men sådan er det ikke altid. Haver forsvinder også og havekunsten er en flygtig størrelse, men på den anden side har mange planter jo et meget længere liv end os der lever i dem, så hvem ved? Høneballehaven og dens mennesker har i hvert fald sat et varigt spor hos mig, og jeg er sikker på der vil opstå en vidunderlig ny have omkring Lisbeth og Bent der hvor de nu slår sig ned!13 kommentarer:

 1. Flotte bilder fra Samsø, Ulla! Det er alltid så morsomt å se dine bilder derfra, for du tar bilder av andre ting enn det Lisbeth gjør. Det blir spennende å se fra deres nye hage når de kommer så langt.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit! Ja, det er helt mærkeligt at nye folk nu får glæde af Høneballehaven, men det var også skønt at se den fine høstlige have med egne øjne. Den nye have skal nok blive spændende at følge også.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ja lad os håbe det. Forrygende billeder, du har taget fra vores have, tænk at det kunne lade sig gøre i disen. Jo du har virkelig fanget den eventyrlige stemning, tak for det og for de fine ord, dem er vi glade for.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det manglede bare... vi er jo stadig betagede af jeres have og kan godt se noget af alt det arbejde der ligger bag. Tak for en rigtig hyggelig dag! Billederne har I jo sådan set selv skabt:-)

   Knus fra Ulla

   Slet
 3. Disen giver det hele en eventyrlig stemning. Jeg kan ikke lade være med at være ( selvom man ikke må) en lillebittesmule misundelig på jeres tur derover. Så jeg nyder dine billeder en ekstra gang.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan sige at turen over Sjælland ikke var nogen fornøjelse, men Høneballehaven ligger jo bare der midt i havet som en lille strålende juvel, og her har vejret tilsyneladende ikke magt over farverne:-) Det havde været hyggeligt at have jer med, men vi ses nok en anden gang. Måske kigger I ind en dag på vej sydover?

   Godt du kan nyde billederne Gunvor!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Så smukke billeder af den eventyrlige have. Dejligt at du også fik set den i efterårsdragt - det har jeg heldigvis også oplevet 2 gange. Det må være vemodigt for Lisbeth og Bent at skulle afhænde haven, men dejligt at det lyder som to havemennesker, der skal overtage den. Der er jo lagt enorme summer og kræfter i Høneballehaven.
  Tak for reportagen :) Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak til min navnesøster (det er jo nok bare den årgang:) Jeg var meget glad for at nå at se haven på denne årstid også. En stor fornøjelse og meget inspirerende! Vi skal vel alle tage det store valg om en mindre ejendom en dag, og jeg synes det er flot at slutte på toppen som Lisbeth og Bent. Håber man selv kan være lige så fornuftig til den tid!

   Hilsner til dig,
   Ulla

   Slet
 5. Stemningsfulde billeder fra Høneballehaven. Du har gjort helt ret i at overlade portrætter af de enkelte planter til Lisbeth.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marie! Ja, man skal kende sin begrænsning:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det var en meget flot præsentation i ord og billeder af Høneballehaven. Det fremgår tydeligt, at det er en have, der er lavet med faglig viden og stor kærlighed til planter. Høneballehaven har vist aldrig været smukkere end netop nu, hvor Lisbeth og Bent har besluttet at overgive den til andre. Det er en fornem beslutning, som forhåbentlig bliver til glæde for havens nye ejere, og samtidig giver Lisbeth og Bent mulighed for at starte på en frisk på et mere overkommeligt niveau.
  Tak Ulla!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen selv tak Elna!
   Det er jo en taknemmelig have at fotografere - selv i tåge - men det er da også en have som har haft betydning her på bloggen. Jeg har i hvert fald hentet megen inspiration til min egen have her og det synes jeg godt jeg ville sige. Det er nogle af de flittige have- og blogfolk der falder væk for tiden, og hvis ikke der snart kommer lidt friske kræfter til, navnlig her i landet, går det jo noget ned ad bakke med variationen.
   Jeg vil håbe jeg selv kan give slip på min have rettidigt, når det begynder at glippe med kræfterne. Lisbeth og Bent har jo netop muligheden for at starte på en frisk et nyt sted, når de slipper den store have nu, og det er også prisværdigt.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Vackra bilder från en mycket vacker (höst-)trädgård. Vi får hoppas att trädgårdens nya ägare förstår att ta hand om den. Tack för att du tog oss med på besöket.

  Allt gott.Ulrika

  SvarSlet